Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk passer til det meste av kjøtt- og fiskeretter.
2 polkabeter, skrelt og delt i 4
2 rødbeter, skrelt og delt i 4
1 persillerot, skrelt og delt i staver på langs
1/2 sellerirot, skrelt og delt i staver
2 gulrøtter, skrelt og delt i staver
6 fedd hvitløk i skallene sine
4 ss olivenolje
saften av 1/2 sitron
1 kvast frisk rosmarin til stekingen + 1 til pynt ved servering
Salt og pepper
Bland alt i en ildfast form og stek på 180 grader til grønnsakene er møre. Rør av og til. Det tar ca. 1 time, avhengig av størrelsen på grønnsakene. Hvitløken sklir lett ut av skallene sine når de er ferdige.
Ovnsbakte rotgrønnsaker med hvitløk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny for uke 35 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Brioche pølsebrød er luftige og saftige pølsebrød med franske aner. Brioche er fransk gjærbakst, som har en lekker gulfarge. Det sies at fargen kommer av mye egg og mye smør i deigen, men jeg har gitt denne deigen litt ekstra hjelp, ved å tilsette gulrotjuice. 1 kg hvetemel 100 g smeltet smør 1 pk gjær 3 egg 3 dl gulrotjuice 2 ss sukker 1 dl melk Elt alt godt sammen og sjekk om det behøves mer mel eller melk. Deigen skal kunne bakes ut, men være ganske fuktig. La det heve med klede over i min. 1 time, til deigen har dobbel størrelse. Bak ut pølsebrød i ønsket størrelse og legg dem på et stekebrett, dekket med bakepapir. Jeg har brukt 100 g deig per brød. La brødene heve under klede i 30 minutter, før du pensler dem med melk, drysser på sesamfrø og steker dem på 200 grader, litt langt ned i ovnen i ca 15 minutter til de har fått fin farge både over og under. Avkjøl på rist.
Brioche pølsebrød
Vi serverer ofte pølsene med hjemmelaget rekesalat. Du finner oppskrift på den her.Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Bringebærspritz er en knallgod drink og en av mine absolutte favoritter. Bringebær- og myntesirupen har god holdbarhet, om den oppbevares kaldt og den gjør at smaken blir naturlig og frisk.
Bringebær- og myntesirup:
2 dl vann
200 g sukker
200 g bringebær
10 mynteblader
Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene, klem saften ut av dem og tilsett mynteblader. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og bladene og setter sirupen kaldt.
Bringebærspritz:
1 dl Vermouth Bianco
1 dl bringebær- og myntesirup
1,5 dl Prosecco
1/2 dl sodavann
Hell alle ingrediensene i et stort glass med is og pynt med et mynteblad.
Bringebærspritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tunfisk med pepper- og soppsaus er en uvanlig kombinasjon, men veldig godt. Siden fersk tunfisk smaker i nærheten av en god mør biff, er dette et utmerket valg av tilbehør.
Sausen:
Kantareller eller 2 pk sjampinjong i skiver
1 ts pepperkorn, knust i morter, eller med undersiden av en kjele
2 finhakkede løk
3 fedd finhakket hvitløk
1 ts syltet pepper
5 dl fløte
4 ss fond, f.eks. kylling, grønnsak eller kantarell
1/2 dl solbærsirup
Legg de knuste pepperkornene i en stekepanne og sett på middels varme i 5 min. før du setter den til side
Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett både tørket pepper, syltet pepper fløte og fond og la det koke til det tykner. Smak til med solbærsirup og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok. Om du ikke synes sausen er tykk nok, kan du tilsette litt brun maisennajevner.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Servering:
1/2 purre i strimler
1 pk brokkolini
Brun purren raskt i smør og kok opp brokkolinien i lettsaltet vann. Del tunfisken
Server med nykokte poteter, tunfisken delt i skiver, soppsaus, purre og brokkolini.
Tunfisk med pepper- og soppsaus klar til servering
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lasagnen til mannen i huset er en av flere lasagneoppskrifter på bloggen. Vi er glade i lasagne hos oss og vi har flere oppskrifter hver.
Kjøttsaus:
600 g karbonadedeig
150 g bacon i terninger
Litt olivenolje
2 finhakkede løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 flaske, eller 2 bokser finhakkede tomater (helst Mutti)
1 ss tomatpuré
2 laurbærblader
2 kanelbark
1 ss sukker
2 ts tørket basilikum
2 ts tørket oregano
1 ts salt
1 ts pepper
Brun karbonadedeig og bacon i olje. Tilsett løk og hvitløk og la det surre i noen minutter. Tilsett finhakkede tomater, tomatpuré, sukker, laurbærblader, kanelbark, basilikum, oregano, salt og pepper. La det småkoke i minimum 1 time.
