Laks med pasta og tomatsaus smaker nydelig. Denne oppskriften kan også lages med andre fiskeslag og er passe til 4 personer.
600 g laksefilet
Litt olje til steking
1 finhakket løk
2,5 dl hvitvin
20 minitomater, delt i 2
2 finhakkede hvitløksfedd
1 ss fiskefond
1 ts oregano
Salt og pepper
1 neve bladpersille, finhakket
1 ss kjørvel, finhakket
Ev. litt parmesan
Blank løken i olje i en stekepanne, før du tilsetter hvitløk, tomater, vin, fond og krydder. La det kose seg i noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Kok pasta etter anvisning på pakka, rør den sammen med resten, 3-4 skjeer av kokevannet og urtene. Krydre laksen med italiensk krydder, stek den kjapt på begge sider og legg den på toppen av pastaen. Pynt med litt kjørvel og server med revet eller høvlet parmesan.
Kje som i Bulgaria er smaksrikt uten å være sterkt. Sausen inneholder aivar, som er en slags paprikapuré. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke lammelår. Kjelår er ofte små, så ett lår er vanligvis passe til 2 personer. Akkurat denne gangen har jeg fått ett som passer til 4 personer. Oppskriften er passe til 4 personer.
2 kjelår (eller 1 stort)
1 boks Mutti, hakkede tomater
1 glass aivar (om du vil ha litt mer fart i sausen, kan du bruke den som er hot)
2 ss kyllingfond
2 dl vann
3 finhakkede hvitløk
1-2 glass oliven
4 løk i strimler
1 aubergin i terninger
1 squash i terninger
500 g minipoteter, delt i 2 eller 4, avhengige av størrelsen
Salt og pepper
Start med å helle hakkede tomater, aivar, vann og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over salt pepper.
Kjeet:
1-2 kjelår, avhengig av størrelsen
2 never bladpersille
1 neve frisk oregano
1 neve frisk mynte
1/2 dl olivenolje
2 fedd hvitløk
Salt og pepper
Kjør bladpersille, oregano, mynte, olivenolje og hvitløk til en jevn masse. Smak til med salt og pepper og smør blandingen utover kjeet. Det kan gjerne stå med blandingen på seg noen timer eller over natten, for å marinere.
Legg kjeet på toppen av grønnsakene og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du ønsker, kan du drysse over litt bulgarsk ost mor slutten av steketiden, det smaker ekstra godt. Du får kjøpt bulgarsk ost i noen butikker som har spesialisert seg på mat fra Øst-Europa.
Middelhavskylling er enkel å lage. Når du har satt den i ovnen, gjenstår det bare å snu kyllingen en gang og dekke bordet.
2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)
3 finhakkede hvitløk
1 glass oliven
4 løk i strimler
1 aubergine i terninger
1 squash i terninger
500 mandelpoteter, delt i fire
1 glass fetaost i marinade
Oreganokrydder, salt og pepper
4 – 6 kyllinglår, avhengig av størrelse, ev. kyllingbryst eller hel kylling
Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergine, squash og poteter og fetaosten inkludert marinaden. Dryss over masse oregano, litt salt og pepper. Sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.
Krydre kyllinglårene (ev. kyllingbryst eller hel kylling) med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i ca. 45 minutter til. Når lårene (ev. brystene/kyllingen) får farge på den ene siden, snus de og stekes ferdig på den andre siden. Det er klart, når potetene er gjennomkokte. Om du bruker hel kylling, er det lurt å bruke steketermometer og kyllingen er klar når termometeret viser 68 grader.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lettvinn kyllingform som i Østen er en velsmakende kyllingrett og når den først står i ovnen, gjør den seg nesten selv. Du må kun drysse over litt koriander før den serveres og koke litt ris.
3 strimlede rødløk
4 strimlede vårløk
3 paprika (rød, gul og grønn) i strimler
1 mango i terninger
800 g strimlet kyllingfilet gjerne lårfilet
1 boks kokosmelk
1 boks kokoskrem
4 ss kyllingfond
2 ts paprikakrydder
1 ts hvitløkskrydder
1 finhakket chili
2 ss red curry paste
2 ts karri
Salt og pepper
1 pose cashewnøtter
Fres rødløken lett i smør i en stekepanne, den skal kun bli blank og myk og ikke brunes. Fordel løken, vårløk, paprika, mango og kyllingfilet i en ildfast form. Bland sammen ingrediensene til sausen: kokosmelk, kokoskrem, kyllingfond, paprikakrydder, chili, red curry paste, karri, hvitløkskrydder, salt og pepper i en kjele og la det koke opp. Smak til om du ønsker sausen sterkere og tilsett ev. mer finhakket chili.
Hell sausen over kyllingblandingen, dryss over litt cashewnøtter og stek midt i ovnen i 30 – 40 minutter på 180 grader.
Kok ris etter anvisning på pakken. Dryss litt koriander over kyllingen rett før servering og om du ønsker, kan du gjerne servere en salat til den lettvinte kyllingformen også, men det er egentlig ikke nødvendig, når den har så mye frukt og grønnsaker i seg.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Persillesaus er en dansk saus som brukes til stekt flesk, men den passer også til andre salte kjøttretter, som for eksempel sommerkoteletter, sommer- eller påskeskinke, bayonneskinke og stekt fisk.
