Eple- og pærechutney

Eple- og pærechutney er nydelig tilbehør til kjøttretter. Ordet chutney er indisk, og lages av grønnsaker eller frukt, tilsatt søte og sure elementer og ev. chili.

1 løk, finhakket

2 epler, skrelt og delt i små terninger

2 pærer, skrelt og delt i små terninger

1/2 dl eplesidereddik

1 dl vann

1/2 dl sukker

Salt og pepper

Bland alle ingrediensene i en kjele og la det småkoke til eplene er møre og eple- og pærechutneyen tykner. Kan serveres både lunken eller kald.

Eple- og pærechutney
Eple- og pærechutney

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Yoghurthummussaus

Yoghurthummussaus smaker godt til matretter fra den sørlige og østlige delen av Middelhavet og om du bruker ferdigkjøpt hummus, er den kjapp å lage. Den kan gjerne serveres til meze, som er dette områdets svar på tapas.

200 ml naturlig yoghurt
200 g hummus
2 ts harissa

Rør alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Yoghurthummussaus
Yoghurthummussaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 24

Ukemeny for uke 24 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Vietnamesisk kalvebiffsalat
Vietnamesisk kalvebiffsalat
Vietnamesisk kalvebiffsalat
Tirsdag: Luksusterteskjell
Luksusterteskjell
Luksusterteskjell
Onsdag: Thai kylling- og paprikawok
Thai kylling- og paprikawok
Thai kylling- og paprikawok
Torsdag: Hjortekarbonader med potetsalat
Hjortekarbonader med potetsalat
Hjortekarbonader med potetsalat
Fredag: Kyllingsatay
Kyllingsatay
Kyllingsatay
Lørdag:
Forrett: Gresk salat
Gresk salat
Gresk salat
Hovedrett: Gresk pizza
Gresk pizza
Gresk pizza
Dessert: Pistasjis med vanilje
Pistasjis med vanilje
Pistasjis med vanilje
Søndag:
Forrett: Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Hovedrett: Risotto med tunfisk og pesto
Risotto med tunfisk og pesto
Risotto med tunfisk og pesto
Dessert: Ananas med kokosis og karamellsaus
Ananas med kokosis og karamellsaus
Ananas med kokosis og karamellsaus

Ukemeny for uke 24 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Logo liten

 

Minas cupcakes med blåbær og jordbær

 Minas cupcakes med blåbær og jordbær smaker friskt og deilig og passer like godt til dessert, som til kaffen.
Den eldste beskrivelsen av cupcakes var i 1796, da Amelia Simmons skrev en oppskrift på «en lett kake å bake i små kopper»  i American Cookery.
Cupkakes smaker godt, enten som kos til kaffen, eller som dessert, med is til. Disse lagde vi på hytta i sommer og vi hadde ikke cupcakeformer, så vi brukte noen små, ildfaste former i stedet 😃

Oppskriften gir ca. 12 cupcakes.

125 g smør

150 g sukker

2 store egg

2 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

2 dl kremfløte

3 dl hvetemel

1 ts bakepulver

100 g blåbær og jordbær

Pisk mykt smør og sukker til luftig smørkrem, før du pisker inn eggene, ett om gangen. Pisk inn vaniljeekstrakt. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene, som blandes i røren. Sikt inn mel og bakepulver, som tilsettes sammen med fløten og bland til en klumpfri deig.

Sett papirformer i muffinsbrett. Fordel røren i formene til de er 1/3 fulle, legg i ett bær i hver kake og fyll videre til formene er 2/3 fulle. Stekes midt i ovnen ved 175°C i ca. 20 min, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøles.

Vaniljefrosting:

125 g smør, romtemperert

1 ts vaniljeekstrakt

1 vaniljestang

300 g melis

2-3 ss kremfløte

Litt limesaft

Pisk sammen smør og halvparten av melisen til en luftig smørkrem. Tilsett resten av melisen, vaniljeekstrakt, frø fra vaniljestang og fløte. Pisk kremen til den er lys og luftig. Juster med melis eller fløte, dersom kremen er for stiv eller flytende. Smak til med lime. Rør rød icing color delvis inn, så frostingen er marmorert. Fyll frostingen over i en sprøytepose og sprøyt rosemønster på kakene.

