Matkalender

Sjekk den spennende matkalenderen, full av både ganske vanlige matdager, men også mange merkelige dager. Det er helt utrolig hva folk feirer rundt omkring på kloden vår.

Kanskje bursdagen din også er på en merkelig matdag? Sjekk selv, og om dagen din mangler, gi meg beskjed, så fikser jeg det. Du finner kalenderen HER.

Matkalender
Matkalender

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ørretforrett

Ørretforrett lager seg nesten selv. Fisken gjøres klar i minimum 2 timer før servering og settes kaldt. Det sprø landbrødet legges på ved servering.

200 g ørret

1/2 finhakket rødløk

2 ss valnøttolje

1/2 lime

1 ss finhakket kjørvel

Salt og pepper

Legg ørreten i fryseren i et par timer. Skjær 5 tynne skiver til hver tallerken. Resten av laksen finhakkes og blandes med rødløk, valnøttolje, saft og revet skall fra limen, kjørvel, salt og pepper. Blandingen danderer jeg over ørreten og setter det kaldt i minimum 2 timer. Syren gjør at ørreten blir “kokt” uten varmebehandling.

Pynt med litt kjørvel og ved servering legger jeg på tynne skiver av landbrød, som jeg har lagt i tørr panne for at de skal bli sprø.

Ørretforrett
Ørretforrett

 

Du finner flere nydelige retter med ørret her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter

Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter er ekstra godt varme, solrike dager, siden sausen serveres kald. Retten er også godt egnet til gjester, siden sausen lages i forveien og settes kaldt og både fisken og potetene gjør seg selv i ovnen.

Pepperrotsaus med dill:

1 potte frisk dill, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

6 ss pepperrotkrem

2 ss sitronsaft

1 dl majones

1 dl créme fraîche

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Pepperrotsaus med dill server kald.

Ovnspotetene:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Laksen:

Krydre laksen med litt salt og pepper og bak den i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca. 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).

Grønnsakene:

1 ss smør

1/2 fennikel i små terninger

3 gulrøtter i små terninger

1/2 purre i strimler

1 ts grønnsaksfond

Smelt smøret  en kjele og tilsett fond,  fennikel og gulrøtter la det dampe i 5 min. og rør av og til. Rør inn purren og la det dampe i 2 min. til.

 

 

Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter
Laks med pepperrotsaus og ovnspoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling og pesto

Pasta med kylling og pesto er kjempegodt. Kyllingen er marinert i pesto, i tillegg til at alt er blandet med pesto til slutt.

Du kan kjøpe ferdig pesto i butikken, men sjekk at den inneholder pinjekjerner. Hjemmelaget pesto smaker veldig mye bedre enn ferdigkjøpt, så jeg lager min selv. Denne oppskriften er passe til 6 personer.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl god olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.

Hjemmelaget pesto
Hjemmelaget pesto
Kyllingen:

1 kg kylling lårfilet

Pesto til marinering

Del kyllingen i passe stykker til å spises og rør den sammen med litt av pestoen. La kyllingen marinere, helst over natten, før du bruner den i litt olje på alle kanter og lar den kose seg på lav varme til den er gjennomstekt.

Pastaen:

600 g pasta etter eget ønske

Salt

Kok pastaen etter anvisning på pakken, hell av vannet og bland den med kylling og halvparten av pestoen. Server med resten av pestoen og parmesan, som gjestene selv kan høvle over maten.

Pasta med kylling og pesto
Pasta med kylling og pesto

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ukemeny 37

Ukemeny for uke 37 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koklemos
Koklemos
Koklemos
Tirsdag: Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist
Minas thailaks med en liten tvist
Onsdag: Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus
Torsdag: Pad krapow gai
Pad krapow gai
Pad krapow gai
Fredag: Hawaiipizza
Hawaiipizza
Hawaiipizza
Lørdag:
Forrett: Abacate com tuna
Abacate com tuna
Abacate com tuna
Hovedrett: Mishkaki 
Mishkaki – Mshakiki
Mishkaki – Mshakiki
Dessert: Kokos- og mangopai
Kokos- og mangopai
Kokos- og mangopai

 

Søndag:
Forrett: Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør
Hovedrett: Reinsdyrgryte 
Reinsdyrgryte
Reinsdyrgryte
Dessert: Tuvas lapper
Tuvas lapper
Tuvas lapper

Ukemeny for uke 37 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Ålandspannekake med eplekompott

Ålandspannekake med eplekompott lages tradisjonelt på semulegryn og krydres med kardemomme. Den serveres gjerne med blandede bær eller kompott og krem. Oppskriften er passe til 6-8 porsjoner

Ålandspannekake:

1 l H-melk

1 dl semulegryn

1,5 dl hvetemel

1/2 ts salt

1 ts malte kardemommefrø

3 egg

1 dl melis

Smør til smøring av formen

Kok opp melken i en kjele, visp inn semulegryn og kok til grøt, på lav varme under omrøring. Det tar ca. 5 minutter. La grøten avkjøles.

