Mosambiks nasjonaldag

Mosambiks nasjonaldag markerer uavhengigheten fra Portugal og har vært feiret siden 1975. Dagen feires stort i Maputo, med en flott konsert, med musikk, dans, kunst og poesi.

Mosambiks tradisjonsmat består mye av fersk sjømat, maisgrøt, hirse, gryteretter og mandioka (cassava pudding). Det er vanlig å servere kylling med bønner, kassavachips, batatapoteter, kokosnøtt og cashewnøtter. Det brukes mye hvitløk og piri piri (portugisisk innflytelse).

Kachumbari
Kachumbari

Har du også lyst til å feire nasjonaldagen til Mosambik? I vertfall bittelitt? Du finner spennende og lettlaget mat fra Mosambik HER.

Bønnesuppe med mais
Bønnesuppe med mais

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto er ekstra godt, nå som de ferske, norske aspargesen har kommet. Den smaker aller best, om du lager pestoen selv, men om du ikke har tid, kan du kjøpe en pesto av god kvalitet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl god olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Hjemmelaget pesto
Suppen:

1 ss olivenolje

1 løk i tynne strimler

2 l kraft, enten kylling- eller grønnsakskraft (du får kjøpt en ganske god på Meny, om du ikke lager selv)

150 g erter, frosne

250 g asparges, nedre del brukket av og resten delt i passe munnfuller

5 vårløk i strimler

250 g fersk tortellini, gjerne med spinat og ricotta

Salt og pepper

Basilikumblader

Parmesanflak

olivenolje extra virgin

Fres løken blank i olivenoljen, tilsett kraften og kok opp, før du tilsetter vårløk.

La det så vidt koke i 3-4 minutter før du tilsetter tortelliniene, asparges og erter. Kok 3-4 minutter til tortelliniene er al dente. Smak til med salt og pepper.

Server i dype boller med en klatt pesto, friske basilikumblader, høvlet parmesan og kanskje litt godt brød til.

 

Du finner mange spennende og varierte suppeoppskrifter fra fjern og nær her.

 

Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto
Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Feire sankthansaften (midtsommer)

Feire sankthansaften (midtsommer, jonsok) med rømmegrøt og spekemat, det er en fin tradisjon, som markerer sommersolverv, årets lengste dag. Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.

Spekemat:

Velg spekemat etter eget ønske, jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Beregn 150 g spekemat per person.

 

Eggerøre:

Eggerøren lager seg nesten selv. Denne oppskriften er til 2 personer:

3 store egg

2 ss  fløte

1 ss  finhakket gressløk

Smør til steking

Nykvernet hvit pepper

Smelt en klatt smør i en stekepanne på middels varme. Pisk sammen ingrediensene og hell dem i panna. Rør hele kontinuerlig med en sleiv eller stekespade. Det er viktig å ikke steke røren for lenge, ca. 10 minutter er nok.

 

Potetsalat:

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmiks

2 finstrimlet vårløk

Salt og pepper

1 kg poteter

Kok poteter og del dem i terninger, når de har blitt kalde nok til å holde i.

Bland rømme, majones, agurkmiks, vårløk, salt og pepper. Tilsett potetene, bland godt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.

Du finner oppskrift på rømmegrøt HER.

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 26

Ukemeny 26 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Libanesisk kylling i pitabrød

Libanesisk kylling i pitabrød er en lettvinn hverdagsrett. Du kan gjerne legge kyllingen i marinade kvelden før den skal serveres, men det er ikke nødvendig for et godt resultat.

Libanesisk kylling i pitabrød
Libanesisk kylling i pitabrød
Tirsdag: Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus

Torsk med bakte perlepoteter og paprikasaus er en litt uvanlig kombinasjon, men paprikasausen passer godt til all hvit fisk.

Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus
Torsk med bakte perlepoteter, smørdampede grønnsaker og paprikasaus
Onsdag: Cannelloni

Cannelloni kan minne en del om lasagne, men man bruker de største pastarørene. Det smaker godt for både liten og stor.

Cannelloni
Cannelloni
Torsdag: Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Loffepizza – ostesmørbrød eller toast med kjøttsaus er perfekt om du har litt loff og noen rester. Den er også super og lettvin mat, om du skal servere mange, f.eks. i barnebursdag. Her har jeg rester av kjøttsaus, som jeg tidligere har brukt sammen med pasta.

Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Loffepizza – ostesmørbrød med kjøttsaus

Fredag: Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré

Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré er en kombinasjon som frister så snart grillsesongen starter. Siden alt kan lages i forkant, eller bare blir bedre av god tid i ovnen, passer det greit å servere gjester også.

Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Lørdag:
Forrett: Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus

Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus er en lekker og velsmakende forrett. Den blir servert med et par salatblader og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Du kan gjøre jobben enkel ved å kjøpe ferdig saus, eller gjøre som meg, å lage den selv.

Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Hovedrett: Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus

Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentrert, så hver person trenger ikke så mye av den.

Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Dessert: Lettvinn iskrem med mandelspon

Lettvint iskrem med mandelspon er en oppskrift jeg fant i et matblad for mange år siden. Du bruker iskremmaskin om du har, men om du ikke har det, kan du helle den flytende isen i en bolle, sette den i fryseren og røre hver halvtime, til den har stivnet.

Lettvint iskrem med mandelspon

Lettvinn iskrem med mandelspon

Søndag:
Forrett: Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Blomkålsuppe med parmesan og sprøstekt bacon
Hovedrett: Flesk og duppe som mormor lagde det

Flesk og duppe som mormor lagde det er skikkelig husmannskost og en av de store tradisjonsrettene i Norge. Den består av sprøstekt flesk, poteter, kålrabistappe og en hvit saus, som kalles duppe.

Flesk og duppe som mormor lagde det
Flesk og duppe som mormor lagde det
Dessert: Crumble med rabarbra og jordbær

Crumble med rabarbra og jordbær passer ekstra godt når det er ny rabarbra og ferske, norske jordbær. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.

Crumble med rabarbra og jordbær
Crumble med rabarbra og jordbær

Ukemeny 26 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den globale martinidagen

Den globale martinidagen feires den tredje lørdagen i juni hvert år. Martini er lett gjenkjennelig, med sine spesielle glass. Om du har lyst til å teste en martinioppskrift eller flere, finner du flere varianter HER.

 

Den globale martinidagen

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammespyd med gresk salat og tzatziki

Lammespyd med gresk salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Grillspyd:

800 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)

1 dl rødvin

0,5 dl nøytral olje

2 ss tzatzikikrydder

Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.

Tre kjøttet på spyd og grill dem i noen minutter på hver side. Lammekjøttet kan med fordel være rosa i midten.

Gresk salat: 

1 rødløk i ringer

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

200 g fetaost i terninger

1/2 potte finhakket fersk oregano

1,5 dl god oliven i skiver

Bland salaten i en bolle

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):

1/2 hvitløksfedd

2,5 dl yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken, smak til med salt og pynt med et mynteblad.

Server grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) med båtpoteter.

Ovnspoteter:

200 g minipoteter per person

Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potetene i to, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.

Lammespyd med gresk salat og tzatziki - ferdig servert
Lammespyd med gresk salat og tzatziki – ferdig servert

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fatteh

Fatteh er en velsmakende rett som trolig kommer fra Egypt opprinnelig, men er vanlig over hele Midt-Østen. Ordet fatteh kommer fra det arabiske ordet fatt, som betyr å dele i små biter. Retten består av lag på lag med gode smaker og konsistenser og passer godt til både lunsj, middag og som en meze-rett (arabernes svar på tapas). Du kan erstatte lammedeigen med annet kjøtt, om du ønsker det. Fatteh er en veldig hyggelig rett å sette midt på bordet og dele med familie eller gode venner.

Sausen:

500 g yoghurt naturell

2 fedd hvitløk, revet eller malt

1 ss sitronsaft

2 ss tahini

Salt og pepper

Bland alt godt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Pitabrødene:

2 pitabrød, klippet i trekanter

2 ss olivenolje

Legg brødbitene på et stekebrett med bakepapir på. Risle over 2 ss av oljen og bland godt slik at den blir jevnt fordelt. Stek midt i ovnen på 200 grader til de er gyllenbrune og sprø, ca. 5-10 min. Ta dem ut av ovnen og sett legg utover et stort serveringsfat.

Auberginen:

1 aubergine i terninger

2 ss olivenolje

½ ts salt

½ ts pepper

Stek aubergineterningene i 2 ss olje. Smak til med en klype salt og pepper og legg til side.

Kikertene:

200 g kikerter

Hell kikertene, inkl. kraften over i en kjele og kok opp, så de er varme når de skal brukes.

Lammekjøttdeigen:

4 ss olivenolje

2 løk, finhakket

500 g lammekjøttdeig

2 ts spisskummen

2 hvitløksfedd, finhakket

Salt og pepper

1 ss bladpersille, finhakket

1 ss koriander, finhakket

Stek løken gyllen i oljen, tilsett kjøttet, hvitløken og spisskummen stek videre til det får fin farge. Smak til med salt og pepper.