Minas cupcakes med blåbær og jordbær
Minas cupcakes med blåbær og jordbær

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rabarbrasaft

Rabarbrasaft smaker godt og er enkelt å lage selv. Rabarbrasesongen er her og om du ikke har rabarbra i hagen, får du kjøpt i mange matvarebutikker akkurat nå.

3 kg rabarbra i biter

12 dl vann

500 g sukker

1 ts Atamon konserveringsmiddel

Kok rabarbrabitene møre i vann. Det tar ca. 30 min. Tilsett sukker og rør til det er oppløst. Avkjøl, sil den og tilsett Atamon. Hell saften over på destillerte flasker (flasker som er vasket og kokt i vann).

Serveres kald.

Tips: Hell litt i bunnen av glasset før du heller i Prosecco. Smaker godt som velkomstdrink.

Rabarbrasaft
Rabarbrasaft

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook

Bog av kje med brun saus og bakepotet

Bog av kje med brun saus og bakepotet er nydelig mat. Du kan enten langtidssteke kjeet eller legge det i sous vide og brune det raskt på grillen eller i ovnen til slutt. Uansett metode, blir kjøttet fantastisk mørt. Bog av kje har ikke så mye kjøtt, så jeg beregner kun 2 personer på hver bog. Du får kjøpt kje hos slaktere, Meny og andre velassorterte matbutikker. Om du ikke får tak i kje, kan du bruke bog av lam i stedet.

Kjeet:

1 kjebog

1 pose glaze med persille & ramsløk fra Meny

2 løk i båter

2 fedd hvitløk, finhakket

1 potte rosmarin

2 dl kyllingkraft, ev. vann og fond

Masser kjelbogen med glazen, dekk til og la det stå til marinering i noen timer, gjerne over natten.

Legg løk, hvitløk og rosmarin i en ildfast form. hell over kraften og legg kjeet på toppen.

Dekk formen med folie og stek på 200 grader i 30 minutter, før du reduserer til 150 grader. Stek videre under folie i 3,5-4 timer til og snu kjeet etter halve tiden. Fjern folien og øk ovnstemperaturen til 180 grader de siste 20 minuttene for så kjeet får fin gyllen farge.

Sous vide:

Om du vil tilberede kjebogen i sous vide, legger du den marinerte bogen i vakumpose og vakuumerer den med 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 8 timer på 70 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen eller på grillen.

 

Bog av kje med brun saus og bakepotet
Bog av kje før steking

 

Sausen:

Denne sausen er mammas oppskrift, er veldig god og super for alle som ikke tåler løk så godt.

1/2 liter fløte

1/2 beger seterrømme

1/4 flaske kyllingfond

Ca. 4 ss soyasaus (smak til)

En god skvett solbærsirup (smak til)

Nykvernet pepper

Litt maizenajevner

Halvparten av kraften fra stekeposen

Sukkerkulør

La alt koke i minimum 10 minutter, gjerne lenger.

Bakt potet:

Beregn 1/2 – 1 bakepotet per person.

Pakk potetene inn i aluminiumsfolie og sett dem i ovnen på 150 grader i 1 timer. Om potetene er veldig store, deles de i to før servering.

 

Servering:

Server bog av kje med brun saus og bakepotet sammen med løken fra stekeformen og valgfrie grønnsaker, f.eks. brokkolini.

 

Bog av kje med brun saus og bakepotet
Bog av kje med brun saus og bakepotet

Du finner flere spennende oppskrifter med kje her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber er en nydelig rett, hvor både kjøttet og maisen tilberedes på grillen. Jeg var så heldig at jeg fikk tak i tørrmodnet t-benstek en dag og jeg tror det kanskje er det beste kjøttet jeg har spist. Vi valgte å legge det på grillen og servere med rødvinssaus og maiskolber.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god lammekraft

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden. Det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i, til smøret har smeltet.

Kjøttet:

Gni t-bensteken med olivenolje, salt og pepper og legg kjøttet på grillen. Grill i ca. 5 minutter på hver side til du har fått en fin grillskorpe på kjøttet. Legg kjøttet over på indirekte varme og grill videre i ca. 10 minutter til det har en kjernetemperatur på 56 grader. La det hvile i noen minutter, før du skjærer i det.

