Köttbullens dag i Sverige

Köttbullens dag feires selvfølgelig i Sverige for de har lange tradisjoner for kjøttboller. Du kan få masse spennende kjøttboller, hvis du reiser rundt i verden. Variasjonene er store, med forskjellige kjøttslag, tilberedt på forskjellige måter og med forskjellig tilbehør.

På bloggen ligger det mange oppskrifter, både på og med kjøttboller, og du finner dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Köttbullens dag i Sverige

Köttbullens dag feires selvfølgelig i Sverige for de har lange tradisjoner for kjøttboller. Du kan få masse spennende kjøttboller, hvis du reiser rundt i verden. Variasjonene er store, med forskjellige kjøttslag, tilberedt på forskjellige måter og med forskjellig tilbehør.

På bloggen ligger det mange oppskrifter, både på og med kjøttboller, og du finner dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale müslidagen

Den internasjonale müslidagen kan du feire i dag og hva passer vel bedre enn å finne frem oppskrifter på og med müsli? Opprinnelsen til müsli er en sveitsisk psykolog, som lagde en sunn og næringsrik blanding til pasientene sine. Den ble raskt populær i Sveits og Tyskland og etter hvert over store deler av verden.

Du finner oppskrifter på og med müsli her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale müslidagen

Den internasjonale müslidagen kan du feire i dag og hva passer vel bedre enn å finne frem oppskrifter på og med müsli? Opprinnelsen til müsli er en sveitsisk psykolog, som lagde en sunn og næringsrik blanding til pasientene sine. Den ble raskt populær i Sveits og Tyskland og etter hvert over store deler av verden.

Du finner oppskrifter på og med müsli her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Den internasjonale müslidagen

Den internasjonale müslidagen kan du feire i dag og hva passer vel bedre enn å finne frem oppskrifter på og med müsli? Opprinnelsen til müsli er en sveitsisk psykolog, som lagde en sunn og næringsrik blanding til pasientene sine. Den ble raskt populær i Sveits og Tyskland og etter hvert over store deler av verden.

Du finner oppskrifter på og med müsli her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Portugals nasjonaldag

Portugals nasjonaldag markeres 5. oktober og er en feiring av at de ble grunnlagt i 1143.

De portugisiske mattradisjonene inneholder mye fisk og annen sjømat og nasjonalretten er bacalao, som er berømt over hele verden.

Du finner oppskrifter fra Portugal her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Barbacoa – Pulled pork goes texmex

Barbacoa er  starten for barberque og har sin første opprinnelse i Puerto Rico, men har spredd seg til Meksiko. Opprinnelig ble kjøttet pakket inn og langtidsstekt i hull i bakken, men vi som er så heldige at vi har stekovn, kan lage den der.

Jeg starter dagen før vi skal spise:

1 svinenakke

2 ss brunt sukker

2 ss tacokrydder (jeg bruker hjemmelaget)

1 ts nykvernet pepper

2 dl vann

Smør svinenakken inn med en blanding av brunt sukker, tacokrydder (jeg bruker hjemmelaget) og nykvernet pepper.

Barbacoa - Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex

Legg svinenakken i en ildfast form og sett den i ovnen på 220 grader i 30 minutter. Hell på vann, dekk formen med aluminiumsfolie og skru ned ovnen til 100 grader. La nakken stå i ovnen til neste dag.

Før servering river du kjøttet fra hverandre med to gafler og blander det med kraften fra stekingen og tacosaus. Smak til om det trenger salt.

Server barbacoa med lomper, guacamole, reven ost, salat og ev. annet tilbehør du liker til taco. Du finner oppskrift på tilbehør og masse annet godt  her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker

Hjemmelaget vaniljeis med urtesukker er helt nydelig. Jeg husker godt den aller første gangen jeg lagde is. Det var på kjøkkenskolen på ungdomsskolen. Vi fikk hvert vårt lille plastbeger, som vi skrev navnet vårt på og fylte med egenprodusert is. Vi satte begeret i fryseren og måtte røre hvert kvarter, så det ikke skulle bli krystaller i den. Resultatet smakte helt fantastisk, husker jeg.

