Kantarellpai med chèvre og skinke

Kantarellpai med chèvre og skinke kan brukes til forrett, lunsj, hovedrett eller en deilig kveldsrett. Du kan selvfølgelig lage paibunnen selv, men jeg bruker frossen butterdeig og sparer mye tid.

Bunnen:

1 pk frossen butterdeig

Tin butterdeigen, trykk den ut i en paiform og forstek midt i ovnen på 180 grader i 10 minutter.

Fyll:

500 g kantareller

2 sjalottløk, finhakket

1 bunt gressløk, finhakket

3 egg

3 dl fløte

100 g chèvre med gressløk

6 skiver god spekeskinke

Salt og pepper

Rapsolje, til steking

Brun halvparten av soppen i olje på høy varme, før du tilsetter sjalottløk og bruner den. Krydre med salt og pepper og dryss over halvparten av gressløken.

Pisk sammen egg og fløte og legg halvparten av soppen i bunnen av paiskallet. Hell over eggeblandingen og legg på biter av chevrèn.

Stek paien i ovnen på 185 grader i cirka 30 minutter, til eggestanden har stivnet helt.

Stek resten av soppen i olje så lenge, krydre med salt og pepper og dryss over resten av gressløken.

Legg soppen og tynne skiver av spekeskinke på paien.

Server kantarellpaien varm, og gjerne med en god salat til.

Kantarellpai med chèvre og skinke
Kantarellpai med chèvre og skinke

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Elgekoklemos

Elgekoklemos er en variant av koklemos, som er en av middagene vi hadde ganske ofte i barndommen min. Mamma lagde gjerne mye så vi hadde i flere dager og den kan også fryses ned i porsjoner og tas opp igjen senere. Koklemos kan minne om lapskaus, men den kan varieres mer og om du ser det blir lite til dag to, kan du bare slenge oppi litt nye elementer. Om du vil gjøre retten ekstra lettvinn, kan du kjøpe ferdig, frossen lapskausblanding i stedet for å kutte opp alle grønnsakene. Du kan også lage retten med kjøttdeig av storfe, svinedeig eller karbonadedeig av storfe.

800 g karbonadedeig av elg

4 løk, grovhakket

200 g bacon i terninger

1 l viltkraft eller vann og viltfond

3 laurbærblader

Poteter i terninger

Grønnsaker etter eget ønske, f.eks. gulrøtter, persillerot og sellerirot, alt skal være i terninger

1 boks erter

Bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Start med å brune karbonadedeig, bacon og løk. Hell i kraft eller vann og fond. Tilsett laurbærblader, poteter og grønnsaker og la det koke i 30 minutter. Tilsett finhakket erter og bladpersille og smak til med salt og pepper. Kok opp og server. Det er godt med flatbrød til.

Elgekoklemos
Elgekoklemos

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 41

Ukemeny for uke 41 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Asiatisk kylling i form
Asiatisk kylling i form
Asiatisk kylling i form
Tirsdag: Dovi
Dovi
Dovi
Onsdag: Blåskjell garam masala
Blåskjell garam masala
Blåskjell garam masala
Torsdag: Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Spekemat med hjemmelagd potetsalat
Fredag: Gratinerte nachos med kylling
Gratinerte nachos med kylling
Gratinerte nachos med kylling
Lørdag:
Forrett: Roastbiffsalat
Roastbiffsalat
Roastbiffsalat
Hovedrett: Fondue – frem fra glemselen
Fondue – frem fra glemselen
Fondue – frem fra glemselen
Dessert: Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis
Panna cotta med bringebærcoulis
Søndag:
Forrett: Sildetallerken
Sildetallerken
Sildetallerken
Hovedrett: Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Wallenbergare med ertepuré og båtpoteter
Dessert: Minas minisuksessterter
Minas minisuksessterter
Minas minisuksessterter

Ukemeny for uke 41 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Reinsdyrgryte

Reinsdyrgryte er fantastisk og varmende høstmat. Sammen med mandelpotetpuré og rosenkål med bacon, kan du gjerne servere det til gjester. Jeg pleier å doble porsjonen, så jeg kan fryse ned til senere og ha gode og lettvinne middager i hverdagen.

Reinsdyrgryte:

2 løk i strimler

1 kg reinsdyrkjøtt i terninger (f. eks mørbrad) ev. reinsdyrskav

2 pk skivet sopp

1 boks seterrømme

1 boks kremfløte

1/2 ss knuste einerbær

2 ts pepper

1 skvulp solbærsaft

50 g brunost

Start med å brune løk, sopp og reinsdyrkjøtt i smør. Hell på rømme og fløte. Tilsett einerbær, pepper, solbærsaft og brunost og la de koke til kjøttet er mørt. Koketiden for reinsdyrgryte avhenger av hva slags kjøtt du bruker. For eksempel så må forpart (f.eks. bog) koke lenger enn flatbiff eller mørbrad.

Potetpuré:

1 kg mandelpoteter

1/2 pakke smør

Ca. 3 dl fløte

Ca. 1 ts salt

1 ts pepper

Potetpuréen lager du enkelt ved å skrelle og koke (trekke) mandelpoteter. Hell av vannet og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett smør og fløte til passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Rosenkål med bacon:

Rosenkål med bacon er skikkelig godt tilbehør til vilt og om du ikke er så glad i det, kan det godt hende du liker denne varianten.

Skjær av de brune rotendene, fjern de stygge bladene og del de største hodene i to deler.

Brun baconterningene godt i en sautépanne (stekepanne med høye kanter). Kok rosenkålen i 5 minutter, hell av vannet og hell rosenkålen over baconet. Rør det sammen i noen minutter over middels varme, til rosenkålen har perfekt konsistens.

