Irish stew

Irish stew er Irlands nasjonalrett og den bli laget på de til enhver tids tilgjengelige råvarer, lam eller får og rotgrønnsaker, som kan variere.
Denne oppskriften er passe til ca. 4 personer, avhengig av hvor mye bein det er i kjøttet.

1,5 kg lammebog eller lår i skiver
1 hodekål i 5 cm biter
8 poteter i store terninger
1 sellerirot i terninger
2 gulrøtter i skiver
4 løk i båter
1,5 l vann
2 ts salt
2 laurbærblader
1 ts pepper
1 neve finhakket bladpersille

Legg alt, bortsett fra bladpersille og krydder i en gryte, hell på vann og kok opp. Fjern skummet, tilsett laurbær, salt og pepper og la det småkoke i minst 4 timer. Smak til med salt og pepper og rør inn persille, rett før servering.

Et alternativ, om du ikke vil passe på gryta, er å legge alt, bortsett fra persille i gryta, sette på lokket og sette hele gryta i stekeovnen på 100 grader i 8-10 timer. Før servering smakes irish stew til med salt og pepper, før du rører inn persillen.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Keema naan (kima nan)

Keema naan (kima nan) smaker sååå godt. Det er nanbrød fylt med lammekjøttdeig. Om du ikke får tak i lam, smaker det godt med vanlig kjøttdeig også. Jeg lager ofte til to dager. Når de er klare for steking, kan de pakkes godt inn, settes kaldt og stekes neste dag. Denne oppskriften er passe til 8 kima nan.

Lag deigen til nanbrødene. Du finner oppskrift her.

Mens deigen heves, lages resten av ingrediensene.

Yogurtdressing:

4 dl gresk yogurt

1 neve finhakket koriander

2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd

2 ts ingefær fra tube eller 2 cm revet ingefær

1 ts salt

1 ts spisskummen

2 ts sitronsaft

Alle ingrediensene kjøres i blender eller med stavmikser, til en jevn masse. Dekk til og sett kaldt til den skal brukes.

 

Fyllet:

2 løk

800 g lammekjøttdeig

2 ts hvitløk fra tube eller 4 finhakkede hvitløksfedd

2 ts ingefær fra tube eller 2 cm fersk, revet ingefær

1 neve finhakket koriander

2 finhakkede chili (eller mer, om du vil ha den sterkere)

2 store, finhakkede tomater

1 ts kardemomme

1 ts garam masala

2 ss sitronsaft

2 ts salt

Finhakk løk, koriander og tomatene godt og fjern gjerne overflødig væske. Rens og finhakk chili. Elt alle ingrediensene, så det blir en jevn farse. Del farsen i 8 jevnstore biter og rull dem til kuler. Settes kaldt til de skal brukes.

 

 

Topping:

10 ss smør

1 neve finhakket koriander

 

Keema naan
Keema naan
Nanbrødet:

Del nandeigen i 8 jevnstore emner og la de heve i ca. 1 time. Press ut eller kjevl nanemnene ut til runde skiver på ca. 15 cm i diameter. Plasser en kjøttfyllkule i midten av hvert nanbrød, trekk nandeigen rundt kjøttdeigkulen og steng godt igjen.

Press forsiktig den fylte nankulen flat igjen, helst med hendene. Begynn å trykke i midten og jobb deg utover. Aller helst skal vi oppnå skiver på 20-22 cm, som ikke sprekker opp. Men et par småsprekker er ingen katastrofe!

Stek nanbrødene høyt opp i stekeovnen på 300 grader til de får en gyllen fin farge på toppen. Snu dem og stek videre til de får fin farge på den andre siden også.

Smør på toppingen og server med dressingen.

Spis keema naan mens de er varme.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Burger med thaivri

Burger med thaivri er en favoritt her i huset. Med hjemmelagde burgerbrød, smaker det ekstra godt.

Hamburgere:

400 g karbonadedeig

200 g svinedeig

1 egg

1 ss dijonsennep

salt og pepper

Alt eltes godt sammen, formes til burgere og stekes eller grilles

Mangosalsa:

1 rødløk i strimler

1/2 mango i terninger

1 rød chili, finhakket

1 neve coriander, finhakket

Saften av 1/2 lime

Alt blandes godt

Karridressing:

1 pose majones

2 ss rømme

2 ss karri eller mer

Forslag til tilbehør

Osteskiver til å smelte på toppen av burgerne

Salatblader

Avokado

Tomater

Rødløk

Bacon

Ovnspoteter

Du finner oppskrift på flotte burgerbrød HER.

Burger med thaivri
Burger med thaivri

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Søtpotet- og sellerirotpuré

Søtpotet- og sellerirotpuré smaker godt som tilbehør til både fugl, storfe og svin det smarte er at det er både potet og grønnsaker i ett. 

