Ukemeny for uke 24 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Minas cupcakes med blåbær og jordbær smaker friskt og deilig og passer like godt til dessert, som til kaffen. Den eldste beskrivelsen av cupcakes var i 1796, da Amelia Simmons skrev en oppskrift på «en lett kake å bake i små kopper» i American Cookery. Cupkakes smaker godt, enten som kos til kaffen, eller som dessert, med is til. Disse lagde vi på hytta i sommer og vi hadde ikke cupcakeformer, så vi brukte noen små, ildfaste former i stedet 😃
Oppskriften gir ca. 12 cupcakes.
125 g smør
150 g sukker
2 store egg
2 ts vaniljeekstrakt
1 vaniljestang
2 dl kremfløte
3 dl hvetemel
1 ts bakepulver
100 g blåbær og jordbær
Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem, før du pisker inn eggene, ett om gangen. Pisk inn vaniljeekstrakt. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, som blandes i røren. Sikt inn mel og bakepulver, som tilsettes sammen med fløten og bland til en klumpfri deig.
Sett papirformer i muffinsbrett. Fordel røren i formene til de er 1/3 fulle, legg i ett bær i hver kake og fyll videre til formene er 2/3 fulle. Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca. 20 min, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøles.
Vaniljefrosting:
125 g smør, romtemperert
1 ts vaniljeekstrakt
1 vaniljestang
300 g melis
2-3 ss kremfløte
Litt limesaft
Pisk sammen smør og halvparten av melisen til en luftig smørkrem. Tilsett resten av melisen, vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang og fløte. Pisk kremen til den er lys og luftig. Juster med melis eller fløte, dersom kremen er for stiv eller flytende. Smak til med lime. Rør rød icing color delvis inn, så frostingen er marmorert. Fyll frostingen over i en sprøytepose og sprøyt rosemønster på kakene.
Minas cupcakes med blåbær og jordbær
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rabarbrasaft smaker godt og er enkelt å lage selv. Rabarbrasesongen er her og om du ikke har rabarbra i hagen, får du kjøpt i mange matvarebutikker akkurat nå.
3 kg rabarbra i biter
12 dl vann
500 g sukker
1 ts Atamon konserveringsmiddel
Kok rabarbrabitene møre i vann. Det tar ca. 30 min. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. Avkjøl, sil den og tilsett Atamon. Hell saften over på destillerte flasker (flasker som er vasket og kokt i vann).
Serveres kald.
Tips: Hell litt i bunnen av glasset før du heller i Prosecco. Smaker godt som velkomstdrink.
Rabarbrasaft
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Bog av kje med brun saus og bakepotet er nydelig mat. Du kan enten langtidssteke kjeet eller legge det i sous vide og brune det raskt på grillen eller i ovnen til slutt. Uansett metode, blir kjøttet fantastisk mørt. Bog av kje har ikke så mye kjøtt, så jeg beregner kun 2 personer på hver bog. Du får kjøpt kje hos slaktere, Meny og andre velassorterte matbutikker. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke bog av lam i stedet.
Kjeet:
1 kjebog
1 pose glaze med persille & ramsløk fra Meny
2 løk i båter
2 fedd hvitløk, finhakket
1 potte rosmarin
2 dl kyllingkraft, ev. vann og fond
Masser kjelbogen med glazen, dekk til og la det stå til marinering i noen timer, gjerne over natten.
Legg løk, hvitløk og rosmarin i en ildfast form. hell over kraften og legg kjeet på toppen.
Dekk formen med folie og stek på 200 grader i 30 minutter, før du reduserer til 150 grader. Stek videre under folie i 3,5-4 timer til og snu kjeet etter halve tiden. Fjern folien og øk ovnstemperaturen til 180 grader de siste 20 minuttene for så kjeet får fin gyllen farge.
Sous vide:
Om du vil tilberede kjebogen i sous vide, legger du den marinerte bogen i vakumpose og vakuumerer den med 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 8 timer på 70 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen eller på grillen.
Bog av kje før steking
Sausen:
Denne sausen er mammas oppskrift, er veldig god og super for alle som ikke tåler løk så godt.
