Hvit martini er en martini med kremet sjokoladesmak. Den kan minne om en milkshake med sjokoladesmak. Du får kjøpt maissirup i asiatiske butikker.
1 dl maissirup (ev. flytende honning)
1 dl sukker
10 cl hvit sjokoladelikør
10 cl vaniljevodka
1 dl isbiter
10 cl helmelk
Hell maissirup i én bolle og sukkeret i en annen. Dypp først kanten av glassene i maissirup, deretter i sukker og sett dem til side. Ha isbiter, sjokoladelikør, melk og vodka i en shaker og rist det godt sammen. Hell martinien i glassene, og server.
Hvit martini
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Gratinert risotto er en fin måte å bruke opp risottoen på, eller om du bare har lyst på en ekstra god risotto. Den passer som forrett, hovedrett, lunsj eller til kveldskosen. Du kan velge hvilken risottovariant du vil, men her har jeg brukt kyllingrisotto.
Kraft:
1,5 dl hvitvin
8,5 dl vann
4 ss kantarellfond
2 ss kyllingfond
Kok opp, så den er varm når den skal brukes.
Kyllingrisotto:
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 pk risottoblanding med steinsopp
1 pk tørket sopp (steinsopp eller blandet skogsopp)
2 fedd hvitløk, finhakket
1 l varm kraft
400 g kyllingfilet i små terninger
100 g smør
50 g finrevet parmesan
1/2 sitron, kun saften
Ev. litt finhakket persille
Legg soppen i litt kokende vann og la den stå og trekke til du skal bruke den. Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.
Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Sett platen på middels varme og tilsett soppen.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper.
Gratinering:
Risottoen
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Fordel risottoen i ildfaste porsjonsformer eller hell alt i én ildfast form. Dryss over revet ost og sett i ovnen på 250 grader med grillfunksjon, om du har det. La den stå til osten får fin, gyllen farge. Pynt med friske urter og server med godt brød, for eksempel foccacia, som du finner oppskrift på her.
Gratinert risotto
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Valentinsdagen eller alle hjerters dag og kjærlighetsdagen, er en feiring av romantikk og kjærligheten. Feiringen startet på slutten av 1500-tallet, trolig fordi fuglene begynte å pare seg ca. denne dagen. En annen teori er at dagen er en arv etter Lupercaliafestlighetene i Romerriket.
I mange land er det vanlig å gi et valentinskort og en bukett røde roser til sin kjære denne dagen. Flere og flere i Norge begynner også å markere denne dagen, etter at Ingeborg Sørensen introduserte den i 1996.
Hva er vel mer naturlig enn å servere østers i dag? Østers er et naturlig afrodisiakum og blir brukt til å øke sexlysten hos både menn og kvinner. Du finner flere oppskrifter med østers her.
Østers med smak av Østen
Jeg har også laget en deilig rett med hjertepasta og italienske kjøttboller i anledning dagen. Om du ikke får tak i hjertepasta, kan du bruke en annen pasta du liker.
kjøttboller med hjertepasta
Kjøttboller:
3 ss strøkavring
2 egg
2 fedd hvitløk
1 ts oregano
1 ts basilikum
1/2 revet løk
1 neve finhakket persille
600 g karbonadedeig
1 pose revet parmesan
1 ts salt
Alt eltes godt sammen, formes til runde boller og brunes med smør eller olje i en stekepanne.
Tomatsaus:
1 strimlet løk
2 fedd finhakket hvitløk
1 ss tørket basilikum
1 laurbærblad
1,5 boks hakkede tomater, helst Mutti
1 kanelbark
1 klype kajennepepper
Salt og pepper
Brun løk og hvitløk i smør, tilsett resten av ingrediensene og la det koke lenge. Gjerne 1 time eller mer, om du har tid. Smak til med salt og pepper.
Kok pastaen etter anvisning på pakka. Server med parmesan og litt bladpersille eller basilikum.
Nesten alle liker sjokolade og en varm sjokoladefondant, kan være prikken over ien til et romantisk måltid. Prøv sjokoladefondant med Baileys og du vil garantert ikke angre. Du finner oppskriften her.
Sjokoladefondant med Baileys
Happy Valentine’s Day til alle romantikere der ute!
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cheddardagen markeres i USA i dag. Cheddar er en av de mest populære osteslagene i verden og kan brukes til mye forskjellig, både kald og i forskjellige varmretter.
Du finner mange spennende oppskrifter med cheddar her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetvafler til middag er godt, lettvint og mettende. Prøv dem i stedet for fredagstacoen eller til lunsj eller kveldsmat.
Jeg har servert mine potetvafler med salat, finhakket rødløk, mais, rømme og bacon.
Om du ønsker, kan du bruke mye annet også, for eksempel smårettskinke, røkelaks eller forskjellige middagsrester. Potetvafler er en vinner hos de minste barna også. Sett tilbehøret i boller på bordet og la dem selv bestemme hva de vil ha på vaffelen sin.
4 egg
4 dl melk
3 dl hvetemel
1 dl potetmel
1 ts salt
3 ss smeltet smør
1 ts pepper
1 ts bakepulver
5 revne middels store poteter
1 finstrimlet vårløk
Rør sammen egg, melk, hvetemel, potetmel, salt, pepper, bakepulver, smør, poteter og vårløk. La det svelle i ca 1/2 time før du steker dem på middels varme i vaffeljernet og serverer dem med ønsket tilbehør.
