Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter

Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter smaker deilig, ikke bare i lammesesongen, men resten av året også. Vi tar dem ofte på grillen, men de kan gjerne stekes i panne også. Vi har kjøpt en grillpanne, som gir lekkert grillet utseende uten grill. Jeg synes det er litt vanskelig å beregne mengden koteletter, men 300 g per person pleier å være ganske ok.

Gremolataen blir bare bedre av å få stå og trekke litt, så jeg starter gjerne med den:

1 potte finhakket dill

1 potte finhakket persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du forbereder resten av maten.

Ovnspotetene finner du oppskrift på her

Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter
Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter

 

Kotelettene gnis inn med litt olivenolje og gis et dryss med salt og pepper, før de enten grilles eller stekes i 3-4 minutter på hver side.

Om du vil ta kotelettene i sous vide, gnir du dem inn med litt olje, salt og pepper før de legges i posen og vakumpakkes. Legg dem i sous viden på 56 grader i 2,5 time.

Ta dem ut av posen og stek eller grill dem på høy varme i et minutt på hver side.

 

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter med lam her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påske og hjemmekos

Påske og hjemmekos er noe av det beste jeg vet. De kan si hva de vil om påsketur på fjellet, men jeg liker meg veldig godt hjemme akkurat da. Det finnes ikke noe bedre enn når du kan sitte i solveggen, med et glass vin og høre lyden av snø som smelter og nyte de første løkplantene, som stikker opp av bakken.

Det er koselig å pynte i huset i påsken, med vakre blomster, sånn som denne fra Interflorabutikken min.

Påske og hjemmekos

Jeg har ikke så mye påskepynt, men jeg setter frem det jeg har, sånn som denne påskehøna i tre.

Påske og hjemmekos

De søte påskekyllingene fant jeg på Nille for mange år siden.

Påske og hjemmekos
Påske og hjemmekos

 

Det aller koseligste jeg tar frem, har mamma brodert, en vakker påskeløper.

Jeg kjøpte tre påskeegg i porselen, for noen år siden, på Mester Grønn, og de er fortsatt like fine, og like populære, når de er fylt med deilig påskegodteri.

Det søte lille påskeredet har jeg kjøpt på Step In i Hokksund. Jeg har hatt det i mange år, men det er fortsatt like fint, som da jeg kjøpte det.

Når jeg er ferdig med påskepyntingen og lammet står i ovnen, er det bare å sette seg ned og nyte påskeværet og den deilige lukten fra middagen, som nesten lager seg selv. 

Om du trenger inspirasjon til påskelammet, kan du sjekke her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskepynting på kjøkkenet

Det er koselig å pynte til de forskjellige høytidene og påsken er intet unntak. Jeg liker godt det gule innslaget etter en mørk og kald vinter. Jeg har ikke så mye påskepynt, siden vi ofte har vært på ferie i påsken. De koselige hønene fra Step In i Hokksund er den siste anskaffelsen.

De har fått hedersplassen på bordet, sammen med noen lykter jeg har fått av svigerdatteren min. Siden det har vært en del restriksjoner med Covid, har kjøpte jeg brikkene på nett fra Sparkjøp og er ganske fornøyd med det.

Blomsten er som vanlig fra Interflora og den er laget helt uten grønt. Jeg synes den er vakker.

Mannen min har en liten togbane på den ene kjøkkenbenken, men jeg har fått en liten flekk på midten, hvor jeg kan sette litt pynt.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blue lagoon

Blue lagoon er en frisk drink, som ble oppfunnet av en bartender på Harry’s New York Bar i Paris på 1960-tallet. Den ble populær igjen etter at den ble drukket i en film med samme navn i 1980.

2 cl vodka

2 cl blue curacao

sitronbrus

Legg isbiter i et glass. Hell i spriten og sitronbrusen og rør godt sammen. Pynt blue lagoon med en sitronskive.

 

Blue lagoon
Blue lagoon

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Påskepikekyss

Påskepikekyss er lekker gulfarget marengs, som er fine å pynte kaker og desserter med, eller kose seg med som godteri. De er veldig holdbare, legges i en tett kakeboks og settes på et tørt sted.

