Djiboutis uavhengighetsdag feires 27. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1977. Dagen er en offentlig fridag og feires med militærparader, fyrverkeri, konserter, messer og politiske taler og seremonier. I tillegg feirer de med diverse offentlige og private kulturelle arrangementer.
Djibouti har mattradisjoner som er en blanding av somalisk, afarisk, jemenittisk og fransk mat, med sørasiatiske kulinariske påvirkninger. De bruker også krydder som også benyttes i Midtøsten, som for eksempel safran og kanel.
Om du har lyst til å markere Djiboutis uavhengighetsdag, finner du spennende oppskrifter fra Djibouti her.
Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madagaskars uavhengighetsdag feires 26. juni hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Dagen er en offisiell fridag og feires med en millitærparade, hvor skoler og idrettsforreninger også deltar. Paraden etterfølges av familiesammenkomster med deilig mat.
Madagaskars befolkning spiser ris tre ganger daglig og er et av de mest risspisende landene i verden. Måltidene består ofte av rød, hvit eller rosa ris, med en grønnsaks- eller kjøttrett. Noen ganger tilsettes også chili og tomat- eller gulrotrougail.
Om du vil feire Madagaskars uavhengighetsdag, finner oppskrifter på velsmakende mat fra Madagaskar her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mosambiks nasjonaldag markerer uavhengigheten fra Portugal og har vært feiret siden 1975. Dagen feires stort i Maputo, med en flott konsert, med musikk, dans, kunst og poesi.
Mosambiks tradisjonsmat består mye av fersk sjømat, maisgrøt, hirse, gryteretter og mandioka (cassava pudding). Det er vanlig å servere kylling med bønner, kassavachips, batatapoteter, kokosnøtt og cashewnøtter. Det brukes mye hvitløk og piri piri (portugisisk innflytelse).
Kachumbari
Har du også lyst til å feire nasjonaldagen til Mosambik? I vertfall bittelitt? Du finner spennende og lettlaget mat fra Mosambik HER.
Bønnesuppe med mais
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto er ekstra godt, nå som de ferske, norske aspargesen har kommet. Den smaker aller best, om du lager pestoen selv, men om du ikke har tid, kan du kjøpe en pesto av god kvalitet.
Pesto:
150 g fersk basilikum
3 dl god olivenolje
100 g pinjekjerner
200 g parmesan
2 fedd hvitløk
1 ts salt
Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt.
Suppen:
1 ss olivenolje
1 løk i tynne strimler
2 l kraft, enten kylling- eller grønnsakskraft (du får kjøpt en ganske god på Meny, om du ikke lager selv)
150 g erter, frosne
250 g asparges, nedre del brukket av og resten delt i passe munnfuller
5 vårløk i strimler
250 g fersk tortellini, gjerne med spinat og ricotta
Salt og pepper
Basilikumblader
Parmesanflak
olivenolje extra virgin
Fres løken blank i olivenoljen, tilsett kraften og kok opp, før du tilsetter vårløk.
La det så vidt koke i 3-4 minutter før du tilsetter tortelliniene, asparges og erter. Kok 3-4 minutter til tortelliniene er al dente. Smak til med salt og pepper.
Server i dype boller med en klatt pesto, friske basilikumblader, høvlet parmesan og kanskje litt godt brød til.
Du finner mange spennende og varierte suppeoppskrifter fra fjern og nær her.
Tortellinisuppe med grønnsaker og pesto
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Feire sankthansaften (midtsommer, jonsok) med rømmegrøt og spekemat, det er en fin tradisjon, som markerer sommersolverv, årets lengste dag. Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.
Spekemat:
Velg spekemat etter eget ønske, jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Beregn 150 g spekemat per person.
Eggerøre:
Eggerøren lager seg nesten selv. Denne oppskriften er til 2 personer:
3 store egg
2 ss fløte
1 ss finhakket gressløk
Smør til steking
Nykvernet hvit pepper
Smelt en klatt smør i en stekepanne på middels varme. Pisk sammen ingrediensene og hell dem i panna. Rør hele kontinuerlig med en sleiv eller stekespade. Det er viktig å ikke steke røren for lenge, ca. 10 minutter er nok.
Potetsalat:
1 boks rømme
1 pose majones
4 ss agurkmiks
2 finstrimlet vårløk
Salt og pepper
1 kg poteter
Kok poteter og del dem i terninger, når de har blitt kalde nok til å holde i.
Bland rømme, majones, agurkmiks, vårløk, salt og pepper. Tilsett potetene, bland godt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.
Ukemeny 26 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Libanesisk kylling i pitabrød er en lettvinn hverdagsrett. Du kan gjerne legge kyllingen i marinade kvelden før den skal serveres, men det er ikke nødvendig for et godt resultat.
Loffepizza – ostesmørbrød eller toast med kjøttsaus er perfekt om du har litt loff og noen rester. Den er også super og lettvin mat, om du skal servere mange, f.eks. i barnebursdag. Her har jeg rester av kjøttsaus, som jeg tidligere har brukt sammen med pasta.
Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré er en kombinasjon som frister så snart grillsesongen starter. Siden alt kan lages i forkant, eller bare blir bedre av god tid i ovnen, passer det greit å servere gjester også.
Spareribs med ovnsbakte perlepoteter, coleslaw og søtpotetpuré
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus er en lekker og velsmakende forrett. Den blir servert med et par salatblader og revet Holtefjell XO fra Eiker gårdsysteri. Osten minner ganske mye om en parmesan og passer perfekt. Du kan gjøre jobben enkel ved å kjøpe ferdig saus, eller gjøre som meg, å lage den selv.