Sosekjøtt også kalt kjøtt i mørke og småsteik, er en tradisjonell og god søndagsmiddag, siden kjøttet kokes lenge. Jeg lager ofte en stor porsjon, så vi har en lettvinn middag på mandagen også. Sosekjøtt kan serveres med kokte poteter eller som jeg gjør her, hjemmelaget potetstappe smakt til med pepperrot, glaserte grønnsaker og tyttebærsyltetøy. Oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i 2 dager.
2 kg høyrygg
Salt og pepper
12 ss hvetemel
8 – 10 løk, avhengig av størrelsen, delt i båter
1 l oksekraft, eller vann og fond
4 laurbærblader
2 kvister frisk timian
Smør til steking
1 pk bladpersille, finhakket
Skjær kjøttet i grove terninger og legg det i en brødpose. Hell i melet, salt og pepper og rist det sammen, så kjøttet blir dekket. Brun kjøttet godt, på alle kanter i smør, i en stekepanne. Stek i flere omganger og legg det over i en gryte. Kok ut pannen med litt av kraften mellom hver bruning, og hell det over i gryten.
Brun løken i smør i den samme stekepannen og hell den over i gryten. Tilsett laurbær, timian og kraft så det akkurat dekker kjøttet.
La sosekjøttet småkoke under lokk til kjøttet er helt mørt, ca. 3 timer, før du smaker til med mer salt og pepper.
Dryss over litt hakket persille ved servering.
Sosekjøtt
Glaserte gulrøtter og purre:
8 middels store gulrøtter, skrelt og delt i jevne biter
2 små purrer, godt vasket og delt i jevne biter
Vann til koking
2 ss smør
2 ss olivenolje
1 ts salt
2 ts sukker
Litt frisk gressløk, finhakket
Legg gulrøtter og purre i en sautépanne eller en annen stor stekepanne. Hell på vann, så det står 1 cm over grønnsakene. Tilsett smør, olje, sukker og salt. La det koke til væsken er fordampet og grønnsakene er møre og blanke.
Potetmos med pepperrot:
1 kg mandelpoteter eller andre melne poteter
300 g smør
12 ss fløte
2 ss pepperrot fra tube
Salt og pepper
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.
Potetmos med pepperrot
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Honningbakte pærer med mandellokk er en skikkelig favoritt her i huset. For å skålde mandler, gir jeg dem et oppkok i vann, venter til de er litt avkjølt og klemmer skallet av hver mandel. Det går overraskende fort. I noen butikker selger de også ferdigskåldede mandler. Denne oppskriften er passe til 6 pers.
3 store, søte pærer, skrelt og delt i små terninger
1 ss honning
1 ts kanel
Bland pærebiter, honning og kanel. Fordel blandingen porsjonsformer, eller ei stor form og sett det i ovnen på 180 grader i 10-15 min.
Mandellokket:
50 g smeltet smør
3 ss sukker1 ss hvetemel
50 g finhakkede, skålda mandler
1 ss melk
1 ts kanel
Bland ingrediensene til mandellokket. Ta pæreformene ut av ovnen og fordel mandelmassen over pærene. La det bake i ovnen på 200 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. Server med ei kule vaniljeis eller annen is du liker. Vi synes det er ekstra godt med yoghurtis, som blir litt syrlig mot det søte. Vaniljekesam og crème fraîche passer også godt til.
Honningbakte pærer med mandellokk – før andre steking
Du finner spennende dessertoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 7 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Kylling- og rekerisotto er en knallgod rett. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Denne risottoen har litt sting, men om du ikke ønsker det, kan du redusere chilimengden. Oppskriften er passe til 4 personer som hovedrett eller 8-10 personer som forrett.
Kraft:
1,5 dl hvitvin
8,5 dl vann
4 ss kantarellfond
2 ss kyllingfond
Kok opp, så den er varm når den skal brukes.
Kylling- og rekerisotto:
200 g kyllingfilet i små terninger
1 løk, finhakket
2 ss olivenolje
2 ss smør
1 l varm kraft
250 g risottoris
1 ss tomatpuré
1 klype safran
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts gurkemeie
1 ts røkt paprika
200 g erter
2 grønn chili, finhakket
1 paprika
100 g reker
50 g finrevet parmesan
1/2 sitron, kun saften
100 g smør
1 pk finhakket bladpersille
Brun kyllingfileten i litt smør, krydre med salt og pepper løft den ut og sett til side.
Fres løk og hvitløk til løken er myk og blank i det samme smøret. Tilsett ris, tomatpuré, safran, hvitløk, gurkemeie, røkt paprika og chilien, la det frese med et par minutter og sett platen på middels varme.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell én øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har ønsket konsistens. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes kyllingen, paprika, sitronsaft, smør og parmesan. Smak til med salt og pepper. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn reker og finhakket persille rett før servering og pynt ev. med friske urter ved servering.
Lillet rosé tonic er en perfekt drink til alle som liker gin and tonic. Lillet rosé beskrives med mye rosevinpreg, noe kinin, krydder og sitrus. Den er fruktig og har en lett bitterhet.
4 cl lillet rosé
Ca. 1,5 dl tonic av god kvalitet
Om du ønsker is i drinken, fylles glasset 3/4 fullt med det. Hell i lillet rosé og fyll opp glasset med tonic.
Pynt med en skive lime, rør lett om med en drinkpinne og server.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.