Ukemeny 29

Ukemeny for uke 29 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Hvit pizza med røykelaks og rogn
Tirsdag: Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Gul fiskecurry
Onsdag: Empanadas
Empanadas
Empanadas
Torsdag: Moules frites
Moules frites
Moules frites
Fredag: Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Biff med hjemmelaget bearnaise
Lørdag:
Forrett: Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Rekecocktail med smak av Østen
Hovedrett: Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller
Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

 

Dessert: Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Likørbakte pærer med sjokoladesaus
Søndag:
Forrett: Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Filopakket fiken med chèvre
Hovedrett: Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Dessert: Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade
Grillet banan med smeltet sjokolade

 

Ukemeny for uke 29 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner alle tidligere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kje på gresk vis

Kje på gresk vis er møre, saftige kjelår, som får kose seg på en seng av grønnsaker og en tomatbasert saus. Kje er ikke alltid så lett å få tak i, men om du spør på Meny, kan de ofte skaffe. Kjeet, som egentlig kommer fra slakter Eide i Lillesand, marineres over natten i en nydelig hvitløk- og urteblanding, og kan varieres ved å velge forskjellig tilbehør. Kjelår er ganske små, så det er greit å beregne 2 personer pr. lår.

Denne gangen har jeg valgt å lage en gresk vri på kjeet.

2 kjelår

1 flaske Mutti, hakkede tomater (om du ikke får tak i denne, kan du bruke 2 bokser)

2 ss kyllingfond

3 finhakkede hvitløk

1-2 glass oliven 4 løk i strimler

1 aubergine i terninger

1 squash i terninger

500 g perlepoteter (eller andre små poteter, ev. større poteter, delt i 2 eller 4)

Tzatzikikrydder og pepper

Start med å helle hakkede tomater og fond i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over tzatzikikrydder og pepper. Legg kjeet på toppen og sett i ovnen på 180 grader i 2-3 timer. Det er klart, når potetene er gjennomkokte.


Reinsdyrfilet med jegersaus

Reinsdyrfilet med jegersaus smaker godt av solbærsirup og jegermikskrydder. Jeg har valgt å servere med båtpoteter og blomkål, men du kan gjerne bruke andre grønnsaker og kokte poteter eller potetmos også.

200 g reinsdyrfilet per pers

2 ss smør

2 finhakkede løk

1 boks rømme

3 dl fløte

2 pk sopp i skiver

4 ss viltfond

2 ss jegermiks (krydder)

1 dl solbærsirup

Salt og pepper

Løken stekes i en kjele, på lav temperatur i smøret til det har fått fin brunfarge. Mot slutten tilsettes soppen. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke i 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Reisdyrfiletene krydres med salt og pepper før de stekes eller grilles i 2 minutter på hver side.

Båtpoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus varmen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Du finner oppskrift på en perfekt potetmos HER.

 

Reinsdyrfilet med jegersaus
Reinsdyrfilet med jegersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pastis- og kjørvelsaus

Laks med pastis- og kjørvelsaus, gulrot- og blomkålpuré og mungobønner er en deilig rett. Mungobønnene kan fint erstatte poteter, men du kan gjerne bruke poteter, enten kokte eller båtpoteter i ovnen om du foretrekker det. Pastis- og kjørvelsaus gir en nydelig smak av anis. Om du ikke får tak i Pastis, man du bruke et annet anisbrennevin, f.eks. Ouzo eller Raki.

Gulrot- og blomkålpuré:

4 gulrøtter

1 lite blomkålhode

2 ss grønnsaksfond

Fløte

Salt og pepper

Skrell og del gulrøtter i små terninger og blomkålen i små buketter. Legg det i en kjele og hell på fond og fløte, så det nesten dekker. La det koke langsomt opp og la det koke på lav varme til grønnsakene er møre. Kjør det jevnt med en stavmikser og smak til med salt og pepper.

Laksen:

Laksen krydres med litt salt og pepper og kan bakes i litt smør i ovnen på 200 grader, til den er klar (ca 20 – 30 minutter, avhengig av størrelse).

Mungobønner:

300 g mungobønner

1/2 finhakket løk

2 fedd finhakket hvitløk

1 ts timian

2 ss olivenolje

1 l hønsebuljong eller grønnsakbuljong

Salt og pepper

2 ss smør

Skyll godt av mungobønnene og la dem renne godt av. Finhakk løk og surr den blank i olje, tilsett finhakket hvitløk og timian. La alt surre i olje i ca. 30 sek, tilsett godt avrente bønner og buljong.

Pastis- og kjørvelsaus:

6 sjalottløk

2 dl Pastis

5 dl fløte

4 ss grønnsaksfond

1 potte kjørvel

Salt og pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen, før du tilsetter fløte og fond og lar det koke til det får passe sauskonsistens. Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter, før du smaker til med salt og pepper og server.

Laks med pastis- og kjørvelsaus
Laks med pastis- og kjørvelsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gnocchi med kjøttsaus (ragu)

Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta. En av favorittene mine er gnocchi med blåskimmelsaus, men i dag har jeg laget den med en deilig kjøttsaus eller ragu, som italienerne kaller det. Sausen har gulrot i små terninger, men det smaker ikke gulrot. Gulroten gir bare en god smak til sausen og den blir litt sunnere også.

1 gulrot i små terninger

2 rødløk, finhakket

1 ss tørket basilikum

1 ss oregano

600 g karbonadedeig

1 finhakket rød chili

1 neve finhakket fersk basilikum

2 fedd finhakket hvitløk

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

1 ss tomatpuré

Salt og pepper

Rødløk og gulrot stekes i litt olje. Tilsett karbonadedeig, hvitløk, chili, tørket basilikum, oregano, fersk basilikum, hakkede tomater, tomatpuré, salt og pepper. Sausen skal koke til den får en naturlig sødme, så gjerne en time eller to.

