Mazariner

Mazariner er tradisjonelle kaker, som opprinnelig kommer fra Sverige. Den er ikke vanskelig å lage og er super å ha i fryseren.

Mørdeig:

400 g hvetemel
150 g melis
200 g smør
1 egg
Kjør alt sammen i en kjøkkenmaskin eller elt sammen for hånd.
Kle mazarinformer i aluminium med mørdeig og sett dem i kjøleskapet i min. 30 minutter, mens du lager fyllet.

Mandelfyll:

3 egg
150 g melis
100 g smør
1 ts vaniljeekstrakt
2 ss hvetemel
250 g malte mandler (ev. mandelmel)
8 dråper mandelessens
Pisk egg og melis til lys og luftig eggedosis. Rør inn resten av ingrediensene og hell blandingen over i en sprøytepose. Klipp tuppen av posen og fordel mandelfyllet i formene.
Stek mazarinene på stekeplate, midt i ovnen, på 180 grader i 25 minutter. Kakene skal være lyse på overflaten når de er ferdigstekte. Avkjøl før du tar på glasuren.

Glasur:

250 g melis
3 ss vann
Rør melis og vann sammen til en tykk glasur og smør den på toppen av hver mazarin.
Mazariner holder seg myke i noen dager i kjøleskapet, eller du kan fryse dem uten glasur og ta på den, mens mazarinene tiner.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hvalbiff med potetmos og rødvinssaus

Hvalbiff med potetmos og rødvinssaus er kanskje min favorittrett med hval og med grilla grønnsaker smaker det ekstra godt.

Potetmos:

500 g mandelpoteter

150 g smør

6 ss fløte

Salt og pepper

Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.

Mos potetene, og rør inn smeltet smør og fløte. Pisk til du får en jevn og luftig puré. Smak til med salt og pepper.

Sausen:

1/2 finhakket løk

litt smør til steiking

2 fedd finhakket hvitløk

4 dl rødvin

2 ss god og søt balsamicoeddik

2 laurbærblader

1 kvast rosmarin

4 dl god kraft, f.eks. grønnsak eller kylling

100 g smør

1 ss maisenna

Salt og pepper

Blank løken i litt smør. Tilsett hvitløk, balsamico og rødvin og la det koke til 1/4 av væskemengden, det tar ca. 30 min. Tilsett kraft, laurbær og rosmarin og la det koke i 20 minutter til. Sil blandingen og tilsett maisenna. La det få et raskt oppkok og tilsett smøret. Når smøret er tilsatt, skal ikke sausen koke mer, kun røres i til smøret har smeltet.

Hvalen:

200 – 250 g hvalbiff per person

Salt og pepper

Krydre biffene med salt og pepper og stek eller grill dem 3 min. på hver side.

 

Du finner oppskrift på grilla grønnsaker her.

Hvalbiff med potetmos og rødvinssaus
Hvalbiff med potetmos og rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mai Tai

Mai Tai kommer fra Oakland i California og ble funnet opp av Victor Bergeron. Historien sier at den første gjesten som smakte den, sa: «Maita’i roa ae!» som betyr «den aller beste» eller «av en annen verden» på Tahitisk, derav navnet.

2 cl hvit rom

2 cl run rom

1 cl grenadin

2 cl cointreau

1 cl mandelsirup

Saften av 1/2 sitron

Rist alle ingrediensene sammen med isbiter i en drinkmikser og sil det longdrinkglass med is i. Pynt etter eget ønske og for Mai Tai, kan pyntingen gjerne ta litt av.

 

Mai Tai
Mai Tai

Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza Jamaican style

Pizza Jamaican style har deilig smak av Karibia. Du kan få den så sterk eller mild du ønsker, ved å justere chilimengden. Denne oppskriften er nok til 2 pizzaer.

Start med bunnene:

6 dl tipo 00 mel

2 ss olivenolje

1 ts salt

1 ts sukker

1/2 pose tørrgjær

Ca. 2,5 dl lunkent vann

Elt alt godt sammen. Pass på at deigen ikke blir for fast, men heller nesten litt for våt (sånn at den akkurat kan trykkes ut). La den heve i minimum 1 time. Du kan også lage deigen dagen i forveien og la den heve langsomt i kjøleskapet. Del deigen i to og trykk hver bunn runde og flate.

 

Når deigen hever kan du starte med marinaden/toppingen:

4ss jerk caribbean chili sauce

4ss rømme

1ss sterk sennep

Saften av 1 lime

3 strimlede kyllingfileter legges i halvparten av marinaden. Resten av marinaden spares i en bolle i kjøleskapet til du skal spise og brukes som topping.

Ta kyllingen opp fra marinaden og stek den nesten ferdig i en panne med litt olje.

Pizzasausen:

1 liten boks Mutti pizzasaus

1 fedd hvitløk

2 brune sukkerbiter

1 ts kanel

1 ts muskat

2 ts tørket timian

1 ts allehånde

Alt blandes i en kjele og kokes over lav varme i 5 minutter.

Forstek bunnene i noen minutter på 300 grader. Bre sausen utover pizzabunnene. Legg på kyllingen, 1 strimlet paprika, 1 boks ananas i biter, 100 g biter av blåmuggost, reven ost etter ønske, 50 g hakkede valnøtter og masse hel rød fersk chili (eller ikke så mye, om du ikke liker det).

