Thịt Kho Tộ – karamellsvin

Thịt Kho Tộ – karamellsvin er deilig karamellisert svinekjøtt, som kan brukes sammen med ris, nudler, salat eller som fyll i Bánh mì, som er en vietnamesisk baguette.

100 g brunt sukker

1 ss vann

1 kg svinenakke eller annet kjøtt fra svin, som trenger lang koketid, kuttet i 3 cm store biter

4 dl kokosvann

2 sjalottløk, veldig finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1,5 ss fiskesaus

1/4 ts hvit pepper

Tilbehør:

Rød chili

Finstrimlet vårløk

Koriander

Kok opp brunt sukker og vann i en stor kjele på middels varme under omrøring. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du resten av ingrediensene.
Rør godt og juster varmen så det småkoker kraftig. La det småkoke i 1,5 time uten lokk og rør 2-3 ganger underveis.
Etter ca. 1,5 time, når væsken har redusert seg og svinekjøttet er mørt, fortsetter du å steke, mens du rører til kjøttet er karamellisert. Når væsken er borte og kjøttet har fått fin farge, er retten klar. Dryss over chili, vårløk og koriander og server med f.eks. ris, salat og syltede grønnsaker, som er ideelt som tilbehør fordi den friske syren passer godt til det fyldige svinekjøttet.

Du finner oppskrift her.

Thịt Kho Tộ - karamellsvin
Thịt Kho Tộ – karamellsvin

 

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Laks med eplesaus og agurksalat

Laks med eplesaus og agurksalat er godt og kan gjerne serveres til gjester. Både sausen og agurksalaten kan lages klar i forveien og settes kaldt til sausen må kokes opp ved serveringen.

Agurksalat:

2 dl vann

1/2 dl eddik

1 ss sukker

1/2 ts pepper

1 agurk

Bland sammen vann, eddik, sukker og pepper. Om du ønsker, kan du skrelle agurken. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time. Om du vil ha et sukkerfritt alternativ, kan du lage denne.

Eplesaus:

1 løk, finhakket

4 fedd hvitløk, finhakket

3 ts karripulver

2 ss kyllingfond

2 dl eplechutney eller eplesyltetøy

1/3 ltr fløte

2 ss kyllingfond

1 nevefinhakket kjørvel

Fres løken og hvitløken i smør til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke inn til passe konsistens, før du kjører sausen helt jevn med en stavmikser. Tilsett finhakket kjørvel og server.

Laksen:

200 g laks per person

Salt og pepper

Smør til steking

Del laksen i porsjonsbiter, krydre den med salt og pepper og stek den på begge siden i smøret.

Laks med eplesaus og agurksalat
Laks med eplesaus og agurksalat

 

Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Saus til Bánh Mì

Saus til Bánh Mì er en viktig del av retten. Denne er helt nydelig og du gjør det sterkere eller midlere ved å justere mengden srirscha. Denne sausen kan brukes som dressing eller saus til andre retter også.

1 pose majones
6 ss hoisinsaus
Ca. 2 ts sriracha (smak til)

Saus til Bánh Mì
Saus til Bánh Mì

 

Du finner spennende og velsmakende retter fra Vietnam her. Rester av både bun cha (kjøttboller) og vietnamesisk svinenakke kan brukes til fyll i Bánh Mì.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Bankelam med kantareller og båtpoteter

Bankelam med kantareller og båtpoteter er egentlig ikke en rett som finnes. Det vanlige er å lage bankekjøtt av storfe, men ingen deler av lammet kalles egentlig bankekjøtt. Jeg bruker derimot forpart av lammet, for eksempel bog, eller om jeg finner en surret stek i kjøttdisken. Kraften i denne retten smaker mye, grunnet måten jeg tilbereder kjøttet på. Jeg lærte det av mormoren min og jeg kan virkelig anbefale å prøve det, både med lam og storfe.  Om du ikke får tak i kantareller, kan du selvfølgelig bruke annen sopp du liker.

1 kg lammekjøtt, bog eller annet fra forparten

Kraft eller vann til å koke ut panna med

2 løk

Smør til steking

2 pk sopp i skiver (kantarell, sjampinjong el. aromasopp)

1 ts pepper

2 laurbærblader

4 ss fond ev. buljongterning om du ikke har kraft (helst lammefond, ev. grønnsaksfond eller kyllingfond)

Salt og pepper

Maisennajevner

Kjøttet skjæres i 1 cm skiver og brunes litt og litt i en tørr og ganske varm panne. Legg kjøttet over i en gryte og kok ut pannen, helst med kraft, men om du ikke har det, kan du bruke vann. Kraften helles deretter over kjøttet. Løken skjæres i grove biter og stekes i smør, til den er gyllen og helles over kjøttet. Kok ut pannen med kraft eller vann igjen. Stek soppen i smør og kok ut med kraft enda en gang. Tilsett pepper og laurbærblader. Om du har brukt vann og ikke kraft, tilsetter du 4 ss fond nå. La det hele koke i minimum 3 timer. Smak til med salt og pepper og jevn kraften litt med brun maisennajevner.

