Maltas uavhengighetsdag

Maltas uavhengighetsdag feires 21. september hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Storbritannia i 1964.

Malta har en variert matkultur og er påvirket av italiens, spansk, fransk og middelhavsmat. Selv om sjømat er veldig populært, kommer man ikke utenom de fantastiske kaninrettene de serverer.

 

Du finner matoppskrifter fra Malta her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Andorras nasjonaldag

Andorras nasjonaldag feires 8. september hvert år. Andorra ble grunnlagt av keiser Karl den Store, som gjenvant området fra muslimene i 803. Sønnen hans ga senere en del av området til den spanske biskopen av Urgell, så på slutten av 1200-tallet ble innbyggerne i Andorra styrt av to fyrster, en i Spania og en i Frankrike. 8. september 1278 ble Andorras første konstitusjonelle dokument, kjent som «Pareatges», signert. Det er dette de feirer i dag.
Folket i Andorra feirer nasjonaldagen sin ved å hedre Jungfrau von Meritxell, som er skytshelgenen deres.

Andorra har fantastiske naturressurser, som gir et utvalg av spennende smaker. De har masse ferskvannsfisk og rikelig med husdyr (kyr, geiter, sauer, griser), som lokalbefolkningen har kombinert til fantastiske oppskrifter, både tradisjonelle og moderne. Mattradisjonene er for det meste påvirket av fransk og spansk mat, med hovedvekt på katalanske og provençalske tradisjoner.

Du finner matoppskrifter fra Andorra her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Turkmenistans uavhengighetsdag

Turkmenistans uavhengighetsdag feires 27. september hvert år til minne om løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991. Dagen feires med militærparade, konserter, salutt og fyrverkeri.

Turkmenistans mattradisjoner har mye til felles med de andre landene i Sentral-Asia. De spiser mye fårekjøtt og lam. De har en fortid som nomader og det påvirker fremdeles maten, som består av lam, gaselle, kameler, villfugl og kylling. De bruker lite krydder, bortsett fra salt og sort pepper, og maten stekes ofte i bomullsfrøolje.

Du finner matoppskrifter fra Turkmenistan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Couscoussalat med mango- og karridressing

Couscoussalat med mango- og karridressing er en velsmakende rett fra Midt-Østen. Du får kjøpt hele granatepler i butikken, men du bruker kun kjernene. Den enkleste måten å få dem ut på, er å dele granateplet i to. Putte den ene halvdelen i en brødpose (så det ikke spruter til alle kanter) og slå på skallet med en skje.

Dressingen:

1/2 beger creme fraiche

1 dl majones

1 ss karri

2 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salaten:

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

1 vårløk, finstrimlet

Salat etter eget ønske, finstrimlet

1 paprika i strimler

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter, vårløk, granateplekjerner og spirer.

Du finner mange spennende salater fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Madagaskars uavhengighetsdag

Madagaskars uavhengighetsdag feires 26. juni hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Dagen er en offisiell fridag og feires med en millitærparade, hvor skoler og idrettsforreninger også deltar.  Paraden etterfølges av familiesammenkomster med deilig mat.

Madagaskars befolkning spiser ris tre ganger daglig og er et av de mest risspisende landene i verden. Måltidene består ofte av rød, hvit eller rosa ris, med en grønnsaks- eller kjøttrett. Noen ganger tilsettes også chili og tomat- eller gulrotrougail.

Om du vil feire Madagaskars uavhengighetsdag, finner oppskrifter på velsmakende mat fra Madagaskar her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber er godt og mye sunnere enn kebab fra gatekjøkken.

Kebab:

Beregn ca. 200 g kjøtt til hver (eller mer, om du har storspisere).

Start med å skjære ytrefilet av lam i strimler. Tre strimlene på grillspyd, risle over litt olje og dryss på godt med kebabkrydder fra f.eks. Santa Maria. La dem ligge kaldt med kryderet på til neste dag. Når tilbehøret er ferdig laget, lar du lammet få en rask runde på grillen.

Jeg har brukt båtpoteter til.

