Pyttipølse med asparges

Pyttipølse med asparges lages av frisk asparges og de pølsene du har for hånden eller liker best. Vi lager det av Eide-pølser, som du får kjøpt på Meny eller på Slakter Eides utsalg i Lillesand. Om du ønsker, kan du steke egget for seg selv og legge helt på toppen, men vi foretrekker det som det står i oppskriften.

Kokte poteter i terninger

Pølser i skiver

Løk, finhakket

Asparges, delt i munnfuller

Bønner på boks

Egg, sammenpisket

Kruspersille, hakket

Stek potetene og løken i litt smør, så det får fin farge. Tilsett pølser, bønner på boks og asparges og rør det sammen. Tilsett egg, rør rundt og vent på at det stivner litt. Dryss på persillen og server med godt brød og ev. ketsjup, BBQ-saus eller annen saus du har lyst på.

 

Pyttipølse med asparges

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ostesnurrer med skinke

Ostesnurrer med skinke er deilig til frokost, lunsj, til kvelds eller som niste- eller turmat. De er supre å fryse halvstekte også og steke dem ferdige i ovnen, når de skal spises. Da blir de akkurat som nylagde igjen. Ostesnurrer med skinke faller i smak hos både liten og stor og kan gjerne serveres i barnebursdag også.

Deig:

200 g durumhvete

500 g hvetemel

1 pk tørrgjær

5 dl melk

3 ss olivenolje

1 ss honning

1,5 ts salt

Elt alle ingrediensene godt sammen og juster e. mengden mel, så du får en smidig deig, som akkurat er mulig å bake ut. Dekk til og sett deigen på et lunt sted og la den heve i minimum 1 time, gjerne lenger.

Fyll:

200 g kremost med urter

2 ss sennep

150 g smårettskinke

4 vårløk, finstrimlet

1/2 pose revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

Salt og pepper

1 egg til pensling

Kjevle ut deigen til en stor firkant, ca 0,5 cm tykk. Smør kremost og sennep utover hele firkanten, og dryss over skinke, vårløk, revet ost og litt salt og pepper.
Skjær deigen i 2 cm brede strimler. Ta tak i hver ende, surr strimmelen noen ganger rundt to fingre og lag en knute. Legg knutene på et stekebrett dekket med bakepapir. La etterheve i ca 30 minutter.

Pensle ostesnurrer med skinkes med pisket egg og stek dem midt i ovnen på 220 grader i ca. 15-20 minutter til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

Ostesnurrer med skinke
Ostesnurrer med skinke

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pai med ratatouille

Pai med ratatouille er en deilig, fransk rett, som smaker kjempegodt både for liten og stor. Den er enkel å lage og kan brukes både til forrett, hovedrett og lunsj. Om du vil, kan du lage den i porsjonsformer i stedet for i en stor form og om du har dårlig tid, kan du bruke ferdigkjøpt paideig fra butikken.

Mørdeig:
  • 125 g smør
  • 250 g mel
  • Ca. 1 dl vann

Visp sammen mel og smør med en mikser til smøret er godt fordelt i melet. Tilsett litt og litt vann og videre til du får en fin deig. Pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet minimum en time.

Kjevle ut deigen, så den passer i paiformen. Press den godt inntil sidene og litt over kanten på formen, så du kan skjære det bort og få en fin, rett kant på paien. Legg et bakepapir på paibunnen og fyll med tørka erter, så den holder seg flat under første steking. Stek den på 200 grader i 15 minutter, før du løfter ut ertene og fyller den.

Ratatouille:
  • 2 auberginer i terninger
  • 2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger
  • 4 squash i terninger
  • 6 tomater i terninger
  • 2 løk i grovhakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 laurbærblad
  • 1 klype paprika
  • 2 timiankvister
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 klype salt
  • 2 ss olivenolje

Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper og hell blandingen i den halvstekte paibunnen.

Eggestand:
  • 3 store egg
  • 2 dl crème fraîche
  • Salt og pepper

Visp sammen egg og crème fraîche, salt og pepper.