Servering:

Server reinsdyrgryte med potetpuré, rosenkål og gjerne tyttebærsyltetøy eller nyrørte tyttebær.

Reinsdyrgryte
Reinsdyrgryte

 

Du finner flere oppskrifter på nydelig og variert mat med reinsdyr her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Havfrue

Havfrue eller Mermaid er en frisk og litt syrlig drink.

10 cl Enkel sirup oppskrift nedenfor
5 cl sitronsaft
5 cl Vodka
1,5 cl melonlikør
1,5 cl Blue Curacao

Fyll glasset halvveis med knust is og hell i Blue Curacao og melonlikør.
Rist sammen enkle sirup, sitronsaft og vodka i en shaker med is og hell over i glasset.

Havfrue
Havfrue

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk som i Østen

Tunfisk som i Østen er en nydelig rett og om du ikke har smakt fersk tunfisk, anbefaler jeg det på det varmeste. Til og med de mest sære, når det gjelder fisk, liker vanligvis tunfisk, som har en kjøttaktig konsistens. Du får fersk tunfisk på Meny og Rema 1000 og flere andre steder.

Marinade:

1 ts ingefær

2 ts hvitløkspaste

1 ts sitrongress

4 ss mushroomsoyasaus

2 ss sweet chili dippingsause

3 ss ketjap manis

1/2 ts sesamolje

Bland sammen ingrediensene til marinaden, del fisken i porsjonsstykker og la den ligge i marinaden i min. 30 min.

Saus:

6 ss mushroon soyasaus

1/2 ts ingefær

1 ss sweet chili dippingsause

1/4 ts sesamolje

3 ss ketjap manis

1 ss sesamfrø, ristet

1 ss limesaft

2 ss finhakket koriander

Rør sammen og sett til side til den skal serveres.

Tunfisk som i Østen
Tunfisk som i Østen
Servering:

Server tunfisk som i Østen med valgfrie grønnsaker, jeg har brukt agurk i staver og ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit og blå lasagne

Hvit og blå lasagne er laget med kantareller, eple og svinefilet eller lårfilet av kylling og det smaker kjempegodt av blåskimmelost. Oppskriften er passe til 6 personer.

2 pk bacon i strimler

750 g svine- eller kyllingstrimler, ev. svine- eller kyllingkjøttdeig

1 neve kantareller

1 løk i terninger

3 fedd hvitløk

1 ss oregano

1 ss basilikum

4 dl fløte

1 fast eple, skrelt og i terninger

1 ss kyllingfond

60 g revet parmesan

1 pk blåskimmelost

Salt og pepper

– – – – –

Lasagneplater

200 g revet ost

Brun baconet i en gryte, uten å tilsette smør eller olje. Løft ut baconet og brun sopp og løk i stekefettet som baconet har etterlatt seg i gryten. Tilsett kjøttet og legg tilbake baconet og la det steke til kjøttet er lett brunet på alle kanter.

Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra lasagneplater og revet ost og la det koke til sausen får en fin konsistens. Smak til med salt og pepper.

Legg sauseblandingen og lasagneplater lagvis i en ildfast form, dryss ost over og sett i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Server med godt brød eller en frisk salat.

 

Hvit og blå lasagne
Hvit og blå lasagne

 

Du finner mange spennende og velsmakende retter fra Italia her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Knutekålstuing

Knutekålstuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppe sausen også.

1 knutekål, skrelt og delt i terninger

Gulrøtter, skrelt og delt i terninger

2 ss smør

1 klype muskat

2 ss hvetemel

5 dl melk

Salt og pepper

1 finstrimlet purre

Litt finhakket persille

Kok knutekål og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, knutekål og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizennajevner i stedet for å lage hvit saus.

Knutekålstuing
Knutekålstuing

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sildetallerken

Sildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst- og Sentral-Europa og i deler av Canada. Silden kan behandles på mange forskjellige måter og smaker godt på en brødskive eller sammen flatbrød.

Du finner masse sildeoppskrifter på bloggen og helt klart noe for enhver smak, men husk at all sild har behov for å stå et par dager i kjøleskapet, for å få perfekt smak, etter at du har lagd dem.

På bildet over ser du akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og thaisild.

Tacosild
Tacosild

 

Du finner oppskrift på både disse og mange andre, både tradisjonelle og nyere, mer eksperimentelle varianter her. Felles for alle, er at de smaker godt og jeg anbefaler å teste ut tacosild på den yngre garden.

Om du ikke ønsker å lage din egen sild til sildetallerkenen, kan du selvfølgelig kjøpe ferdig sild. De ferdigkjøpte smaker helt ok, men du får kun kjøpt et lite utvalg av varianter, mens når du lager selv, er det kun fantasien som begrenser deg.

Solbærsild
Solbærsild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mannen i husets spagetti med kjøttboller

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus minner om Lady og Landstrykeren. Jeg synes det er kjempegodt og enda bedre når jeg ikke har laget det selv. Oppskriften er passe til 4 personer.

Sausen:

1 strimlet løk

1 fedd finhakket hvitløk

1,5 boks Mutte hakkede tomater

1 ss tørket basilikum

3 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 kanelbark

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus
Mannen i husets kjøttboller under steking
Kjøttbollene:

500 kjøttdeig av lam

2 ts salt

1 ts pepper

1 fedd hvitløk

2 ts tørket oregano

1 ts muskat

1 egg

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller mellom hendene. Stek dem i smør, før de legges i sausen i noen minutter, så de blir gjennomkokte.

Spagettien kokes etter anvisning på pakken. Server gjerne mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus med litt reven parmesan eller peccorino over. Pyntes med litt basilikum.

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus
Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus

 

Du finner mange oppskrifter på spennende og velsmakende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.