Kveitefilet med ertepuré og hvitvinssaus

Kveitefilet med ertepuré og hvitvinssaus er en nydelig kombinasjon. Om du ikke får tak i kveite, passer denne retten også med andre typer fisk også, både hvite og røde. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kveitefilet

Salt og pepper

Sausen:

4 finhakkede sjalottløk

3 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

100 g smør i klatter

1 neve finhakket gressløk

Løk og vin kokes til det er igjen ca. 1 ss væske. Tilsett fløte og kok til det tykner, før du tilsetter fiskefond og smør. Varm opp til kokepunktet, tilsett gressløk og server.

Oppskrift på en lettvint og velsmakende ertepuré finner du HER.

Gi kveita et dryss med salt og pepper, før den stekes i ildfast form med litt smør i stekeovnen på 180 grader i ca. 12 minutter. Om du bruker steketermometer kan du ta ut formen når termometeret viser 48 grader.

Server med valgfrie poteter, for eksempel bakte perlepoteter, som du finner oppskrift på HER eller sennepspoteter, som du finner oppskrift på HER.

Kveitefilet med ertepuré og hvitvinssaus
Kveitefilet med ertepuré og hvitvinssaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mangolassi

Mangolassi drikkes i India og Pakistan og kan varieres med forskjellige typer krydder, som for eksempel ingefær, kanel, muskat, chili, spisskummen, koriander eller salt. Jeg har laget den med helt naturlige smaker, men det er en enkel sak å variere den, om du ønsker. Siden den inneholder kefir eller kulturmelk, smaker den ekstra godt etter et hot måltid. Om du vil bruke frosne mangoterninger, passer det med 300 g i denne oppskriften.

2 modne mango i terninger

4 ts sukker (kan sløyfes)

2 dl appelsinjuice

2 dl kefir eller kulturmelk

Isbiter

Bland alt utenom isbitene i en beholder med høye kanter og kjør med stavmikser til en jevn drikk. Server i glass med isbiter.

 

Mangolassi
Mangolassi

 

Du finner flere spennende oppskrifter på drikke, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Djeveleggdagen

Djeveleggdagen kan du feire i dag. Djevelegg passer som tilbehør til røkelaks, eller som en del av et koldtbord eller som en tapasrett. Det finnes mange oppskrifter på djevelegg, men dette er min favoritt. Djevelegg blir også kalt fylte egg, mimosaegg, casinoegg, russiske egg, peruanske egg og pynta egg og ble laget allerede i det gamle Romerriket og brukt til forrett. Retten er gammel tradisjon i store deler av Europa og i USA.

Du finner oppskrift på djevelegg HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Balandeliai – galumpkis – halupki – golubtsi – golabki – krautwickel – kāpostu tīteņi

Balandeliai – galumpkis – halupki – golubtsi – golabki – krautwickel – kāpostu tīteņi, ja kjært barn har mange navn, er kålruletter, som spises over store deler av Europa. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 hodekål, savoykål eller kinakål (12 store blader)

Kjøttfarse:

250 g karbonadedeig

250 medisterfarse

2 dl finhakket gulrot

2 dl kokt ris

1 fedd finhakket hvitløk

1 egg, sammenvispet

1/2 ts pepper

1 1/2 ts salt

 

Elt alle ingrediensene til farsen godt sammen i en kjøkkenmaskin.

Kok opp lettsaltet vann og legg kålbladene i det kokende vannet i 2-3 min, så de bli myke og lette å forme. Legg dem over i kaldt vann og deretter på et klede så vannet renner av. Skjær av den tykke midtstilken nederst, så det blir lettere å pakke inn kjøttfarsen.

Legg ca. 2 ss kjøttfarse på hvert kålblad, brett kålen rundt fyllet og knyt hyssing rundt, så de holder seg sammen under trekkingen.
La kålrulettene trekke i kokende vann, tilsatt litt oksefond og tomatpuré eller hakkede tomater fra boks i 15-20 minutter.

Balandeliai - galumpkis - halupki - golubtsi - golabki - krautwickel
Balandeliai – galumpkis – halupki – golubtsi – golabki – krautwickel

 

Server kålrulettene med kokekraften og f.eks. potetmos, kokte poterer og ønskede grønnsaker.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesufflé

Ostesufflé er noe av det beste jeg kunne få i barndommen og jeg må vel si at jeg fremdeles synes det er knallgodt.

Det er ikke så vanskelig heller, om du passer på to viktige ting:

1. Du må ikke få eggeplomme i hviten, når du deler egga

2. Du må ikke bli fristet til å åpne ovnsdøra, før du skal ta den ut

3 ss smør

4 ss mel

3 dl melk

5 eggeplommer

1 ts salt

1 ts muskat

200 g reven ost, gjerne vellagret

5 eggehviter

Lag en tykk, hvit saus av smør, mel og melk. Avkjøl sausen i noen minutter, før du tilsetter eggeplommer, salt, muskat og reven ost.