Hell eggeblandingen over ratatouillen i paiskallet og stek videre i cirka 30 minutter, til fyllet har stivnet. La ratatouillepaien stå i noen minutter, så fyllet får satt seg, før du skjærer den opp i kakestykker og serverer.

Pai med ratatouille
Pai med ratatouille

Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her og flere velsmakende paier her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også sende oss spørsmål og tilbakemeldinger på denne adressen.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 33

Ukemeny 33 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken

Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken er knasende sprø kylling med en fantastisk saus.

Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Koreansk fritert kylling – Yangnyeom Chicken
Tirsdag: Spicy, tomatisert laksesuppe

Spicy, tomatisert laksesuppe fiskesuppen varmer godt en sen høst eller vinterkveld. Du kan gjøre den sterkere eller mildere ved å tilsette mer eller mindre chili.

Spicy, tomatisert laksesuppe
Spicy, tomatisert laksesuppe
Onsdag: Fried rice

Fried rice er en lettvinn og velsmakende rett fra Kina. Den er perfekt å lage om du har rester av ris. Du kan selvfølgelig også koke ny ris, men gårsdagens gir best resultat.

Fried rice
Fried rice
Torsdag: Et lettvint italiensk spekefat

Et lettvint italiensk spekefat er kjekt å sette frem om du får uventede gjester, eller det er litt for lenge til middagen. Alle ingrediensene, bortsett fra melonen og jordbærene har lang holdbarhet og er noe jeg gjerne har liggende i kjølerommet.

Et lettvint italiensk spekefat
Et lettvint italiensk spekefat
Fredag: Barbacoa – Pulled pork goes texmex

Barbacoa er  starten for barberque og har sin første opprinnelse i Puerto Rico, men har spredd seg til Meksiko. Opprinnelig ble kjøttet pakket inn og langtidsstekt i hull i bakken, men vi som er så heldige at vi har stekovn, kan lage den der.

Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Barbacoa – Pulled pork goes texmex
Lørdag:
Forrett: Gambas al ajillo

Gambas al ajillo er en deilig forrett/tapasrett som kan lages på mange måter. på, Denne oppskriften er passe til 4 forretter og en av mine favoritter.

Gambas al ajillo
Gambas al ajillo
Hovedrett: Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita

Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita kan lages med nesten all slags kjøtt, som f.eks. storfe, lam, svin og kylling. Det lønner seg å marinere kjøttet over natten, men det går bra med et par timer også. Du kan kjøpe pita ferdig og bare varme i ovnen eller grillen, eller du kan gjøre som meg, lage dem selv.

Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Grillspyd med salat og hvitløksdressing i pita
Dessert: Daimkake

Daimkake er deilig både til kaffen og som dessert. Denne oppskriften fyller en hel langpanne og holder seg noen dager i kjøleskapet.

Daimkake
Daimkake
Søndag:
Forrett: Romanescosuppe

Romanescosuppe er en mellomting mellom blomkål- og brokkolisuppe og passer fint til forrett eller lunsj. Du får kjøpt romanesco på Meny og andre velassorterte matbutikker.

Romanescosuppe
Romanescosuppe
Hovedrett: Familiekaker i brun saus

Familiekaker i brun saus er kaker som er en blanding av kjøttkaker og medisterkaker. De smaker godt, er saftige og med gammeldags brun saus er det en nydelig søndagsmiddag

Familiekaker i brun saus
Familiekaker i brun saus
Dessert: Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær er en av favorittdessertene mine og den passer godt til litt finere anledninger. Mesteparten kan gjøres dagen før, så det kun gjenstår å pynte dem, rett før servering.

Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær
Vaniljefromasj med brente mandler og friske bær

Ukemeny 33 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere spennende og varierte menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Aperitivo spritz

Aperitivo spritz er en frisk drink, laget med en ny ingrediens jeg nylig fant på polet. Den heter Aperitivo og det gjør at denne drinken selvfølgelig må ha en plass i bloggen.

6 cl Aperitivo

4 cl sodavann

9 cl tørr prosecco

Hell alle ingrediensene i et stort glass med en is bit og rør det sammen. Server med et sugerør.

