Kransekakestenger

Kransekakestenger smaker godt og er populært på kakebordet.

500 g mandler

500 g melis

4 eggehviter (må tilpasses)

Skåld halvparten av mandlene (Kok opp vann, legg i mandlene og la dem ligge et par minutter, så blir skallet enkelt å fjerne). La dem tørke til neste dag.

Mal både de skåldede og de uskåldede mandlene. Bland med melis og elt inn eggehvitene til en jevn deig. Den skal være passe fuktig og enkel å kna, så tilpass mengden eggehviter. Pakk deigen i aluminiumsfolie og sett den i ovnen i 1 time på 100 grader. Sett deigen kaldt til neste dag.

Kransekakestenger
Kransekakestenger

Kjør deigen igjennom kverna til kjøkkenmaskinen med kakeforstykke eller rull fingertykke lengder og legg på bakepapir på et stekebrett.  Stek midt i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min, til stengene er lett gylne. Avkjøles raskt og legges i fryseren, så de blir seige.

Sjokoladepynt:

2 plater kokesjokolade

Finhakket pistasj, diverse strøssel, knuste polkagriser

Smelt sjokoladen over vannbad, dypp stengene i sjokoladen og dryss på ønsket strøssel.

Glasur:

200 g melis

1 – 2 eggehviter

Bittelitt eddik

Bland alt til jevn glasur (tilpass mengden eggehviter, så glasuren får passe tykk konsistens). Fyll glasuren i dobbel brødpose. Klipp et bittelite hull i et hjørne av posen og pynt hver stang. Om du ønsker kan du også tilsette konditorfarge.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte krepsehaler

Gratinerte krepsehaler er en nydelig forrett eller lunsjrett. Om du kjøper f.eks. Jacobs, eller en annen ferdig hollandaisesaus, er det ikke mye jobb heller. Oppskriften er passe som forrett til 8 personer.

2 pk ferdig hollandaisesaus

1/2 dl fløte, pisket til krem

3 ts karripulver

1 ts dijonsennep

3 bokser krepsehaler i lake, avrent, skylt og tørket

1 potte frisk dill

200 g revet ost

Rør sammen hollandaisesaus, krem, karripulver og dijonsennep.

Plasser 1 kvast dill og 3 krepsehaler i hver grop i snegleformer av porselen (ev. 18 kreps med dill i andre ildfaste porsjonsformer). Bre over sausen. Dryss over revet gulost. Sett i ovnen under grillelement på 250 grader, til osten har smeltet. Server umiddelbart.

Om du skal servere retten som lunsjrett, smaker det godt med ristet brød, som er smurt med en blanding av olivenolje og hvitløk før den brunes i tørr panne eller i toastjern. Du finner flere andre brødoppskrifter, både tradisjonelle og varianter fra hele verden her.

 

Gratinerte krepsehaler
Gratinerte krepsehaler

 

Du finner flere spennende, fristende og varierte skalldyroppskrifter, med både krepsehaler og andre skalldyr, fra fjern og nær her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baconsalat med sennepsdressing

Baconsalat med sennepsdressing passer godt, både som lunsjrett, forrett og som en kveldsrett. Jeg er veldig glad i salat og liker godt å variere ingrediensene, så du kan gjerne erstatte noen av ingrediensene i denne oppskriften med andre grønnsaker du liker. Sennepsdressingen er en av mine favorittdressinger, men du finner flere oppskrifter på velsmakende og knallgode sauser og dressinger her.

Salaten:

1 pose strimlet kål, purre og gulrot

1 paprika i strimler

1/2 agurk i terninger

1 pk baconterninger

Legg baconterningene utover i en ildfast form og sett i ovnen på 200 grader til det har fått fin farge. Rør et par ganger underveis.

Fordel ingrediensene til salaten utover to tallerkener.

Dressing:

2 ss akasiehonning

3 ss sennep etter eget ønske. Jeg har brukt Bergby’s

1 ss olivenolje

Ingrediensene til dressingen piskes sammen med en gaffel og helles over salaten.

Baconsalat med sennepsdressing serveres med godt brød, som f.eks. hjemmelagde baguetter, som du finner oppskrift på her. Du finner mange andre velsmakende og saftige brød fra fjern og nær her.

