Dirty potatoes med spareribskjøtt

Dirty potatoes med spareribskjøtt er en variant av dirty fries, hvor jeg har laget retten av båtpoteter i stedet for pommes frites. Den er super å lage når du har rester etter spareribs. Spareribskjøttet er plukket av bena og fordelt over potetene, sammen med mais, løk og ost. Deretter har jeg gratinert den deilige koseretten i ovnen. Jeg har servert det sammen med noen klatter rømme.

200 g poteter per person, delt i båter

Olje til steking

Spareribskjøtt, plukket av bena

Litt BBQ-saus, jeg foretrekker Sweet Baby Ray’s Hickory & Brown Sugar

1/2 rødløk per person

Mais

Revet ost

Fordel potetbåter i en ildfast form, riske over olje og bland godt. Krydre ev. med litt salt og sett dem i ovnen på full guffe, mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Når potetene begynner å få farge, tilsettes rødløken og stekes videre i 15 minutter på 200 grader.

Dryss over maisen, fordel kjøttet over og risle over litt BBQ-saus, før du drysser over revet ost. Stek videre på 200 grader, til osten er smeltet og gyllen.

 

Dirty potatoes med spareribskjøtt
Dirty potatoes med spareribskjøtt

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sarmale

Sarmale er kålruletter fra Moldova og Romania og er dessuten Romanias nasjonalrett. Det er en typisk søndagsmiddag, siden den skal lages på syltet kål, som må syltes i ett døgn og i tillegg skal koke i 2-3 timer.

Syltet kål:

2 kg kålhode, delt i enkeltblader

2 ltr vann

1/2 ltr hvitvins- eller eplecidereddik

Legg kålbladene i en stor bolle. Kok opp vann og eddik til en lake og hell den over kålbladene. Legg på press, så bladene holder seg nede i laken og sett på lokk. La kålen ligge i syltelaken i 1 døgn.

Sarmale:

500 g kjøttdeig av svin

300 g kjøttdeig av storfe

1 dl vann

200 g røkt bacon

2 kg syltet kål

1 ss grovt salt

1 stor løk, finhakket

200 g ris

1 dl tomatsaus

1 stor rød paprika i strimler

30 ml solsikkeolje

1 stor løk i strimler

1 ts malt karve, ev. spisskummen

3 laurbærblader

2 ts gurkemeie

2 ts tørket timian

15 pepperkorn

Vask risen og ha den i en bolle sammen med saltet. Bland godt og la det stå i noen minutter, bytt deretter vann og vask risen to ganger til, uten salt. La den ligge i kaldt vann til den skal brukes i oppskriften.

Elt sammen kjøtt, løk, gurkemeie, karve, timian, vann og ris. Ikke tilsett salt. Ta et kålblad og legg en spiseskje av blandingen i midten. Pakk det sammen til en rull på samme måte som norske kålruletter. Gjenta til du er ferdig med kjøttet. Spar noen av de minste kålbladene og strimle dem fint (julienne).

Hell oljen i en sautépanne eller vid gryte og legg halvparten av den finstrimlede kålen og paprikaen i kjelen. Tilsett halvparten av tomatsausen over dem. Legg rullene i kjelen veldig tett inntil hverandre. Mellom dem legger du bacon. Når du er ferdig med å legge alle rullene i kjelen, legg pepperkornene og laurbærbladene oppå, og dekk med resten av kålen og paprikaen.

Hell resten av tomatsausen over og tilsett kokende vann for å dekke sarmalene om nødvendig. Legg en stor ildfast tallerken oppå sarmalen, så de ikke løfter seg opp til overflaten mens de koker. Dekk til med lokk og sett pannen/gryten over middels varme til det begynner å koke. Reduser varmen til et minimum og la dem småkoke i to til tre timer.

Servering:

Sarmale serveres varme med en klatt rømme på toppen og nykokt polenta.

Sarmale
Sarmale

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 29

Ukemeny 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hvit pizza med røykelaks og rogn

Jeg er veldig glad i mat fra havet og selv om du kanskje synes det virker merkelig med fisk og skalldyr på pizza, kan jeg forsikre deg om at det smaker bra.

Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Tirsdag: Gul fiskecurry

Gul fiskecurry serveres i det sørøstlige hjørnet av Asia. Jeg har brukt laks, men kan erstatte laksen med andre faste fiskeslag eller med kylling eller svin.

Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Onsdag: Empanadas

Empanadas kommer opprinnelig fra Spania, men har spredd seg til Portugal og til Sør- og Mellom-Amerika i forbindelse med koloniseringen.

Empanadas
Empanadas
Torsdag: Moules frites

Moules frites – blåskjell med pommes frites er vanlig i både Frankrike, Luksembourg og Belgia og jeg synes det er en fin måte å servere blåskjell på.

Moules frites
Moules frites
Fredag: Biff med hjemmelaget bearnaise

Biff med bearnaise er en klassiker. Det smaker aller best når du lager sausen selv. Det er ikke vanskelig, bare du følger oppskriften.

Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Lørdag:
Forrett: Rekecocktail med smak av Østen

Rekecocktail med smak av Østen smaker aller best med ferske reker, men du kan selvfølgelig også bruke frosne eller fra lake, om du skyller dem godt.

Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Hovedrett: Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing.

Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

 

Dessert: Likørbakte pærer med sjokoladesaus

Likørbakte pærer med sjokoladesaus er både lettvint og godt. Det smaker godt med pisket krem, eller iskrem til, om du ønsker det.

Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Søndag:
Forrett: Filopakket fiken med chèvre

Filopakket fiken med chèvre er super som forrett, kveldsrett, eller som en del av et tapasbord. Filodeig og ferske fiken kjøpes på Meny, asiatiske butikker eller andre velassortert matbutikker.

Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Hovedrett: Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter er lettvinn og god mat og jeg synes det smaker ekstra godt, når årets nye lam kommer i butikken. Om du ikke vil grille, kan du steke dem i panna. Det blir nesten like godt.

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Dessert: Grillet banan med smeltet sjokolade

Grillet banan med smeltet sjokolade og is er både godt og enkelt og når du først griller, er det lettvint å lage desserten på grillen i samme slengen. Grillet banan kan varieres og du velger selv hvor «voksen» du vil gjøre den.

Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade

 

Ukemeny for uke 29 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner alle tidligere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tranebær sparkle markle

Tranebær sparkle markle er en deilig drink, som passer ekstra godt om sommeren. Bringebærene fungerer først som isbiter og når de er tint, kan de gjerne spises.

2 cl Aperol

5 frosne bringebær

2 cl tranebærjuice

2 cl grenadine

Crémant eller annen musserende vin

Hell Aperol i glasset og legg i frosne bringebær. Tilsett tranebærjuice og grenadin og fyll opp med musserende vin.

Tranebær sparkle markle
Tranebær sparkle markle

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing er velsmakende sommermat, som passer både til lunsj og middag. Biffen og løken serveres varm, med resten av salaten og eggene på toppen. Vaktelegg er kun 1/5 av størrelsen til vanlige egg fra høne, og om du ikke får tak i vaktelegg, kan du bruke det i stedet. Oppskriften er passe til 4 personer.

Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl  majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salaten:

400 g biffkjøtt i strimler

2 løk i strimler

1 paprika i strimler

1/2 agurk i terninger

3 vårløk i ringer

1 salathode i strimler

8 vaktelegg, kokt i 2 minutter

1 beger granateplekjerner

1 ts røkt paprika

Salt og pepper

Brun kjøttet og løken raskt i smør. Krydre med rølt paprika, salt og pepper eller ev. annet krydder du har lyst på. Skrell eggene og del dem i to.

Legg kjøtt og løk på en tallerken og legg på resten av ingrediensene. sever med dressingen ved siden av, så hver enkelt selv kan bestemme hvor mye de skal ha på.

 

Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing kan gjerne servers med godt brød til, f.eks. baguetter eller foccacia. Du finner mange spennende brødoppskrifter her og mange flere spennende og varierte salater fra fjern og nær her.