Grillet hvit asparges i parmaskinke med hollandaisesaus
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus har kraftige, gode smaker og passer kanskje best for voksne. Potetene har ganske sterke, men du kan kutte ut kajenne og chili, så blir de snillere. Sausen er veldig konsentrert, så hver person trenger ikke så mye av den.
Ytrefilet med sinte poteter, jordskokkpuré og kraftig estragonsaus
Lettvint iskrem med mandelspon er en oppskrift jeg fant i et matblad for mange år siden. Du bruker iskremmaskin om du har, men om du ikke har det, kan du helle den flytende isen i en bolle, sette den i fryseren og røre hver halvtime, til den har stivnet.
Flesk og duppe som mormor lagde det er skikkelig husmannskost og en av de store tradisjonsrettene i Norge. Den består av sprøstekt flesk, poteter, kålrabistappe og en hvit saus, som kalles duppe.
Crumble med rabarbra og jordbær passer ekstra godt når det er ny rabarbra og ferske, norske jordbær. Du kan også velge om du vil servere den i porsjonsformer eller i en stor form, som jeg har gjort her.
Crumble med rabarbra og jordbær
Ukemeny 26 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Den globale martinidagen feires den tredje lørdagen i juni hvert år. Martini er lett gjenkjennelig, med sine spesielle glass. Om du har lyst til å teste en martinioppskrift eller flere, finner du flere varianter HER.
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Lammespyd med gresk salat og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) vekker gode sydenminner hos flere enn meg, tenker jeg. Grillspyd kan varieres i det uendelige og smaker ekstra godt en varm sommerkveld. Dette er laget med lammekjøtt, men du kan gjerne erstatte kjøttet med f.eks. biff, kylling eller svin. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Grillspyd:
800 g lammekjøtt i store terninger (f.eks. flatbiff eller ytrefilet)
1 dl rødvin
0,5 dl nøytral olje
2 ss tzatzikikrydder
Start med å blande marinaden til kjøttet, legg i kjøttet og la det marinere i minimum 2 timer, gjerne over natten.
Tre kjøttet på spyd og grill dem i noen minutter på hver side. Lammekjøttet kan med fordel være rosa i midten.
Gresk salat:
1 rødløk i ringer
1 agurk i terninger
2 tomater i terninger
200 g fetaost i terninger
1/2 potte finhakket fersk oregano
1,5 dl god oliven i skiver
Bland salaten i en bolle
Dressing:
1/2 dl god olivenolje
1 ss rødvinseddik
Salt og pepper
Bland ingrediensene til dressingen, smak til med salt og pepper og hell den over salaten.
Tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка):
1/2 hvitløksfedd
2,5 dl yoghurt
1 ts tørket mynte
150 g agurk, skrelt og finhakket
salt
Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken, smak til med salt og pynt med et mynteblad.
Server grillspyd med lam og tzatziki (cacık, tarator, таратор, cнежанка) med båtpoteter.
Ovnspoteter:
200 g minipoteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne. Del potetene i to, legg dem i langpanna, dryss over salt, pepper og tzatzikikrydder. Risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Lammespyd med gresk salat og tzatziki – ferdig servert
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fatteh er en velsmakende rett som trolig kommer fra Egypt opprinnelig, men er vanlig over hele Midt-Østen. Ordet fatteh kommer fra det arabiske ordet fatt, som betyr å dele i små biter. Retten består av lag på lag med gode smaker og konsistenser og passer godt til både lunsj, middag og som en meze-rett (arabernes svar på tapas). Du kan erstatte lammedeigen med annet kjøtt, om du ønsker det. Fatteh er en veldig hyggelig rett å sette midt på bordet og dele med familie eller gode venner.
Sausen:
500 g yoghurt naturell
2 fedd hvitløk, revet eller malt
1 ss sitronsaft
2 ss tahini
Salt og pepper
Bland alt godt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Pitabrødene:
2 pitabrød, klippet i trekanter
2 ss olivenolje
Legg brødbitene på et stekebrett med bakepapir på. Risle over 2 ss av oljen og bland godt slik at den blir jevnt fordelt. Stek midt i ovnen på 200 grader til de er gyllenbrune og sprø, ca. 5-10 min. Ta dem ut av ovnen og sett legg utover et stort serveringsfat.
Auberginen:
1 aubergine i terninger
2 ss olivenolje
½ ts salt
½ ts pepper
Stek aubergineterningene i 2 ss olje. Smak til med en klype salt og pepper og legg til side.
Kikertene:
200 g kikerter
Hell kikertene, inkl. kraften over i en kjele og kok opp, så de er varme når de skal brukes.
Lammekjøttdeigen:
4 ss olivenolje
2 løk, finhakket
500 g lammekjøttdeig
2 ts spisskummen
2 hvitløksfedd, finhakket
Salt og pepper
1 ss bladpersille, finhakket
1 ss koriander, finhakket
Stek løken gyllen i oljen, tilsett kjøttet, hvitløken og spisskummen stek videre til det får fin farge. Smak til med salt og pepper.
Servering:
Det er viktig å sette sammen retten rett før servering, så ikke det deilige sprøe brødet blir bløtt.
2 ss ristede pinjekjerner
1 klype chiliflak
2 ss granateplekjerner
Ta frem serveringsfatet med pitaterningene. Sil av kikertene og hell dem over brødet. Hell på de stekte aubergine, risle over yoghurtsausen og deretter kjøttet. Dryss over pinjekjerner, granateplekjerner, chiliflak, persille og koriander og server.
Fatteh
Du finner masse spennende mat og drikke fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.