Knutekålstuing

Knutekålstuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppe sausen også.

1 knutekål, skrelt og delt i terninger

Gulrøtter, skrelt og delt i terninger

2 ss smør

1 klype muskat

2 ss hvetemel

5 dl melk

Salt og pepper

1 finstrimlet purre

Litt finhakket persille

Kok knutekål og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, knutekål og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.

Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizennajevner i stedet for å lage hvit saus.

Knutekålstuing
Knutekålstuing

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sildetallerken

Sildetallerken passer til frokost, forrett, lunsjrett eller som kveldskos. Sild brukes i hele Skandinavia, Storbritannia, de baltiske landene, Nederland, Øst- og Sentral-Europa og i deler av Canada. Silden kan behandles på mange forskjellige måter og smaker godt på en brødskive eller sammen flatbrød.

Du finner masse sildeoppskrifter på bloggen og helt klart noe for enhver smak, men husk at all sild har behov for å stå et par dager i kjøleskapet, for å få perfekt smak, etter at du har lagd dem.

På bildet over ser du akevittsild, sild i det grønne, som er min favoritt, tabascosild, som er favoritten til mannen min og thaisild.

Tacosild
Tacosild

 

Du finner oppskrift på både disse og mange andre, både tradisjonelle og nyere, mer eksperimentelle varianter her. Felles for alle, er at de smaker godt og jeg anbefaler å teste ut tacosild på den yngre garden.

Om du ikke ønsker å lage din egen sild til sildetallerkenen, kan du selvfølgelig kjøpe ferdig sild. De ferdigkjøpte smaker helt ok, men du får kun kjøpt et lite utvalg av varianter, mens når du lager selv, er det kun fantasien som begrenser deg.

Solbærsild
Solbærsild

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Mannen i husets spagetti med kjøttboller

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus minner om Lady og Landstrykeren. Jeg synes det er kjempegodt og enda bedre når jeg ikke har laget det selv. Oppskriften er passe til 4 personer.

Sausen:

1 strimlet løk

1 fedd finhakket hvitløk

1,5 boks Mutte hakkede tomater

1 ss tørket basilikum

3 dråper tabasco

1 laurbærblad

1 kanelbark

Brun løk og hvitløk i smør. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time, om du har tid. Smak til med salt og pepper.

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus
Mannen i husets kjøttboller under steking
Kjøttbollene:

500 kjøttdeig av lam

2 ts salt

1 ts pepper

1 fedd hvitløk

2 ts tørket oregano

1 ts muskat

1 egg

Elt alt godt sammen og form små kjøttboller mellom hendene. Stek dem i smør, før de legges i sausen i noen minutter, så de blir gjennomkokte.

Spagettien kokes etter anvisning på pakken. Server gjerne mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus med litt reven parmesan eller peccorino over. Pyntes med litt basilikum.

Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus
Mannen i husets spagetti med kjøttboller i tomatsaus

 

Du finner mange oppskrifter på spennende og velsmakende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med bacon og tomat

Pasta med bacon og tomat er raskt å lage smaker godt. Den passer som forrett, lunsjrett og til kveldskosen. Denne oppskriften kan også lages med andre typer kjøtt og er passe til 4 personer som lunsjrett. Om du skal brukte den til forrett, er den passe til 8 personer.

1 løk

2 hvitløksfedd

200 g bacon

1 knust, tørket chili

6 ss olivenolje

1 dl hvitvin

1 ts oksefond

10 minitomater, delt i to

1/2 glass sorte oliven i skiver

Salt og pepper

500 g pasta etter eget ønske

1 potte basilikum

Parmesan

Finhakk bacon, løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett hvitvin, fond og tomater og la det koke i noen minutter, til tomatene går litt i stykker.  Rør inn oliven og basilikum rett før servering.

Kok pasta etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med sausen i en stor bolle og sett hele bollen på bordet, så gjestene kan forsyne seg selv. Pynt med basilikumblader og server med parmesan, som gjestene kan rive over selv. Sett frem salt og pepper også.

Pasta med bacon og tomat
Pasta med bacon og tomat

 

Du finner mange spennende pastaretter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kald saus som i Østen

Kald saus som i Østen passer til både kjøtt og fiskeretter.

6 ss mushroom soyasaus

1/2 ts ingefær

1 ss sweet chili dippingsauce

1/4 ts sesamolje

3 ss ketjap manis

1 ss sesamfrø, ristet

1 ss limesaft

2 ss finhakket koriander

Rør sammen og sett til side til den skal serveres.

Kald saus som i Østen
Kald saus som i Østen

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laksesalat

Laksesalat er godt og sunt og kan brukes både som en smårett, forrett eller lunsjrett. Oppskriften er passe til 4 personer, som lunsjrett og 8 personer som forrett.

Salaten:

600 g salma

1 mango i terninger

1 avocado i tynne båter

2 vårløk, i strimler

1 pose babyleafsalat eller babyspinat

Fordel salat/spinat og avocado utover et fat.

