Tsjads uavhengighetsdag

Tsjads uavhengighetsdag feires 11. august etter selvstendighet fra Frankrike i 1970.

Matlagingstradisjonene, er litt forskjellige for befolkningen i nord og syd.

I sør spiser de mye fisk, f.eks. tilapia, abbor, ål, karpe og steinbit. De spiser lite meieriprodukter, men har god tilgang på ferske råvarer og krydder sammenlignet med folk i Nord-Tsjad. Folk i Nord-Tsjad består av mange nomadiske arabere og tuareger som spiser mer meieriprodukter og kjøtt

De vanligste grønnsakene er okra og kassava. Fårekjøtt, kylling, svinekjøtt, geit og storfekjøtt er de vanligste kjøttslagene.

Tradisjonelle matretter er esh, jarret de boeuf, kisser, la bouillie, aiyash, okra-basert gumbo, forskjellige typer grøt, squashgryte med peanøtter og forskjellige stuinger.

Dagens hovedmåltid inntas vanligvis om kvelden på en stor, felles tallerken, og menn og kvinner spiser vanligvis ikke sammen.

Du finner oppskrifter fra Tsjad her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing er en rett, inspirert av mattradisjoner fra Midt-Østen. Om du ikke får tak i tunfisk, kan du bruke f.eks. laks- eller ørretfilet.

 

Dressing:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

 

Couscoussalat:

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

1 vårløk, finstrimlet

Salat etter eget ønske, finstrimlet

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, vårløk, granateplekjerner og spirer.

Tunfisk:

4 tunfiskbiffer a 200 – 250 g

Olivenolje til å pensle med

Salt og nykvernet pepper

1 ss olivenolje

Pensle tunfisken med litt olje og dryss på salt og pepper. Stek tunfiskbiffene på høy varme i 2 minutter på hver side, enten på grillen eller i stekepanne. Den skal være rosa i midten.

 

Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing
Tunfisk med couscoussalat og mango- og karridressing

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cà Phê Sữa Đá

Cà Phê Sữa Đá er en deilig, vietnamesisk iskaffe. Selv om du ikke er en kaffeelsker, kan denne veldig gjerne falle i smak og den kan gjerne erstatte desserten etter et godt måltid.

1,5 dl kaffe (helst vietnamesisk arabica)

1,5 dl kondensert søtet melk

Isbiter

Hell melken i et høyt glass, fyll i isbiter og tilsett kaffe. Tradisjonelt brukes samme mengde melk og kaffe, men du kan justere mengdene i forhold til egen smak.
Rør alt sammen og nyt!

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Liberias nasjonaldag

Liberias nasjonaldag feires 26. juli hvert år til minne om løsrivelsen fra Stor Britannia i 1847. Liberia er Afrikas eldste selvstendige republikk. Dagen er en nasjonal helligdag i Liberia og feires med parader, fyrverkeri og andre arrangementer over hele landet.

I liberiansk mat brukes det mye ris, kassava, plantana (kokebananer), yam, tropiske frukter og grønnsaker (inkludert poteter, grønt, kassavablad, okra og kål). De bruker også mye av både kjøtt og fisk i de fleste av de populære rettene.

Nasjonalretten i Liberia heter dumboy. Den lages ved å skrelle og koke fersk kassava, som deretter knuses i en stor morter og formes til kuler.

 

Du finner mat fra Liberia her.

 

Grønlands nasjonaldag

Grønlands nasjonaldag feires 21. juni. I 1261 ble Grønland en del av Norge, men da Norge gikk ut av unionen med Danmark og inn i en ny union med Sverige, ble Grønland igjen sammen med Danmark. Grønland har etter 1953 gradvis fått mer selvstyre og er nå et selvstyrt, dansk territorium, som feires på nasjonaldagen. Grønlands mattradisjoner består av råvarene fra havet og det som lever og vokser på landjorda. De bruker mye fisk, hval, sel, reinsdyr og lam. Nasjonalretten er suaasat, som er en hjemmelaget suppe som består av en tykk buljong laget av selkjøtt, med bygg eller ris og løk.

Du finner oppskrifter fra Grønland her.

Karrisuppe med svinekjøtt

Karrisuppe med svinekjøtt er en mettende suppe med nydelig smak av karri. Karri er en av de vanligste krydderblandingene i verden og stammer fra det indiske kjøkken. Karrisuppe med svinekjøtt er velegnet som lunsjrett eller en varmende kveldsrett.

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk

1 grønt eple, skrelt og finhakket

2 ss smør

2 ss karri

1 l melk

2 dl fløte

4 ss kyllingfond (ev. buljongterninger)

200 g svinefilet i små terninger

2 ss smør

2 vårløk i strimler

1 dl frosne erter

Salt og pepper

Brun kjøttet i smør og sett til side. Fres løk og eple i smør, til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett karri og hvitløk og fres videre i 1 min. Rør inn melk, fløte og fond, kok noen minutter og kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kjøttet, vårløk og erter, rør rundt og pynt med en urtekvast. Server karrisuppe med svinekjøtt sammen med godt brød.

Karrisuppe med svinekjøtt
Karrisuppe med svinekjøtt

 

Du finner flere suppeoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Mangodagen

Mangodagen markeres i USA i dag. Mango er en av de mest spiste fruktene i verden., og den mest velsmakende sies å komme fra Pakistan. Mangoen spises som den er, i salat, chutney eller i smoothie. Mango er søt, aromatisk og lett krydret.

Om du har lyst til å feire mangodagen, ved å lage noe med mango i dag, finner du inspirasjon her.

Mangodagen
Mangodagen – mangolassi

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rossini

Rossini – eller jordbærbellini er en nydelig variant av den italienske drinken bellini, som lages med fersken. Denne oppskriften gir 2 drinker.

225 g jordbær (225 g gir ca. 160 ml puré)
2 ts sukker (juster etter hvor søte bærene er)
Ca. 180 ml prosecco

Kjør jordbærene i blender eller kjør med stavmikser til en helt jevne masse og hell den gjennom en melsikt, så frøene blir skilt ut. Smak til med sukker, før du fordeler jordbærpuréen i to champagneglass, til litt under halvveis. Fylll opp med prosecco, litt om gangen så det ikke bobler over. Rør forsiktig for å blande og server rossini eller jordbærbellini med et jordbær til pynt.

Rossini - eller jordbærbellini
Rossini – eller jordbærbellini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Spennende matdager

Spennende matdager, nasjonaldager og andre kuriositeter finner du i kalenderen til AperitivoMat.  

I dag hadde f.eks. hele Norges første kjendiskokk, Ingrid Espelid, feiret bursdagen sin. De fleste husker vel hennes kjærlighet for å pynte maten med en persilledusk. Fra kalenderen kan du bevege deg videre inn i spennende oppskrifter, knyttet til de ulike dagene. Du finner kalenderen her.

Spennende matdager
Spennende matdager

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.