Hvit saus:
2 ss smør
1 ts muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
1 neve reven parmesan
Smelt smør i en kjele. Rør inn muskat, hvetemel og litt og litt melk. Kok opp og tilsett parmesan.
Kjøttsausen og den hvite sausen legges lagvis sammen med lasagneplater i en ildfast form. Strø ost på toppen og stek den i ovnen på 180 grader i 50 minutter. Om den blir for mye stekt på toppen, kan du legge på litt aluminiumsfolie mot slutten.
Serveres med en salat og kanskje litt godt brød.
Lasagnen til mannen i huset
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nepestuing er en grønnsaksrett som smaker godt til både fisk og kjøtt og den gjør at du gjerne kan droppe sausen også.
Neper, skrelt og delt i terninger
Gulrøtter, skrelt og delt i terninger
2 ss smør
1 klype muskat
2 ss hvetemel
5 dl melk
Salt og pepper
1 finstrimlet purre
Litt finhakket persille
Kok neper og gulrøtter i terninger i vann, til de er nesten møre. Hell av kokevannet. Smelt smør med muskat i en kjele og rør ut hvetemel, spe med melk og rør godt for å unngå klumper. La småkoke i 5 minutter og smak til med salt og pepper. Tilsett purre, neper og gulrøtter. Rett før servering tilsettes også finhakket persille.
Om du vil lage en mer luksuriøs selskapsvariant, kan du koke opp fløte og jevne med maizenajevner i stedet for å lage hvit saus.
Nepestuing
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingspyd med makaronisalat er mat de fleste liker. Om du synes grillsesongen er over, kan du tilberede spydene i stekeovnen. Om du bruker trespyd, er det viktig at de får ligge og trekke vann en stund, så de ikke tar fyr under grillingen. Oppskriften er passe til 4 personer (4 grillspyd).
Grillspyd:
800 g kyllinglårfilet
2 løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 liten lime, kun saften
2 pk black garlic glaze (fra Meny)
2 ss ketjap manis
Del kyllingen i passe biter og løken i biter på samme størrelse som kyllingen. Tre kylling og løk på spydene annenhver gang. Bland ingrediensene til marinaden og smør grillspydene på alle sider med den.
Grill spydene på alle kanter, til de har fått fin farge utenpå og så vidt stekt inni, så de fremdeles er saftige.
Makaronisalaten:
250 g makaroni (ukokt)
4 egg, hardkokte og avkjølt i kaldt vann
1 dl majones
2 dl rømme
1 ts dijonsennep
2 ss agurkmix
2 ts eplesidereddik
Salt og pepper (smak til)
1 vårløk, finstrimlet
1 paprika (i små terninger)
Kok makaronien etter anvisning på pakningen. Hell av kokevannet og skyll dem i kaldt vann, før du lar den renne av seg i et dørslag.
Rør sammen majones, rømme og sennep. Smak til dressingen med agurkmix, eddik, salt og pepper.
Del eggene i små biter med eggedeler og bland dem med majonesblandingen, sammen med makaroni, egg, vårløk og paprika. La makaronisalaten stå en halvtimes tid, så smakene får satt seg før servering.
Kyllingspyd med makaronisalat
Du finner mange spennende kyllingretter her og flere oppskrifter på velsmakende grillmat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eggesalat er et pålegg, som de aller fleste liker. I forbindelse med at det ble egg igjen etter lunsjen på jobben for mange år siden, fant jeg ut at jeg skulle finne en måte å få brukt dem opp på.
4 kokte, kalde egg i terninger
1 pose majones
1 ss dijonsennep, eller 2 ss av en mildere type
4 vårløk i strimler
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. Spises med brødskive under og passer godt til. f.eks. røykelaks.
Eggesalat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvite pizzasnurrer er deilig til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. Den hvite pizzasausen er veldig lettvinn å lage, siden den ikke skal kokes. Hvite pizzasnurrer smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Jeg lager gjerne en dobbel porsjon, halvsteker de vi ikke skal spise med en gang og fryser ned til senere. Pizzasnurrer ble første gang laget midt på 1960-tallet i Minnesota i USA.
Bunnen:
6 dl tipo 00 mel
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
1/2 pose tørrgjær
Ca. 2,5 dl lunkent vann
Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.
Pizzasaus:
1 boks crème fraîche
2 ts revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
1 rødløk i strimler
Rør sammen crème fraîche, hvitløk, salt og pepper .
Utbaking:
Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.
1 finhakket rødløk
200 g spekemat, delt i bitte små terninger
200 g ost
Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.
Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.
Hvite pizzasnurrer
Du finner mange spennende pizzavarianter, både tradisjonelle og pizzaer inspirert av mat fra rundt omkring i verden HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.