Lohipaistos – gravlaks- og potetform

Lohipaistos inneholder de to mest brukte middagsingrediensene i Finland, laks og poteter. Om du ikke vil grave laksen selv, kan du kjøpe ferdig gravlaks. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Gravlaks:

6 ss havsalt

6 ss sukker

2 ss brandy

6 ss finhakket dill

500 g laksefilet i 2 jevnstore stykker

Bland havsalt, sukker, finhakket dill og brandy. Klapp blandingen på begge sider av laksefiletene og legg dem med kjøttsiden mot hverandre (om de har skinn, skal det vende ut). Pakk laksen inn i plastfolie, legg dem i egnet kar, f.eks. en brødform og legg noe tungt over, så den blir liggende i press. Jeg bruker en brødform til, som jeg legger oppa og plasserer noe tungt i den øverste formen. Sett laksen kaldt i 24 timer, og snu den etter 12 timer og legges i press igjen.

Skyll laksen og del den i fine skiver.

Gravlaks- og potetform:

1+2 ss smør

8 poteter, skåret i tynne skiver

300 g gravlaks med dill i skiver

1 løk, finhakket

3 egg

4 dl melk

1 ts salt

1/2 ts pepper

Smør en ildfast form med 1 ss smør. Legg halvparten av potetene i taksteinsmønster, fordel laksen i skiver, løken og deretter dillen over potetene. Om du har kjøpt ferdig gravlaks og det ikke følger med dill, kan du finhakke frisk dill og bre over. Legg på resten av potetene i taksteinsmønster. Visp egg, melk, salt og pepper lett sammen og hell over potetene. Stek lohipaistos på 200 grader i 1 time, til potetene er gylne og ferdigkokte. 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kantarellsaus

Kantarellsaus smaker nydelig til storfe, lam, svin, kylling og selvfølgelig vilt.

150 g kantareller i grove biter

1 løk, finhakket

2 ss smør

2 ss sjalottløkfond

1 ss soyasaus

4 dl kremfløte

1 laurbærblad

1 kvist frisk timian

4 ss kirsebær- eller solbærsaft

Salt og pepper

 

Grovhakk soppen og stek den sammen med løk i smøret i en stekepanne til soppen er gyllen. Tilsett fløte, laurbærblad, timian og fond. La koke til sausen tykner. Smak til med soyasaus, saft, salt og pepper.

Kantarellsaus
Kantarellsaus

 

Du finner velsmakende, både tradisjonelle og mer spennende sauser fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

I dag er det den norske epledagen – lag noe godt av epler

I dag er det den norske epledagen – lag noe godt av epler, da vel.

Den siste tirsdagen i september er den norske epledagen, og jeg har laget en treretters middag med epler i alle rettene:

Forretten er en varmende og god suppe og dette er en sellerirotsuppe med epler og bacon. Du finner oppskriften HER.

Til hovedrett smaker det godt med lammecarre, med en saus av karri, sennep og epler til. Du finner oppskriften HER.

Sausen passer til mye mer enn lam, f.eks. svinekoteletter, svinefilet og kylling. Om du bare vil lage sausen, finner du oppskriften HER.

Desserten ble en helt nydelig eplekake, som du finner oppskriften på HER.

I dag er det den norske epledagen - lag noe godt av epler

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Senegals uavhengighetsdag

Senegals uavhengighetsdag feires 4. april hvert år, til minne om uavhengighet fra Frankrike i 1960. Dagen minnes og hedrer folket i Senegals kamp for uavhengighet. Det er også en feiring av deres rike, kulturelle arv og tradisjoner. Det er en offentlig fridag og de feirer med tradisjonell musikk, tradisjonell dans og spesielle matretter gjør også dagen spesiell og minneverdig.

Senegal har mattradisjoner som er påvirket av nordafrikansk, fransk og portugisisk mat og stammer fra landets mange etniske grupper. Senegal var en koloni av Frankrike frem til 1960. Fra koloniseringen har emigranter brakt senegalesisk mat til mange andre regioner.

Senegal grenser til Atlanterhavet, og derfor er fisk en viktig ingrediens. Kylling, lam, erter, egg og storfekjøtt brukes også. Svinekjøtt er uaktuelt, grunnet den muslimske befolkningen.

Peanøtter, couscous, hvit ris, søtpoteter, linser og belgfrukter er mye brukt. Kjøtt og grønnsaker er vanligvis laget som stuing eller marinert i urter og krydder og spises med ris, couscous, eller brød.

Dessertene er veldig kraftige og søte. Te, kjent som attaya, serveres på en rituell måte.

 

Du finner mat fra Senegal her.

Senegals uavhengighetsdag
Senegals uavhengighetsdag

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Monte Cristo Sandwich

Monte Cristo Sandwich er ostesmørbrød med skinke, dyppet i eggeblanding før steking. Monte Cristo Sandwichen ble opprinnelig servert i California og den passer både som frokost, lunsj og som kveldskos. Noen amerikanere topper faktisk denne retten med jordbærsyltetøy og et dryss melis. Denne oppskriften gir 2 sandwicher.

4 skiver lyst brød eller loff

2 egg

1/2 dl melk

1/8 ts muskatnøtt

1/8 ts salt

2 ss majones

Noen skiver sveitserost, eller annen ost etter smak og behag

2 ss dijonsennep

4 skiver kokt skinke

2 ss smør

 

Visp sammen egg, melk, muskat og salt i en bolle som er bred nok til å romme brødskivene.
Smør majones på 2 av brødskivene og sennep på de 2 andre. Legg deretter på ost og skinke på brødskive og legg dem sammen to og to. Dypp sandwichene i eggeblandingen, snu dem, så du får egg på begge sider.
Smelt 2 ss smør i en stor steke- eller grillpanne og stek smørbrødene gylne på begge sider.