Servering:

Det er viktig å sette sammen retten rett før servering, så ikke det deilige sprøe brødet blir bløtt.

2 ss ristede pinjekjerner

1 klype chiliflak

2 ss granateplekjerner

Ta frem serveringsfatet med pitaterningene. Sil av kikertene og hell dem over brødet. Hell på de stekte aubergine, risle over yoghurtsausen og deretter kjøttet. Dryss over pinjekjerner, granateplekjerner, chiliflak, persille og koriander og server.

Fatteh
Fatteh

Du finner masse spennende mat og drikke fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Den internasjonale picknikdagen

Den internasjonale picknikdagen er en hyggelig matdag og jeg anbefaler alle å be med noen de liker på picknik. Det er ikke så viktig å gå så langt, det kan være koselig med picknik i hagen også. Det er mye slags mat som er super å ta med ut, f.eks. pizzasnurrer, bakt potet, salat og suppe på termos.

Du finner oppskrifter på picknikmat HER.

Börek (banitsa)
Börek (banitsa)

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter

Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter er deilig søndagsmiddag. Jeg har servert den med Clotildepoteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør om du vil. Choronsausen er broren til bearnaisesausen og passer veldig godt til svin. Oppskriften er passe til 4 personer.

Baconpoteter:

800 g minipoteter, delt i små terninger

2 løk, delt i små terninger

Olivenolje

125 g bacon i terninger

1 pose reven parmesan

Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til  potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.

Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.

 Kotelettene:

250-300 g kotelett per person

Smør til steking

Salt og pepper

Brun kotelettene på høy varme i stekepanne, ca. 3 minutter på hver side og dryss på salt og pepper. Skru ned på laveste temperatur, sett på lokk og la kotelettene kose seg i ca. 5 minutter.

Om du vil grille kotelettene, skjær du noen snitt i fettranden på kotelettene, så de ikke krøller seg under grillingen. Krydre dem med salt og pepper, pensle dem med litt olje på begge sider og grill dem på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Legg kotelettene på indirekte varme når de har fått en fin farge og la dem kose seg der, til de skal serveres.

 

 

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Choronsaus:

150 gram smør

2 ts tørket estragon

4 ss vann

2 ss hvitvinseddik

1 finhakket sjalottløk

3 romtempererte eggeplommer

2 ss tomatpuré

Salt og pepper

La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.

Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.

Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.

Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.

Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).

Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.

Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter
Svinekoteletter med choronsaus og baconpoteter

Du finner mange flere varierte og velsmakende retter med svin fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fish and chips eller fish’n chips

Fish and chips eller fish ‘n chips er en populær rett som kommer fra Storbritannia, og er godt likt av både store og små. Vi lager det ofte på sommeren, når vi kan fritere ute. Vi har servert det med ertepuré og har erstattet chipsen med båtpoteter i ovnen, men du kan selvfølgelig velge selv. Oppskriften er passe til 4-6 personer

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen, smakes til med salt og pepper og settes kaldt til den skal spises.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 ts grønnsaksfond

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Fisken:

1 kg torskefilet, uten skinn og bein

125 g hvetemel

125 g maisenna

2 ts bakepulver

1 ss hvitløkspulver

1 ss paprikapulver

1/2 ts sort pepper

1 ts salt

1 stort egg, sammenvispet

3 dl pils

Frityrolje til steking

2 sitroner i båter til servering

Skyll og tørk av torskefiletene, del i passe store stykker og legg dem utover på kjøkkenpapir. Krydre med salt og pepper.

Bland sammen mel, maisenna, bakepulver, hvitløkpulver, paprikapulver, paprika, salt og pepper.

Visp egget lett sammen og bland det i melblandingen, sammen med litt og litt av ølet så du får en jevn røre uten klumper. La røren stå og svelle mens du varmer opp oljen til den 190 grader.

Dypp torskebitene i frityrrøren, så alle bitene er godt dekket. Ta dem ut av bollen med gaffel og la dem renne av seg et par sekunder før du slipper dem forsiktig frityren.

Friter 2-3 biter av gangen i 2-4 minutter, så at ikke oljen kjøles for mye ned. De skal bli gylne og lekre. Legg dem på rist, så oljen renner av og de blir sprø. Dryss over litt flaksalt og server fish and chips eller fish’n chips med ovnsbakte poteter, tartarsaus, ertepuré og sitronbåter.

 

Fish
Fish

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.