Julienne Fries Day

Julienne Fries Day feires til ære for grønnsaker som er skåret i tynne strimler (julienne). Det ser ganske lekkert ut, men tar litt tid, som du skjærer det med kniv. Jeg kan gjerne innrømme at jeg jukser litt og du finner oppskrift HER.

 

Julienne Fries Day

Julienne Fries Day feires til ære for grønnsaker som er skåret i tynne strimler (julienne). Det ser ganske lekkert ut, men tar litt tid, som du skjærer det med kniv. Jeg kan gjerne innrømme at jeg jukser litt og du finner oppskrift HER.

 

Cheese Sacrifice Purchase Day

Cheese Sacrifice Purchase Day feires i USA i dag. Opprinnelsen er at du denne dagen skulle kjøpe ost, for å putte den i musefella. Jeg vet om mange bedre måter å bruke ost på enn det, så her finner du noen tips:

Ost og kjeks med spennende tilbehør
Ost og kjeks med spennende tilbehør

 

Ostesufflè
Ostesufflè

 

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks
Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

 

Ostekake med rom og rosin
Ostekake med rom og rosin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cheese Sacrifice Purchase Day

Cheese Sacrifice Purchase Day feires i USA i dag. Opprinnelsen er at du denne dagen skulle kjøpe ost, for å putte den i musefella. Jeg vet om mange bedre måter å bruke ost på enn det, så her finner du noen tips:

Ost og kjeks med spennende tilbehør
Ost og kjeks med spennende tilbehør

 

Ostesufflè
Ostesufflè

 

Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks
Oste- og pistasjdessert med italiensk kjeks

 

Ostekake med rom og rosin
Ostekake med rom og rosin

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkål- og gulrotpuré

Blomkål- og gulrotpuré er ekstra fin å lage om du har grønnsaksrester og den passer til både kjøtt og fisk.

4 gulrøtter skrelles og deles i skiver

1/2 blomkål, fjern blader og det groveste på stilken og del i biter

Fløte, til det dekker

2 ss grønnsaksfond

Pepper og ev. salt

Gulrøttene og blomkålen legges i en kjele. Hell over fløte til det nesten dekker. Tilsett fond og et lite dryss pepper. Kok langsomt opp, så ikke fløte brenner seg. Kok til grønnsakene er møre. Kjør til en jevn masse og smak til om den må ha salt og ev. mer pepper.

Blomkål- og gulrotpuré
Blomkål- og gulrotpuré

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Kylling teriyaki

Kylling teriyaki med nudler kommer fra Japan og jeg liker godt japanske smaker. Det spesielle med denne oppskriften, er at sausen lages klar først og helles over retten helt mot slutten. Du kan også kjøpe ferdig teriyakisaus, om du har dårlig tid. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

Hjemmelaget teriyakisaus:

2 dl soyasaus

2 ss vann

1 ss sesamolje

2 ss riseddik

3 ss brunt sukker

3 ss honning

1 revet hvitløksfedd

1 ss revet ingefær

Bland alt i en kjele. Kok opp og la den koke i 10 minutter. For at sausen skal bli tykkere, kan du røre inn litt bakepulver i en liten del av sausen, og så blande det inn igjen i sausen og la det stå på kjøkkenbenken for å bli tykkere.

Kyllingen:

650 g kyllingfilet i strimler

1 pk sopp, gjerne shitake

2 løk i strimler

1 paprika i strimler

2 bok choy, hele blader

Brun kyllingen i olje, tilsett løk og sopp og la det frese i noen minutter. Rør inn paprika og tilsett sausen. Kok opp og rør inn bok choy.

Serveres kylling teriyaki med sobanudler, eller andre nudler du har lyst på. Du kan også servere ris til, om du ønsker det i stedet.

Kylling teriyaki
Kylling teriyaki

Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Japan HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vinaigrette til fisk og skalldyr

Denne vinaigretten er min absolutte favoritt til østers, men den passer til andre typer skjell, salat og fisk også. Om du skal servere den til gjester, kan du gjerne lage den dagen i forveien, for den holder seg godt i kjøleskapet, bare ta den ut litt før servering, så den ikke er helt iskald.

1 sjalottløk, finhakket

1 ts frisk ingefær, finhakket

1 ts fersk, rød chili, finhakket

1 ss bladpersille, finhakket

1 dl kirsebæreddik eller annen bæreddik, f.eks. bringebær

4 ss soyasaus

1 lime, saften

1 ts brunt sukker

2 ss ekstra jomfru olivenolje

Rør alt sammen og la det stå kaldt og tildekket i 1 time tid før den skal serveres. Du trenger ikke så mye av vinaigretten over maten, for den er ganske smaksrik.

Vinaigrette til fisk og skalldyr
Vinaigrette til fisk og skalldyr

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplekompott

Eplekompott kan brukes til mange desserter, f.eks. med is, krem, i smuldrepai eller i lag med fromasj. Den smaker også godt i bløtkake og som tilbehør til andre slags kaker. Den kan også brukes på frokostblanding.

6 epler

2 ss vann

100 g sukker

1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø

1 bit kanelbark

Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.

Eplekompott
Eplekompott

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tapas – spanske småretter

Tapas – spanske småretter kan varieres nesten i det uendelige. Det behøver ikke å være så mye jobb heller, det bestemmer du selv.

Det fine med tapas er at gjestene selv kan velge det de har lyst på og at tapasmåltidene gjerne varer lenge, noe vi synes er hyggelig.

Det smaker godt med litt sangria, når man skal spise tapas og den finnes i både hvit og rød variant. Du finner også oppskrift på en alkoholfri variant her.

 

Denne gangen har jeg brukt kyllingklubber, syltet mango, fylt chili, syltet paprika, soltørkede tomater og spanske oster, som du får kjøpt på Meny. I tillegg har vi mozzarellakuler, en couscoussalat, bønnesalat,  fylte dadler, oliven, aioli, og en deilig, spansk spekeskinke. Det meste av dette får du kjøpt i de fleste matbutikker og det gjør at det ikke er mye jobb.

Omeletten er hva spanjolene kaller en tortilla. Vår består av stekte potetskiver, baconterninger, sammenpisket egg, fløte, kajennepepper, salt og pepper. På toppen har vi lagt finstrimlet vårløk og reven ost. Du finner oppskrift på tortilla her.

Jeg serverer alltid tapas med deilig brød til, for eksempel olivenbrød eller focaccia, som du finner oppskrift på her. Begge fås kjøpt ferdige, men er også enkle å bake selv.

Det gule serviset er håndmalt og vi har tatt det med hjem litt etter litt, fra Spania.

Tapas
Tapas

 

Til dessert er det godt med for eksempel Crema Catalana, som du finner oppskrift på her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sjokoladesaus

Sjokoladesaus kan brukes til både desserter og kaker og den smaker godt, både lunken og kald.

3/4 dl fløte

1/2 dl lys sirup

1/2 dl brunt sukker

1/4 dl kakao

100 g kokesjokolade

1 ss smør

1/2 ts vaniljeekstrakt

Kok opp fløte, sirup, sukker og kakao i en kjele, mens du rører og la det småkoke i 5 min.

Skru av platen og tilsett sjokolade, smør og vanilje. Rør til alt har smeltet og sjokoladesausen er jevn.

Sjokoladesaus
Sjokoladesaus

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.