Båtpoteter:

200-250 g poteter per person

Raps- eller solsikkeolje

Salt og pepper

Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Bønnene:

25 g smør

1/2 dl vann

2 ss friskpresset sitronsaft

2 ts salt

300 grønne bønner

Kok opp smør, sitron, vann og salt. Tilsett bønnene og kok dem under lokk i ca. 2-4 min, avhengig av hvor mye du vil ha dem kokt. Hell av vannet og server sammen med bankelammet og båtpotetene.

 

Bankelam med kantareller og båtpoteter
Bankelam med kantareller og båtpoteter

 

Du finner flere spennende og velsmakende lammeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bánh Mì – vietnamesisk baguette

Bánh Mì – vietnamesisk baguette er kjempegodt. De nytes varme, rett fra ovnen, med ditt favorittbánh mì-fyll, rester fra middagen eller bare med en klatt smør. De passer også til tilbehør til supper og gryter. Du finner gjerne manitobamelet sammen med pizzamelet i velassorterte matbutikker. Jeg baker alltid dobbel porsjon, halvsteker, fryser ned og steker dem ferdig, når jeg skal bruke dem.

2,5 dl vann, lunkent om du har dårlig tid
1 pakke tørrgjær
2 ts sukker
150 gram manitobamel
350 gram type 00
2 ts salt
2 ss smeltet smør
1 stort egg (romtemperert)

Sånn gjør du det:

Elt sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin, gjerne i 10 minutter, eller mer. Deigen skal være glatt og elastisk. Juster ev. med litt mel.

Smør en stor bolle lett med olje og legg i deigen. Dekk med lokk, plastfolie eller et rent kjøkkenhåndkle og la den heve på et varmt sted i min. 1 time (lunkent vann), eller til den har doblet seg i størrelse (kaldt vann).

Trykk, eller kjevle ut deigen til en sirkel og del den i 6 like store trekanter (ca. 135 g hver).

Start å rulle fra den innerste delen av trekanten og utover, til du har en pølse (se bilde).

Banh Mi - vietnamesisk baguette - før steking
Bánh Mì – vietnamesisk baguette – før steking

Legg dem over over på en bakepapirkledt stekebrett. og sett dem til heving i min. 45 minutter.
Bruk en skarp kniv til å skjære snitt i hvert brød i en 45° vinkel.

Forvarm til 220 grader, plasser en rist ⅓ fra toppen og en annen ca. 10 cm under.
Fyll en ildfast form med vann og plasser det på nederste rille for å lage damp.

Rett før steking, sprayer du hver baguette med vann (ca. 4 spray per brød) med en sprayflaske av matkvalitet.
Plasser baguetteformen på øverste rille, med den ildfaste formen rett under.

Stek brødene i ca. 20 – 22 minutter. Etter 4 minutter, åpner du ovnen raskt og sprayer baguettene igjen. Fjern den ildfaste formen omtrent 10 minutter før slutt for å hjelpe skorpen med å bli sprø. Avkjøl og nyt! La Bánh Mì avkjøles litt før du skjærer i dem.

Bánh Mì - vietnamesisk baguette
Bánh Mì – vietnamesisk baguette

Du finner flere spennende brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Ukemeny 30

Ukemeny 30 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Domoda

Domoda er en peanøttstuing og nasjonalretten til Gambia. I denne oppskriften har jeg brukt storfe, men du kan bruke kylling eller svin også.

Domoda
Domoda
Tirsdag: Bakt ishavsrøye med sennepspoteter

Bakt ishavsrøye med sennepspoteter smaker helt nydelig og er velegnet når man skal ha middagsgjester, siden det meste kan gjøres ganske klart i god tid.

Bakt ishavsrøye med sennepspoteter
Bakt ishavsrøye med sennepspoteter
Onsdag: Falafel med hummus og tahinisaus

Falafel med hummus og tahinisaus er en nydelig rett fra Midtøsten. Falafel er kikertkaker med mye smak, og flere av landene i området mener at det er akkurat dem som er opprinnelseslandet. De kan serveres med forskjellig type tilbehør, f.eks. som jeg har gjort her eller i pita. Det er viktig at alle de andre ingrediensene er klare før falafelene.

Falafel med hummus og tahinisaus
Falafel med hummus og tahinisaus
Torsdag: Kylling med mango, papaya og ingefær

Kylling med mango, papaya og ingefær er en rett som serveres i deler av karibia og Sør- og Mellomamerika. Du kan gjøre den sterkere eller mildere, ved å justere chilimengden.

Kylling med mango, papaya og ingefær
Kylling med mango, papaya og ingefær
Fredag: Tagliata Di Manzo

Tagliata Di Manzo høres flott ut, men det betyr skivet biff. Denne biffsalaten er en deilig lunsj- eller kveldsrett eller den kan brukes som en antipastirett (italias svar på tapas).

Tagliata Di Manzo
Tagliata Di Manzo
Lørdag:
Forrett: Gazpacho

Gazpacho er en deilig, kald suppe, som er perfekt å servere på varme sommerdager.