Ostesufflè i ovnen
Ostesufflé i ovnen

Stivpisk eggehviter og rør dem forsiktig inn i sausen. Hell røren i en smurt ildfast form og stek sufflèen nederst i ovnen ved 180 °C i ca. 50 minutter. Den faller fort sammen, så den må serveres med en gang. Det er bedre at gjestene venter på ostesuffléen enn omvendt.

Ostesufflè
Ostesufflé

Du finner masse oppskrifter på fransk velsmakende mat HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fjellbekk

Fjellbekk er en norsk drink, som allerede ble laget på 60-tallet. Sitronbrusen kan erstattes med 7up eller sprite og om du ikke liker sitrussmaken fra curaçao, kan den droppes.

2 cl vodka

2 cl akevitt (helst Løitens Linie)

1 dæsj limejuice (cordial eller rose’s lime)

1 dæsj grønn curaçao

Sitronbrus

Fyll et longdrinkglass med is. Hell i vodka, akevitt, limejuice og curaçao. Fyll opp med sitronbrus. Fargen på drinken avhenger av hvilken akevitt du bruker. Pynt fjellbekk med en sitron- eller limebåt, eller en kvast med blåbær eller rips.

Fjellbekk
Fjellbekk

Du finner flere spennende drinker, både med og uten alkohol HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frokostomelett

Frokostomelett i en eller annen variant hører ofte med til helgekosen hos oss. Jeg liker å kose meg med en lang og hyggelig frokost når jeg har fri. I dag har vi lagd en enkelt omelett og den smaker ekstra godt, sammen med hjemmelaget brød.

Jeg starter med å steke en pakke bacon. Jeg bruker tørrsaltet bacon. Det er litt dyrere, men du slipper å se at baconet krymper til nesten ingen ting. Når baconet er stekt, kutter jeg det i små biter. 4 egg, 4 ss fløte et lite dryss salt og pepper piskes lett sammen. Hell blandingen over i en stekepanne med smeltet smør. La blandingen stivne litt, mens du rører forsiktig med en stekespade. Når omeletten er halvstiv, tilsettes finstrimlet purre, baconet og noen skiver ost.

Frokostomelett
Frokostomelett før den brettes sammen

Når omeletten er klar til servering, strør du over et lite dryss finhakket kruspersille, bretter den ene halvdelen over den andre og snur den over på et fat. Pynt med tomater, agurk og en persilledusk, om du vil.

Frokostomelett
Frokostomelett

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lettvinn og god kyllingrett med thaismak

Lettvinn og god kyllingrett med thaismak ble til en kveld vi var fysne på noe godt og ville ha et raskt måltid.

4 kyllingfileter i strimler

100 g sataysaus (peanøttsaus)

1 dl Sweet Chilisaus

1 neve cashewnøtter

1/2 finhakket paprika

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

2 finhakkede, røde chili

1 lime, kun saften

1 neve finhakket koriander

Fres kyllingen i litt olje. Tilsett sataysaus og Sweet Chili saus og la det småkoke. Når kyllingen er gjennomstekt, blandes den sammen med cashewnøtter, paprika, chili, vårløk, mango, limesaft og koriander.

Om du vil servere lettvinn og god kyllingrett med thaismak som en middagrett, kan du servere den med litt ris og en god salat, men det smaker helt nydelig alene også.

Lettvint og god kyllingrett med thaismak

Du finner spennende oppskrifter på mat og drikke fra hele verden HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

4 mnd Gulrot- og potetmos

4 mnd Gulrot- og potetmos er velsmakende babymat, som kan spises fra 4 mnd. alder. Det er enkelt og raskt og lage og egner seg for frysing i små glass.

1 potet, skrelt og delt i terninger

1 gulrot, skrelt og delt i terninger

Morsmelk eller morsmelkerstatning

Kok potet og gulrot mørt i vann, hell av vannet og kjør grønnsakene til mos med stavmikser. Fordel blandingen på helt rene glass og frys ned det du ikke skal bruke før senere.

Når du skal servere babyen, tiner du blandingen i mikroovnen og rører inn litt morsmelk (ev. erstatning), så den blir passe varm og får fin konsistens.

 

Du finner flere gourmetretter for baby HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens vegandag

Verdens vegandag er en begivenhet som feires av veganere over hele verden 1. november, hvert år. De feirer fordelene med veganisme for mennesker og det naturlige miljøet. Dagen feires ved å sette opp boder, arrangere veganske spleiselag og plante minnetrær. Arrangementet ble etablert i 1994 av Louise Wallis.

Du finner oppskrift på denne velsmakende veganretten her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.