Pasta med hjerteskjell og kreps

Oppskriften er til 4 personer.

1 kg hjerteskjell

8 kreps

1 løk

2 hvitløksfedd

1 crushed, dried chili

6 tablespoons olive oil

3 dl white wine

12 minitomater, delt i 4

Salt and pepper

500 g spagetti

1 bunch finely chopped parsley leaves

Parmesan

Skyll hjerteskjell i kaldt vann og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg.

Finhakk løk, hvitløksfedd og chili og fres det i olivenolje. Tilsett Tomater, hvitvin, skjellene og krepsen. Legg på lokk og la det dampe til skjellene åpner seg. Åpne lokket en gang underveis og rør før du setter på lokket igjen. Smak til kraften med salt og pepper.

 

 

Skrei med eple- og fennikelsaus, ertepuré, rogn og bacon

Skrei er benevnelsen på gyteklar torsk som har svømt gjennom Barentshavet og til norskekysten for å gyte. På den lange svømmeturen, i det kalde vannet, får fisken muskler som gjør den ekstra god og mager. Om du ikke får tak i skrei, er denne oppskriften god med vanlig torsk eller annen hvit eller rød fisk også.

Torsken:

Rikelig med vann

1/2 dl salt per liter vann

1-2 laurbærblader

2-4 hele pepperkorn

Kok opp vann, tilsatt salt, laurbær og pepperkorn. Del fisken i porsjonsstykker og la den trekke i vannet i 5-10 minutter.

Bacon:

Legg bacon utover en bakepapirkledd bakeplate. Sett i ovnen på 200 grader og la det stå til det blir gyllent og sprøtt. Knus og server.

Rogn:

400 g torskerogn

1 l sell

1/2 dl salt

1 ts hel sort pepper

4-5 laurbærblader

2 skiver sitron

Vask rognen og fjern slingser. Kok opp en kjele med vann, salt, pepper, laurbærblad og sitron.

Pakk torskerognen inn i bakepapir og knyt den sammen med en hyssing og la den trekke i vannet i 30-40 minutter. La torskerognen avkjøles i kokevannet hvis den ikke skal serveres med en gang.

Sauce:

4 shallots, finely chopped

1 small, finely chopped fennel

1 apple, peeled and finely chopped

1 dl white wine

2 ss  pastis eller pernod

2 dl cream

1 tablespoon chicken stock

Fres løk og fennikel i smør, til løken er blank. Tilsett eple og la det frese videre i 5 minutter. Tilsett vinen og la den koke inn. Tilsett pastis, fløte og kyllingfond. La det småkoke i 5 minutter. Kjør blandingen jevn med en stavmikser.

Ertepuré:

1 bag of frozen peas

100 g butter

1 clove garlic

Boil the peas in butter and finely chopped garlic until tender. Run the mixture evenly with a blender. Season with salt and pepper.

Grønnsaker på grillen – godt og lettvint

8 mini carrots

3 persillerøtter i staver

6 sjalottløk (delt i to om de er store)

1 pk aromasopp i skiver (ev. sjampinong)

1 sitron

2 ss honning

Salt and freshly ground pepper

2 tablespoons olive oil

Legg grønnsakene i en grillbakke og hell over olje, honning, salt og pepper. Sett bakken på grillen og lukk grillen. Åpne etter noen minutter og snu på grønnsakene, før du griller videre. Grønnsakene skal ha litt tyggemotstand nå de er ferdige. Klem over sitron og ekstra honning rett før servering.

Du kan ev. sette bakken i ovnen på 200 grader. Det blir nesten like godt.

Steinbit med agurksalat, gulrot og sennepssaus

Steinbit er en av mine favorittfisker og den gir mange muligheter for variasjon. Agurksatat er vanlig tilbehør til fisk, men prøv å gi gulrot samme behandling. Den er lett å få i tynne strimler med ostehøvel.

Sauce:

3 store, finhakkede sjalottløk

1 finhakket hvitløk

1 ts honning

1 ss dijonsennep

1 ss fiskefond

3 dl cream

Salt and pepper

2 ss finhakket dill

Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte. La det koke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og Tilsett dill rett før servering.

Fisken:

Del steinbitfileten i porsjonsstykker og legg dem i en smurt, ildfast form. Bak dem i ovnen på 180 grader i 12-15 minutter.

Agurk- og gulrotsalat finner du oppskrift på her.

Denne gangen har jeg skrelt agurken, men ellers er fremgangsmåten den samme.

Server med valgfrie poteter. Her har jeg servert med potetpuré, som du finner oppskrift på HER.

 

Spania: Restaurant Mona Lisa på La Manga

Paella er den spanske nasjonalretten og finnes i mange varianter. Vi pleier å spise mixed paella på restaurant Mona Lisa.

Den er med fisk, skalldyr og kylling, er saftig og smaker fortreffelig. Ikke la deg skremme av det litt slitne utseendet på uteserveringen. Du må beregne deg litt tid, når du skal spise paella, for de lager den fra bunnen, akkurat til deg + minimum en person til. Vi bruker tiden til å kose oss med litt godt i glasset og et par småretter på deling.

