Plukkfisk – plokkfiskur

Plukkfisk – plokkfiskur er tradisjonsmat i Norge og på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.

600 g kokt fisk
8 poteter
1 purre, i strimler
3 gulrøtter, i små terninger
4 dl frosne erter
2 ss smør

Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.

Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat

Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.

Plukkfisk - plokkfiskur
Plukkfisk – plokkfiskur

Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.

Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Carpaccio

Carpaccio er lettvint og godt og kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet.

Oksefilet

Parmesan

Ruccola

Pistasjnøtter

Olivenolje av god kvalitet

Balsamico, tyktflytende

Når fileten er halvtint, skjæres den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Legg kjøttet i et tynt lag utover et fat, eller på tallerkener.  Dryss over pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Risle over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt gir du retten et dryss nykvernet salt og pepper.

Carpaccio
Carpaccio

 

Server carpaccio til forrett, lunsj eller en liten kveldsrett.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus er deilig festmat og mye kan gjøres nesten klart i forkant. Oppskriften er passe til 4 personer.

800 g steinbitfilet

2 pk serranoskinke

Pepper

Del steinbiten i biter av 200 g, dryss over pepper og pakk dem inn i seranoskinke. Legg dem i en smurt, ildfast form og stek dem på 200 grader i ca. 15 min. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken.

Du finner oppskrift på grønnsakene HER.

Oppskrift på potetene finner du HER.

Sausen: 

6 sjalottløk, finhakket

2 ss smør

1 fedd finhakket hvitløk

3 ss sjalottløkfond (eller oksefond)

1 laurbærblad

3 dl søt madeira

3 dl fløte

Fres sjalottløken i smør. Tilsett hvitløk, laurbærblad, fond og madeira. Kok til det halve og tilsett fløte.

Pynt innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus med reddikspirer.

Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus
Innbakt steinbit med duchessepoteter og madeirasaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Maqluba – Maqlooba

Maqluba eller Maqlooba serveres i Midtøsten. Det er en deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.

Kjøttet og kraften:

1-2 kg lammekjøtt med bein, f.eks. lammelår i skiver, avhengig av hvor storspist familien er

2 ss raps- eller olivenolje

2 kanelstenger

8 belger grønn kardemomme

6 laurbærblad

2 ts allehånde

5 nellikspiker

1 ss hel pepper

7 dl lammekraft, f.eks. denne:

1/2 ts gurkemeie

4 ss tomatpuré

4 ts salt

2 ts svart pepper

Brun kjøttet i litt olje, tilsett kraft og krydder tom. nellikspiker og la det koke på middels varme til det er mørt. Tiden avhenger av hva slags kjøtt du har. Det vil trolig ta 1 time eller mer.

Etter at kjøttet er kokt, løft det ut av gryta og sett til side. Bland kraften med gurkemeie, salt, pepper og tomatpuré. Mål hvor mye væske du har og tilsett litt vann hvis du trenger å justere den totale mengden væske for å ha nok til risen (totalt 1,3 ltr). Fargen på kraften skal være dyp oransje, nesten brun.

Auberginen:

2 auberginer ca. 700 g

1/2 ts salt

4 ss raps- eller olivenolje

Del auberginen i skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Potetene:

2 store poteter eller 4 små

1/4 ts salt

1 ss raps- eller olivenolje

Del potetene i tynne skiver, legg dem på bakepapir på en stekeplate, risle olje over og dryss på salt. Stekes midt i ovnen på 230 grader, til de har fått fin farge. Sett til side.

Løk og paprika:

1 stor løk

1 stor paprika rød eller oransje

1/4 ts salt

2 ss vegetabilsk olje

Skjær løk og paprika i tynne strimler og fres dem i en stekepanne med litt salt og olje i noen minutter til de mykner. Hvis du bruker andre grønnsaker som f.eks. grønne bønner og gulrøtter, kan du frese dem på samme måte. Sett til side.

Risen:

6 dl basmatiris

1,3 l total væske kokekraften fra kjøttet og ekstra vann

Vask risen flere ganger til vannet som renner av er klart. Sil av og sett til side.

Tomater:

2 tomater, deles i skiver

Nå er endelig tiden kommet til å legge alle ingrediensene i gryta:

Hell 2 ss raps- eller olivenolje i bunnen av gryten og legg tomatskivene, så de dekker bunnen.

Legg i auberginer på samme måte og deretter poteter.

Legg i kjøttet.

Deretter løk og paprika.

Til slutt helles risen over. Klapp den godt ned, og hell  kraften på toppen. Klapp ned igjen med en sleiv for å sikre at kraften dekker risen helt.

Plasser gryten på middels høy varme og la den begynne å koke, det tar ca. 5 minutter

Når den koker, dekk den til og senk varmen. Det er viktig at gryten er godt tildekket Legg gjerne et håndkle på toppen, mellom gryten og lokket. Kok i 50 minutter. Etter 50 minutter, sjekk om risen er gjennomkokt. Om den ikke er det, hellk på mer vann og la den koke litt til. Når risen er klar, slås varmen av og retten får hvile i 5-10 minutter.

