Kyllingsandwich med båtpoteter

Start med båtpotetene. Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Aioli finner du oppskrift på HER.

men du kan også kjøpe den ferdig i matbutikken.

Brødet legges i tørr panne og brunes på begge sider.

1 kyllingfilet per sandwich krydres etter smak og ønske, f.eks. salt, pepper og urter eller paprikakrydder, før den brunes i stekepannen. Det er viktig at de er gjennomstekt, men ikke tørre.

Legg først 1 skive brød, deretter salatblad, deretter kyllingfileten, med et lite dryss reven ost på og tilslutt en skive på toppen. Tre grønnsaker etter eget ønske på et tregrillspyd og stikk det igjennom hele sandwichen. Server med aiolien og pynt med litt friske urter.

Spania: Restaurant Pulpito på La Manga

Vi har vært så heldige at vi ble bedt på bursdag på restaurant Pulpito. Det er en lys og trivelig restaurant i båthavna. Vertskapet hadde valgt ut deilige småretter av skalldyr fra menyen til forrett og gjestene fikk selv velge hovedrett og dessert.

Krepsen var lun og smakte helt nydelig. Den ble servert med varmt brød, aioli og en deilig tomatsaus. I tillegg fikk vi ferske reker og disse deilige skjellene, som så ut som små kamskjell.

Til hovedrett bestilte jeg tunfisktartar, som ble servert med hakket løk, hakket tomat og avokado. Den smakte deilig og porsjonen var akkurat passe stor, etter at det hadde vært vanskelig å begrense seg under forrettene.

Til dessert spiste jeg kokosis, som på de fleste restaurantene på La Manga, ikke var hjemmelaget, men den smakte godt.

Jeg anbefaler gjerne denne restauranten og vil takke bursdagbarnet, med frue for en hyggelig kveld og deilig mat.

Rødspette med båtpoteter, ertepuré og pastis- og kjørvelsaus

Denne deilige retten med rødspette er passe til 4 personer.

Boat potatoes:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sett dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skru ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

800 g filet av rødspette legges i en smurt, ildfast form, krydres med fiskekrydder og settes på 180 grader i 10 minutter.

Du finner oppskrift på ertepuré HER.

Sauce:

6 sjalottløk

2 dl Pastis eller annet anisbrennevin

5 dl cream

4 tablespoons vegetable stock

1 potte kjørvel

Salt and pepper

Finhakk sjalottløken og fres den blank i 2 ss smør

Tilsett Pastis og la det koke inn, til det nesten ikke er væske igjen.

Tilsett fløte og fond og la det koke til det får passe sauskonsistens.

Tilsett kjørvel og la det koke et par minutter. Smak til med salt og pepper og server.

 

 

Pirrende potetmos

Denne potetmosen inneholder wasabi og passer spesielt godt til fisk.

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Wasabi

Purre

Salt and pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med wasabi, salt og pepper. Rør inn finstrimlet purre og server.

Minas glutenfrie eplepai

150 g smør

150 g sugar

1 egg

1/2 ts bakepulver

300 g Toro glutenfrie bakemiks

6 epler skrelt og delt

Saft av 2 lime

100 g brown sugar

3 ss kanel

Visp sammen smør og sukker. Tilsett egg, bakepulver og bakemiks. Settes i kjøleskapet i min. 1 time.

Trykk deigen ut i paiform og stekes i 10 min. på 175 grader.

Legg i epler og dryss over kanel. Stekes videre på 175 grader i 30-40 min.

Serveres med is eller krem og ev. karamellsaus.

Karrikylling

600 g kyllinglårfilet i strimler

1 ss rapsolje

1/2 pk aromasopp i skiver

1 red pepper in strips

1 gul paprika i strimler

1 finely shredded spring onion

1 finely chopped onion

½ finhakket, rød chili

2 garlic cloves, finely chopped

2 cm frisk ingefær, finhakket

2 ss karri

1 ss ketjap manis

1 tablespoon chicken stock

3 dl kokoskrem

3 dl kremfløte

1 potte finhakket, frisk koriander

Brun kyllingen olje. Tilsett løk og hvitløk og la det frese i et par minutter. Tilsett soppen og la det frese i to minutter til. Tilsett karri, chili, ingefær, fond, kokoskrem, ketjap manis og fløte. Kok til det tykner.

