Dry Martini ble veldig kjent pga. James Bond. Det er hans favorittdrink og de fleste har vel hørt han bestille den: «Dry Martini, shaken not stirred. Dry Martini ble første gang laget i USA tidlig på 1900-tallet, så det er en drink med lange tradisjoner.
4 cl London Dry Gin
1/2 cl Vermut
Sitronskall og/eller
3 oliven
Sett martiniglasset til kjøling ved å legge en isbit i glasset og fylle det med kaldt vann. Rør sammen gin og vermut i 20 sekunder. Tøm martiniglasset for isvann og hell i alkoholen.
Om du skal bruke sitronskall, skjærer du av 5 cm av skallet, vrir det over glasset for å få ut oljene og legger skallet i glasset
Dry Martini
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
En helt nydelig viltgryte er perfekt til kjølige eller regnvåte høstdager. Jeg serverer den med kokte perlepoteter eller mandelpoteter ved siden av, men om du vil, kan du dele potetene i terninger og tilsette dem i gryta.
200 g sopp. Det smaker aller best med kantareller, men om det er utenfor sesong, kan du bruke aroma- eller sjampinjong.
Smør til steking
4 løk i strimler
1 kg vilt, f.eks. elg, hjort eller reinsdyr (f.eks. bankekjøtt, rundbiff eller et annet kjøttstykke, gjerne fra forparten).
1 stor boks fløte
50 g brunost
3 ss viltfond
2 laurbærblader
10 knuste einerbær
1 ts pepper
8 gulrøtter i terninger
1/2 sellerirot i terninger
4 persillerøtter i terninger
Salt og pepper
Start med å strimle og steke sopp i smør. Tilsett løk og la det steke til løken får farge. Ta soppen og løken ut av gryta, tilsett mer smør og kjøtt i skiver. Brun det godt, tilsett soppen og løken igjen og tilsett fløte, til det akkurat dekker kjøttet. Tilsett brunost, fond, laurbær, einerbær og pepper. La det koke i minimum 2 timer (smak om kjøttet er mørt, om ikke kan det få koke enda litt til). Mot slutten av koketiden tilsettes gulrøtter, sellerirot i terninger og persillerøtter. Smak til med salt og pepper.
Bao buns med crispy kyllingbryst er nydelig mat, som gjerne kan erstatte fredagstacoen. Oppskriften er passe til 4 personer.
500 g kyllingbryst eller lårfilet
1 ts kinesisk 5-krydder
2 ss soyasaus
1 ts hvitløkspulver
1 ts ingefærpulver
1/2 dl maismel
1 egg, sammenpisket
1 dl olje
Skjær kyllingen i ca. 1 cm biter. Legg dem i en bolle med soyasaus og krydderet og rør det godt sammen. La det marinere i min. 1 time, men gjerne over natten. Tilsett egget og maisenna, bland igjen og mariner i kjøleskapet i 20 minutter. Hell oljen i en stor stekepanne på middels varme og stek kyllingbitene på hver side til de er sprø og gjennomstekte.
Til servering:
8 bao buns
1 flaske hoisinsaus
1 pose ferdig salatblanding etter eget ønske
1/2 agurk, i terninger
1 vårløk, i strimler
1 flaske japansk majones, ev. norsk majones
Damp bao-buns i en bambusdamper, hell salaten i en bolle, vårløken i en annen og vårløken i en tredje bolle. Server de dampede bao-bollene fylt med hoisinsaus, sprø kylling, salat, agurk, vårløk og majones.
Bao buns med crispy kyllingbryst
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter er ikke så vanlig, men virkelig godt. Fløtegratinerte poteter har etter hvert blitt en klassiker , er enkel å lage og passer til mye. Denne varianten, som har fått blåskimmelost, passer spesielt godt til grillet og stekt kjøtt.
10 poteter i tynne skiver
3 fedd finhakket hvitløk
Salt og pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
100 g blåskimmelost i små biter
Legg potetskivene, blåskimmelosten, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Fløte- og blåskimmelgratinerte poteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks teriyaki med deilige grønnsaker er en av mine favorittretter fra Japan og jeg lager den i mange varianter. Denne er med ris og bok choy, men du kan bruke andre grønnsaker og servere den med nudler også.
4 vårløk
1 mango, skrelt og delt i båter
2 bokchoy, delt i 2 eller 4 på langs (avhengig av størrelsen)
3 dl teriyakisaus
Saften av 1 sitron
2 ss flytende honning
6 finhakkede hvitløksfedd
4 ss sweet chilisaus
2 ss soyasaus
600 g laksefilet i porsjonsstykker
3 strimlede paprika (gjerne i forskjellige farger)
Legg laksen i en ildfast form. Legg på paprika, mango, vårløk og bok choy. Bland teriyakisaus, sitron, honning, hvitløksfedd, sweet chilisaus og soyasaus i en kjele og la det koke i 5 minutter. Hell sausen over i formen og sett formen langt ned i ovnen på 200 grader i 30 minutter.
Server med ris eller nudler.
Laks teriyaki med deilige grønnsaker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter.
2 polkabeter, skrelt og delt i 4
2 rødbeter, skrelt og delt i 4
1 persillerot, skrelt og delt i staver på langs
1/2 sellerirot, skrelt og delt i staver
2 gulrøtter, skrelt og delt i staver
6 fedd hvitløk i skallene sine
4 ss olivenolje
saften av 1/2 sitron
1 kvast frisk rosmarin til stekingen + 1 til pynt ved servering
Salt og pepper
Bland alt i en ildfast form og stek på 180 grader til grønnsakene er møre. Rør av og til. Det tar ca. 1 time, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hvitløken sklir lett ut av skallene sine når de er ferdige.
Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Brioche pølsebrød er luftige og saftige pølsebrød med franske aner. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice. 1 kg hvetemel 100 g smeltet smør 1 pk gjær 3 egg 3 dl gulrotjuice 2 ss sukker 1 dl melk Elt alt godt sammen og sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut pølsebrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Jeg har brukt 100 g deig per brød. La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.
Brioche pølsebrød
Vi serverer ofte pølsene med hjemmelaget rekesalat. Du finner oppskrift på den her.Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Bringebærspritz er en knallgod drink og en av mine absolutte favoritter. Bringebær- og myntesirupen har god holdbarhet, om den oppbevares kaldt og den gjør at smaken blir naturlig og frisk.
Bringebær- og myntesirup:
2 dl vann
200 g sukker
200 g bringebær
10 mynteblader
Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene, klem saften ut av dem og tilsett mynteblader. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og bladene og setter sirupen kaldt.
Bringebærspritz:
1 dl Vermouth Bianco
1 dl bringebær- og myntesirup
1,5 dl Prosecco
1/2 dl sodavann
Hell alle ingrediensene i et stort glass med is og pynt med et mynteblad.
Bringebærspritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.