Rabarbrabellini er en deilig variant av bellini, laget med hjemmelaget rabarbralikør. Om du ikke vil lage den selv, får du kjøpt på polet også. Rabarbrabellini er raskt å lage, perfekt som velkomstdrink og smaker kjempegodt.
4 cl rabarbralikør Champagne, Cremant eller annen hvit musserende vin
Hell rabarbralikør i et godt avkjølt champagneglass, fyll opp med musserende vin.
Rabarbrabellini
Du finner mange spennende drinkoppskrifter, inkludert rabarbralikør HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kneippbrødet er oppkalt etter Sebastian Kneipp (1821-1897). Han var en tysk prest og professor, som oppfant kneippkuren, som var en slags kaldtvannsbehandling med bl.a. barfotturer i fuktig gress. Hans mening om kneppbrødet var: «Das gesunde Brot für ein gesundes Wohlbefinden».
Kneippbrødet kom til Norge med Søren Mittet, som hadde vært på et kuropphold i Bayern og fikk med seg oppskriften hjem. Det første kneippbrødet ble bakt hos Baker Hansen i Oslo i 1895. Oppskriften gir 2 luftige og sunne kneippbrød, som holder deg mett lenge.
7 dl melk
3 ss rapsolje
1 pk gjær
500 g grov sammalt hvete
500 g fin sammalt hvete
1 ss honning
2 ts salt
Varm melk og olje til 37 grader og rør ut gjæren i melkeblandingen. Elt alle ingrediensene godt sammen i 20-30 minutter, dekk bollen med et rent koppehåndkle eller plastfolie og la den heve på et lunt sted i minimum 1 time, gjerne lenger.
Del deigen i to, elt dem godt og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte brødformer, dekk med koppehåndkle og la dem etterheve i minimum 30 minutter til. Stek dem på nederste rille i ovnen på 200 grader i 50–60 minutter. Dusj brødene med kaldt vann 5 minutter før de er ferdigstekt og la dem stå i ovnen til skorpen er tørr. Avkjøl kneippbrødene på en rist.
Jeg pleier å dele brødene i skiver og fryse ned, kan du ta opp det antallet brødskiver du har bruk for til enhver tid, og alltid ha «ferskt» brød.
Kneippbrød
Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kremet polenta smaker godt som tilbehør til kjøtt, fisk og grønnsaker. Den kan også brukes som en selvstendig rett, toppet med sprøstekt bacon, stekt sopp og friske urter. Polenta brukes mye i Italia, spesielt i nord. Den er også populær i Sveits, Slovenia, Romania, og sør i Frankrike. Siden mange italienere har emigrert til Sør-Amerika, er den utbredt i Brasil og Argentina også.
1 l grønnsakskraft, kyllingkaft eller soppkraft ev. vann og fond 2.5 dl polenta 100 g smør 100 g revet parmesan eller peccorino Salt og hvit pepper
Kok opp kraft og rør inn polentaen litt etter litt. Kok polentaen under konstant omrøring til den er myk, ca. fem minutter. Tilsett mer væske om nødvendig, til konsistensen er som grøt. Løft kjelen av platen, tilsett smør og parmesan, og rør kraftig så den blir luftig og silkemyk. Smak til med salt og pepper.
Kremet polenta
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madeiradagen (Día de Madeira) markeres på Madeira, som tilhører Portugal denne dagen hvert år. Madeira har en nydelig sterkvin, som også heter Madeira. Den blir både drukket som den er og brukt i matlaging. Jeg synes den er spesielt velegnet til saus.
Du finner oppskrifter på velsmakende mat med madeira her.
Madeiragryte
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Limepikekyss er både kjempegodt som godteri og supert tilbehør til kaker og desserter. Limesmaken nøytraliserer litt av det søte og det gjør disse pikekyssene til min favoritt.
4 eggehviter 250 g sukker Revet skall av ca. 1/2 lime Saft av ca. 1/2 lime
Visp eggehvitene skikkelig stive og blanke med sukkeret. Bland inn revet limeskall og saft. Bruk sprøytepose eller to teskjeer og sett små topper på bakepapir, sett i ovnen på 70 grader ca. 2-3 timer. Tiden avhenger av størrelsen, og de skal være sprø utenpå og seige inni.
Limepikekyss
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 27 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Hjemmelaget baconburger med coleslaw er perfekt, så både om du er glad i burger, og om du ikke er det, burde du lage denne. Du har kontroll på hva den inneholder og om du passer på steketiden, blir den saftig og smakfull.
Nordafrikansk helstekt kylling er krydret med varme krydder, som kanel og ras el hanout. Ras el hanout er en nordafrikansk krydderblanding, som du finner det på nettet og i velassorterte butikker. Denne retten lukter helt nydelig og smaker enda bedre.
Kylling karaage i wrap med chilimajones er en av spesialitetene til sønnen min og vi synes denne retten er helt nydelig og et supert alternativ til fredagstacoen.
Laksetaco smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med fisk og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage laksetaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco.
Velkomstmat er en liten anretning man kan servere, når man trenger litt smått å tygge på når man får gjester. Denne enkle, lille anretningen passer fint til det.
Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i sommervarmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.
Bacalao fra Puerto Rico kan ligne på den vi kjenner fra Portugal, men den inneholder kapers og avokado i tillegg og det smaker kjempegodt til. Den er dessuten praktisk å servere til mange, siden alt tilberedes i samme gryte.
Djiboutis uavhengighetsdag feires 27. juni hvert år, som en markering av frigjøringen fra Frankrike i 1977. Dagen er en offentlig fridag og feires med militærparader, fyrverkeri, konserter, messer og politiske taler og seremonier. I tillegg feirer de med diverse offentlige og private kulturelle arrangementer.
Djibouti har mattradisjoner som er en blanding av somalisk, afarisk, jemenittisk og fransk mat, med sørasiatiske kulinariske påvirkninger. De bruker også krydder som også benyttes i Midtøsten, som for eksempel safran og kanel.
Om du har lyst til å markere Djiboutis uavhengighetsdag, finner du spennende oppskrifter fra Djibouti her.
Lam pilav (pilaff, pilau, plov)
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Madagaskars uavhengighetsdag feires 26. juni hvert år, som en markering av uavhengigheten fra Frankrike i 1960. Dagen er en offisiell fridag og feires med en millitærparade, hvor skoler og idrettsforreninger også deltar. Paraden etterfølges av familiesammenkomster med deilig mat.
Madagaskars befolkning spiser ris tre ganger daglig og er et av de mest risspisende landene i verden. Måltidene består ofte av rød, hvit eller rosa ris, med en grønnsaks- eller kjøttrett. Noen ganger tilsettes også chili og tomat- eller gulrotrougail.
Om du vil feire Madagaskars uavhengighetsdag, finner oppskrifter på velsmakende mat fra Madagaskar her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.