3-retters meny fra USA kan være veldig variert, siden USA er stort og det er mange matkulturer å velge i. USA er også opphavet til mange drinker og da er det naturlig å foreslå en enkel og god velkomstdrink før dette måltidet.
Mimosa:
Mimosa er frisk og godt og passer godt som velkomstdrink. Den ble første gang laget i San Francisco av Sir Alfred Hitchcock i 1940-årene og du finner oppskriften her.
Mimosa
Forrett:
Poke bowl med laks og chilimajones er en rett fra Hawaii, USAs sydligste stat. Det er nydelig med en liten bolle til hver gjest til forrett og oppskriften finner du her.
Poke bowl med laks og chilimajones
Hovedrett:
Spareribs med coleslaw og båtpoteter er godt og du trenger ikke grill for å lage det heller. Det går helt fint å la sparribs få hele steketiden i ovnen. Du finner oppskriften her.
Spareribs med coleslaw og båtpoteter
Dessert:
New York Cheesecake smaker nydelig. Jeg bruker den både som dessert og som friskt tilbehør til kaffen. Oppskriften finner du her.
New York Cheesecake
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki er lettvinn hverdagsmat og jeg serverer det med en frisk, gresk salat. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetene:
800 g minipoteter
Olje fra fetaosten
Sil av halvparten av oljen fra fetaosten over i en langpanne. Del potetene i to, legg dem i langpanna og bland, så de er dekket av oljen på alle kanter. Sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Tzatziki:
3 dl yoghurt naturell, gresk type
1 slangeagurk, revet grovt, tilsatt litt salt og fått renne av seg 15 min. i dørslag
1/2 ts salt
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts nykvernet pepper
Litt sitron
Blandes og smakes til med hvitløk, salt, pepper og sitron. Tzatzikien blir bare bedre av å få stå i kjøleskapet i noen timer, så smakene får satt seg.
Gresk salat:
1 agurk i terninger
20 minitomater, delt i 4
1 rødløk i tynne strimler
1/2 glass sorte oliven i skiver
1 glass fetaost i olje
1 ss rødvinseddik
Bland alt sammen, inkludert oljen i en bolle.
Lammestrimlene:
800 g lammestrimler
2 løk i strimler
1 ss oregano
2 ss tzatzikikrydder
Salt og pepper
Olje til steking
Brun alt i en gryte, til det er gjennomstekt, uten å være tørt.
Greske lammestrimler med ovnspoteter og tzatziki
Du finner mange velsmakende retter fra Hellas her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pasta Alfredo med kylling er velsmakende og ikke minst enkelt å lage. Pasta Alfredo en av de enkleste italienske pastarettene og brukes ofte som forrett eller lunsj. Siden jeg har brukt kylling i tillegg, er den også velegnet som hovedrett. Den vanligste pastaen å bruke til Alfredo er fettuccine, men du kan bruke hvilken pasta du vil. Opprinnelig kom denne retten fra Nord-Italia på slutten av 1800-tallet, men den spredte seg til USA med italienske innvandrere.
Kyllingen:
400 g kyllingfilet i strimler
Salt og pepper
Stek kyllingfiletene i olje, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige. Krydre dem med salt og pepper.
Pasta Alfredo:
3 dl nyrevet parmesan
125 g smør
Pasta til 4 pers.
Pepper etter smak
Basilikumblader og parmesan il servering
Kok pastaen al dente i en stor kjele med vann og salt.
Visp sammen halvparten av smøret, halvparten av parmesanosten og 5 ss varmt pastavann på middels varme, så blandingen blir kremaktig. Tilsett avrent pasta, og 5 ss til med varmt pastavann, kyllingen, resten av smøret og parmesanosten og bland forsiktig sammen på lav varme (i ca. 1 minutt). Dryss over parmesan, basilikum og nykvernet pepper og server pasta Alfredo med kylling umiddelbart.
Du finner mange spennende pastaretter her og flere velsmakende kyllingretter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gammeldags fruktkake til jul er en saftig kake som moren min baker, men oppskriften kommer fra en hyttenabo i Brekkestø. Kaken blir nesten bedre jo eldre den blir.