Når du er klar til servering, finn et stort fat med høye kanter og legg det på toppen av gryten. Bruk begge hender og snu i én rask bevegelse. La gryten stå opp-ned over fatet i noen minutter, og la tyngdekraften sakte slippe maqlubaen ned på fatet.

Pynt:

1 dl pinjekjerner, som er lett brunet i tørr panne

1 dl finhakket bladpersille

Dryss pinjekjerner og bladpersille over og server.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Nanbrød med koriander

Nanbrød er et nydelig innslag til maten i mange land. Det er enkelt å lage nanbrød selv, og det smaker mye bedre enn de du får kjøpt i matbutikken. Denne oppskriften gir 8 flotte nanbrød og har en nydelig smak av koriander.

600 g mel

1 ts salt

2 ts sukker

2 dl melk

1/2 pakke gjær

3 dl yoghurt

4 ss olivenolje

2 ss løkfrø

Tørkede korianderblader


Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.

La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.

Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg dem på stekebrett med bakepapir og strø på tørkede korianderblader. Press bladene litt ned i deigen og la dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.

Stek nanbrødene høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal bli få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.

Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.

Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør)

Nanbrød med koriander
Nanbrød med koriander

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammetagine

Lammetagine er en deilig nordafrikansk middagsrett. Mye av maten i nordafrika er laget i en tagine, som er en slags leirkrukke med et konisk lokk. Det fine med denne er at den kan settes direkte på åpen varme. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en stor gryte. 1 kg lammefilet 1 ts kajennepepper 2 ts sort pepper 1 ss gurkemeie 1 kanelbark 2 ss malt ingefær 1 ss malt spisskummen 4 ss olivenolje 3 finhakkede løk 4 finhakkede fedd hvitløk 2 gulrøtter i terninger 1 flaske (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti) 100 g tørkede aprikoser 50 g dadler 1 klype safran 2 dl hønsekraft, ev. fond eller buljongterning og vann Skjær lammefileten i terninger. Bland kajennepepper, sort pepper, malt ingefær, gurkemeie, kanelbark og malt spisskummen. Gni kjøttet inn med halvparten av krydderet og la det hvile over natten. Resten av krydderblandingen skal brukes i sausen senere. Varm olivenolje i taginen. Stek løk, hvitløk og gulrøtter sammen med resten av krydderblandingen på lav temperatur i 8-10 minutter. Tilsett kjøttet og la det brunes med i noen minutter. Tilsett hakkede tomater, aprikoser, dadler, safran og hønsefond. La det koke i 30 minutter. Server lammetagine med hakket koriander og naturligvis couscous, smakt til efter behag. Jeg har tilsatt finhakket mynte, finhakket koriander og rosiner. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.    

Couscoussalat

Couscoussalat kan nytes alene, eller som tilbehør til stekt eller grillet kjøtt eller fisk.

Couscous:

2 dl couscous

3 dl vann

2 ss kylling- eller grønnsaksfond

Hell couscous, vann og fond i en kjele, kok opp og la stå under lokk til væsken har trukket inn i couscousen. Rør om og avkjøl.

Salaten:

Kald couscous

1 rødløk, finhakket

1 agurk i terninger

2 tomater i terninger

200 g fetaost i terninger

1,5 dl god oliven i skiver

Dressing: 

1/2 dl god olivenolje

1 ss rødvinseddik

Salt og pepper

Bland salaten i en bolle. Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.

Server couscoussalat med godt brød. Du finner brødoppskrifter fra fjern og nær her.

Couscoussalat
Couscoussalat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Flan de Naranja

Flan de Naranja er en spansk appelsin- og karamellpudding. Til forandring fra karamellpuddingen vi bruker i Norge, inneholder ikke denne verken melk eller fløte.

Karamell:

150 g sukker

6-8 ildfaste porsjonsformer

Smelt sukkeret på middels varme i en stekepanne til en lys brun karamell. Fordel karamellen i porsjonsformene, hold formene med grytevotter og sving rundt, så du får karamellen oppover kantene også.

Puddingen:

4 store appelsiner

300 g sukker

1 vaniljestang, delt i to på langs og frøene skrapt ut

14 store eggeplommer

2 store egg

Riv skallet fra 2 av appelsinene fint (kun det gule), press deretter saften fra alle og mål opp 4 dl i en kjele. Tilsett appelsinskall, sukker, vaniljestang og frø og kok opp på middels varme. Rør av og til for å løse opp sukkeret. La blandingen koke i 2 min. på lav varme, før du skrur av varmen.

Visp sammen eggeplommene og hele egg i en bolle og hell appelsinblandingen over eggene, mens du rører hele tiden. Sil egg- og appelsinblandingen gjennom en fin sil over i en mugge.

Fordel blandingen i hver porsjonsform og sett dem i en dyp langpanne i ovnen på 200 grader. Hell kokende vann rundt dem, til vannet dekker 2/3 av formene. Sett ned varmen i ovnen til 100 grader etter 5 min. og stek til puddingene er litt faste. Ta formene ut av ovnen og sett kaldt over natten.

Ved servering skjærer du forsiktig langs kanten på hver form med en liten kniv, legger tallerkenen du skal servere på oppa hver form og snur fort rundt.

Server flan de Naranja med pisket krem eller vaniljeis.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.