Båtpoteter:

200 g poteter per porsjon

Olivenolje

Salt og pepper

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potenene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Maiskolber:

Jeg har også brukt grilla maiskolber til. De pensles med litt olje og får et dryss salt og pepper før grilling.

Servering:

Et tips er å bruke cacık til. Det finner du oppskrift på her.

Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber
Kebab av lammefilet med båtpoteter og maiskolber

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Torsk escabeche

Torsk escabeche er deilig, marinert torsk med nydelige, ovnsbakte grønnsaker til. Oppskriften er passe til 4 personer.

1 kg torskefilet

Marinade:

2 fedd hvitløk, finhakket

2 røde chili, finhakket

1 kvist rosmarin

1 dl sherryeddik

4 dl olivenolje

Rør sammen ingrediensene, hell litt av blandingen i bunnen av en ildfast form og legg på fisken. Hell resten av blandingen over og vend fisken i den, så den er dekket på alle kanter. Dekk til med aluminiumsfolie og sett kaldt for å marinere en times tid.

Grønnsakene:

6 kokefaste poteter, halvkokte og delt i terninger

3 paprika, i forskjellige farger, i strimler

2 fedd hvitløk, finhakket

1 løk, i strimler

1 rødløk, i strimler

Olivenolje

1 bunt bladpersille, finhakket

Salt og pepper

Hell litt olivenolje i bunnen av en ildfast form og legg i poteter, løk og paprika. Risle over litt mer olje, krydre med salt og pepper og sett i ovnen på 200 grader i 60 min.

Når grønnsakene har bakt i 30 min., rører du godt rundt og setter inn fisken, dekket av fole ved siden av grønnsakene og baker videre i 30 min. til.

Legg fisken over på et fat, rør inn persille i grønnsakene og fordel dem oppa fisken og server delig torsk escabeche.

 

Du finner flere spennende oppskrifter fra Spania her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kalvefilet med gremolata

Kalvefilet med gremolata er super sommermat. Jeg har servert denne kalvefileten med potetpuré og brokkoli, men det smaker godt med annet tilbehør også.

Gremolata:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur til den skal brukes.

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Du finner oppskrift på potetpuré HER.

Kalvefilet med gremolata
Kalvefilet med gremolata

Du finner flere oppskrifter med kalv HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones er en favoritt hos oss. Fersk tunfisk smaker nydelig og kan sikkert falle i smak hos gjester som egentlig ikke liker fisk også. Denne varianten med sprøstekte potetsticks, tunfiskmajones og asparges kan gjerne serveres til gjester.

Start med tunfiskmajonesen:

1 pose majones

1 boks tunfisk i gelé

1/2 lime

1 ss grov sennep

Bland alt og la det stå kaldt til den skal serveres.

 

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Potetsticks

Oppskrift på potetsticks finner du HER.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Tunfiskmajones

 

Tunfisk:

Tunfisken krydres med salt og pepper og grilles på sterk varme som en biff (ca. 2 minutter på hver side, avhengig av tykkelsen).

Server med tunfiskmajonesen, potetsticks og smørdampede asparges. Jeg har lagt en kvast timian på toppen.

Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones
Tunfisk med potetsticks og tunfiskmajones

 

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med tunfisk og andre fiskeslag her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kasakhstans uavhengighetsdag

Kasakhstans uavhengighetsdag feires 16. desember hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Sovjetunionen i 1991. Hvis 16. desember er en lørdag eller søndag, har de også fridag følgende mandag.

Kasakhstan har mattradisjoner hvor kjøtt er en vesentlig ingrediens. Fåre- og hestekjøtt, er de vanligste kjøttslagene og de bruker mye melkeprodukter. Matlagingstradisjonene er sterkt påvirket av landets nomadiske livsstil. Det betyr at de bruker metoder som konservering, salting og tørking så maten får lang holdbarhet.

Det meste av maten blir enten kokt, eller laget i en tandyr (tandoori), men det er ikke den vanlige ovnen vi kjenner fra indisk mat, men to metallplater, som maten blir laget i mellom på åpen ild.

Du finner spennende oppskrifter fra Kasakhstan her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.