Dirty potatoes med spareribskjøtt er en variant av dirty fries, hvor jeg har laget retten av båtpoteter i stedet for pommes frites. Den er super å lage når du har rester etter spareribs. Spareribskjøttet er plukket av bena og fordelt over potetene, sammen med mais, løk og ost. Deretter har jeg gratinert den deilige koseretten i ovnen. Jeg har servert det sammen med noen klatter rømme.
200 g poteter per person, delt i båter
Olje til steking
Spareribskjøtt, plukket av bena
Litt BBQ-saus, jeg foretrekker Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar
1/2 rødløk per person
Mais
Revet ost
Fordel potetbåter i en ildfast form, riske over olje og bland godt. Krydre ev. med litt salt og sett dem i ovnen på full guffe, mens du gjør klar resten av ingrediensene.
Når potetene begynner å få farge, tilsettes rødløken og stekes videre i 15 minutter på 200 grader.
Dryss over maisen, fordel kjøttet over og risle over litt BBQ-saus, før du drysser over revet ost. Stek videre på 200 grader, til osten er smeltet og gyllen.
Dirty potatoes med spareribskjøtt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sarmale er kålruletter fra Moldova og Romania og er dessuten Romanias nasjonalrett. Det er en typisk søndagsmiddag, siden den skal lages på syltet kål, som må syltes i ett døgn og i tillegg skal koke i 2-3 timer.
Syltet kål:
2 kg kålhode, delt i enkeltblader
2 ltr vann
1/2 ltr hvitvins- eller eplecidereddik
Legg kålbladene i en stor bolle. Kok opp vann og eddik til en lake og hell den over kålbladene. Legg på press, så bladene holder seg nede i laken og sett på lokk. La kålen ligge i syltelaken i 1 døgn.
Sarmale:
500 g kjøttdeig av svin
300 g kjøttdeig av storfe
1 dl vann
200 g røkt bacon
2 kg syltet kål
1 ss grovt salt
1 stor løk, finhakket
200 g ris
1 dl tomatsaus
1 stor rød paprika i strimler
30 ml solsikkeolje
1 stor løk i strimler
1 ts malt karve, ev. spisskummen
3 laurbærblader
2 ts gurkemeie
2 ts tørket timian
15 pepperkorn
Vask risen og ha den i en bolle sammen med saltet. Bland godt og la det stå i noen minutter, bytt deretter vann og vask risen to ganger til, uten salt. La den ligge i kaldt vann til den skal brukes i oppskriften.
Elt sammen kjøtt, løk, gurkemeie, karve, timian, vann og ris. Ikke tilsett salt. Ta et kålblad og legg en spiseskje av blandingen i midten. Pakk det sammen til en rull på samme måte som norske kålruletter. Gjenta til du er ferdig med kjøttet. Spar noen av de minste kålbladene og strimle dem fint (julienne).
Hell oljen i en sautépanne eller vid gryte og legg halvparten av den finstrimlede kålen og paprikaen i kjelen. Tilsett halvparten av tomatsausen over dem. Legg rullene i kjelen veldig tett inntil hverandre. Mellom dem legger du bacon. Når du er ferdig med å legge alle rullene i kjelen, legg pepperkornene og laurbærbladene oppå, og dekk med resten av kålen og paprikaen.
Hell resten av tomatsausen over og tilsett kokende vann for å dekke sarmalene om nødvendig. Legg en stor ildfast tallerken oppå sarmalen, så de ikke løfter seg opp til overflaten mens de koker. Dekk til med lokk og sett pannen/gryten over middels varme til det begynner å koke. Reduser varmen til et minimum og la dem småkoke i to til tre timer.
Servering:
Sarmale serveres varme med en klatt rømme på toppen og nykokt polenta.
Sarmale
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra.
Gul fiskecurry serveres i det sørøstlige hjørnet av Asia. Jeg har brukt laks, men kan erstatte laksen med andre faste fiskeslag eller med kylling eller svin.
Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing.
Filopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fiken kjøpes på Meny, asiatiske butikker eller andre velassortert matbutikker.
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter er lettvinn og god mat og jeg synes det smaker ekstra godt, når årets nye lam kommer i butikken. Om du ikke vil grille, kan du steke dem i panna. Det blir nesten like godt.
Grillet banan med smeltet sjokolade og is er både godt og enkelt og når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen i samme slengen. Grillet banan kan varieres og du velger selv hvor «voksen» du vil gjøre den.
Grillet banan med smeltet sjokolade
Ukemeny for uke 29 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Tranebær sparkle markle er en deilig drink, som passer ekstra godt om sommeren. Bringebærene fungerer først som isbiter og når de er tint, kan de gjerne spises.
2 cl Aperol
5 frosne bringebær
2 cl tranebærjuice
2 cl grenadine
Crémant eller annen musserende vin
Hell Aperol i glasset og legg i frosne bringebær. Tilsett tranebærjuice og grenadin og fyll opp med musserende vin.