 

 

Biffsalat med vaktelegg mango/karridressing
Biffsalat med vaktelegg mango- karridressing

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper smaker nydelig til biff, kylling, svin, and, gås, kalkun, pasta og grillmat. Du får kjøpt syltet pepper i 115 g glass på Meny. Om du ikke er glad i blåskimmelost, anbefaler jeg deg å smake, for osten blir mer som et slags krydder.

20 svarte pepperkorn

1/2 dl konjakk eller brandy

1/2 ltr fløte

1 ss kyllingfond

4 brune sukkerbiter

Syltede grønne pepperkorn og rosépepperkorn (antall etter hvor sterk du vil ha sausen)

1 pk blåskimmelost

Knus svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett konjakken, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus, blåskimmelost og syltede pepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen). La det koke til sausen blir litt tykk, før du rører inn osten. Smak til med salt, før du serverer, men husk at fond og osten også er litt salt.

 

Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper
Blåskimmelsaus med cognac og syltet pepper

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Frokostmuffins

Frokostmuffins er godt, sunt og mettende. I tillegg er  de supre å fryse ned og praktisk turmat. Oppskriften gir 12 velsmakende og saftige frokostmuffins.

1/2 dl olivenolje, ev. rapsolje

4 egg

3 dl yoghurt naturell

3 dl hvetemel

2 ts bakepulver

3 dl grovbakstmel

1 klype salt

150 g smårettbacon

1 rødløk, finhakket

1 paprika, finhakket

100 g revet ost

1 bunt gressløk, finhakket

Stek baconet sprøtt og gyllent, før du tilsetter løk og paprika og lar det frese noen minutter til løken blir myk. Avkjøl blandingen mens du lager muffinsrøren.

Visp sammen olivenolje, egg og yoghurt. Rør inn hvetemel, grovbakst, gressløk, bakepulver og salt. Rør resten av ingredinsene sammen med muffinsrørefinsrøren.

Fordel røren i muffinsformer og stek muffinsene midt i ovnen ved 200 grader i cirka 20 minutter.

Frokostmuffins
Frokostmuffins

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Torsk- og laksesuppe med reker

Torsk- og laksesuppe med reker smaker godt som forrett og lunsjrett eller som hovedrett, med litt godt brød til. Hjemmelaget fiskesuppe smaker mye bedre enn posesupper og det er slett ikke vanskelig eller spesielt tidkrevende. Denne oppskriften på torsk- og laksesuppe er passe til 4 personer.

2 ss smør

1 finhakket løk

2 store gulrøtter i bittesmå terninger

2 neper i bittesmå terninger

1/2 fennikel

2 dl hvitvin

2 ss fiskefond

1/2 finhakket purre

1 kvast finhakket bladpersille

1 kvast dill

1/2 ts safran

1 ts karri

7 dl fløte

3 dl melk

300 g laks i terninger

300 g torsk i terninger

200 g pillede reker (om du bruker fra lake er det viktig å skylle godt av dem)

Stek løken blank i smør, før du tilsetter hvitvin og koker inn til halv væskemengde. Tilsett fiskefond og grønnsakene og la det trekke i 2 minutter, før du tilsetter fløte, melk, bladpersille og krydder og la det koke i 5 minutter. Tilsett fisken  og dill og la det trekke til fisken er gjennomkokt. Smak til med salt og pepper og rør inn rekene.

Server torsk- og laksesuppe med reker sammen med godt brød.

Om du vil ha en lettere suppe, kan du erstatte fløten med melk, men da kan det være greit å jevne den med litt maisenna.

Torsk- og laksesuppe med reker
Torsk- og laksesuppe med reker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Jordbærtiramisu

Jordbærtiramisu er vår nye favorittdessert, som er super å servere gjester, siden den kan lages nesten helt klar før gjestene kommer. Den er lett og luftig og har en nydelig smak av jordbær.

