Espresso martini er en deilig, oppkvikkende drink for kaffeelskere. Den ble utviklet av bartender Dick Bradsell i Soho i London i 1983.
Isbiter
4 cl vodka
3 cl kahlua
3 cl sukkerlake
4 cl espressokaffe, avkjølt
Ev. 3 kaffebønner til pynt
Fyll shakeren med isbiter, tilsett vodka, kalhua, sukkerlake og espressokaffe og rist så lenge at lyden av isbitene blir svakere. Sil espresso martinien over i glasset og pynt gjerne med kaffebønner.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pepperbiff med peppersaus og stekte tomater smaker knallgodt. Du velger biff etter smak og behag.
Indrefilet – den dyreste og møreste
Ytrefilet – litt mindre mør og billigere
Entrecote – den saftigste og mest smakfulle biten, men mindre mør og litt billigere
Mørbrad – ok biff, som er ca. like mør og samme pris som entrecote, men ikke like saftig
Flatbiff – hverdagsbiffen billigere og mindre mør enn resten
Peppersaus:
2 ss smør
2 sjalottløk, finhakket
1 ts grønne, syltede pepperkorn
1 ts røde, syltede pepperkorn
3 dl vann
4 ss oksefond
3 dl fløte
Salt
Ev. maisennajevner og sukkerkulør
Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt. Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.
Stekte tomater:
1 ss smør til steking
1 pk minitomater, gjerne i flere farger, delt i 2 eller 4, avhengig av størrelsen
4 stilker frisk timian
1 løk i strimler
Salt og pepper
Fres løken i smøret til den blir myk og blank. Tilsett tomatene og timian og fres videre i 2 minutter. Smak til med salt og pepper.
Biffen:
4 biffstykker på 180 – 300 g avhengig av hvor sultne gjestene er i ønsket kvalitet
1 ts salt
1 ts peppermiks
Krydre biffene med salt og pepper på begge sider og la de ligge tildekket i romtemperatur i 30 min. Brun dem raskt på begge sider i smør i en stekepanne. Sett panna i ovnen, eller flytt biffene over i en ildfast form (ta med den brunede løken også) og sett dem på 200 grader. Putt inn steketermometer i en av biffene og stek til ønsket temperatur:
Rå/lite stekt: 55 grader
Medium/medium+: 60-65 grader
Godt stekt: 70 grader
La biffene hvile i noen minutter før servering, så kjøttsaften får satt seg og ikke forsvinner ut, når dere begynner å spise.
Server pepperbiffen med tomatene og valgfrie poteter. Jeg har brukt ovnsbakte perlepoteter, som du finner oppskrift på her.
Pepperbiff med peppersaus og stekte tomater
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Smashburger taco, smashed taco eller burgertaco er en populær rett om dagen og går som en farsott over Tik Tok og Instagram for tiden. De er morsomme å lage og lette å like.
Dressing:
3 dl crème fraîche
125 g majones
1 ss hvitvinseddik
2 ss ketchup
2 ts søt sennep
1 ts hvitløkspulver
1 ss agurkmiks
Salt og pepper
Bland alt og sett kaldt til den skal brukes.
Dressing til smashburger taco, som også kan brukes til vanlig burger
Burgerdeig:
500 g kjøttdeig
1 ts paprikapulver
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
Elt alt godt sammen og del i 5 like deler.
Salat:
1/2 isbergsalat i tynne strimler
10 minitomater delt i små terninger
1/2 agurk i små terninger
1 paprika i tynne strimler
Bland alt i en bolle, dekk til og sett kaldt til den skal brukes
Smashburger taco:
5 små tortillalomper
Kjøttdeigen
1/2 rødløk i tynne ringer
12 skiver cheddar eller annen ost du liker
Legg tortillalompene utover et bakepapir, legg en kjøttdeigklump på hver lompe og press den flatt utover, helt ut til kanten. Legg noen ringer løk på hver lompe og press den ned i kjøttdeigen. Stek hver lompe med kjøttsiden ned i nøytral olje i 2 minutter. Når kjøttdeigen har fått fin farge, snur du dem, legger på cheddar og steker et par minutter på den andre siden, til osten begynner å smelte.
Brett de ferdigstekte smashburger tacoene dobbelt og server med salatblandingen og den deilige dressingen.
Smashburger taco
Du finner spennende oppskrifter på både burgere og annen fastfood her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk er en av mine favoritter når det gjelder ostesmørbrød. Du kan lage syltet rødløk selv, eller kjøpe ferdig i stadig flere matbutikker.