1/2 liter fløte
1/2 beger seterrømme
1/4 flaske kyllingfond
Ca. 4 ss soyasaus (smak til)
En god skvett solbærsirup (smak til)
Nykvernet pepper
Litt maizenajevner
Halvparten av kraften fra stekeposen
Sukkerkulør
La alt koke i minimum 10 minutter, gjerne lenger.
Bakt potet:
Beregn 1/2 – 1 bakepotet per person.
Pakk potetene inn i aluminiumsfolie og sett dem i ovnen på 150 grader i 1 timer. Om potetene er veldig store, deles de i to før servering.
Servering:
Server bog av kje med brun saus og bakepotet sammen med løken fra stekeformen og valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkolini.
Bog av kje med brun saus og bakepotet
Du finner flere spennende oppskrifter med kje her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber er en nydelig rett, hvor både kjøttet og maisen tilberedes på grillen. Jeg var så heldig at jeg fikk tak i tørrmodnet t-benstek en dag og jeg tror det kanskje er det beste kjøttet jeg har spist. Vi valgte å legge det på grillen og servere med rødvinssaus og maiskolber.
Sausen:
1/2 finhakket løk
litt smør til steiking
2 fedd finhakket hvitløk
4 dl rødvin
2 ss god og søt balsamicoeddik
2 laurbærblader
1 kvast rosmarin
4 dl god lammekraft
100 g smør
1 ss maisenna
Salt og pepper
Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.
Kjøttet:
Gni t-bensteken med olivenolje, salt og pepper og legg kjøttet på grillen. Grill i ca. 5 minutter på hver side til du har fått en fin grillskorpe på kjøttet. Legg kjøttet over på indirekte varme og grill videre i ca. 10 minutter til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La det hvile i noen minutter, før du skjærer i det.
Servering:
Server tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber med valgfrie poteter. Du finner oppskrifter på mange varieranter, både spennende og mer tradisjonelle her.
Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Den svenske nasjonaldagen, tidligere svenska flaggans dag markeres i dag. Dagen er feiret siden 1982, ble saluttdag i 1996 og endelig en offentlig høytidsdag i 2005. Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.
Start med å lage fyll. Jeg har laget to slags fyll, for å gi litt variasjon i kaka.
Fyll 1:
4 hardkokte egg, delt i små terninger
3 vårløk i fine strimler
200 g pillede reker
4 dl creme fraiche
1 ss sennep
1/2 pose majones
2 ss frisk finhakket dill
1 glass sort rogn
Hvit pepper
Kajennepepper
Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.
Fyll 2:
300 gr røkt skinkepålegg i små terninger
1 finhakket rødløk
4 dl creme fraiche
1/2 pose majones
Salt og sort pepper
Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.
Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver og legg på fyll 2, før du legger på det siste laget med loff. Nå skal kaken helst stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.
Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:
1 hardkokt egg i skiver.
500 g pillede reker
200 gr røykelaks
1 sitron i skiver
Dill
Små tomater, delt i to
1 glass rød rogn
Salatblader
Da gjenstår det bare å ønske våre svenske venner en fin nasjonaldag.
Sommerbærgelé er en perfekt sommerdessert. Lag din egen sommerbærgele, så får du den med akkurat de bærene du har lyst på. Det er ikke vanskelig og det smaker godt. Du får kjøpt rosevann i asiatiske butikker. Oppskriften gir 8 porsjoner gelé.
14 g gelatinpulver
175 g sukker
6 dl vann
600 g blandede bær, bringebær, jordbær, rips, solbær, bjørnebær, blåbær
1 ss rosevann
Fukt 8 porsjonsformer med vann og kle dem med plastfolie.
Kok opp sukkeret i vannet og la det koke i 2 minutter, til sukkeret er oppløst. Ta vannet av platen og rør inn gelatinen. Sett det til avkjøling i 30 min.
Legg bærene i formene og press dem lett sammen, så de kommer nedenfor kanten på formene. Rør rosevannet inn i den lett avkjølte sukkerlaken og hell blandingen over bærene. Dekk med plastfolie, så ikke bærene flyter opp.
La geleen stå kaldt over natten, før den hvelves over på et serveringsfat og pyntes med krem tilsatt litt rosevann eller vaniljekrem. Du finner oppskrift på vaniljekrem her, eller du kan kjøpe den ferdig. Serveres med en sprø kjeks eller to.