1/2 kg smør
6 dl rørsukker
5 egg
1/2 kg speltmel
Ca 9 dl Blanding av rosiner, hakka aprikoser, tranebær, hakka sjokoladebiter og hakka mandler/hasselnøtter
Rør smør og sukker hvitt og luftig. Rør inn egg og mel vekselvis før du blander inn resten av ingrediensene. Fordel i 2 brødformer kledd med bakepapir og stek i ca. 1,5 t på 170 grader.
Oppbevar i tett pose i kjøleskapet og skjær tynne skiver etter hvert som den skal serveres.
Gammeldags fruktkake til jul
Du finner flere oppskrifter på velsmakende, tradisjonsrike og noen nye og spennende julemat og kaker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Suppelapskaus med røkt skinke eller bayonneskinke er en slags tynn, lys lapskaus, men selv om den er tynn, har den mye smak. Denne suppelapskausen kan også lages med sommerskinke, juleskinke eller påskeskinke. Suppelapskaus med røkt skinke er en fin rett å servere på for eksempel hyttetur, siden alt lages i en kjele. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du erstatte noen av grønnsakene med frossen lapskausblanding.
2 ss smør
2 løk, finhakket
400 g potet i terninger
Kraften/geleen fra skinkeposen
2 l vann
2 laurbærblader
1 purre i strimler
2 ss kyllingfond
2 ss grønnsaksfond
1 persillerot, i terninger
1 sellerirot, i terninger
5 gulrøtter i terninger
1/2 purre, finstrimlet
1 røktskinke eller bayonneskinke i terninger
1 bunt bladpersille, finhakket
Pepper og ev. salt
Fremgangsmåte:
Stek løken i smør til den er blank. Hell på resten av ingrediensene, bortsett fra skinken og bladpersillen og la det koke i 20 minutter, til potetene er gjennomkokte.
Legg i skinketerningene og la det trekke i 10-12 minutter, til den er gjennomvarm. Smak til med pepper og ev. mer fond og rør inn bladpersillen.
Server med godt brød eller flatbrød.
Suppelapskaus med røkt skinke
Du finner oppskrifter på masse deilig tradisjonsmat HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Røkt kolje (hyse) i form er godt og denne retten er lettvinn, siden alt lages i en form. Du får kjøpt kolje i ferskvaredisken på Meny og frossen fra Lerøy hos flere matbutikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g røkt koljefilet, i porsjonsstykker
1 purre i tynne ringer
4 – 8 poteter, avhengig av størrelse, skrelt og delt i tynne skiver
4 ss fiskefond
6 dl fløte
4 fedd hvitløk
4 tomater i skiver
200 g revet ost, gjerne flere varianter og gjerne vellagret
100 g revet parmesan
Litt urter til serveringen (kan utelates)
Røkt kolje i form før siste runde i ovnen
Legg purre og poteter lagvis i en ildfast form. Bland fløte, fond og finhakket hvitløk og smak til med salt og pepper og hell blandingen over potetene. Sett formen i ovnen på 200 grader, stek i ca. 40 minutter midt i ovnen og rør underveis. Sjekk at potetene er myke og ferdigbakte, før du tar formen ut av ovnen og legger på fiskestykkene og deretter tomatskivene. Dryss over ost og parmesan, sett formen tilbake i ovnen og stek videre i ca. 15-20 minutter, til fisken er gjennombakt og osten har fått fin farge. Legg på tallerkener og pynt ev. med friske urter, f.eks. persille, kjørvel eller dill.
Røkt kolje i form klar til servering
Du finner mange spennende og varierte fiskeoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus er en velsmakende rett. Det er viktig å kjøpe hvalbiff av god kvalitet og den stekes som biff. Oppskriften er passe til 6 personer.