1 skive brød
Litt sennep etter eget ønske, jeg har brukt Bergbys
1 skive blåskimmelost, jeg har brukt Danablu, skivet, som er enkel å legge på
Syltet rødløk
4 skiver ost, gjerne vellagret
Litt friske, finhakkede urter, f.eks. karse
Smør sennep på brødet, deretter blåskimmelost, rødløk og ost på toppen. Stekes i ovnen på 200 grader, eller i stekepanne i litt smør med lokk over, til osten er smeltet og gyllen.
Ostesmørbrød med blåskimmelost og syltet rødløk
Syltet rødløk:
1 dl rødvinseddik
2 dl sukker
1 pose sursildkrydder
3 dl vann
1 laurbærblad
1 stjerneanis
3 rødløk i tynne ringer
Kok opp eddik, sukker, krydder og vann og la det koke til sukkeret har løst seg opp. Legg løken i et Norgesglass eller lignende, hell laken over løken og pass på at alt er dekket. Sett kaldt til det skal brukes. Syltet rødløk kan spises etter et par timer, men blir bare bedre om den får stå kaldt i noen dager.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Paneernan er nanbrød fylt med paneer (indisk ost). Det er en naturlig del av den indiske maten, men de er også populære i mange andre land i Sør- og Vestasia. Nanbrød er veldig enkle å lage selv og smaker mye bedre enn de halvstekte fra matbutikken. Denne oppskriften gir 8 nanbrød, har en nydelig smak av paneer, som du enten kan lage selv, eller finner i asiatiske butikker og i noen velassorterte dagligvarebutikker.
Paneer:
1 liter melk, økologisk
3 ss sitronsaft
3 ss yoghurt naturell
1/2 finhakket løk
2 ss finhakket koriander
Salt og pepper
Kok opp melken og tilsett sitronsaft og yoghurt. Rør i blandingen og la det koke et minutt, til du ser at melken har skilt seg. Hvis ikke melken skiller seg så prøv med litt mer sitron og yoghurt. Sil blandingen gjennom et rent klede/kjøkkenhåndkle og la det renne godt av seg.
Bland osten med løk og koriander og smak til med salt og pepper. Sett paneer kaldt til den skal brukes.
Paneernan:
600 g mel
1 ts salt
2 ts sukker
2 dl melk
1/2 pakke gjær
3 dl yoghurt
4 ss olivenolje
2 ss løkfrø
Elt alt godt sammen og tilsett mer mel om nødvendig.
La deigen heve i 1 time, eller mer, før du deler deigen i 8 like deler, form dem til boller og la dem heve i 1 time under et klede.
Trykk dem ut til oval fasong, gjerne ganske tynne. Legg på 1 ss paneer på en ene delen av nanbrødet og legg den andre delen over.
Kjevle forsiktig sammen, så ingenting tyter ut, og legg dem på stekebrett med bakepapir. La dem heve i 30 minutter til. Sett ovnen på full varme, hos meg er det 300 grader.
La nanbrødene steke høyt oppe i ovnen i 6 – 8 minutter. De skal få fin farge, men pass på at ikke de svir seg, for dette går fort.
Når de er ferdige smører du dem med ghee eller smør og serverer.
Et lite tips: Stek noen av brødene halvveis og legg dem i fryseren. Når du skal bruke dem, tar du dem opp av fryseren, de tiner raskt, og steker dem ferdig, før du smører dem med ghee (eller smør).
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Det er verdens brøddag i dag og her kommer noen smakebiter fra brødverdenen, både norske og noen fra fjernere strøk. Du finner mange forskjellige oppskrifter på brød, både tradisjonelle og spennende varianter fra fjern og nær HER.
Dette brødet er et deilig hjemmebakt grovbrød, som du finner oppskriften på her
Det neste brødet, som er et ostebrød, er min absolutte favoritt og kommer fra Brasil. Oppskriften finner du her.
Et av verdens mest berømte brød, er kanskje baguetter. Du finner en knallgod oppskrift her
Jeg avslutter brøddagen med en liten delikatesse fra Pakistan, peshwarinan. Dette brødet er proppet med godsaker og du finner oppskriften her
Og med dette ønsker Aperitivo sine lesere en god brøddag 🙂
Verdens brøddag – 16. oktober
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Svinikål – brunkål med flesk er en tradisjonsrik rett, som ligner den mer kjente «broren» fårikål. Det er viktig å bruke kjøtt med ben i, for det gir god smak til kraften.
1-1,5 kg svinekjøtt inkl. ben, f.eks. nakkekoteletter
1 kg hodekål
1,5 l vann
1 ss salt
20 pepperkorn
2-3 kvister frisk timian
1 ss allehånde 4 laurbærblader
Del kjøttet i serveringsstykker og skjær kålen i båter. Legg kjøtt, kål, salt og pepper lagvis i en kjele. Hell på vannet, kok opp la det trekke ved kokepunktet til alt er gjennomkokt. Smak til om det behøves mer salt. Server svinikål med kokte poteter.
Svinikål
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.