Gnocchien kokes etter anvisningen på pakken. Jeg drysser reven parmesan over og pynter med litt basilikum.

Gnocchi med kjøttsaus
Gnocchi med kjøttsaus

 

Du finner flere spennende og varierte pastaretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med hjemmelaget teriyakisaus

Laks med hjemmelaget teriyakisaus smaker nydelig som en liten kveldsrett og kan fint også brukes som forrett. Om du vil ha den til middag, kan du bare koke litt ris til, så har du et komplett måltid. Den hjemmelagde teriyakisausen smaker mye bedre enn ferdigkjøpt og kan brukes til mange andre retter enn denne. Det høres merkelig ut å tykne den med bakepulver, men det virker.

Hjemmelaget teriyakisaus:

2 dl soyasaus

2 ss vann

1 ss sesamolje

2 ss riseddik

3 ss brunt sukker

3 ss honning

1 revet hvitløksfedd

1 ss revet ingefær

Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.


Laksen:

Laksen deles i porsjonsstykker, saltes og pepres, legges i en ildfast form med litt olje og settes i ovnen på 180 grader i 15 minutter. Om du vil, kan du pensle med teriyakisausen før du setter den i ovnen og en gang underveis. Du kan også ta laksen i Sous Vide med litt olje, salt og pepper på 50 grader i 15 minutter.

Servering:

Server laks med hjemmelaget teriyakisaus med hvite bønner, mango i terninger, avokado i terninger, strimlet vårløk, frisk finhakket koriander og kanskje et dryss sesamfrø.

Laks med hjemmelaget teriyakisaus
Laks med hjemmelaget teriyakisaus

 

Du finner flere spennende matretter fra Japan her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rekecocktail som i Karibia

Rekecocktail som i Karibia er en frisk og god forrett, som smaker aller best med ferske reker, men du kan bruke frosne eller lakereker også. Om du velger lakereker, anbefaler jeg at du bruker noen av god kvalitet og skyller dem litt, så lakesmaken forsvinner.

Denne oppskriften er passe til 4 personer

1/2 finhakket paprika

2 finhakkede, røde chili

1 finhakket vårløk

1 mango i små terninger

saften av 1 lime

1 neve finhakket koriander

200 g pillede reker

Bland og fordel blandingen i 4 porsjonsformer.

1 avokado

Saften av 1 lime

2 ts honning

2 ss kokoskrem

Ingrediensene kjøres jevn i stavmikser, helles over i spumaflaske og sprøytes på toppen av hver skål. Om du ikke har spuma, kan du legge den på med en spiseskje.

Rekecocktail som i Karibia
Rekecocktail som i Karibia

 

Du finner flere spennende og varierte forretter og småretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 28

Ukemeny for uke 28 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Mongolsk kylling

Mongolsk kylling
Mongolsk kylling

Tirsdag: Nydelig, kremet fiskesuppe

Nydelig, kremet fiskesuppe
Nydelig, kremet fiskesuppe

Onsdag: Salat med biff og bacon

Salat med biff og bacon
Salat med biff og bacon

Torsdag: Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille

Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille
Fransk pizza med kjøttboller og ratatouille

Fredag: Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki

Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki
Grillspyd med lam, båtpoteter og tzatziki

Lørdag:
Forrett: Hummersuppe med laks og reker  

Hummersuppe med laks og reker
Hummersuppe med laks og reker

Hovedrett: Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød
Langtidsstekt svinenakke i burgerbrød

 

Dessert: Sjokoladelavakake
Sjokoladelavakake

Sjokoladelavakake

Søndag:
Forrett: Biff- og baconsalat med balsamicodressing

Biff- og baconsalat med balsamicodressing
Biff- og baconsalat med balsamicodressing

Hovedrett: Deilig fisk i form

Deilig fisk i form
Deilig fisk i form

Dessert: Mandelkjernepudding med rød saus

Mandelkjernepudding med rød saus
Mandelkjernepudding med rød saus

Ukemeny for uke 28 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med knivskjell

Pasta med knivskjell er ikke like vanlig som med andre typer skjell. Knivskjell kan tilberedes på samme måte som blåskjell. Denne middelhavsinspirerte varianten er en favoritt her i huset.

1 kg knivskjell

1 løk i strimler

2 hvitløksfedd, finhakket

1 knust, tørket chili

10 minitomater, delt i to

6 ss olivenolje

3 dl hvitvin

1 bunt finhakket bladpersille

Litt høvlet parmesan til serveringen

500 spagetti eller annen pasta

Skyll knivskjellene i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Fres løk, hvitløk og chili i olivenolje. Tilsett hvitvin, tomatene og skjellene. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt. Dryss over bladpersille og høvlet parmesan og server med spagetti eller annen pasta du har lyst på.

NB! Skjell som ikke har åpnet seg skal ikke spises.

Pasta med knivskjell
Pasta med knivskjell

Du finner flere spennende og varierte retter med skalldyr her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cosmopolitan

Cosmopolitan har vært yndlingsdrinken til den yngste broren min i flere år og vi lager den alltid til ham når han kommer på besøk.

Opprinnelsen til det cosmopolitan er usiker, men den er trolig Provincetown på 1970-tallet. Deretter ble den populær vestover til Cleveland og Minneapolis, og landet i San Francisco. Derfra fikk den en nny får østover, med en mer moderne oppskrift som ble blandet i 1989 i New York City.

3 cl vodka
1 cl contreau
1,5 cl limesaft
3 cl tranebærjuice
Hell alt opp i en shaker med is, rist godt i 10 sekunder. Sil alt over i et avkjølt cocktailglass.

 

Cosmopolitan
Cosmopolitan

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.