Tilsett paprika og vårløk og la det koke i et par minutter til.

Smak til med salt, pepper og ev. litt ekstra karri.

Rør inn koriander. Serveres med nykokt ris.

Limekylling

Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllinglårfilet, eller brystfilet

1 beger aromasopp i skiver

3 lime i tynne skiver

The juice of 1 lime

5 finhakkede hvitløksfedd

1,5 ts tørket basilikum

1,5 ts tørket oregano

5 ss flytende honning

Olivenolje

1 finhakket rød chili

15 perlepoteter

6 sjalottløk i båter

12 grønne oliven

Salt and pepper

100 g reven parmesan

1 neve bladpersille

Bland sammen hvitløk, salt, urter, chili, limesaft og honning.

Smør kyllingbitene inn med blandingen og la den marinere i minimum 1 time, gjerne over natten.

Legg poteter, sopp, løk og oliven i en ildfast form, med litt olivenolje. Legg på limeskivene og krydre med litt nykvernet pepper. Legg på kyllingen og sett formen i ovnen på 200 grader i ca. 45 min. Når kyllingen er gyllen, drysses parmesanen over og la den stå noen minutter til i ovnen. Dryss over persillen før servering.

Serveres med et godt brød, f.eks. foccachia, baguette, rundstykker eller olivenbrød. Du finner oppskrifter på masse forskjellig gjærbakst HER.

 

.

19. april og USA feirer hvitløksdagen

I USA har de en dag for det meste og 19. april er den nasjonale hvitløksdagen.

Hvitløk skal ha en bakteriedempende effekt og skal også ha en positiv virkning på kolesterol. I tillegg sier gamle kjerringråd at den skal kurere vorter, få håret til å vokse og gjøre deg immun mot pest. Nesten merkelig at USAs forrige president ikke foreslo det som behandling mot korona.

Uansett, jeg synes dette er en fin dag å promotere deilig mat med hvitløk på. Du finner masse spennende HER.

 

Pasta med oksefilet og trøffel

Trøffel er noe av det beste jeg kan få servert. Det er ikke så lett å få tak i fersk trøffel der jeg bor, men Meny har på glass og den smaker også godt. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

400 g oksefilet i strimler

Litt olje til steking

20 minitomater, delt i 2

1 finely chopped onion

2 finely chopped garlic cloves

1-2 trøfler

ev. litt parmesan

Italiensk krydderblanding

Salt and pepper

Brun kjøttet raskt i oljen og sett til side. Brun løken i den samme oljen. Tilsett hvitløk, tomater og krydder. La det kose jeg noen minutter, så tomatene går i oppløsning. Tilsett kjøtt og la det frese i noen minutter.

 

Kok pasta etter anvisning på pakka. Hell av kokevannet, men behold noen spiseskjeer av vannet. Bland alt sammen og fordel på tallerkener. Riv over trøffel og ev. litt parmesan. 

 

 

Clotildes ovnsbakte poteter

Denne oppskriften er passe til 6 personer.

1,2 kg poteter

4 ss olje

Havsalt

Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la halvparten av skallet være på). Om potetene ikke er glatte, skrelles de helt.

Del potetene i biter i munnfullstørrelse. Kok dem, med 1 ts salt i fem minutter.

Legg halvperten av oljen i en ildfast form. Sett det i ovnen slik at oljen og formen varmes opp.

Hell av potetvannet og la potenene dampe av seg, så de blir helt tørre. Sett på lokk, bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene blir ujevn/ruglete. Dette vil gjøre overflaten sprø.

Legg potenene i den varme formen, strø over salt og resten av oljen. Vend godt, så at potetene dekkes med olje.

Stek potetene i 210 grader i  ca. 30 minutter. Snu potetene etter omtrent halve tiden. Kjenn etter om de er ferdige. De skal være gylne og sprø utenpå og myke inni. Bruk eventuelt grillelementet på slutten. Servér med en gang.