 

Aperitivo spritz
Aperitivo spritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Thịt Kho Tộ med nudelsalat

Thịt Kho Tộ med nudelsalat er fantastisk godt. Smakene harmonerer perfekt og retten er heller ikke vanskelig å lage.

Thịt Kho Tộ:

100 g brunt sukker

1 ss vann

1 kg svinenakke eller annet kjøtt fra svin, som trenger lang koketid, kuttet i 3 cm store biter

4 dl kokosvann

2 sjalottløk, veldig finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1,5 ss fiskesaus

1/4 ts hvit pepper

Tilbehør:

Rød chili

Finstrimlet vårløk

Koriander

Kok opp brunt sukker og vann i en stor kjele på middels varme under omrøring. Når sukkeret er smeltet, tilsetter du resten av ingrediensene.
Rør godt og juster varmen så det småkoker kraftig. La det småkoke i 1,5 time uten lokk og rør 2-3 ganger underveis.
Etter ca. 1,5 time, når væsken har redusert seg og svinekjøttet er mørt, fortsetter du å steke, mens du rører til kjøttet er karamellisert. Når væsken er borte og kjøttet har fått fin farge, er retten klar. Dryss over chili, vårløk og koriander og server med f.eks. ris, salat og syltede grønnsaker, som er ideelt som tilbehør fordi den friske syren passer godt til det fyldige svinekjøttet.

Nudelsalat:

340 g tynne asiatiske vermicellinudler (risnudler eller glassnudler)

2 gulrøtter, revet

1/2 agurker i små terninger

1 rød chili i strimler

4 vårløk, strimlet

1 neve koriander

Tilbered nudlene som det er beskrevet på pakken, hell dem over i en sil og skyll under kaldt vann, til de er kalde og hell dem over i en stor bolle. Bland med resten av ingrediensene til salaten.

Dressing:

1,25 dl fiskesaus

1,25 dl riseddik

3 ss sukker

2 fedd hvitløk, presset eller finhakket

¼ ts paprikapulver

Lime

Rist sammen alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten.

 

 

Thịt Kho Tộ med nudelsalat
Thịt Kho Tộ med nudelsalat

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat

Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat er en fin kombinasjon. Pastissausen har en mild smak av anis (lakris) og passer veldig godt til fisk.

Sausen:

4 sjalottløk, finhakket

1 liten, finhakket fennikel

3 gulrøtter i små terninger

1 eple, skrelt og finhakket

4 ss  pastis

1 dl hvitvin

2 dl fløte

1 ss fiskefond

Fres løk, gulrøtter og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter, før du tilsetter vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og fond. La det småkoke i 5 minutter, til sausen tykner.

Middelhavspotetsalat:

1 kg kokte poteter delt i passe munnfuller

2 ss kapers

1/2 dl god olivenolje

1 god neve bladpersille, finhakket

2 ss tomat og balsamicoeddik

Salt og pepper

Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.

Laksen:

200 g laks per person

Salt og pepper

Ev. smør til steking

Laksen krydres med salt og pepper og stekes i smør til den får fin farge på utsiden og fortsatt litt rosa i midten. Om du bruker steketermometer, er den perfekt når kjernetemperaturen er 60 grader. Om du ønsker, kan du heller ta laksen på grillen.

Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat
Laks med pastissaus og middelhavspotetsalat

Du finner mange flere spennende og velsmakende fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pickles med eplesidereddik

Pickles med eplesidereddik er enda et forsøk på i finne den perfekte picklesoppskriften, lik den farmoren min lagde. Du kan bruke de grønnsakene du ønsker, eller bare sylteagurker, om du foretrekker det. Jeg har brukt grønnsaker fra egen avling, men du kan selvfølgelig kjøpe i butikken.

Sylteagurker

Blomkål i små buketter

Erter

Bønner

Gulrøtter

Krondill

Saltlake til agurkene:

1 liter vann

100 gram salt

Kok opp vann og salt og avkjøl helt. Vask agurkene og stikk dem med gaffel på alle kanter, så laken trekker lettere inn. Legg dem i saltlaken, dekk til og la dem ligge i kjøleskapet i 24 timer.

