Appelsinsild er lekkert å se på i tillegg til at det smaker godt og den passer ekstra godt på frokostbordet både i julen og i påsken. Appelsinsild er en av mine favoritter på sildebordet.
8 kryddersild, utvannet
½ purre i strimler
1 rødløk i tynne skiver
8 hele peppermikskorn
5 sorte pepperkorn
5 nellikspiker
Strimlet skall av 1 nyvasket appelsin
½ appelsin i skiver
3 ss finhakket gressløk
Lake:
1 dl eddik 5 %
1,5 dl vann
Saften av 1,5 appelsin
2 dl sukker
Bland ingrediensene til laken i en kjele, kok opp og skum godt av. Ta laken av platen og la den avkjøles.
Del silden i gaffelbiter, legg alle ingrediensene lagvis i en krukke og hell den kalde laken over. La silden hvile i 2 døgn, før du spiser den.
Appelsinsild
Du finner flere inspirerende sildeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Livvakt eller bodyguard er en drink, som er utviklet av Roar Hildonen. Jeg synes den er ganske perfekt og den er også lett å gjøre syrligere eller søtere, for å tilpasses enhver smak. Galliano er en vanlijelikør fra Italia og Pisang Ambon er en bananlikør fra Nederland.
2 cl Galliano
2 cl Pisang Ambon
2 cl sitronsaft
Cluc soda
Sprite
Rist sammen Galliano, Pisang Ambon og sitronsaft i en cocktailshaker og sil over i et glass med isbiter. Fyll opp 50/50 med club soda og sprite.
Livvakt
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Indrefilet med rødvinssaus og råstekte poteter er deilig mat, som gjerne kan serveres gjester. Sausen kan lages klar i forveien og du kan servere med de grønnsakene du liker. Jeg har brukt blomkål.
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Rødvinssaus:
1 finhakket løk
2 fedd finhakket hvitløk
2 dl rødvin
1 ss smør
2 ss god balsamico
2 laurbærblader
kokes inn
100 g smør
1 dl oksekraft (ev. vann og fond)
ev. brun maisennajevner
salt og pepper
Brun løken i smøret. Tilsett hvitløken og la den surre med i noen minutter. Tilsett rødvin, balsamico og laurbærblader. La det koke inn til det nesten ikke er væske igjen. Tilsett kraft og smør. Om sausen er for tynn, tilsettes litt maisenna. Smak til med salt og pepper.
Indrefilet:
Beregne 200 – 250 g kjøtt per person.
Krydre den med salt og pepper, brun den på alle kanter, enten i stekepanne eller på grillen. Sett fileten i ovnen på 125 grader, med steketermometer, til den har en kjernetemperatur på 54 grader. La den hvile i noen minutter før den skjæres opp.
Om du vil tilberede indrefileten i sous vide, krydrer du kjøttet med salt og pepper og vakuumerer det i posen, sammen med knust hvitløk, timian og 100 g smør. La det kose seg i sous viden i 1 time på 54 grader, før du tar det ut og gir det en rask bruning på alle side i stekepannen.
La indrefileten hvile i noen minutter, før du deler den opp.
Indrefilet med rødvinssaus
Du finner flere spennende oppskrifter med storfe her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
I dag kan du feire fonduedagen og selv om fondue er en matrett fra Sveits, er det USA som feirer en egen fonduedag. Fondue er et samlebegrep for flere matretter tilberedt på bordet i en kjele over en flamme. Jeg har vokst opp med fondue og føler meg nostalgisk hver gang jeg tar frem fonduegryta.
Grovt og saftig grytebrød er lettvint å lage, siden det ikke er noen elting, men det tar lang tid. Du setter deigen den første dagen og steker det dagen etter.
300 g hvetemel
200 g byggmel
1/2 dl linfrø
1/2 ts tørrgjær
1 ts havsalt
1 ss varm honning
4,5 dl kaldt vann
Dag 1: Rør sammen hvetemel, byggmel, linfrø, gjær, salt, honning og vann i en bolle. Deigen skal være ganske løs, men ikke flyte utover. Dekk bollen med plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten.
Dag 2: Elt sammen deigen og la den heve igjen i minimum 2 timer. 30 minutter før du skal steke brødet, setter du gryten i ovnen på 250 grader. Når brødet er ferdig etterhevet, drysser du godt med mel i gryten og slipper deigen oppi og drysser mel over. Sett på lokket og stek brødet på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 10-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Ta brødet ut av gryta. Når du banker på undersiden av brødet skal du høre en hul lyd. Virker brødet litt lite stekt, kan du legge det på en rist og steke det videre i ca. 10 minutter. Grovt grytebrød avkjøles på rist.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizzasnurrer med kjøttboller smaker godt til både liten og stor og kan brukes til middag, kveldskosen, barnebursdag eller som turmat. De smaker godt både nystekte, oppvarmet, lunkne og kalde. Om du har dårlig tid, kan du bruke ferdig pizzabunn og ferdig saus, men hjemmelaget smaker best.
Bunnen:
6 dl tipo 00 mel
2 ss olivenolje
1 ts salt
1 ts sukker
1/2 pose tørrgjær
Ca. 2,5 dl lunkent vann
Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet.
Pizzasaus:
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
1/2 ts pepper
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1 ts knust fennikel
Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.
Kjevle deigen flat. Den skal være ca. 30 x 50 cm. Smør pizzasausen utover, men unngå de siste 2 cm og legg på det fyllet du ønsker.
Jeg har brukt:
1 finhakket rødløk
1/2 finstrimlet purre
200 g små kjøttboller
100 g pepperoni
1 ts oregano
200 g ost
Det er viktig at du ikke legger på for mye fyll, for da blir det vanskelig å rulle sammen.
Når du er fornøyd med fyllet, rulles deigen sammen til en lang pølse, som skjæres i ca. 1,5 cm tykke skiver. Legg snurrene på et stekebrett kledt med bakepapir og dryss på ekstra ost. Etterhev pizzasnurrene i ca. 30 minutter. Stek på 225 °C i ca. 15 minutter.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Plokkfiskur er tradisjonsmat på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.
600 g kokt fisk 8 poteter 1 purre, i strimler 3 gulrøtter, i små terninger 4 dl frosne erter 2 ss smør
Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.
Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.
Hvit saus: 2 ss smør 2 ss hvetemel 5 dl melk 1/2 ts salt 1/4 ts pepper 1/4 ts malt muskat
Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.
Plokkfiskur
Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.
Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 15 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Koking av hummer er en øvelse som moren min gjør til perfeksjon og hun har delt hemmeligheten med meg. Kok opp rikelig med vann tilsatt 50 g salt per liter vann i en stor kjele. Når vannet koker, legger du hummeren i kjelen. Gi vannet et raskt oppkok skru ned varmen så hummeren kan trekke videre. Nb! Hummeren skal ikke koke, kun trekke!!!
Koking av hummer
La den trekke i 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på hummeren. Ta kjelen av platen, sett den kaldt og la hummeren avkjøles i kokevannet.
Koking av hummer
Ta opp hummeren av vannet, knekk klørne med en nøtteknekker, del den i to og ta ut paven (magesekken) og de grå gjellene, før servering.
Hummer kan serveres på mange måter. Den enkleste er med loff, sitron, majones og frisk dill. Mange liker å bruke baguette, aioli eller nylaget pesto til.
Du finner spennende og varierte oppskrifter med hummer her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.