 

Baconsalat med sennepsdressing
Baconsalat med sennepsdressing

 

Du finner oppskrifter på mange forskjellige salater her og flere spennende og varierte retter fra alle verdenshjørner her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kaninfrikassé

Kaninfrikassé er en velsmakende søndagsmiddag. I gamledager, var det vanlig å ha kaniner i nesten alle husholdninger. De ble foret opp og slaktet, etter hvert som de skulle spises. Kaninkjøtt er et av de sunneste kjøttslagene og flere asiatiske butikker har dem i frysedisken. Jeg lager alltid en stor porsjon, så jeg kan fryse ned litt og bruke til middag i en hektisk hverdag.

2 kaniner, delt i mindre stykker

2 laurbærblader

1 stjerneanis

Salt og pepper

2 løk, finhakket

1 pk gulrøtter i skiver

1 stor purre i strimler

2 persillerøtter, delt i små terninger

50 g smør

1 ss karri

50 g hvetemel

Legg kaninene i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Legg i laurbærblader, stjerneanis, salt, pepper og løken. Kok opp og la kaninene småputre i 1,5 time. Skum av under oppkoket, så du får en klar, fin kraft. Når kaninene er ferdigkokt plukker du kjøttet av beina, kutter det i fine stykker og setter det til side.

Smelt smør i en kjele, tilsett karri, rør inn hvetemel og spe med silt kokekraft fra kaninene (ca. 1 ltr.) Kok opp, tilsett gulrøttene og la det koke til de er møre. Tilsett hønsekjøttet og purren. La de koke noen minutter, så alt er gjennomvarmt og smak til om den trenger mer salt eller pepper. Kaninfrikassé serveres med kokte poteter eller ris.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Boblende hylleblomst

Boblende hylleblomst er en velsmakende drink, som passer godt i tiden fremover, når dagene blir lysere og varmere.

4 cl vodka
4 cl hylleblomstlikør
Sodavann
Frosne jordbær
Mynteblader

Hell vodka og hylleblomstlikør i et glass med isbiter og frosne jordbær. Fyll opp med sodavann og pynt med mynteblader.

Boblende hylleblomst
Boblende hylleblomst

 

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

San choy bau

San choy bau er en deilig kinesisk rett, opprinnelig laget av due.  Jeg har laget den med svinekjøttdeig, men den kan også lages med kylling, kalkun, biff, reker, tofu eller and. Retten kan brukes som forrett, lunsjrett eller som en deilig kveldsrett, som gjerne kan erstatte fredagstacoen. Oppskriften er passe til 4 pers. som forrett eller 2 pers. som hovedrett.

1 ss peanøttolje
2 fedd hvitløk, finhakket
2 cm ingefær, finrevet
500 g svinekjøttdeig
1 ss soyasaus
2 ss østerssaus
3 sjalottløk, i tynne skiver
1/2 lime, kun saften
1 ts sesamolje
2,5 dl friske bønnespirer
12 store salatblader
1 dl friske korianderblader
1/2 dl hakkede ristede peanøtter

Varm peanøttoljen i en wok eller gryte. Tilsett hvitløk, ingefær og kjøttdeig og stek til svinekjøttet akkurat endrer farge. Tilsett soyasaus, østerssaus, sjalottløk, limesaft og sesamolje. Stek i 3 minutter eller til alt er gjennomvarmt. Rør inn bønnespirer og fordel blandingen i store salatblader. Dryss over korianderblader og peanøtter.

San choy bau
San choy bau

 

Du finner oppskrifter på flere velsmakende, spennende og varierte retter fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gambas al ajillo

Gambas al ajillo er en deilig forrett/tapasrett som kan lages på mange måter. på, Denne oppskriften er passe til 4 forretter og en av mine favoritter.

50 g smør

2,5 dl olivenolje

Varmes

4 fedd hvitløk i tynne skiver

1 tørket chili, knust

1/2 ss kyllingfond

80 g reker

1 neve finhakket bladpersille

Varm opp smør og olivenolje i en gryte eller liten stekepanne. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra rekene og persillen. La det småputre til hvitløken er gyllen.

Rekene pilles og legges i ildfaste småformer. Hell blandingen over rekene og pynt med bladpersille.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo

 

Du finner flere velsmakende skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinert hummer – hummer thermidor

Gratinert hummer er inspirert av en fransk oppskrift som heter hummer thermidor. Den er passe til 4 pers som forrett eller 2 pers som hovedrett.