2 søtpoteter

1/2 sellerirot

Fløte, så det akkurat dekker

3 ss kyllingfond 

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, kun litt av saften

Salt og pepper

Søtpotet- og sellerirotpuré
Søtpotet- og sellerirotpuré

Skrell og del søtpoteter og sellerirot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mongolsk biff

Mongolsk biff er en populær, stekt biffrett, laget i en wok og servert på kinesiske restauranter. Den ble oppfunnet i Taiwan på 1950-tallet, da kinesisk BBQ ble et trendy.

Navnet på retten refererer til mongolsk tilberedelsesmåte, som er rask grilling på høy varme, så selve retten er faktisk ikke assosiert med mongolsk mat.

Du kan også lage den med kylling i stedet for biff, eller om du vil ha en vegetarrett, kan du bytte ut biffen med terninger av fast tofu.

Oppskriften er passe til ca. 4 porsjoner.

800 g biffkjøtt, kuttet i 1/2 cm tykke strimler

3 ss maissenna

2 ss rapsolje

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss finhakket ingefær

1,5 dl lysebrunt sukker

1 dl soyasaus

1 dl vann

4 vårløk kuttet i strimler

1 ts ristede sesamfrø

Salt og pepper

Ris tilberedt eller anvisning på pakka

Fremgangsmåte:

Krydre maisennaen med salt og pepper og snu biffkjøttet i blandingen. Du kan gjerne helle det i en brødpose og riste rundt, så er det enda enklere.

Fres ingefær og hvitløk i oljen i en sautépanne eller gryte. Tilsett soyasaus, vann og sukker, kok opp og rør til sukkeret er oppløst. Hell sausen i et målebeger og sett til side.

Sett pannen tilbake på varmen, tilsett mer olje og brun biffen på alle sider.

Hell sausen tilbake i pannen og rør sammen med kjøttet. La sausen tykne. Tilsett vårløk og fortsett å småkoke til sausen er tykk nok til å dekke baksiden av en tresleiv.

Bre risen utover et fat, hell mongolsk biff over og server gjerne med sauterte eller dampede grønnsaker, som f.eks. bok choy.

Variasjoner:

Om du har lyst på litt variasjon av retten, kan du tilsette tørket thai chili, knuste røde pepperflak eller en skje chilesaus, f.eks. sriracha eller sambal.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hotpot med hjort

Hotpot er en tradisjonell middagsrett fra Storbritania. Hotpot skal stå i ovnen i 4 timer og da passer den seg selv, mens du kan gå på tur, eller gjøre noe annet du har lyst til. Jeg har laget en variant med hjort og den ble en vellykket søndagsmiddag.

100 g smør

900 g hjort, gjerne fra forpart i store terninger

2 hakkede løk

4 gulrøtter i skiver

25 g hvetemel

4 ss worcestershire sauce

500 ml viltkraft, eller vann og fond

4 laurbærblader

900 g poteter i skiver

Brun kjøttet i smør i en gryte, ta ut kjøttet og sett det til side. Stek løken og gulrøttene i samme gryte, dryss over mel og rør rundt. Hell over worcestershiresaus og kraften og kok opp. Rør inn kjøttet og laurbærene. Skru av varmen og legg potetskivene oppa kjøttet. Dryss over salt, pepper og legg på noen klatter med smør. Dekk med lokk og sett kjelen i ovnen på 180 grader i 4 timer.

Fjern lokket, legg på noen klatter til med smør, sett opp varmen til 200 grader og la hotpot stå i ovnen til potetene får en lekker, brun farge.

Hotpot
Hotpot med hjort

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter

Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter er en skikkelig hyggelig rett, både om dere er to, eller om du får gjester. Konjakk- og peppersaus er min absolutte favorittsaus. Den er morsom å lage også, bare pass på luggen når du setter fyr på konjakken. Oppskriften er passe til 4 personer.

Sausen:

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk (eller brandy)

1/2 l fløte

2 ss oksefond

1 ss karamellsaus fra flaske

Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)

2 ss smør

Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Ovnsbakte beter:

3 beter, f.eks. rødbeter, polkabeter, gulbeter, enten ett slag, eller flere

Litt rapsolje

Peppermix

Salt

Skrell og del betene i små terninger. Risle en form med litt olje og legg i betene. Krydre med litt peppermix og salt. Rør rundt, så du får olje og krydder over alt. Sett i ovnen på 200 grader i 20 minutter, og rør etter halve tiden.

Biffen:

2 løk brunes i smør og legges til side.