Grillet tunfisk med pirrende potetmos og asiatisk agurksalat

Tunfisk er en fisk hvor kjøttet minner mye om kjøttet fra landdyr, som f.eks. storfe. Det gjør at det la være en fin start for folk som tror de ikke liker fisk. Jeg får tak i tunfisk på Meny.

Pirrende potetmos:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Wasabi

Purre

Salt and pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med wasabi, salt og pepper. Rør inn finstrimlet purre og server.

Asiatisk agurksalat:

2 dl water

1/2 dl eddik

2 tbsp soy sauce

1 ts reven ingefær

1 ss sukker

1/2 ts pepper

Bland vann, eddik, soyasaus, ingefær, sukker og pepper. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker ostehøvel, som gjør det enkelt og skivene blir flotte og jevntykke. Legg agurken i eddikblandingen og la det stå og trekke i kjøleskapet i minimum 1 time.

 

Tunfisk:

Beregn 200 – 250 g tunfisk per person. Krydre den med salt og pepper og stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes 2 minutter på hver side.

Server med f.eks. bok choy og et dryss koriander.

 

 

Halvknuste poteter med parmesan

Disse potetene er knallgode til grillmat.

1 kg poteter med skall

4 ss extra virgin olje (raps eller oliven)

100 g grated parmesan

Salt and freshly ground pepper

Kok potetene med skallet på. Risle en ildfast form med halvparten av oljen Legg potetene i formen og knus dem utover med en gaffel. Dryss over salt, pepper og parmesan. Sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne.

Som variasjon smaker det godt med forskjellige krydderblandinger, som passer til tilbehøret, f.eks. kyllingkrydder eller biffkrydder.

Tunfisk med salsa verde, bakte tomater og potetpuré

Denne tunfiskretten smaker friskt og godt som Middelhavet. Salsa Verde er en kjekk saus når man skal ha gjester. Den skal serveres kald og kan lages klar i forveien. Retten er beregnet på 4 personer.

800 g fersk tunfisk, delt i 4 biffer

Olivenolje

8 tomater, delt i to

1 paprika delt i store biter

100 g reven parmesan

Salt and pepper

Store kapers ( fås i asiatiske butikker)

Potetpuré, som du finner oppskrift på HER.

Salsa verde, som du finner oppskrift på HER.

 

Legg tomatene og paprikaen i ildfast form, dryss på parmesan, salt og pepper og sett dem i ovnen på 200 grader i 30 min.

Lag potetpure og salsa verde. Smør olje på tunfisken, krydre den med salt og pepper og stek eller grill den i 2 min. på hver side.

Legg opp etter eget ønske.

Skvis gjerne litt lime over fisken.

 

 

Lammebaron med asparges og fløtegratinerte poteter med løk

Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med bra kjøttdisk.

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

Potetene:

10 poteter i tynne skiver

2 onions in strips

3 fedd finhakket hvitløk

Salt and pepper

1 boks fløte

1 pk reven ost, gjerne vellagret og flere slag

Legg potetskivene, løken, hvitløken og 1/3 av osten i lag i en smurt, ildfast form.  Dryss litt salt og pepper i mellom. Hell over 1 boks fløte. Settes inn i oppvarmet stekeovn, 200 grader i 1 time. Om det begynner å se tørt ut, tilsettes mer fløte. Strø over ost og stek videre i ca. 20 minutter til, til osten er gyllen.

Aspargesen: 

Skjær av den nederste delen av aspargesen (ca. 2 cm), skrell 2/3 av den nederste delen på den hvite, med en rotskreller og legg dem på grillen. Den grønne aspargesen får ligge på grillen i 3-4 minutter og den hvite i 6-7. Sjekk og snu underveis, for tiden avhenger av tykkelsen.

Tilslørte jordbærpiker med blåbær

200 g jordbær

50 g blåbær

1 lime (saft og skall)

2 ss melis

4 ss vaniljekesam

12 ss karamelliserte nøtter, grovhakket

Skyll bærene, del jordbærene i små terninger og bland med melis, revet limeskall (kun det grønne) og saft. La bærene marinere i minimum 15 minutter.

Caramelized nuts:

2 dl sugar

1 dl coarsely chopped walnuts

1 dl coarsely chopped almonds

1 dl coarsely chopped pistachios

1 dl coarsely chopped hazelnuts

1 pinch finely crushed flaxseed salt

Melt the sugar of the caramelized nuts into golden caramel in a frying pan. Remove the pan from the heat, stir in the nuts and mix well. Pour the mixture over a baking tray with baking paper and sprinkle with a little crushed flaxseed salt. Spread the nuts outwards with two forks. When they are completely cooled, they break into pieces.

Fordel bærene i porsjonsformer, legg på 1 skje kesam i hver og dryss over nøtter.