Potetene:
6 bakepoteter
4 finstrimlede vårløk
2 cm hvitløk fra tube
200 g stekte baconterninger
1 boks creme fraiche
1/2 dl fløte
Salt og pepper
1 pk revet ost, gjerne vellagret
Skyll og vask bakepotetene og skjær dem over på langs. Legg dem med skjæreflaten ned, på et bakepapir rislet med olje, salt og pepper. Stek på 200 grader i ca. 1 time. De er ferdig bakt, når innmaten er myk. Ta ut innmaten fyllet med en skje og bland den med finstrimlede vårløk, hvitløk, baconterninger, creme fraiche fløte. Smak til med salt og pepper. Legg fyllet tilbake i potetskallene og dryss over revet ost. Gratineres på 200 grader i ca. 15 min, til osten er gyllen på toppen.
Balsamicosaus:
2 dl hvitvin
2 dl god balsamico
Honning, fra 4 ss og oppover, etter hvor syrlig sausen er
2 ss kyllingfond
6 ss smør
Salt og pepper
Kok vin og balsamico til halv mengde, før du tilsetter fond og smaker til med honning, salt og pepper. Pisk inn smøret og server. Det er viktig at ikke sausen koker etter du har tilsatt smør.
Hvalen:
200 – 250 g hvalbiff per person
Salt og pepper
Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side. Om du bruker termometer, er den medium stekt på 51 grader.
Hvalbiff med Guropoteter
Server hvalbiff med Guropoteter og balsamicosaus med øsnkede grønnsaker. Jeg har brukt brokkoli, som er kokt i vann, tilsatt litt smøg og salt i 3 minutter.
Du finner flere velsmakende oppskrifter med hval, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Argentinsk 3-rettersmeny er hyggelig å servere til gjester. Argentina er aller mest kjent for er kjøttrettene sine og de regnes av mange for å ha verdens beste storfekjøtt. Mattradisjonene er en kulturell blanding av matretter fra middelhavsland som Italia og Spania, og jordbruksprodukter og ingredienser som finnes naturlig i landet. Mye på denne menyen kan lages i forkant, så den kan trygt serveres til gjester.
Til forrett er det godt med en frisk og god ceviche. Ceviche er en rett, der fisken blir “kokt” i syren fra lime. Den smaker deilig som en forrett, som en del av et tapasmåltid eller en liten lunsj. Det er viktig at fisken er veldig fersk. Jeg bruker alltid Salma, som er vakumpakket. Du finner oppskrifter på ceviche her.
Ceviche
Hovedretten er culotte med chimichurry og småsinte ovnspoteter. Culotte er forlengelsen av bankekjøttet, som ligger over mørbraden bak på dyret. Den smaker mye og blir forholdsvis mør dersom den blir mørnet. Du finner oppskrifter på culotte her.
Culotte med chimichurri og småsinte ovnspoteter
Til dessert smaker det med flan, som er Sør- og Mellom-Amerikas svar på karamellpudding og er kjempegodt. Oppskriften finner du her.
Flan fra Sør- og Mellom-Amerika
Argentinsk 3-rettersmeny er kun et forslag og du finner flere spennende og velsmakende retter fra Argentina her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre er knallgodt. Det er ikke nødvendig å lage bearnaisesaus fra bunnen til pizza, du får kjøpt ferdig i butikken. Pizzasausen blir nesten bedre jo lengre den får koke, men minimum 1 time er lurt. Om du har pizzafunksjon på stekovnen, kan du bruke den, men ellers følger du bare det som står i oppskriften nedenfor.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Sausen:
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
1 finhakket løk
2 laurbærblader
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
Noen dråper tabasco
1 ts knuste fennikelfrø
Bland alle ingrediensene til tomatsausen i en kjele, kok opp og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.
Fyllet:
Tomatsaus
200 g biffkjøtt, delt i strimler
200 g sopp etter eget ønske, brunes i litt smør
1 gul paprika i strimler
1/2 purre i strimler
200 g revet ost, gjerne flere slag og gjerne vellagret
1 beger bearnaisesaus
Når pizzabunnen er halvstekt. tar du den ut og smører på tomatsaus, legger på purre, paprika og stekt sopp. Dryss over ost, krydre biffkjøttet med salt og pepper og fordel det utover pizzaen. Stek i ovnen på full guffe, til osten er gyllen og bunnen stekt. Risle over bearnaisesaus og server.
Biff- og bearnaisepizza med sopp og purre
Du finner masse spennende og varierte pizzavarianter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.