 

Servering:

Server tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber med valgfrie poteter. Du finner oppskrifter på mange varieranter, både spennende og mer tradisjonelle her.

Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber
Tørrmodnet t-benstek med rødvinssaus og maiskolber

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den svenske nasjonaldagen

Den svenske nasjonaldagen, tidligere svenska flaggans dag markeres i dag. Dagen er feiret siden 1982, ble saluttdag i 1996 og endelig en offentlig høytidsdag i 2005.
Siden vi har øvd i årevis på å feire nasjonaldagen i Norge, synes vi skal hjelpe svenskene litt på deres dag, som er ganske fersk. Hva er vel bedre enn å feire med smørgåstårta? Det smaker godt og er enkelt å lage, dersom du ikke har store ambisjoner for utseendet.

Start med å lage fyll. Jeg har laget to slags fyll, for å gi litt variasjon i kaka.

Fyll 1:

4 hardkokte egg, delt i små terninger

3 vårløk i fine strimler

200 g pillede reker

4 dl creme fraiche

1 ss sennep

1/2 pose majones

2 ss frisk finhakket dill

1 glass sort rogn

Hvit pepper

Kajennepepper

Bland alle ingrediensene sammen, smak til med pepper og sett kaldt.

Fyll 2:

300 gr røkt skinkepålegg i små terninger

1 finhakket rødløk

4 dl creme fraiche

1/2 pose majones

Salt og sort pepper

Bland ingrediensene og smak til med salt og pepper og sett kaldt.

Skjær skorpen av 2 formloff og del dem på langs i tommetykke skiver. Legg to skiver ved siden av hverandre på et fat og legg på fyll 1. Legg på to nye skiver og legg på fyll 2, før du legger på det siste laget med loff. Nå skal kaken helst stå kaldt over natten, så den får satt seg, med et fuktig koppehåndkle over.

Når kaken skal dekoreres, smør jeg på et lag med 4 ss majones og 4 dl creme fraiche, som skal fungere som lim. Du kan dekorere med hva du vil, men jeg har brukt:

1 hardkokt egg i skiver.

500 g pillede reker

200 gr røykelaks

1 sitron i skiver

Dill

Små tomater, delt i to

1 glass rød rogn

Salatblader

Da gjenstår det bare å ønske våre svenske venner en fin nasjonaldag.

Den svenske nasjonaldagen
Den svenske nasjonaldagen

Du finner flere retter fra Sverige her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerbærgelé

Sommerbærgelé er en perfekt sommerdessert. Lag din egen sommerbærgele, så får du den med akkurat de bærene du har lyst på. Det er ikke vanskelig og det smaker godt. Du får kjøpt rosevann i asiatiske butikker. Oppskriften gir 8 porsjoner gelé.

14 g gelatinpulver

175 g sukker

6 dl vann

600 g blandede bær, bringebær, jordbær, rips, solbær, bjørnebær, blåbær

1 ss rosevann

Fukt 8 porsjonsformer med vann og kle dem med plastfolie.

Kok opp sukkeret i vannet og la det koke i 2 minutter, til sukkeret er oppløst. Ta vannet av platen og rør inn gelatinen. Sett det til avkjøling i 30 min.

Legg bærene i formene og press dem lett sammen, så de kommer nedenfor kanten på formene. Rør rosevannet inn i den lett avkjølte sukkerlaken og hell blandingen over bærene. Dekk med plastfolie, så ikke bærene flyter opp.

La geleen stå kaldt over natten, før den hvelves over på et serveringsfat og pyntes med krem tilsatt litt rosevann eller vaniljekrem. Du finner oppskrift på vaniljekrem her, eller du kan kjøpe den ferdig. Serveres med en sprø kjeks eller to.

Du finner flere spennende og varierte dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter er nydelig selskapsmat. Du får kjøp fersk tunfisk i flere matbutikker.

Råstekte poteter:

Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Rødvinssaus:

1 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

2 dl rødvin

1 ss smør

2 ss god balsamico

2 laurbærblader

kokes inn

100 g smør

1 dl kyllingkraft (ev. vann og find)

ev. brun maisennajevner

salt og pepper

Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.

Tunfisken:

200 – 250 g tunfisk per person.

Salt og pepper

Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.

 

 

Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter
Tunfisk med rødvinssaus og råstekte poteter

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.