6 romtempererte eggehviter

450 g sukker

1/2 ts salt

2 ts sitronsaft

Gul konditorfarge, jeg bruker cacas

Gni inn piskebollen med saltet og sitronen. Tilsett eggehviten og 1/3 av sukkeret og pisk det luftig. Tilsett resten av sukkeret litt etter litt og drypp i konditorfarge til du er fornøyd med fargen på påskepikekyssene.

Fyll marengsen over i en sprøytepose og sprøyt små topper på bakepapir. Jeg pleier å lage litt forskjellige størrelser, til forskjellig bruk. Sett påskepikekyssene i ovnen ved 60-70 °C i ca. 2 timer til tørking.

 

Påskepikekyss
Påskepikekyss

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Meksikanske lammestrimler

Meksikanske lammestrimler er en deilig avveksling fra kjøttdeigen, de fleste bruker til taco og som tilbehør passer det du pleier å bruke til taco.

500 g lammestrimler

1 pose tacokrydder eller hjemmelaget

1 løk i strimler

2 grillede maiskolber

1 pk tacolomper

Salat

Salsa

Reven ost, gjerne vellagret

Rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her.

Brun kjøttet og løken i olje. Tilsett krydder og la det trekke i noen minutter før du serverer med tacolomper, grillet maiskolbe, en god salat eller salsa, reven ost, rømme og guacamole.

Du finner oppskrift på tacokrydder, guacamole og en god salsa HER.

Meksikanske lammestrimler
Meksikanske lammestrimler

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi, eller pizza med fire oster er en av de tradisjonelle italienske pizzavariantene. Jeg spiser den alltid når jeg er i Italia og synes den kan smake helt fantastisk. Ikke la deg skremme om du ikke liker blåskimmelost. Den blir som et krydder på pizzaen. Jeg bruker ofte blåskimmelost på andre pizzaer også, f.eks. til kjøttdeig eller skinke.

Oppskrift på pizzabunn finner du her

Til pizzasausen bruker jeg 1 boks hakkede tomater (helst Mutti), 1 strimlet løk, oregano, salt og pepper. Alt koker til det blir søtlig.

Pizzaen toppes med fire oster. f.eks. gorgonzola, parmesan, mozzarella og ricotta. Det smaker ekstra godt om osten er vellagret.

Pizza quattro formaggi
Pizza quattro formaggi

 

Du finner masse deilige pizzavarianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sellerirotsuppe

Sellerirotsuppe er nydelig som forrett eller til lunsj, sammen med godt brød. Blandingen av eple og bacon, ser lekkert ut, samtidig som det passer perfekt til suppa.

600 g sellerirot i terninger

1 finhakket løk i terninger

2 ss smør

1 ltr. melk 

3 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

1 neve finhakket gressløk

1 syrlig eple i små terninger

150 g bacon i små terninger


Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.


Skjær eple og bacon i små terninger, sprøstek baconet i en stekepanne og tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener, topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.

Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe

Server gjerne sellerirotsuppe med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet, som du finner oppskrift på HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Salat fra Myanmar

Salat fra Myanmar er både spennende og sunt. Den tar inn elementer fra flere av landene rundt seg. Dette er en av mine favorittsalater.

2 avocado i små terninger

2 tomater i små terninger

1 liten, finhakket rødløk

5 ss finhakkede peanøtter

Alt unntatt peanøttene blandes i en bolle.

Dressingen:

4 ss peanuttolje (jordnøttolje)

Salt og pepper

2 ss limesaft

2 ts fivespicekrydder

Dressingen blandes og helles over. Dryss peanøttene over til slutt.

Salat fra Myanmar
Salat fra Myanmar

Du finner flere spennende oppskrifter fra Myanmar her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø) er det vanligste nanbrødet. Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød og har en nydelig smak av løkfrø (Nigellafrø), som du finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.

600g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir, og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)
La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)
Nanbrød med løkfrø (Nigellafrø)

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.