Etter 24 timer så heller du av saltvannet og starter på syltelaken. Koker glassene du skal oppbevare picklesen i.

Syltelake:

6 dl vann

2 dl 7% eddik

3 dl eplesidereddik

270 gram sukker

27 gram salt

2 ss korianderfrø

1 ss hel sort pepper

2 ss sennepsfrø

Del agurkene i skiver og legg dem lagvis i glassene du skal oppbevare dem i, sammen med de andre grønnsakene og krondillen.

Rist krydderne i en tørr panne og kok opp vann, eddik, eplesidereddik, sukker, salt, korianderfrø, pepper og sennepsfrø. Hell den kokende syltelaken over i glassene så de blir helt fulle. Vent litt og fyll på igjen. om det er plass til mer. Sett på lokket og sett picklesen kaldt i 10 dager, før du spiser av dem. Pickles holder i mange måneder så lenge du oppbevarer dem kaldt og bruker rent utstyr, når du fisker opp av glassene.

Pickles med eplesidereddik
Pickles med eplesidereddik

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din til [email protected]  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Million dollarkylling

Million dollarkylling er en velsmakende rett, som ikke trenger saus utover det du legger på toppen av kyllingfiletene. Oppskriften er passe til 4 personer. Retten egner seg for små barn, om du hjelper med å dele kyllingen i små munnfuller.

4-6 kyllingfileter, avhengig av størrelsen
Salt og pepper
200 g kremost
1 pose majones
1 pose revet cheddar
1 pk baconterninger, sprøstekt
2 dl mandelflak, lett ristet i tørr stekepanne
1 ts hvitløkspulver
4 vårløk i tynne skiver

Bank kyllingen litt flat med en biffbanker eller lignende, legg dem på en bakepapirkledd stekeplate og krydre dem med salt og pepper.

Rør kremost og majones sammen i en stor bolle. Tilsett cheddar, bacon, mandler, hvitløkspulver og halvparten av vårløken og rør det godt sammen.

Fordel kremostblandingen jevnt over hvert kyllingstykke og sett i ovnen på 200 grader til det begynner å bli lekker farge på oversiden, det tar ca. 15 minutter. Om du vil kan du bruke steketermometer, kan du ta dem ut når kyllingen når 68 grader.

La million dollarkyllingen hvile i 5 minutter før du pynter med resten av vårløken og serverer den sammen med ønsket tilbehør. Jeg har brukt en frist salat med mangodressing.

 

Million dollarkylling
Million dollarkylling

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra USA her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

 

Provencalsk ratatouille

Provencalsk ratatouille er en tradisjonell grønnsaksrett, som serveres både varm, lun og kald, som tilbehør til middagen, eller som en selvstendig rett, med godt brød til. Ratatouille kan lages på to forskjellige måter. Enten at hver grønnsak tilberedes separat og blandes til slutt, eller som denne, hvor alt lages i samme gryte. Ratatouil smaker enda bedre, når du varmer den neste dag og smakene har fått satt seg.

2 auberginer i terninger
2 paprikaer, gjerne to forskjellige farger, i terninger
4 squash i terninger
6 tomater i terninger
2 løk i grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket
1 laurbærblad
1 klype paprika
2 timiankvister
1 ss tomatpuré
1 klype salt
2 ss olivenolje

Fres løk og aubergine i 3 minutter i oljen på høy temperatur. Tilsett paprika og stek i 2 minutter til, på høy varme. Tilsett deretter squash, tomater, hvitløk, tomatpuré, timian og laurbærblad, salt og pepper. La det småkoke i 5 minutter, med lokk, og ta deretter uten lokk og kok i 30 minutter (avhengig av størrelsen på bitene) på middels varme. Smak til med salt og pepper.

Tips til variasjoner:

5 minutter før servering kan du legge til noen terninger chorizo. Du kan også drysse over litt revet parmesan. Hvis du har rester, varm opp og knekk et egg eller to og sett på lokk, til eggene er ferdige. Du kan også bruke restene til å lage en pai.

Provencalsk ratatouille
Provencalsk ratatouille

 

Du finner flere spennende og varierte retter fra Frankrike her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.