2 hummer

1 sjalottløk, finhakket

1 ss konjakk eller brandy

1,5 dl fløte

1 ss smør

2 eggeplommer

2 dl reven ost, helst gruyère eller en annen ost med mye smak

1/2 ts cayennepepper

2 ss Creme Fraiche

1 ts sennep

Sitron eller lime

Salt og pepper

Gratinert hummer - hummer thermidor
Gratinert hummer – hummer thermidor

Del hummeren i to. Fjern paven og tarmen. Om du kjøper hummer på Meny, hjelper de deg med dette. Ta ut kjøttet fra kroppen og klørne og del det i terninger, før du legger det tilbake i skallet.

Fres løken i smøret til den er blank. Tilsett konjakk, creme fraiche og fløte og kok opp. Når det nesten koker røres eggeplommene raskt inn. Etter dette må det ikke koke. Rør inn 1 dl av osten. Smak til med salt, pepper og sennep.

Legg hummerne i en ildfast form og fordel sausen over. Strø på resten av osten. Gratineres midt i ovnen på 220 grader til osten er gyllen.

Serveres med en sitronbåt eller lime og fersk loff.

Du finner flere spennende og varierte skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfiskspyd med couscous

Tunfiskspyd med couscous er nydelig grillmat. Om du ikke har smakt fersk tunfisk, anbefaler jeg deg å prøve det. Tunfisk er kjøttfull og kan på mange måter minne om kjøtt. Harissa er et krydder du får kjøpt i asiatiske butikker.

Tunfiskspyd:

200 g tunfiskbiff per person

1 sitron

Harissa

Salt og pepper

Skyll tunfiskbiffene og tørk av dem med kjøkkenpapir. del dem på langs, så du får fine stykker som tres på grillspyd. Skvis over litt sitron og krydre med harissa, salt og pepper. La spydene ligge kaldt til marinering i ca. 10 min, før du griller dem raskt på alle kanter. Tunfisk skal ha rosa kjerne.

Mens tunfisken ligger til marinering, lager du couscous.

Couscous:

2,5 dl couscous

1 ss olivenolje

1 ss kyllingfond

3 dl vann

1 neve rosiner

1 pk pistasjnøtter (ev. pinjekjerner)

2 vårløk i strimler

1/2 dl granateplekjerner

1 ss finhakket mynte

1 ss finhakket koriander

Fres couscousen i litt olje, hell på vann og fond og kok opp. Rør rundt og la det stå i ro til vannet har trukket inn. Rør inn resten av ingrediensene og server mens det fortsatt er varmt.

Tunfiskspyd med couscous
Tunfiskspyd med couscous

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Japansk sjokoladekake

Japansk sjokoladekake har kun tre ingredienser i tillegg til topping og har en overraskende, litt mousse-aktig konsistens. Den er ikke så veldig søt, siden all sødmen kommer fra sjokoladen.

250 g kokesjokolade

6 egg

250 g kremost naturell, f.eks. Philadelphia

4 ss aprikossyltetøy

Fremgangsmåte:

Legg bakepapir i bunnen av en 20 cm springform og smør den godt med smør. Klipp en remse bakepapir, smør den godt og legg den rundt kanten av formen. Pakk aluminiumsfolie rundt hele formen, så det blir helt tett.

Brekk sjokoladen i biter i en ildfast skål og plasser den over en kjele med kokende vann, uten at selve skålen kommer ned i vannet. La den stå i ro til sjokoladen har smeltet. Skill eggene. Rør inn osten og eggeplommene, sammen med smeltet sjokolade til en glatt, klumpefri krem.

Pisk eggehvitene til stivt skum. Vend først forsiktig inn 1/3 av de stivpiskede eggehvitene i sjokoladekremen, og deretter resten av eggehvitene. Det er viktig å beholde så mye luft som mulig i blandingen. Hell blandingen over i springformen, sett den i en langpanne, som plasseres midt i ovnen på 170 grader. Hell i kokende vann til det står 3 cm opp på formen.

Japansk sjokoladekake
Japansk sjokoladekake

Stek kaken i 15 minutter på 170 grader, deretter 160 grader i 15 minutter og tilslutt 15 minutter med ovnen avskrudd. Kaken skal være fast, men litt puddingaktig. Åpne døren på gløtt og la kaken avkjøles langsomt i 30 min. Ta kaken ut av ovnen og og avkjøl den helt på rist. Smør på et tynt lag med aprikossyltetøy. La kaken stå kaldt til den skal serveres. Japansk sjokoladekake smaker godt med is til.

Du finner flere varierte, spennende og velsmakende retter fra Japan her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.