Omelett med ramsløkpølse er godt til frokost, men passer også bra til lunsj, kveldsmat, eller som en del av et tapasmåltid.
4 egg
4 ss fløte
2 vårløk i strimler
2 ramsløkpølser i terninger
1 rød paprika i terninger
½ ts pepper
1 ts salt
Reven ost (så mye du liker)
Visp sammen egg, fløte, salt og pepper. Stek ramsløkpølsa i litt smør. Hell eggeblandingen over. Løft forsiktig på det som har stivnet, så all væsken kommer i kontakt med pannen. Tilsett resten av ingrediensene, bland sammen og strø ost på toppen. Dekk med lokk til osten har smeltet. Server med godt brød.
Omelett med ramsløkpølse
Du finner flere spennende og varierte oppskrifter med egg her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hainanesisk kyllingris (Hainanese chicken rice) er opprinnelig fra Hainan i sørlige Kina, men har spredd seg til mange av landene i Sør-Øst Asia og retten er faktisk en av nasjonalrettene til Singapore. Oppskriften er passe til 6 personer. Om du ikke vil bruke hel kylling, kan du bruke kyllinglårfileter i stedet. Det fine med denne retten, er at hver enkelt selv kan bestemme styrken ved å kombinere sausene etter egen smak og gane.
Kyllingen:
1,5 kg hel kylling
Salt
10 cm fersk ingefær, skrelt og kuttet 1 cm skiver
1 bunt fersk vårløk
4 l kaldt vann, eller til det dekker kyllingen
2 ss sesamolje
Skyll og tørk kyllingen med papirhåndklær. Skjær av overflødig fett fra kyllingen og legg det til side til senere. Krydre kyllingen rikelig med salt, fyll kyllingen med ingefærskiver og vårløk.
Legg kyllingen i en passe stor kjele, Fyll opp med kaldt vann, så det dekker. Kok opp og la den koke under lokk i ca. 30 minutter, eller til kyllingens kjernetemperatur er 75 grader. Ta ut kyllingen, sil kraften og spar den til senere. Legg kyllingen i isbad i 5 minutter for å stoppe kokeprosessen og for å holde kyllingskinnet spenstig. Kast ingefæren og vårløken. Når kyllingen er avkjølt, tørk den med papirhåndklær og gni den inn med sesamolje, så den ikke tørker ut.
Chilisaus:
2 ss sambal
2 ss sriracha
1 ss hvitløk, finhakket
1 ss frisk ingefær, finhakket
2 ts sukker
1 ss limejuice
2 ss kyllingkraft
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.
Ingefær- og hvitløkssaus:
2 ss fersk ingefær, revet
2 ss hvitløk, finhakket
3 ss peanøttolje
1 ss riseddik
Salt
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle, smak til med salt og sett til side.
Soya dipsaus:
1/4 av den stekte kyllingfett, hvitløk- og ingefærblandingen fra risen
1 ss østerssaus
3 ss mørk søt soyasaus
1 ss lett soyasaus
2 ss kyllingkraft
Rør sammen alle ingrediensene i en liten bolle og sett til side.
Hainanesisk ris:
60 ml sesamolje
2 ss kyllingfett, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ss frisk ingefær, finhakket
1 ts salt
4 dl jasminris, skylt og drenert
7-8 dl kyllingkraft, fra kokingen
Varm sesamoljen over middels høy varme i en gryte. Tilsett kyllingfettet, hvitløk, ingefær og salt, og brun det på middels varme i ca. 10 minutter. Pass på at det ikke blir brent. Ta ut 1/4 av den stekte hvitløksblandingen og sett til side. Rør deretter risen sammen med 3/4 av den stekte hvitløksblandingen og la det frese under omrøring i 3 minutter. Hell i 7 dl av kraften og kok etter anvisning på pakken. Om det er for lite væske, tilsett mer kraft.
Hainanesisk kyllingris
Tilbehør og montering:
2 agurker 1 potte fersk koriander
Mens risen koker, skjærer du agurk i skiver og det er smart å bruke ostehøvel eller ev. rotskreller til dette. Rør inn kraft i soya dippsausen og i chilisausen og skjær opp kyllingen.
Hainanesisk kylling serveres med ris, dipsauser, skivede agurker og fersk koriander.
Hainanesisk kyllingris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia er en nydelig rett, som passer til både forrett, lunsj og som en lett sommerrett. Jeg vet ikke om det stemmer, men historien bak den aller første carpaccioen skal være at en mann som kom til Harry’s bar i Venezia, ikke kunne spise hverken kokt eller stekt kjøtt. Dette fikk kjøkkenet til å tenke kreativt og de døpte retten carpaccio etter en renessansemaler med samme navn, som brukte mye rødt og hvitt i bildene sine.