2 ss smør 2 ss hvetemel 5 dl melk 1 håndfull persille, finhakket Salt og nykvernet pepper 1 ts malt muskatnøtt
Smelt smøret i en kjele på middels varme, rør inn melet og spe med litt og litt melk, mens du rører hele tiden. Smak til sausen med salt og nykvernet pepper og eventuelt litt revet muskatnøtt. Rør inn persillen og server med kokte poteter og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner, som har fått et oppkok i vann tilsatt litt smør.
Persillesaus
Du finner flere velsmakende danske retter og drinker her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Elgburger er kjempegodt og med syltet rødløk, tyttebærrømme og ovnspoteter er den en super middag. Burgerbrødene kan du lage selv, eller kjøpe ferdig. Om du ikke får tak i elgdeig, kan du bruke vanlig karbonadedeig. Syltet rødløk kan du enten lage selv, du finner oppskrift her, eller du kan kjøpe det ferdig.
Ovnspoteter:
200 g poteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Elgburgere:
1 kg kjøttdeig av elg
1,5 ts salt
1/2 ts pepper
1 ss viltkrydder
1/2 dl farris
Smør til steking/grilling
Elt sammen alle ingrediensene. Dersom du bruker ferdigkjøpt viltkrydder, er det ikke sikkert du trenger salt i tillegg.
Form deigen til burgere og stek dem i smør i panna eller legg dem på grillen. Dersom du griller dem, legges en klatt smør på hver burger. Dette er fordi deigen er veldig mager og fort kan bli tørr.
Når burgerne er ferdig stekt på den ene siden, snus de og får en vellagret osteskive på toppen, som kan smelte nedover burgeren og gjøre den ekstra god.
Burgeren servers enten med hjemmebakte, grove burgerbrød, som du finner oppskrift på HER. eller fine burgerbrød.
Det smaker godt med stekte selvplukkede kantareller til. Du får også kjøpt i butikken, deler av året, om du ikke er trygg på selvplukk.
Tytteebærrømme:
Rør sammen 1/2 boks rømme med 2 toppede ss med tyttebærsyltetøy. Ferdig!!!
Elgburger
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 14 ligger klar. Den er en blanding av både velkjente og mindre kjente matretter fra fjern og nær. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Finnbiff med potetmos, eller reinskav med potetmos er deilig som søndagsmiddag. Du finner reinskav i frysedisken i matbutikken. Jeg liker å lage en stor porsjon, som jeg fryser ned i porsjoner som vi bruker på hektiske hverdager.
Finnbiff:
1 kg reinsdyrskav
4 ss smør til steking
500 g fersk sopp, for eksempel kantareller eller sjampinjong i skiver
300 g bacon i terninger
4 løk i strimler
3 dl seterrømme
3 dl fløte
2 ss viltfond
100 g brunost
1 laurbærblad
2 ss tyttebærsyltetøy
10 knuste einebær
4 kvister fersk timian eller 1 ts tørket
Ta reinsdyrskavet ut av fryseren og la det ligge noen minutter i romtemperatur.
Brun sopp og bacon i litt av smøret og legg det over i en gryte. Stek reinsdyrskavet i to omganger i resten av smøret og hell det over i den samme gryten. Kok ut pannen med litt vann og hell dette også over i gryten.
Tilsett rømme, fløte, brunost, tyttebærsyltetøy, viltfond, knuste einebær, laurbær og timian, og la gryten koke til kjøttet er mørt. Smak til med salt og pepper og server med poteter, valgfrie grønnsaker og tyttebærsyltetøy.
Potetmos:
500 g mandelpoteter, eller andre melne poteter
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig potetmos og smak til med salt og pepper.
Finnbiff med potetmos
Du finner flere velsmakende og varierte retter med reinsdyr og annet vilt her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Grønn mynte er en bulgarsk drink, som er en innertier for alle som liker mynte. Om du ønsker den litt sterkere, kan du tilsette litt vodka eller bacardi.
4 cl myntelikør
1,5 dl sprite
Isbiter
Hell myntelikøren i et glass med isbiter. Fyll opp med sprite.
Grønn mynte
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Helstekt indrefilet med choronsaus og ovnsbakte poteter er nydelig selskapsmat. Choronsaus er bearnaisesaus tilsatt litt tomatpuré og jeg har lagd den fra bunnen av, men om du har dårlig tid, kan du jukse litt. Kjøp ferdiglaget bearnaisesaus og tilsett 1 ss tomatpuré.
Ovnspoteter:
200 g poteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.
Indrefilet:
Beregn 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
La indrefileten hvile i noen minutter, før du deler den opp.
Choronsaus:
Choronsaus
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
3 romtempererte eggeplommer
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Server helstekt indrefilet med choronsaus og ovnsbakte poteter med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde med litt smør i stekepannen.
Helstekt indrefilet med choronsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.