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

4 egg

100 g sukker

500 g mascarpone (italiensk ferskost)

2 dl jordbærlikør

12 fingerkjeks

Skill eggeplommene fra hvitene og pisk eggehvitene stive med halvparten av sukkeret. Pisk eggeplommene til eggedosis, med resten av sukkeret.

Visp inn mascarpone i eggeplommene og bland eggehviten forsiktig inn i mascarponeblandingen.

Legg 2 ss av mascarponeblandingen i hvert dessertglass og bre den utover bunnen av glassene.

Hell likøren i en bolle, dypp fingerkjeksene et par sekunder i den og fordel dem i glassene, med den sukrede siden opp. Om du har smale dessertglass, legger du mascarponefyll og fingerkjeks, som du ev. brekker til, så de passer, i flere lag. Du skal avslutte med et lag av mascarponefyllet. Dekk jordbærtiramisuen med plastfolie og avkjøl i min. 3 timer. Pynt med friske jordbær i små terninger, mynteblader og pikekyss (jeg har brukt hjemmeligde limepikekyss) og server.

Du finner oppskrift på limepikekyssene her og flere spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Jordbærtiramisu
Jordbærtiramisu

 

Om du vil abonnere på spennende og variert inspirasjon fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 28

Ukemeny 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Mongolsk kylling

Mongolsk kylling er strimlet kyllingbryst, eller lårfilet, i en velsmakende saus. Den er rask og enkel å lage også.

Mongolsk kylling
Mongolsk kylling
Tirsdag: Nydelig, kremet fiskesuppe

Kremet fiskesuppe smaker godt og passer både som lunsj, forrett, hovedrett og kveldskos. Denne er laget med laks, men du kan gjerne bruke andre slag fisk og gjerne en kombinasjon av flere slag. Du kan også gjøre som finnene og tilsette litt potet i terninger samtidig som gulrøttene, for å gjøre den enda mer mettende.

Nydelig, kremet fiskesuppe
Nydelig, kremet fiskesuppe
Onsdag: Salat med biff og bacon

Salat med biff og bacon er perfekt, om du har rester etter biffmiddagen. Jeg liker å legge salat på fat i stedet for i en bolle, men det er selvfølgelig opp til enhver.

Salat med biff og bacon
Salat med biff og bacon
Torsdag: Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille

Fransk pizza med kjøttboller lages med ratatouille som pizzasaus og den blir best om du deler grønnsakene i små, jevne terninger.

Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
Fredag: Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki

Grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med båtpoteter og lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin.

Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki
Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki
Lørdag:
Forrett: Hummersuppe med laks og reker  

Hummersuppe med laks og reker inneholder ikke hummer, men hummerfond, som du får kjøpt på Meny og andre velassorterte matbutikker og på nett. Den smaker mer eksklusiv enn den er.

Hummersuppe med laks og reker
Hummersuppe med laks og reker
Hovedrett: Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød er en saftig og deilig rett, som er veldig populær her i huset. Du kan også lage den med grillet kylling, men da må ikke kjøttet steke, kun strimles og varmes opp sammen med BBQ-sausen.

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

 

Dessert: Sjokoladelavakake

Sjokoladelavakake eller chocolate lava cake er en liten sjokoladebombe av en dessert. Om du liker sjokoladefondant, vil du garntert like denne deilige dessertkaken også. Lavakaken er garantert mye lettere å lykkes med også, siden ganasjen i midten garantert blir perfekt, selv om du skulle glemme den et minutt eller to i ovnen.

Sjokoladelavakake

Sjokoladelavakake

Søndag:
Forrett: Biff- og baconsalat med balsamicodressing

Biff- og baconsalat med balsamicodressing er en mettende salat med smak av Middelhavslandene.

Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Hovedrett: Deilig fisk i form
Deilig fisk i form
Deilig fisk i form
Dessert: Mandelkjernepudding med rød saus

Mandelkjernepudding med rød saus er en av favorittene mine fra barndommen og jeg er fortsatt veldig glad i denne desserten.

Mandelkjernepudding med rød saus
Mandelkjernepudding med rød saus

 

Ukemeny 28 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.