Jeg har forsøkt meg på en variant av den originale retten og vi synes den smaker veldig godt.
Denne oppskriften er passe som forrett til 4 personer.
4 x 100 g oksefilet i løvtynne skiver (be dem dele det opp for deg i kjøttdisken)
2 ss reven parmesanost
2,5 dl majones
3 ts sitronsaft
5 ts worcestersaus
3 ts revet hvitløk
Legg kjøttet utover 4 tallerkener. Bland sammen resten av ingrediensene, hell det i sprøytepose el. og risle det over kjøttet. Dryss over med litt nykværnet salt og pepper og pynt med litt grønt, f.eks. persille eller basilikum.
Carpaccio fritt etter originalen fra Venezia
Du finner flere spennende varianter av carpaccio her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Farget sukker er dekorativt og enkelt å lage. Det er lekkert å dekorere glass og desserter med det og noen av dem smaker i tillegg veldig godt.
Konditorfarget sukker:
100 g sukker
1-6 dråper konditorfarge 2 dråper vaniljeekstrakt En tett plastpose
Mål opp sukker i en pose. Tilsett farge og vaniljeekstrakt. Knyt igjen posten øverst, så det er igjen god plass til å bevere sukkeret. Rist løs til fargen har jevnet seg ut. Om du synes det er for lite farge, tilsettes bare mer og om du synes den burde vært lysere, rister du inn mer sukker. Oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.
Farget sukker
Urtefarget sukker:
100 g sukker
Finrevet skall fra 1/2 lime
2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte)
Kjør sukker, limeskall og urter i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.
Urtefarget sukker
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter er deilig sommermat. Jeg har brukt kyllingfileter, men du kan gjerne bruke svin, storfe eller vilt i stedet. Gratinerte blåskimmelpoteter er en velsmakende variant av fløtegratinerte poteter. Om du tror du ikke liker blåskimmelost, er det greit å vite at i denne retten blir den mer som et krydder.
Gratinerte blåskimmelpoteter:
10 poteter i tynne skiver ( jeg bruker ostehøvel)
1 pk blåskimmelost etter eget ønske
Pepper
1 boks fløte
1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag
Legg potetskivene og blåskimmelosten i lag i en smurt, ildfast form. Dryss litt pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte og sett den i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over revet ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.
Grillspydene:
2 løk i store biter
600 – 800 g kyllingfilet i store biter
2 paprika, gjerne flere farger
2 maiskolber i skiver
Olivenolje
2 ss rubb (jeg har brukt Jens Eides «Jysla god rubb», men du kan bruke hvilken du vil eller lage selv)
Ca. 1 dl akasiehonning
Tre kylling, paprika, mais og løk på spyd. Pensle dem med olivenolje og dryss på rubb. Risle honningen over og legg på grillen. Snu dem jevnlig så de ikke blir brent.
Grillspyd med gratinerte blåskimmelpoteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet kalvefilet med potetsalat, ovnsbakte betestrimler og kryddersmør er nydlig sommermat, men kan også brukes resten av året. Jeg var i utgangspunktet litt skeptisk til å bruke potetsalat til grillet kalvefilet, men det ble kjempegodt. Sammen med kryddersmøret, så savnet vi ikke noe annen saus heller. Sammen med de deilige betestrimlene, ble denne en nydelig søndagsmiddag.
Kok 1 kg kokefaste poteter. Om de er fine i skallet, er det ikke nødvendig å skrelle dem. Hell av vannet og del dem i terninger når de er kalde nok til å ta i.
1 boks rømme
1 pose majones
4 ss agurkmiks
2 finstrimlede vårløk
2 ss sitronsaft
salt og pepper
Bland sammen rømme, majones, agurkmiks, vårløk og sitron. Smak til med salt og pepper. Tilsett potetene. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye, mye bedre.Den smaker ekstra godt hvis den fortsatt er lun.
De ovnsbakte betestrimlene finner du oppskrift på HER.
Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Pæretto er en pæredrink med en mild smak av mandler. Denne drinken er lett å like og er veldig balansert. Coop-kjeden har sin egen ferskpresset pærejuice, som egner seg godt til denne drinken.
3 cl amaretto ev. disaronno
1,5 cl fersk sitronsaft
3 cl pærevodka
3 cl vodka
6 cl fersk pærejuice
1 cl simple syrup (kjøp ferdig, eller lag selv: Kok opp 1 dl vann og 1 dl sukker og avkjøl)
Skive av pære til pynt
Rør sammen amaretto, vodka, sitronsaft, pærejuice og enkel sirup i et glass med is og pynt med en pæreskive.
Pæretto
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.