Tranebær sparkle markle
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing er velsmakende sommermat, som passer både til lunsj og middag. Biffen og løken serveres varm, med resten av salaten og eggene på toppen. Vaktelegg er kun 1/5 av størrelsen til vanlige egg fra høne, og om du ikke får tak i vaktelegg, kan du bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Salaten:
400 g biffkjøtt i strimler
2 løk i strimler
1 paprika i strimler
1/2 agurk i terninger
3 vårløk i ringer
1 salathode i strimler
8 vaktelegg, kokt i 2 minutter
1 beger granateplekjerner
1 ts røkt paprika
Salt og pepper
Brun kjøttet og løken raskt i smør. Krydre med rølt paprika, salt og pepper eller ev. annet krydder du har lyst på. Skrell eggene og del dem i to.
Legg kjøtt og løk på en tallerken og legg på resten av ingrediensene. sever med dressingen ved siden av, så hver enkelt selv kan bestemme hvor mye de skal ha på.
Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing kan gjerne servers med godt brød til, f.eks. baguetter eller foccacia. Du finner mange spennende brødoppskrifter her og mange flere spennende og varierte salater fra fjern og nær her.
Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper smaker nydelig til biff, kylling, svin, and, gås, kalkun, pasta og grillmat. Du får kjøpt syltet pepper i 115 g glass på Meny. Om du ikke er glad i blåskimmelost, anbefaler jeg deg å smake, for osten blir mer som et slags krydder.
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk eller brandy
1/2 ltr fløte
1 ss kyllingfond
4 brune sukkerbiter
Syltede grønne pepperkorn og rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)
1 pk blåskimmelost
Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus, blåskimmelost og syltede pepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til sausen blir litt tykk, før du rører inn osten. Smak til med salt, før du serverer, men husk at fond og osten også er litt salt.
Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Frokostmuffins er godt, sunt og mettende. I tillegg er de supre å fryse ned og praktisk turmat. Oppskriften gir 12 velsmakende og saftige frokostmuffins.
1/2 dl olivenolje, ev. rapsolje
4 egg
3 dl yoghurt naturell
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
3 dl grovbakstmel
1 klype salt
150 g smårettbacon
1 rødløk, finhakket
1 paprika, finhakket
100 g revet ost
1 bunt gressløk, finhakket
Stek baconet sprøtt og gyllent, før du tilsetter løk og paprika og lar det frese noen minutter til løken blir myk. Avkjøl blandingen mens du lager muffinsrøren.
Visp sammen olivenolje, egg og yoghurt. Rør inn hvetemel, grovbakst, gressløk, bakepulver og salt. Rør resten av ingredinsene sammen med muffinsrørefinsrøren.
Fordel røren i muffinsformer og stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.
Frokostmuffins
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Torsk- og laksesuppe med reker smaker godt som forrett og lunsjrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på torsk- og laksesuppe er passe til 4 personer.
2 ss smør
1 finhakket løk
2 store gulrøtter i bittesmå terninger
2 neper i bittesmå terninger
1/2 fennikel
2 dl hvitvin
2 ss fiskefond
1/2 finhakket purre
1 kvast finhakket bladpersille
1 kvast dill
1/2 ts safran
1 ts karri
7 dl fløte
3 dl melk
300 g laks i terninger
300 g torsk i terninger
200 g pillede reker (om du bruker fra lake er det viktig å skylle godt av dem)
Stek løken blank i smør, før du tilsetter hvitvin og koker inn til halv væskemengde. Tilsett fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett fisken og dill og la det trekke til fisken er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper og rør inn rekene.
Server torsk- og laksesuppe med reker sammen med godt brød.
Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.
Torsk- og laksesuppe med reker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jordbærtiramisu er vår nye favorittdessert, som er super å servere gjester, siden den kan lages nesten helt klar før gjestene kommer. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av jordbær.
Denne oppskriften er passe til 6 personer.
4 egg
100 g sukker
500 g mascarpone (italiensk ferskost)
2 dl jordbærlikør
12 fingerkjeks
Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.
Visp inn mascarpone i eggeplommene og bland eggehviten forsiktig inn i mascarponeblandingen.
Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.
Hell likøren i en bolle, dypp fingerkjeksene et par sekunder i den og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du mascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av mascarponefyllet. Dekk jordbærtiramisuen med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Pynt med friske jordbær i små terninger, mynteblader og pikekyss (jeg har brukt hjemmeligde limepikekyss) og server.
Du finner oppskrift på limepikekyssene her og flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.
Jordbærtiramisu
Om du vil abonnere på spennende og variert inspirasjon fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjerne en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.
Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.
Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin.
Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.
Sjokoladelavakake eller chocolate lava cake er en liten sjokoladebombe av en dessert. Om du liker sjokoladefondant, vil du garntert like denne deilige dessertkaken også. Lavakaken er garantert mye lettere å lykkes med også, siden ganasjen i midten garantert blir perfekt, selv om du skulle glemme den et minutt eller to i ovnen.