Jeg var så heldig at jeg fikk ny gelatomaskin i 50-årsgave og den er flittig brukt. Her er en oppskrift på vaniljeis, som smaker helt nydelig. Jeg har servert den med urtesukker og biscotti.

2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)

5 dl melk

3 dl fløte

6 eggeplommer

200 g sukker

Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Hell blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner, bruk helst termometer. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør vaniljeisen i iskremmaskin til den er ferdig. Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i frysenen i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.

 

Urtesukker:

Urtesukkeret lages ved å kjøre 100 g sukker, finrevet skall fra 1/2 lime og 2 dl friske urter (f. gaukesyre eller mynte) i en foodprosessor. Bre det utover en tallerken og la det tørke litt, før du strør det over desserten, eller oppbevarer det i en tett boks til det skal brukes.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingfilet med bretagnesaus

Kyllingfilet med bretagnesaus er en fransk rett, og jeg kan love at sausen smaker kjempegodt. Om du bare har smakt bretagnesaus laget fra pulver i pose, kommer du til å bli overrasket over hvor mye bedre det smaker med hjemmelaget.

Kyllingen:

1 kyllingfilet ca 200 g per pers.

Salt og pepper

Brun kyllingfileten i smør, så den får fin farge på begge sider. Sett inn steketermometer på en ene fileten og la dem kose seg under lokk, på lav varme, til termometeret viser 68 grader. Du kan gjerne snu dem etter noen minutter.

Sausen:

1 liten rødløk, finhakket

1/2 paprika, finhakket

6 sherrytomater

3 dl fløte

3 ss crème fraîche

2 ts estragon

3 ts paprikapulver

2 ss kyllingfond

2 fedd hvitløk, finhakket

Fres løken i litt smør. Tilsett paprika og tomater og la det kose seg på svak varme i ca. 15 min.

Jevn blandingen med en stavmikser. Tilsett crème fraîche, fløte, estragon, paprikapulver, hvitløk, og fond. La det småkoke noen minutter, rør av og til og smak til med salt og pepper.

Kyllingfilet med bretagnesaus serveres med ris og grønnsaker etter eget ønske. Jeg har brukt aspargesbrokkoli. Den kan bare kokes opp i saltet vann og ligge i vannet et par minutter etter kjelen er tatt av plata, så er den klar til å spises.

 

Kyllingfilet med bretagnesaus
Kyllingfilet med bretagnesaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Fløtegratinerte hasselbackpoteter

Fløtegratinerte hasselbackpoteter er en blanding av hasselbackpoteter og fløtegratinerte poteter og passer spesielt godt til kjøttretter, som biff, lam og kylling. Fløtegratinerte hasselbackpoteter er også en vinner til grillmaten.

2,5 dl fløte

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss timian

½ ts pepper

1 ts salt

4 bakepoteter poteter med fint skall

2 dl grovrevet, vellagret cheddar

2 dl finrevet parmesan

 

Kok opp fløte, hvitløk og timian i en liten kjele, løft den vekk fra varmen og smak til med salt og pepper. La blandingen stå og kose seg, mens du ordner potetene, så smakene får satt seg.

Del potetene på langs og legg dem med snittflaten ned. Stikk grillspyd igjennom den første poteten, ganske langt ned. Bruk en liten skarp kniv og skjær tynne skiver, ned til grillspydet, med 3 mm avstand, pass på at du ikke skjærer hele veien gjennom poteten. Gjenta med de resterende potetene.

Smør en ildfast form og legg poteter med flatsiden ned. Dryss over halvparten av cheddaren og halvparten av parmesanen. Sil fløteblandingen, rør inn salt og pepper og hell den over potetene. Dekk pannen med folie og sett i ovnen i 40 minutter på 200 grader, eller til potetene er så vidt møre.

Fjern folien og dryss over resten av osten. Stek uten folie i 40 minutter til eller til potetene er gylne og møre. Smak til om det behøves mer salt og pepper.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.