Gazpacho
Gazpacho
Hovedrett: Tapas – spanske småretter

Tapas – spanske småretter kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.

Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.

Tapas – spanske småretter
Tapas – spanske småretter
Dessert: Flan de Naranja

Flan de Naranja er en spansk appelsin- og karamellpudding. Til forandring fra karamellpuddingen vi bruker i Norge, inneholder ikke denne verken melk eller fløte.

Flan de Naranja
Flan de Naranja
Søndag:
Forrett: Hafalaab

Hafalaab er en tradisjonell suppe fra Liechtenstein Den består av kraft med dumplings laget av hvete- og maismel i tillegg til bacon eller skinke og gulrot.

Hafalaab
Hafalaab
Hovedrett: Andebryst med konjakk- og peppersaus

Andebryst med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.

Andebryst med konjakk- og peppersaus
Andebryst med konjakk- og peppersaus
Dessert: Asbjørns tantes marengskake

Asbjørns tantes marengskake minner om verdens beste, men jeg synes den er enda bedre.

Asbjørns tantes marengskake
Asbjørns tantes marengskake

Ukemeny for uke 30 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kokos- og ananasmartini

Kokos- og ananasmartini er en deilig sommerdrinke, som kan minne litt om piña colada og den smaker ekstra godt i sommervarmen. Du får kjøpt maissirup i asiatiske butikker.

50 ml vodka
30 ml kokosrom (f.eks. Malibu)
30 ml ananasjuice
30 ml kokoskrem

Bruk en cocktailshaker fylt med is, tilsett alle ingrediensene og rist godt-

Pynt:

Maissirup
Kokosmasse
Ananasskiver

Hell litt maissirup i en skål og litt kokosmasse i en annen skål. Dypp toppen av glassene, først i maissirup og deretter i kokosmassen.
Sil kokos- og ananasmartinien over i glasset og pynt med ananas.

Kokos- og ananasmartini
Kokos- og ananasmartini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling Nawabi

Kylling Nawabi tilberedes i en saus med løk, cashewnøtter og yoghurt. Tilberedningen er glatt (ingen hele krydder eller kjøttbein å håndtere) og kan nytes med rotis eller parathas. Barn og eldre vil elske denne milde, men smakfulle retten. Oppskriften er passe til 4 personer

750 g lårfilet av kylling

Marinering:

1 cm frisk ingefær

1 ts salt

10 fedd hvitløk

3 grønne chili, stilk og frø fjernet

20 cashewnøtter

2 dl frisk koriander

1 ts garam masala

1/2 ts rødt chilipulver

1 ts gurkemeiepulver

2 dl fløte

Kjør alle ingrediensene til en helt jevn masse med en foodprosessor eller stavmikser. Bland inn kyllingen og la den marinere i minst en time, eller helst over natten.

Kylling Nawabi:

Kyllingen og marinaden

4 ss ghee eller nøytral olje til steking

3 løk malt til pasta

2 dl fløte

Salt og pepper

Koriander til pynt

Varm ghee eller olje i en tykkbunnet gryte eller sautépanne og stek løkpastaen på middels varme til den rå lukten forsvinner og den er lysebrun. Tilsett kyllingen med marinaden og rør på middels varme til kyllingen skifter farge. Tilsett resten av fløten, sett på lokk og stek til kyllingen er gjennomstekt (ca. 20 minutter) på lav varme. Smak til med salt og pepper og pynt med noen korianderblader. Server kylling nawabi med nawabinan eller annet indisk brød.

Kylling Nawabi med ris og nawabinan
Kylling Nawabi med ris og nawabinan

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nawabinan

Nawabinan er de indiske Muslimenes tradisjonsbrød med sprøtt innslag av nøtter/kjerner. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 lekre nanbrød.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Finhakkede nøtter og kjerner, f.eks. Cashew, pistasj, pinje og mandler

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Nawabinan
Nawabinan

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pinnebrød med ost

Pinnebrød med ost er supert som tilbehør til tapas, supper, salat eller gryteretter. Du kan gjøre dem på den lettvinne måten, med ferdigkjøpt pizzadeig, eller fra bunnen av med hjemmelaget deig.

Deig:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i min. 1 time, eller kaldheve over natten.

Pinnebrød med ost:

Rull eller klem ut pizzadeigen, smør på ønsket smøreost og skjær i 2-4 cm strimler, avhengig av hvor tykke du vil ha pinnene. Dryss over revet ost og klapp den ned i smøreosten. Hold hver strimmel i begge ender og vri dem i hver sin retning, så de blir til korketrekkere. Om du er ekstra glad i ost, kan du gi dem et ekstra dryss etter de er tvinnet også. Legg dem på bakepapirkledd bakepapir, dekk med rent koppehåndkle og la dem heve i 30 minutter eller mer. Stek pinnebrødene i ovnen på 200 grader, til de er gylne.

Pinnebrødene kan gjerne serveres med en gang.

Pinnebrød med ost
Pinnebrød med ost

 

Du finner mange spennende brødvarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.