4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet:

  • Indrefilet – den dyreste og møreste
  • Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
  • Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
  • Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
  • Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten

Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:

  • Rå/lite stekt: 55 grader
  • Medium/medium+: 60-65 grader
  • Godt stekt: 70 grader

La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.

Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter
Biff med konjakk- og peppersaus, råstekte poteter og ovnsbakte beter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

New York Cheesecake

New York Cheesecake smaker friskt og nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen.

Bunnen

170 g smeltet smør

280 g finknust digestivekjeks

1 ss sukker

Bland alt godt sammen og press det flatt utover en stor springform, kledd med bakepapir. Stekes midt i ovnen på 160 grader i 10 minutter. La bunnen avkjøles på rist, mens du lager ostemassen.

 

Ostefyllet

900 g Philadelphiaost

250 g melis

3 ss hvetemel

1 1/2 ts vaniljeekstrakt

1 klype salt

Revet skall av 1 sitron

1 1/2 ts sitronsaft

3 store egg, pluss 1 eggeplomme

2 dl rømme

 

Visp osten i ca. 2 minutter. Tilsett saltet, melisen og melet litt etter litt, mens du visper forsiktig. Tilsett egg, rømme, sitronsaft og skall, mens du visper lett, så alt blandes godt. Fyllet skal være litt luftig, når det er klart. Smør sidene av springformen med litt smør eller formfett og hell i ostemassen. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10 minutter. Skru deretter ned til 90 grader og stek videre i 25 minutter. Rist forsiktig på formen. Kaken er klar, dersom det er litt bevegelse i den. Skru av ovnen og la kaken stå der til langsom avkjøling i 2 timer, før den settes kaldt.

Rømmetopping

1,5 dl rømme

1 ss sukker

2 ts sitronsaft

Alt blandes og smøres over kaken, når den er avkjølt.

La New York Cheesecake stå kaldt i formen i minimum 8 timer, før du løsner den fra kanten med en kniv og legger den på fat. New York Cheesecake kan gjerne serveres med en bærcoulis eller friske bær.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Salat med kylling og peanøttsaus

Salat med kylling og peanøttsaus er en lun og smaksrik salat, der kyllingen fremdeles er varm, når du serverer.

4 store eller 6 små kyllingfileter i store terninger

2 løk i store terninger

2 grønne paprika i store terninger

1 dl Ketjap Manis

2 ts hvitløk fra tube

1 ts Sambal Olek

1 ss sesamolje

2 ss nøytral olje

1 ss ingefær fra tube

1 neve frisk, finhakket koriander

Jeg starter med å lage marinaden til kyllingfileten. Bland Ketjap Manis, hvitløk, Sambal Olek, olje, sesamolje, ingefær og koriander godt sammen. Tre kylling, paprika og løk på grillspyd, legg dem i en ildfast form og hell marinaden over. La den ligge i marinade i minimum 30 minutter, gjerne over natten. Grilles eller stekes i den ildfaste formen, til kyllingen er gjennomstekt, men ikke tørr.

Peanøttsausen:

1/2 glass peanøttsmør

Marinaden fra kyllingen

Bland sammen i en kjele og kok opp. Spe med vann til det er passe tykt.

Salaten:

1/2 agurk i små terninger

1 reven gulrot

1/2 strimlet salathode

2 finhakkede vårløk

1 finhakket, rød paprika

2 finhakkede chili

Saften av 2 lime

1 potte finhakket koriander

1 pose cashewnøtter, ristet i tørr stekepanne

Salat med kylling og peanøttsaus
Salat med kylling og peanøttsaus

Salat med kylling og peanøttsaus serveres som den er, eller med nykokt ris.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Lammecarré med sennep

Lammecarré med sennep er en deilig og litt uvanlig variasjon av lam. Det smaker aller best, om kjøttet får marinere over natten, men om du ikke har tid til det, smaker lammecarré med sennep godt uansett.

2 lammecarréer

2 ss sennep

1/2 ts pepper

2 finmalte fedd hvitløk

Salt

Smør lammecarréene inn med en blanding av sennep, pepper og hvitløk. La kjøttet hvile i noen timer i kjøleskapet, om du har tid til det. Dryss på salt etter eget ønske og legg dem på varm grill eller i grillpanne i noen minutter, for å få fin stekeskorpe. Sett dem deretter i stekeovnen på 180 grader til steketermometeret viser 50 grader. Det tar ca 20 minutter. La kjøttet hvile i noen minutter, før du deler det opp.

Lammecarré med sennep
Lammecarré med sennep

  

Serveres med ovnsbakt løk, ovnsbakte rotgrønnsaker og karri- og sennepssaus.

Du finner oppskriften på sausen her.

Oppskriften på grønnsakene finner du her.

Oppskriften på den ovnsbakte løken finner du her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.