Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus er nok en av mine favorittretter, men det er nok mest fordi konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Denne retten er garantert en suksess i selskap.

Potetstabler:

Beregn 1/2 -1 bakepotet per pers.

Smør

Krydder etter eget ønske, f.eks. grillkrydder eller annet blandingskrydder

Skjær poteter i tynne skiver. Smelt smør og bland inn ønsket krydder. Her har jeg brukt kyllingkrydder, siden jeg skal bruke potetene til en kyllingrett. Smør en ildfast form med smørblandingen. Hver stabel er 1/2 potet. Legg på de største potetskivene. Smør på smørblanding og legg på de neststørste skivene. Fortsett til alle potetskivene ligger i stabler. Stek litt nedenfor midt i ovnen på 200 grader til potetstablene er gjennomstekte.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Kalvefilet:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Om du skal steke den ferdig i ovnen, setter du den inn på 80 grader. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du heller vil sous videbehandle kalven, finner du fremgangsmåte HER.

 

Server kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli. Pynt gjerne med litt friske urter også.

 

Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus
Kalvefilet med potetstabler og konjakk- og peppersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Amaretti al limone

Amaretti al limone er myke og velduftende kjeks fra Italia. De har en deilig mild sitronsmak og det er  vanskelig å spise bare én.

Oppskriften gir ca. 50 amaretti al limone

280 g mel tipo 00

20 g potetmel

120 g melis

100 g smør

1 egg

1 økologisk sitron (skall + saften)

8 g bakepulver

1 klype salt

Litt sukker til å rulle i

Litt melis til å rulle i

Melis til å drysse over etter steking

Fremgangsmåte:

Vask sitronen godt før du river skallet. Press deretter saften og sett til side.

La smøret mykne i romtemperatur. Hvis du har det travelt, kan du sette det i mikrobølgeovnen i noen sekunder. Visp smør og melis til det er hvitt og luftig. Tilsett egget og saltet og fortsett å piske, tilsett deretter sitronskall og sitronsaft.

Tilsett litt og litt tipo 00, potetmel og bakepulver ved å sikte det gjennom en sikt. Rør sammen til en jevn deig og form den til et brød. Pakk deigen inn i folie og det til hvile i kjøleskapet i en time.

Ta små biter med deig og form kuler på størrelse med valnøtter med hendene. Ha litt sukker på en tallerken og litt melis på en annen tallerken. Før hver kule, først i sukkeret og deretter i melis (de må være perfekt belagt). Legg kakene på to bakepapirkledde stekeplater, og pass på å ha litt avstand mellom dem.

La kakekulene hvile i kjøleskapet en halvtime før steking. Stek ett stekebrett om gangen i en forvarmet ovn på 180 grader i 12-15 minutter (de skal ikke bli brune).

Ta amaretti al limone ut av ovnen og la dem avkjøles helt før du drysser dem med mer melis og serverer.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Verdens snømanndag

Verdens snømanndag er 18. januar hvert år. Jeg har ikke noen snømannoppskrift, men du kan finne en av favorittdrinkene mine, snowball her, og to til tre snøballer blir fort en snømann.

Den internasjonale øldagen

Det er produsert øl i verden siden minst 5000 f.Kr. Dette gjør øl til en av de eldste drikkene mennesker har laget. Det er usikkert når man begynte å brygge øl i Norge, men historien vil det til at det var Odin som lærte kunsten å brygge øl til menneskene.
I tillegg til å bruke øl som drikke, smaker det godt med øl i mange matretter.

Jeg kan anbefale denne nydelige gryteretten, der ølet gir en kraftig, velsmakende saus.

Pasta med kalkun og tomater

Pasta med kalkun og tomater er nydelig restemat. Denne oppskriften kan også lages med kylling og er passe til 4 personer.

400 g kalkunrester

Litt olje til steking

1 finhakket løk

20 minitomater, delt i 2

2 finhakkede hvitløksfedd

1 ss kyllingfond

2 ss finhakket, soltørket tomat

2 ss oliven i skiver

Italiensk krydderblanding

Salt og pepper

1 neve bladpersille

Ev. litt parmesan

Blank løken i oljen før du tilsetter hvitløk, tomater, fond og krydder. La det kose jeg noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett soltørka tomat, oliven og kjøtt og la det frese i noen minutter, før dy drysser over litt hakke bladpersille.

