Grønlands nasjonaldag feires 21. juni. I 1261 ble Grønland en del av Norge, men da Norge gikk ut av unionen med Danmark og inn i en ny union med Sverige, ble Grønland igjen sammen med Danmark. Grønland har etter 1953 gradvis fått mer selvstyre og er nå et selvstyrt, dansk territorium, som feires på nasjonaldagen. Grønlands mattradisjoner består av råvarene fra havet og det som lever og vokser på landjorda. De bruker mye fisk, hval, sel, reinsdyr og lam. Nasjonalretten er suaasat, som er en hjemmelaget suppe som består av en tykk buljong laget av selkjøtt, med bygg eller ris og løk.
Karrisuppe med svinekjøtt er en mettende suppe med nydelig smak av karri. Karri er en av de vanligste krydderblandingene i verden og stammer fra det indiske kjøkken. Karrisuppe med svinekjøtt er velegnet som lunsjrett eller en varmende kveldsrett.
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk
1 grønt eple, skrelt og finhakket
2 ss smør
2 ss karri
1 l melk
2 dl fløte
4 ss kyllingfond (ev. buljongterninger)
200 g svinefilet i små terninger
2 ss smør
2 vårløk i strimler
1 dl frosne erter
Salt og pepper
Brun kjøttet i smør og sett til side. Fres løk og eple i smør, til løken er blank og litt gjennomsiktig. Tilsett karri og hvitløk og fres videre i 1 min. Rør inn melk, fløte og fond, kok noen minutter og kjør suppen jevn med en stavmikser. Tilsett kjøttet, vårløk og erter, rør rundt og pynt med en urtekvast. Server karrisuppe med svinekjøtt sammen med godt brød.
Mangodagen markeres i USA i dag. Mango er en av de mest spiste fruktene i verden., og den mest velsmakende sies å komme fra Pakistan. Mangoen spises som den er, i salat, chutney eller i smoothie. Mango er søt, aromatisk og lett krydret.
Om du har lyst til å feire mangodagen, ved å lage noe med mango i dag, finner du inspirasjon her.
Mangodagen – mangolassi
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Rossini – eller jordbærbellini er en nydelig variant av den italienske drinken bellini, som lages med fersken. Denne oppskriften gir 2 drinker.
225 g jordbær (225 g gir ca. 160 ml puré) 2 ts sukker (juster etter hvor søte bærene er) Ca. 180 ml prosecco
Kjør jordbærene i blender eller kjør med stavmikser til en helt jevne masse og hell den gjennom en melsikt, så frøene blir skilt ut. Smak til med sukker, før du fordeler jordbærpuréen i to champagneglass, til litt under halvveis. Fylll opp med prosecco, litt om gangen så det ikke bobler over. Rør forsiktig for å blande og server rossini eller jordbærbellini med et jordbær til pynt.
Rossini – eller jordbærbellini
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Spennende matdager, nasjonaldager og andre kuriositeter finner du i kalenderen til AperitivoMat.
I dag hadde f.eks. hele Norges første kjendiskokk, Ingrid Espelid, feiret bursdagen sin. De fleste husker vel hennes kjærlighet for å pynte maten med en persilledusk. Fra kalenderen kan du bevege deg videre inn i spennende oppskrifter, knyttet til de ulike dagene. Du finner kalenderen her.
Spennende matdager
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Italia har sin nasjonaldag i dag og selvfølgelig er det italiensk middag som gjelder. Italienerne feirer dagen sin, som mange andre land, med flyoppvisning og millitærparade.
Selvfølgelig er det italiensk middag, kanskje med en deilig italiensk rødvin til, som gjelder i dag:
Italienerne har masse nydelig, tradisjonsrik mat å velge i. Du finner mange deilige retter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pastaputer med pancettasaus er laget av deilige pastaputer, fylt med sopp og du får kjøpt dem ferdige. Om du ikke får kjøpt pancetta, som er det italienske baconet, kan du bruke smårettbacon. Om du ikke får tak i ferdig reven rødbetemix, kan du rive gulrøtter, hvitbeter og rødbeter selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Sausen:
2 finhakkede løk
200 g pancetta i små terninger
1 pk reven rødbetemiks (finnes i grønnsaksdisken)
1 flaske eller 2 bokser hakkede tomater (helst Mutti).
4 ss kyllingfond
4 stilker oregano
2 laurbærblader
salt og pepper
Reven parmesan
Litt basilikum til pynt
Fres løk, pancetta og rødbetemiks i olje, til det får litt farge. Tilsett tomater, fond, oregano og laurbærblader. La det koke i ca 1 time. Smak til med salt og pepper. Kok pastaen etter anvisning på pakken. Hell av kokevannet og bland pastaen med sausen. Pynt med litt basilikum og server med reven parmesan.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Sjokoladefondant med Baileys er en mer voksen variant av sjokoladefondant. Jeg har laget sjokoladefondant mange ganger og synes det er spennende å forsøke nye varianter. Denne oppskriften gir 8 fondanter + en du kan ta ut tidligere og teste om de er ferdige.
200 g smør
200 g kokesjokolade
4 egg
4 eggeplommer
200 g sukker
10 ss baileys
200 g hvetemel
Smelt smøret i en kjele. Tilsett sjokoladen i biter og rør til den har smeltet. Pisk egg, eggeplommer og sukker godt sammen. Tilsett sjokoladesmøret og pisk videre til du får en glatt og blank sjokolademasse. Rør i Baileys og mel.
Smør porsjonsformer. Fyll deigen i formene så de blir 3/4 fulle.
Stekes midt i ovnen ved 200 grader i 10-12 min. Steketiden varierer litt med ovn og størrelse på formene. Sjekk testkaken når det nærmer seg slutten av steketiden. Kaken skal være fast på oversiden, men bløt og flytende i midten.
Spises varme og nystekte, enten rett fra formen eller hvelvet over på tallerken. Server med krem eller en god is til.
Du finner oppskrifter på hjemmelaget vaniljeis HER.
Sjokoladefondant med Baileys
Du finner mange spennende, varierte og tradisjonelle dessertoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vi skal ha to gode venner på fireretters middag og noe av kosen for meg er å dekke bordet.
Løperne er fra Black Design, bestikket er HardangerBestikk og heter Lykke. Som alltid, kjøper jeg blomster fra den lokale Interflorabutikken min. Denne gangen ba jeg dem holde den i lyserosa- og aprikostoner med blader med gråskjær. Jeg leverer ofte ned en serviett, for å få blomster som passer til, eller jeg finner en serviettpakke i butikken deres og ber dem lage, så det passer sammen. De koselige lyktene er fra StepIn interiørbutikk i Hokksund.
Grillspyd med blåskimmelsaus og pommes noisettes er deilig sommermat. Pommes noisettes kan kjøpes ferdig fra frysedisken, eller du kan gjøre som meg, lage dem fra bunnen.
Sausen:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
5 dl fløte
1 ss konjakk
Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk og ost. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Pommes noisettes:
750 g mandelpoteter
5 eggeplommer
150 g smør
Salt og nykvernet pepper
100 g mel
100 g strøkavring
2 egg, sammenpisket
2 dl frityrolje
Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.
Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.
Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.
Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta.
Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.
Grillspydene:
Grillspyd kan varieres i det uendelige. Disse er laget med tynne skiver marinert kjøtt av lam og kalv. I tillegg har jeg brukt forskjellige slag pølse, rødløk og paprika. På enden av hvert spyd har jeg satt en liten sjampinjong.
Spydene grilles på alle kanter, så de får fin gyllen farge.
Grillspyd med blåskimmelsaus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.