Sikt melet inn i grøten og bland inn salt og kardemomme.

Pisk egg og sukker luftig og rør det inn i grøten. Hell blandingen i en smurt form på ca. 20 x 30 cm  og stek langt ned i ovnen på 200 grader i ca. 45 minutter.

 

Ålandspannekake
Ålandspannekake
Eplekompott:

6 epler

2 ss vann

100 g sukker

1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø

1 bit kanelbark

Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.

Eplekompott
Eplekompott

 

Servering:

Server pannekaken lun eller lunken med kompotten og nypisket krem.

Ålandspannekake med eplekompott
Ålandspannekake med eplekompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Grasshopper

Grasshopper er så godt, at den i tillegg til å serveres som en drink, gjerne kan brukes som en voksendessert.

25 ml crème de menthe

25 ml hvit crème de cacao

25 ml fløte

1 myntekvist

25 g smeltet sjokolade (valgfritt, men må være med om den skal være en dessert)

Start med å lage garnityret. Ta en kvist mynte, fjern de nederste bladene og dypp stilken i den smeltede sjokoladen mens du holder de øverste bladene forsiktig. Legg dem på bakepapir og ett kaldt, så sjokoladen stivner.

Mynte med sjokolade

Fyll en cocktailshaker med is og hell i likør og fløte. Rist godt, så det blir kaldt og sil over i et cocktailglass. Pynt med den sjokoladedyppede myntekvisten.

 

Grasshopper
Grasshopper

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kantarellrisotto

Kantarellrisotto smaker nydelig og kan brukes enten som en selvstendig rett, eller som tilbehør til kjøtt eller fisk. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen.

Kraft:

Avsil fra soppen

1,5 dl hvitvin

8,5 dl vann

4 ss kantarellfond

Kok opp, så den er varm når den skal brukes.

Kantarellrisotto:

1 finhakket løk

2 ss olivenolje

2 ss smør

1 pk risottoblanding med steinsopp

2 fedd hvitløk, finhakket

1 l varm kraft

100 g smør

50 g finrevet parmesan

1/2 sitron, kun saften

Ev. litt finhakket persille

Basilikum

Rens kantareller, stek kantarellene i godt smør. Tilsett kantarellene i risottoen, spar noen til garnityr.

 

Del soppen i passe biter, brun den i olivenolje og smør, sil av smør/olje (som skal brukes videre) og sett soppen til side. Varm en sautépanne eller gryte og tilsett den avsilte olje/smørblandingen. Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.

Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør ev. inn finhakket persille rett før servering og pynt med basilikumblader ved servering.

 

Kantarellrisotto
Kantarellrisotto

 

Du finner flere velsmakende retter med kantareller her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvit sjokoladeterrin

Hvit sjokoladeterrin kan minne om sjokoladepudding. Den er mektig, så en liten bit er nok per person.

200 g hvit kokesjokolade

1 dl kremfløte

3 egg

30 g sukker

Litt salt

80 g smør

Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett fløten. Pisk sammen eggene og tilsett sukker. Sil eggeblandingen over i sjokoladeblandingen. Tilsett salt, smeltet smør og mel og bland godt. Hell over i en brødform, som er dekket med bakepapir. Sett formen i ovnen i vannbad på 160 grader i 30 minutter.

Avkjøl til dagen etter. Pyntes med f.eks. spiselige blomster, urter, coulis eller friske bær.

Hvit sjokoladeterrin
Hvit sjokoladeterrin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soltørka tomat- og olivenbrød

Soltørka tomat- og olivenbrød smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 2 store eller 4 mindre brød.

125 g smør

1 pk gjær

1 egg, sammenpisket

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 glass oliven i skiver, avsilt

1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 eller 4 like deler og form avlange eller runde brød.  Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

 

Soltørka tomat- og olivenbrød
Soltørka tomat- og olivenbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.