Vietnamesiske kjøttboller i peanøttsaus

Vietnamesiske kjøttboller er saftige, smaksrike og laget av svinekjøttdeig. Sausen til denne retten er enkel og rask å lage. De to sausene får du kjøpt i asiatiske butikker. Du kan enten servere kjøttbollene som et del av et tapasmåltid, eller med ris eller nudler.

Kjøttbollene:

600 g svinekjøttdeig

1 ss sitrongress, enten most fra glass eller fersk finhakket

2 ss fishsauce

1 finhakket rødløk

4 ts sukker

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts pepper

4 ss olje til stekingen

Elt alle ingrediensene unntatt olje godt sammen. Form små boller med hendene og stek dem i oljen på middels høy varme. Litt avhengig av størrelsen på kjøttbollene, bør det holde med ca. 2 minutter på hver side.

Sausen:

1 pk sopp i skiver, f.eks. aromasopp

1 rød paprika i strimler

2 løk i stimler, gjerne 1 rød og 1 vanlig (kepa)

1 fl. Peanut satay sauce

1 fl. Vietnamese rice paper roll sauce

Brun sopp i litt smør. tilsett løk og la den surre med i noen minutter. Tilsett kraften fra kjøttbollene og de to flaskene og rør det godt sammen, mens det koker opp. Legg kjøttbollene i sausen, sammen med paprikastrimler. Gi det et oppkok og server som en del av et tapasmåltid eller med ris eller nudler.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kanelbollens dag – 4. oktober

Jeg oppdager stadig nye dager, som noe eller noen har lagt beslag på, og 4. oktober er kanelbollens dag. Jeg synes kanelboller, eller kanel i svingen, som vi kaller det hos oss, er så godt at den fortjener sin egen dag.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Fyll til kanelbollene:

100 g smør – romtemperert

1 dl sukker

3 ss kanel

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv. Smør på smøret, dryss over sukker og kanel. Rull sammen og skjær i skiver, som legges på brett, kledd med bakepapir. La kanelbollene heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker. La kanelbollene avkjøle seg litt, før du serverer.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thailands nasjonaldag

Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember.

I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. De bruker mindre av de sterke krydderne, og mer friske urter. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri av langvarig. I stedet for å servere en og en rett, serveres alle rettene samtidig.

Maten er en perfekt blanding mellom sterkt, mildt, søtt og surt. Du kan jo være med å feire Thailands nasjonaldag, ved å lage en spennende rett fra Thailand.

Du finner masse oppskrifter på thairetter HER.

Thailands nasjonaldag

Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember.

I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. De bruker mindre av de sterke krydderne, og mer friske urter. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri av langvarig. I stedet for å servere en og en rett, serveres alle rettene samtidig.

Maten er en perfekt blanding mellom sterkt, mildt, søtt og surt. Du kan jo være med å feire Thailands nasjonaldag, ved å lage en spennende rett fra Thailand.

Du finner masse oppskrifter på thairetter HER.

Thailands nasjonaldag

Thailand feirer nasjonaldagen sin på kongens offisielle fødselsdag, 5. desember.

I Thailand har de tilpasset utenlandske retter ved å tone ned sterke kryddere og tilføre mer friske krydderurter som sitrongress og galangarot. De bruker mindre av de sterke krydderne, og mer friske urter. Thaimaten kan være sterk, og men det er aldri av langvarig. I stedet for å servere en og en rett, serveres alle rettene samtidig.

Maten er en perfekt blanding mellom sterkt, mildt, søtt og surt. Du kan jo være med å feire Thailands nasjonaldag, ved å lage en spennende rett fra Thailand.

Du finner masse oppskrifter på thairetter HER.

Finlands nasjonaldag

Finland feirer sin nasjonaldag til minne om uavhengighetsproklamasjonen i 1917. De har ingen stor feiring, men flaggene heises og klokken seks på kvelden tenner man to lys i vinduene. Dette er en skikk som går langt tilbake i tiden og symbolisere den finske identiteten knyttet til dagen.

De finske mattradisjonene ligner de norske med mye bruk av korn, grøt, innmat, blodmat og spekemat. De har også en del spesialiteter som piroger, surbrød, kaffeost og ingefærøl. Jeg har spist på en del restauranter i Finland og synes maten er velsmakende.

Du finner spennende matoppskrifter fra Finland her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Finlands nasjonaldag

Finland feirer sin nasjonaldag til minne om uavhengighetsproklamasjonen i 1917. De har ingen stor feiring, men flaggene heises og klokken seks på kvelden tenner man to lys i vinduene. Dette er en skikk som går langt tilbake i tiden og symbolisere den finske identiteten knyttet til dagen.

De finske mattradisjonene ligner de norske med mye bruk av korn, grøt, innmat, blodmat og spekemat. De har også en del spesialiteter som piroger, surbrød, kaffeost og ingefærøl. Jeg har spist på en del restauranter i Finland og synes maten er velsmakende.

Du finner spennende matoppskrifter fra Finland her.

Finlands nasjonaldag

Finland feirer sin nasjonaldag til minne om uavhengighetsproklamasjonen i 1917. De har ingen stor feiring, men flaggene heises og klokken seks på kvelden tenner man to lys i vinduene. Dette er en skikk som går langt tilbake i tiden og symbolisere den finske identiteten knyttet til dagen.

De finske mattradisjonene ligner de norske med mye bruk av korn, grøt, innmat, blodmat og spekemat. De har også en del spesialiteter som piroger, surbrød, kaffeost og ingefærøl. Jeg har spist på en del restauranter i Finland og synes maten er velsmakende.

Du finner spennende matoppskrifter fra Finland her.

Bahrains nasjonaldag

Bahrain er kanskje ikke så kjent for de fleste, men de er et monarki i Midtøsten og består av to øygrupper utenfor Den arabiske halvøy og Saudi-Arabia. Bahrain ble selvstendig i 1971.

I Bahrain spises det mye fisk, kjøtt, ris og dadler. Nasjonalretten er machboos, som er en risrett, som serveres med fisk eller kjøtt.

Du finner spennende matoppskrifter fra Bahrain her.

Bahrains nasjonaldag

Bahrain er kanskje ikke så kjent for de fleste, men de er et monarki i Midtøsten og består av to øygrupper utenfor Den arabiske halvøy og Saudi-Arabia. Bahrain ble selvstendig i 1971.

I Bahrain spises det mye fisk, kjøtt, ris og dadler. Nasjonalretten er machboos, som er en risrett, som serveres med fisk eller kjøtt.

Du finner spennende matoppskrifter fra Bahrain her.