Jeg savner våren

Jeg savner våren og synes vinteren er i lengste laget. Vi har fortsatt masse snø i hagen og må nok vente litt til på vårtegn, som snøklokker og krokus. For å gjøre vinteren litt mer hyggelig, liker jeg å pynte med blomster og litt vårlige toner. Blomstene er fra den lokale Interflorabutikken min og duken kommer fra Step In i Hokksund.

Jeg savner våren

Det gamle bordet er arvet av svigermor og bildet har moren min brodert. Sjenken er fra Nova Solo.

Jeg savner våren

Tulipaner er et sikkert vårtegn og jeg har kjøpt en bukett og blandet med kirsebærgrener.

Jeg savner våren

De yndige snøklokkene har fått plass, og lyser opp vaskerommet mitt.

Denne vakre vårbuketten er også fra Interflora i Hokksund. Lyslykten har jeg kjøpt i en interiørbutikk på Gulskogensenteret og duken er fra Step In i Hokksund.

Jeg savner våren

Jeg savner våren og er glad den nærmer seg med stormskritt.

 

Du finner flere interiørtips her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus serveres med agurksalat og smørdampede grønnsaker.
Når jeg får tak i hel villaks, er det nesten som bursdag og julaften på en gang. Denne var på litt over en kilo. Jeg renset den, saltet og pepret den, la litt urter og smør i magen dens, pakket den i folie og bakte den i ovnen på 200 grader i 40 minutter.

Til laksen smaker det godt med kokte nypoteter, agurksalat, som du finner oppskrift på HER.

Sausen, som er en av mine favorittsauser til fisk, finner du oppskrift på HER.

Grønnsakene:

1/2 fennikel i små terninger

4 gulrøtter i små terninger

1/2 pose sukkererter i små terninger

1/2 purre i små biter

4 ss smør

4 ss vann

1 ts salt

Alt freses sammen under stadig omrøring, til det er passe tyggemotstand i gulrøttene.

Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus
Ovnsbakt laks med pastis- og kjørvelsaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaputer med sitronsaus og trøfler

Pastaputer med ostesaus og trøfler er en favoritt hos oss. Du kan kjøpe ferdige pastaputer etter egen smak, eller du kan lage selv, du finner oppskrift på hjemmelaget ravioli her.

Olivenolje

2 sjalottløk, finhakket

1 fedd hvitløk, finhakket

1 ss kyllingfond

4 dl fløte

100 g reven parmesan

1-2 sitroner

Bladpersille

Pepper og ev. salt (husk at fond også er salt)

1 glass trøfler (fås på Meny og andre velassorterte matbutikker)

Fres løk og hvitløk i litt olivenolje. Tilsett fond, fløte og parmesan og la det koke til det tykner. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Rør inn nykokt pasta og persille og server med trøfler i tynne skiver.

 

Pastaputer med sitronsaus og trøfler
Pastaputer med sitronsaus og trøfler

 

Du finner mange velsmakende pastaretter, både enkle og mer avanserte her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jemens uavhengighetsdag

Jemens uavhengighetsdag feires 30. november hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1967.

Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smaksatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kysten spises det også fisk. Det er ikke vanlig å bruke meieriprodukter i Jemen.

Du finner oppskrifter fra Jemen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sellerirotpuré med hasselnøtter

Sellerirotpuré med hasselnøtter smaker godt som tilbehør til både fugl, storfe og svin. Jeg har brukt litt gulrot for å gi puréen en litt gylnere farge, men den er ikke nødvendig for et velsmakende resultat.

1 sellerirot

1 gulrot

Fløte, så det akkurat dekker

3 ss kyllingfond

2 fedd hvitløk, finhakket

1/2 sitron, kun litt av saften

Salt og pepper

50 g hasselnøtter, grovhakket

Skrell og del sellerirot og gulrot i terninger. Terningene legges i en kjele og dekkes akkurat med fløte. Tilsett kyllingfond og hvitløk og la det koke til terningene er møre. Kjør det til en fin puré og smak til med sitron, salt og pepper. Rør inn hasselnøtter og server.

Sellerirotpuré med hasselnøtter
Sellerirotpuré med hasselnøtter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jemens nasjonaldag

Jemens nasjonaldag feires to ganger hvert år. 22. mai feirer de sammenslåingen av Nord- og Sør-Jemen og 30. november feirer de uavhengigheten fra Storbritannia.

Jemens nasjonalrett er saltah, som er en stuing laget av kraft, smakssatt med bukkehornkløver, koriander, purre og sahawiqsaus. Den kan lages både med og uten kjøtt. Kylling, geit og lam er de mest brukte kjøttslagene i Jemen. Langs kysten spises det også fisk. Det er ikke vanlig å bruke meieriprodukter i Jemen.

Du finner oppskrifter fra Jemen her.

Polens nasjonaldag

Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.

Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.

Du finner matretter fra Polen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Polens nasjonaldag

Polens nasjonaldag, den ene av dem, feires i dag. De feirer både 3. mai, som er grunnlovsdagen og 11. november som er til minne om gjenopprettelsen av landets selvstendighet i 1918.

Polske mattradisjoner består av kjøtt, spesielt svinekjøtt og kylling. Det brukes også mye rotgrønnsaker som tåler lengre oppbevaring, krydder og ulike former for nudler og pasta. Når polakkene inviterer til et festmåltid ligger det ofte en rekke forberedelser bak middagen. De serverer gjerne en suppe som forrett, en kjøttbasert hovedrett og makowiec som dessert.

Du finner matretter fra Polen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Thaihjerteskjell med nudler

Thaihjerteskjell med nudler er en av favorittrettene mine med hjerteskjell. Du får ofte ferske hjerteskjell eller vongoleskjell (som er litt mindre, men like gode) på Meny. Noen Coop-butikker har også frosne skjell.

1 finhakket løk

1 cm revet ingefær

2 finhakkede chili

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks kokosmelk

1 boks kokoskrem

1 liten flaske sweet chili dippingsaus

1 kg hjerteskjell

2 finstrimlede vårløk

1 plante finhakket koriander

Fres løken i litt olje. Tilsett ingefær, chili  og hvitløk. Hell på kokosmelk, kokoskrem og sweet chili dippingsaus. Kok opp og tilsett hjerteskjell. Tilsett vårløk, sett på lokket og vent til skjellene har åpnet seg. Tilsett finhakket koriander, rør rundt og server med godt brød. Dekk med nudler etter eget ønske, dype tallerkener, gaffel og skje til gjestene, for kraften blir helt nydelig.

Jeg siler alltid resten av kraften etter vi er ferdige med å spise og setter den i fryseren, slik at jeg kan bruke den til suppe senere.

 

Thaihjerteskjell med nudler
Thaihjerteskjell med nudler

Mimosa

Mimosa er frisk og godt og passer godt som velkomstdrink. Den ble første gang laget i San Francisco av Sir Alfred Hitchcock i 1940-årene.

4 cl appelsinjuice
Champagne eller annen hvit musserende vin

Hell appelsinjuice i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.