Monte Cristo Sandwich
Monte Cristo Sandwich

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Baba ganoush

Baba ganoush (baba ghanoush, baba ghanouj, mutabal, salată de vinete) er en nydelig dipp, laget av auberginer. Den passer som forrett, en liten lunsjrett, sammen med pitabrød eller som tilbehør til meze.

3 store auberginer, delt i 2 og skallet prikket med en gaffel

3 hvitløksfedd, finhakket

2 ss ekstra virgin olivenolje

3 ss tahini

2 ss fersk persille, finhakket

1/2 sitron, kun saften

2 ss ekstra virgin olivenolje

Salt og pepper

Olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple til pynt

Drypp litt olivenolje over snittflatene på auberginene og dryss på litt salt. Legg dem på et bakepapir, med snittflaten ned og stek i ovnen i 30 til 45 minutter ved 200 grader. Auberginene skal være møre og falt sammen. Skrap ut «kjøttet» med en skje og legg det i en sil i 10 minutter, så overflødig væske renner ut.

Hakk auberginen i små biter, tilsett hvitløk, tahini, sitronsaft, salt og pepper og bland godt med en gaffel.

Pynt baba ganoush med olivenolje, hakkede mynteblader og/eller granateple før servering.

Baba ganoush
Baba ganoush

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pæremartini med hylleblomst

Pæremartini med hylleblomst er en av mine favorittdrinker. Jeg har laget pærevodka selv, du finner oppskriften her. Du kan ev. kjøpe dansk pærebrennevin (varenummer 14118502) på polet.

Sukkerkant:

1 sitronbåt

Finkornet sukker i en skål

Gni inn den øverste delen av glasset med sitron og dypp det i sukker.

Drinken:

4 cl pærevodka

4 cl hylleblomstlikør

3 cl champagne

Sitronstrimmel og litt pære til pynt

Rist sammen pærevodka og hylleblomstlikør i en cocktailshaker fylt med is. Sil blandingen over i glass og fyll på med champagne.

Pynt med en sitron og/eller pære.

 

Pæremartini med hylleblomst
Pæremartini med hylleblomst

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kushiyaki med nudelsalat

Kushiyaki med nudelsalat med nudelsalat er smaksrik mat fra Japan. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Marinert biff:

2 dl soyasaus

1 dl brunt sukker

2 dl mirin

1 dl sake

4 fedd hvitløk, finhakket

1 cm ingefær, revet

800 g biff, jo mørere, jo bedre

1 neve sesamfrø 

Bland ingrediensene i en stor bolle, del biffen i terninger og la dem ligge i marinaden, gjerne over natten. Tre kjøttet sammen med løk på grillspyd og grill dem raskt på alle kanter. Marinaden gjør at de kan se litt brent ut, men de er karamelliserte og litt crispy på utsiden. Jeg foretrekker dem medium minus stekt, som biff.

Nudelsalat:

Nudelsalat kan spises alene, med godt brød, eller som tilbehør til kjøtt eller fiskeretter.

1 pk risnudler (4 pers), kokt etter anvisning på pakken og avkjølt under rennende vann

2 hjertesalat, finstrimlet

6 vårløk, finstrimlet

3 gulrøtter, grovrevet

1 rød paprika, finstrimlet

1 mango i små terninger

100 g peanøtter, grovhakket (jeg legger dem i dobbel pose og banker litt med biffbanker)

1 neve frisk koriander finhakket

1 neve frisk mynte finhakket

Dressing:

2 røde chili, finhakket

3 fedd hvitløk, malt eller finhakket

1 ss honning

2 ts frisk ingefær revet eller finhakket

1 lime, kun saften

1 ss vann

Bland alle ingrediensene til salaten, bortsett fra peanøtter, mynte og koriander
Rør sammen ingrediensene til dressingen og rør den inn i salaten. Dryss over peanøtter og urter rett før servering.

 

Kushiyaki med nudelsalat
Kushiyaki med nudelsalat

 

Du finner flere spennende og velsmakende salater, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Gratinerte nachos med biff

Gratinerte nachos med biff er en deilig variant av fredagstacoen og en favoritt hos oss. Du kan bruke både biffrester og rå biff i denne oppskriften. Du velger hvilken salsa du ønsker, så du får ønsket styrke på retten.

1 pk nachos etter smak og behag. Jeg har brukt med paprika

400 g biffterninger

1 finhakket løk

1 pk. tacokrydder, eller bruk hjemmelaget

2 fedd hvitløk

1 boks kidneybønner (skyll av laken)

1 boks mais

1 glass salsa etter eget ønske

1 pk revet ost

 

Stek biff, løk og hvitløk, bland i tacokrydder. Biffen kan gjerne være litt rå. Bland mais, bønner og salsa i en ildfast form. Rør inn biffblandingen, dryss over ost, rør den delvis inn i blandingen og sett formen i ovnen på 225 grader, til osten begynner å få litt farge. Stikk inn nachos og stek videre til alt får en gyllen, fin farge. Server med f.eks. limebåter og frisk koriander.

Gratinerte nachos med biff
Gratinerte nachos med biff

 

Server gratinerte nachos med biff med en god salat eller salsa og guacamole, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere deilige varianter av fredagstaco HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Høstbord

Selv om ikke høsten er favorittiden min, synes jeg det er hyggelig å dekke med høstfarger.


Her er det servietter fra Nille, løpere fra Step In og blomster fra den lokale interflorabutikken min.

 

Du finner flere tips til borddekking HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.