Server med ønsket pasta, kokt etter anvisning på pakka og kanskje litt revet eller høvlet parmesan.

Pasta med kalkun
Pasta med kalkun

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skreisesongen starter

Skreisesongen er i gang og nå er det bare å nyte. Skrei er en ekstra flott torsk, som har vandret langt og er muskuløs og fast i kjøttet. Den serveres tradisjonelt med lever og rogn.

Du finner oppskrifter med skrei HER.

Norge: Basso social

Basso social i Storgata i Oslo, var en positiv overraskelse. At vi bestemte oss for å spise på akkurat denne restauranten, var et resultat av googling, i forbindelse med en konsert vi skulle på.

Konseptet er at du kan velge retter fra menyen og ende opp med en 3-retters, for eksempel. Du kan også velge en 10-retters til kr. 748,- eller 13-retters meny til kr. 898,- og ev. med vinpakke. Vi valgte 13 retter og fikk en smak av alle rettene på menyen.

Måltidet:

Rettere ble servert tre og tre, med vin, så til sammen 5 viner til vår pakke. De tre første rettene, omtalt som snacks i menyen var disse, og kun en munnfull av hver. Spesielt minipaien var en smaksbombe, men alle tre smakte nydelig.

  • Smoked biscuit – Pancetta – Ricotta
  • Waffle – Tartare – Pickled mustard seeds
  • Mini pie – Langoustine – Lemon

Så var det tid for forretter:

  • Chicken – Seared onion peel – Sofrito
  • Fried scallop – Browned butter – Mandarin
  • Stracciatella – Pickled tomatoes – Smoked salt

Den første av forrettene er en velsmakende suppe, som sammen med kamskjellet, var våre favoritter.

Etter forrettene, kom kveldens store favoritt, som var risottoen. Den står alltid på menyen og det er ikke uten grunn

  • Creamy risotto – Mascarpone – Truffle

Den ble servert samtidig med

  • Bell pepper – Pepperonata – Parmesan

 

og

  • Seared tuna – Dehydrated veal – Capers

som var en vitello tonnato, med nordisk vri. Begge disse rettene smakte også veldig godt.

 

Det var omsider tid for hovedretter, og det er ikke sånn at man velger én av dem, du får servert alle tre – samtidig.

  • Bresaola – Parmesan – Fried garlic
  • Pink-roasted duck – Sweet glaze – Cappelli
  • Homemade pasta – Salsiccia – Parsley

Min soleklare favoritt blant hovedrettene var andebrystet, som ble servert rosastekt, med glaze laget med blodappelsin og fritert cappelli pasta.

Dagens siste rett var selvfølgelig desserten:

  • Tiramisu – Homemade ice cream – Mascarpone

Det var en slags dekonstruert tiramisu med mye kaffesmak og en verdig avslutning på et minneverdig måltid.

Opplevelsen:

Vinene var utvalgt med perfeksjon, for å passe til hver sekvens av måltidet og det hører med til historien at betjeningen er hyggelig og profesjonell. Vi kommer gjerne tilbake til Basso social når menyen er fornyet, noe som skjer fire ganger i året.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Suppebyttedagen

Suppebyttedagen er tredje lørdag i januar hvert år og tanken bak denne dagen er at du kan lage din favorittsuppe, møte andre suppelagere og bytte suppe med hverandre. Denne dagen kommer selvfølgelig fra USA, men kanskje en god idé? Uansett finner du masse fristende suppeoppskrifter her.

Fisketacodagen

Fisketacodagen markeres i USA i dag. Om du ikke har smakt fisketaco, kan det anbefales. Det er også en smart måte å få barn til å like fisk på også. Du finner oppskrift her.

Den internasjonale Hot and Spicy Food Day

Den internasjonale Hot and Spicy Food Day er i dag og er til ære for noen av de sterkeste matrettene i verden. Til ære for dagen finner du link til noen av chilirettene i bloggen her.