Du finner flere spennende og varierte dessertoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter er nydelig selskapsmat. Du får kjøp fersk tunfisk i flere matbutikker.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Rødvinssaus:
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 ss smør
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
100 g smør
1 dl kyllingkraft (ev. vann og find)
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Japansk ramensuppe med pankokylling tar litt tid å lage, men er en fantastisk nydelig rett.
Kraften:
3 kg kyllingvinger (eller om du vil bruke kyllingskrog i stedet, går det like fint)
4 mellomstore gulrøtter i grove skiver
1 purre i grove strimler
2,5 l vann
1 hel hvitløk, med skallet på, røtter fjernet, kuttet i to vannrett
2,5 cm ingefær, skrelt og kuttet i 5 deler
20 tørkede shiitakesopp
2,5 cm tørket kombu (sjøgress eller tang)
1/2 dl soyasaus
Legg kyllingvingene i en langpanne sammen med gulrøtter og løk. Sett det midt i ovnen på 225 grader og la det stå til det har fått fin, gyllen farge. Rør av og til, så alt blir brunt.
Flytt kyllingen og grønnsakene over i en stor gryte. Hell 5 dl av vannet i langpanna og sett den tilbake i ovnen på høy varme. La det koke opp og skrap panna med en stekespade, så du får med alt det gode. Hell vannblandingen over i gryta med kyllingen og grønnsakene. Tilsett hvitløk, ingefær, tørket shiitake, kombu, soyasaus og resten av vannet i gryten. La det koke opp og skru ned så det så vidt koker og la det koke i 3 – 3,5 timer.
Hell blandingen gjennom en sil, så du får kraften over i en ny kjele. Avkjøl buljongen og la den stå kaldt over natten. Fjern fettet som legger seg på overflaten og kast det.
Til salting:
1/2 dl soyasaus
2 ss mirin
Bland soyasaus og mirin i en liten, tett beholder og sett det kaldt til det skal brukes.
Kyllingen:
8 kylling lårfileter
4 ss mel
2 egg
1 pk panko
Dypp filetene først i mel, deretter i egg og til slutt i panko. Legg dem i ildfast form rislet med olje og stek på 225 grader i 30 minutter.
Egg:
4 store egg
Kok eggene i 8 min. Avkjøl dem i kaldt vann, skrell dem, skjær dem i to på langs og sett dem til side, til de skal brukes.
Nudler:
Ramenudler til 4 pers kokes etter anvisning på pakken. Avkjøl dem i kaldt vann for å stoppe kokingen.
Serveringen:
Varm opp og smak til kraften med blandingen til salting.
Sett frem boller med følgende:
1 dl menma (gjærede bambusskudd)
Egg, delt i to
6 vårløk i tynne strimler
3 nori-ark, kuttet i strimler
1 pk fersk shiitake, skåret i skiver
Pankokylling, skåret i skiver
Chiliolje eller sesamolje
Fordel nudlene mellom 4 dype, brede boller (eller flere boller hvis du vil ha mindre porsjoner). Øs i den varme kraften. Hver enkelt topper sin suppe med ønsket tilbehør.
Japansk ramensuppe med pankokylling
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fylt loff ser lekkert ut og smaker godt. Den passer godt til lunsj og er velegnet som turmat. De kan også brukes som tilbehør til for eksempel grønnsakssuppe. Denne oppskriften gi to luftige og mettende loff.
Loffen:
125 g smør
1 pk gjær
6 dl melk
1 kg hvetemel
1 ss sukker
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
1 egg
Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.
Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og kjevle hver av dem til rektangler.
Fyll:
1 boks ferdig pizzasaus
200 g baconterninger, sprøstekte
200 g revet ost, gjerne vellagret
1 ts oregano
Smør pizzasausen utover lofferektanglene, men ikke helt ut til sidene. Dryss på resten av ingrediensene, men spar litt av baconet. Rull sammen fra den ene langsiden, flytt dem over på bakepapirkledd stekeplate og brett endene innunder. La de fylte loffene heve til ønsket størrelse, minimum 30 minutter. Pensle med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dryss over resten av baconet og kanskje litt mer revet ost. Fylt loff stekes på 190 grader i 30-40 minutter og avkjøl noen få minutter på rist, før de deles i skiver og spises.
Fylt loff
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.