Skyll og tørk salmaen og fres den raskt på alle sider i olje i en stekepanne. Den skal fortsatt være rå inni. Skjær den i tynne skiver og fordel den utover fatet. Dryss over  mango og vårløk.

Dressing:

1 ss soyasaus

1 ts revet ingefær

2 ss riseddik

1 ts honning

1 ts sesamolje

Rør sammen ingrediensene til dressingen og fordel den over salaten.

Topping:

4 ss granateplekjerner

4 ss rista sesamfrø

1 neve koriander

Dryss på granateplekjerner, sesamfrø og og korianderblader og server.

Laksesalat
Laksesalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

 

 

Ukemeny 40

Ukemeny for uke 40 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Jollofris med kylling 
Jollofris med kylling
Jollofris med kylling

 

Tirsdag: Fish and chips
Fish and chips
Fish and chips
Onsdag: Juksesodd
Juksesodd
Juksesodd
Torsdag: Kylling Kiev
Kylling Kiev
Kylling Kiev
Fredag: Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff
Teriyakipizza med biff
Lørdag:
Forrett: Røkt ørretkrem
Røkt ørretkrem
Røkt ørretkrem
Hovedrett: Mørbrad av reinsdyr
Mørbrad av reinsdyr
Mørbrad av reinsdyr – med denne metoden får du det så mørt at du kan kutte den opp med skje
Dessert: Dessertkake med smashkuler
Dessertkake med smashkuler
Dessertkake med smashkuler
Søndag:
Forrett: Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe
Hovedrett: Fårikål som mormor lagde den
Fårikål som mormor lagde den
Fårikål som mormor lagde den
Dessert: Pannekaker med banan og is
Pannekaker med banan og is
Pannekaker med banan og is

Ukemeny for uke 40 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Banansufflé

Banansufflé er en kombinasjon av fransk og karibisk dessert og perfekt, om du er glad i bananer. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 ss usaltet smør, smeltet
5 ss sukker
2 faste, modne bananer i biter
1 ss fersk limesaft
1 stor eggeplomme
3 store eggehviter
1 klype salt

Pensle fire ildfaste porsjonsformer med smeltet smør, hell 2 ss sukker i den første formen og snu den rundt, så smøret blir dekket av sukker. Hell overflødig sukker over i den neste formen og gjenta til alle formene er dekket av sukker.

Mos bananene med limesaft, eggeplomme og 2 ss sukker til en jevn puré i en foodprosessor eller med en stavmikser og sett til side.

Pisk eggehvitene sammen med salt til det dannes myke topper, før du tilsetter 1 ss sukker og pisker til det er fast og blankt. Bruk en slikkepott og bland forsiktig  bananblandingen sammen med eggehvitene. Hell suffléblandingen over i porsjonsformene og stek midt i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter, eller til de er gyllenbrune og hevet. Server banansufflé med en gang, gjerne sammen med iskrem eller nypisket krem.

Banansufflé
Banansufflé

 

Du finner flere spennende dessertoppskrifter, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplemartini

Eplemartini, som opprinnelig het Adams eplemartini fordi bartenderen etter mannen som fant den opp i 1996 på Lola’s West Hollywood restaurant.

3 cl vodka

2 cl eplelikør (f.eks. Løitens epleslang)

1 cl sitronsaft

1 cl simple sirup

2 cl eplejuice, ferskpresset

1 epleskive

Fyll en shaker med isbiter. Tilsett alle ingrediensene. Rist og sil eplemartinien over i et cocktailglass. Pynt med en epleskive.

Eplemartini
Eplemartini

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus er en litt uvanlig kombinasjon, men veldig godt. Elg er en stor favoritt her i huset og ofte serveres den med viltsaus og rosenkål. Siden jeg ofte kjøper 1/2 elgkalv i forbindelse med jakta, synes jeg det er godt å variere tilbehøret litt, så her er en litt annen variant, som jeg håper faller i smak. Blåskimmelost blir som et slags krydder i sausen og de aller fleste synes det smaker nydelig, selv om de ikke liker å spise blåskimmelost på brødskiva.

Kjøttet:

Krydre kjøttet med salt og pepper. Brun det på høy temperatur i litt smør i stekepanna, eller ta det en rask tur på grillen, så det får en fin stekeskorpe.

Stek ferdig i ovnen på 180 grader i ca. 10 minutter. Indrefileten er medium stekt når kjøttsaften begynner å piple ut. La kjøttet hvile i 5 minutter.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl hvitvin (ev. eplemost)

2 laurbærblader

2 ss viltfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss konjakk

Blank løken mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, fond, konjakk og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Server helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus, kokte poteter og blomkål eller andre grønnsaker du har lyst på. Pynt gjerne med friske urter, for eksempel timian, som jeg har brukt her.

Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus
Helstekt elgkalvfilet med blåskimmelsaus

 

Du finner flere spennende oppskrifter på både elg og annet vilt her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.