Koklemos

Koklemos er en av mine barndoms matretter. Den besto av kjøttdeig, løk og div. grønnsaker. Den har etterhvert blitt til flere forskjellige retter, men felles for alle er de er kjappe å lage, at alt er i en gryte og gir lite oppvask og jammen smaker det godt også. Jeg har akkurat oppdaget at koklemos ikke finnes, men her er oppskrift på en av dem likevel. Denne kaller vi luksuskoklemos, siden den inneholder både bacon og sopp.

2 finhakkede løk

500 g karbonadedeig

1 pk smårettbacon

1 pk sjampinjong i skiver

1/2 ltr oksekraft, ev. vann og oksefond

8 poteter i terninger

4 gulrøtter i terninger

1 persillerot i terninger

1/2 sellerirot i terninger

2 laurbærblader

1 boks erter

1 finsnittet purre

Litt finhakket bladpersille

Salt og pepper

Brun løk, karbonadedeig, smårettbacon og  sjampinjong i skiver i en gryte. Tilsett oksekraft, ev. vann og oksefond. Tilsett poteter, gulrot, persillerot og sellerirot i terninger og laurbærblader. La koklemosen småkoke til grønnsakene er møre, for du tilsetter erter, purre og persille og smaker til med salt og pepper.

Koklemos er perfekt å lage i større mengder, som du kan fryse ned i passe porsjoner og ta opp etterhvert, i en travel hverdag.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokolademuffins med nøtter

Sjokolademuffins smaker godt for både liten og stor. Om du skal servere dem til barn, kan det være lurt å droppe chilien, selv om den bare føles som litt varme i munnen. Oppskriften på sjokolademuffins gir ca 12 muffins.

3,5 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker

0,5 dl kakao

0,5 ts salt

1,5 dl sukker

1/2 rød chili, uten kjerne, finhakket

100 g mørk kokesjokolade, hakket

1/2 dl valnøtter, finhakket

1/2 dl hasselnøtter, finhakket

2 egg

1 ss smør, smeltet og avkjølt

2,25 dl melk

Sikt sammen mel, kakaopulver, bakepulver, salt og vaniljesukker i en bolle. Rør inn sukker, sjokolade, chili og nøtter.

Visp sammen egg og smør. Tilsett melk og rør det sammen med melblandingen. Fyll muffinsformene 3/4 fulle. Stek sjokolademuffins midt i ovnen i 15 – 20 minutter på 200 grader.

Sjokolademuffins kan spises som de er, eller pyntes med melis eller vispet krem og bær.

Sjokolademuffins
Sjokolademuffins

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Stiltondagen i Storbritannia

Stilton er en britisk ost, som produseres i to varianter, blå og hvit. Begge har fått status som beskyttet av EU-kommisjonen, og dette gjør at kun ost produsert i de tre fylkene Derbyshire, Leicestershire og Nottinghamshire kan kalles Stilton.

Blå Stilton med portvin, som selges på Meny rett før jul hvert år, er min absolutte favorittost og jeg spiser den gjerne på pepperkake med et glass portvin til, når jeg skal kose meg ekstra.

Stiltondagen i Storbritannia

Stilton er en britisk ost, som produseres i to varianter, blå og hvit. Begge har fått status som beskyttet av EU-kommisjonen, og dette gjør at kun ost produsert i de tre fylkene Derbyshire, Leicestershire og Nottinghamshire kan kalles Stilton.

Blå Stilton med portvin, som selges på Meny rett før jul hvert år, er min absolutte favorittost og jeg spiser den gjerne på pepperkake med et glass portvin til, når jeg skal kose meg ekstra.

Stiltondagen i Storbritannia

Stilton er en britisk ost, som produseres i to varianter, blå og hvit. Begge har fått status som beskyttet av EU-kommisjonen, og dette gjør at kun ost produsert i de tre fylkene Derbyshire, Leicestershire og Nottinghamshire kan kalles Stilton.

Blå Stilton med portvin, som selges på Meny rett før jul hvert år, er min absolutte favorittost og jeg spiser den gjerne på pepperkake med et glass portvin til, når jeg skal kose meg ekstra.

Pepero Day i Sør-Korea

Pepero Day ble opprettet i 1994. Det er en høytid i Sør-Korea som ligner på Valentinsdagen, men som holdes 11. november.

Det opprinnelige formålet med dagen var å utveksle peperos med hverandre i håp om å bli høyere og tynnere. Peperos er en kjeksstang, dekket eller fylt med f.eks. sjokolade og nøtter, vanilje, jordbær, ost og/eller knuste mandler.

I moderne tid utveksles peperos for å vise hengivenhet for venner og kjære.

Du finner matoppskrifter fra Sør-Korea her.

Pepero Day - pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream
Pepero Day – pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pepero Day i Sør-Korea

Pepero Day ble opprettet i 1994. Det er en høytid i Sør-Korea som ligner på Valentinsdagen, men som holdes 11. november.

Det opprinnelige formålet med dagen var å utveksle peperos med hverandre i håp om å bli høyere og tynnere. Peperos er en kjeksstang, dekket eller fylt med f.eks. sjokolade og nøtter, vanilje, jordbær, ost og/eller knuste mandler.

I moderne tid utveksles peperos for å vise hengivenhet for venner og kjære.

Du finner matoppskrifter fra Sør-Korea her.

Pepero Day - pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream
Pepero Day – pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pepero Day i Sør-Korea

Pepero Day ble opprettet i 1994. Det er en høytid i Sør-Korea som ligner på Valentinsdagen, men som holdes 11. november.

Det opprinnelige formålet med dagen var å utveksle peperos med hverandre i håp om å bli høyere og tynnere. Peperos er en kjeksstang, dekket eller fylt med f.eks. sjokolade og nøtter, vanilje, jordbær, ost og/eller knuste mandler.

I moderne tid utveksles peperos for å vise hengivenhet for venner og kjære.

Du finner matoppskrifter fra Sør-Korea her.

Pepero Day - pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream
Pepero Day – pepero med smakene mango, jordbær og cookies & cream

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Libanons nasjonaldag

Libanon feirer sin nasjonaldag etter frigjøringen fra Frankrike 22. nov. 1943. De fleste har fri denne dagen og feirer bl.a. med militærparader. Libaneserne  henger også libanesiske flagg utenfor hjemmene sine.

Libanesisk mat er en blanding av sør, vest og øst. De serverer meze, som er spennende småretter. De er glade i salater i glade farger. Maten smaker mye, men er ikke spesielt sterk. Du finner spennende matretter fra Libanon her.

 

Libanons nasjonaldag

Libanon feirer sin nasjonaldag etter frigjøringen fra Frankrike 22. nov. 1943. De fleste har fri denne dagen og feirer bl.a. med militærparader. Libaneserne  henger også libanesiske flagg utenfor hjemmene sine.

Libanesisk mat er en blanding av sør, vest og øst. De serverer meze, som er spennende småretter. De er glade i salater i glade farger. Maten smaker mye, men er ikke spesielt sterk. Du finner spennende matretter fra Libanon her.