Stek pizzaene videre på 300 grader, til de får fin farge. Når pizzaen er ferdig stekt, legger du på båter av lime og frisk koriander.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kebab av lammedeig

Kebab av lammedeig er mer enn det du får kjøpt på norske gatekøkken. Prøv å lage det selv og få en helt annen opplevelse. Det er ikke mye jobb og det smaker så mye, mye bedre.

1/2 kg lammedeig (eller karbonade)

2 egg

1 ss kebabkrydder

2 ts mynte

1 ts pepper

Elt alt godt sammen og stek en liten prøvebolle i stekepanne, for å kjenne om den trenger mer krydder. Pakk deigen rundt grillspyd, ca. 200 g på hver og legg dem på grillen. Når de har fått fin farge på undersiden, kan du snu dem og grille dem ferdig.

Kebaben kan gjerne serveres med en frisk salat og ønsket dressing, kanskje cacik, som er tyrkias svar på tzatziki:

1/2 hvitløksfedd

250 ml yoghurt

1 ts tørket mynte

150 g agurk, skrelt og finhakket

salt

Mos hvitløksfedd med litt salt i en morter. Bland yoghurt, hvitløk og mynte i en bolle. Vend inn agurken og smak til med salt.

Om du vil ha pita til kebaben din, kan du kjøpe halvstekte, eller gjøre som meg, lage dem selv. Du finner oppskrift HER.

Kebab av lammedeig
Kebab av lammedeig

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat, det er en fin tradisjon. Selv om vi ikke har fri på sankthansaften i Norge, om den ikke faller på helgen, markerer vi den alltid hos oss med rømmegrøt og spekemat. Her er mine tips for et godt midtsommermåltid.

Velg spekemat etter eget ønske, jeg har brukt rødvinspølse, morr, fårepølse, to forskjellige langtidsmodnede spekeskinker (Æra og Santa Kristina) og tørrsaltet speket biff. Jeg lager også en salat av ingredienser fra hagen i tillegg til ingredienser fra kjølerommet. Jeg skjærer opp en halv melon også, for vi synes det er godt med det litt søtlige ved siden av den salte spekematen. Beregn 150 g spekemat per person.

Eggerøren lager seg nesten selv. Denne oppskriften er til 2 personer:

3 store egg

2 ss  fløte

1 ss  finhakket gressløk

Smør til steking

Nykvernet hvit pepper

Smelt en klatt smør i en stekepanne på middels varme. Pisk sammen ingrediensene og hell dem i panna. Rør hele kontinuerlig med en sleiv eller stekespade. Det er viktig å ikke steke røren for lenge, ca. 10 minutter er nok.

 

Potetsalat:

1 boks rømme

1 pose majones

4 ss agurkmiks

2 finstrimlet vårløk

Salt og pepper

1 kg poteter

Kok poteter og del dem i terninger, når de har blitt kalde nok til å holde i.

Bland rømme, majones, agurkmiks, vårløk, salt og pepper. Tilsett potetene, bland godt sammen og sett kaldt til den skal brukes. Nesten like enkelt som å kjøpe ferdig, men smaker veldig mye bedre.

Du finner oppskrift på rømmegrøt HER.

Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat
Feire sankthansaften (midtsommer) med rømmegrøt og spekemat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Favorittsausen vår til skalldyr

Favorittsausen vår til skalldyr passer til alt fra hummer til diverse skjell og er i tillegg kjapp og grei å lage.

1 pose majones

2 ss agurkmiks

2 ss vårløk, finhakket

1 ss Worcestershire Sauce

1 ss sitronsaft

80 g ketsjup

1 ss kapers

2 ss persille, finhakket

1 ts pepper

1 ts salt

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper.

 

Favorittsausen vår til skalldyr
Favorittsausen vår til skalldyr

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Alt-i-en-form-kylling

Alt-i-en-form-kylling er en av de greieste formene for middagstilbereding. Jeg liker denne måten å lage mat på, siden det går kjapt og det blir lite rot og oppvask.

Denne formen med kylling smaker kjempegodt og kan selvfølgelig varieres etter smak, humør og årstid. Denne oppskriften er passe til 2 pers, men man kan jo fylle hele langpanna og lage til hele slekta, om man vil.

Start med en ildfast form og litt smør eller olje.

Tilsett:

4 poteter i tynne skiver

Litt salt og pepper

Sett i ovnen på 220 grader. Mens potetene bruner seg, skjæres

2 løk i tynne skiver

8 sjampinjonger i strimler

Fordel løk og sopp utover potetene, dryss over litt kyllingkrydder og sett alt i ovnen igjen og nå bør det få stå til det får litt farge. Nå kan du bruke tiden til grønnsaker etter eget ønske. Jeg har brukt: 

12 minitomater delt i to

Legg på tomatene. Bland sammen:

1 dl vann

1 fedd finhakket hvitløk

2 ss kyllingfond

Hell blandingen over deretter legges:

3 kyllingfileter, som krydres med kyllingkrydder

 200 g ost i terninger

La det stå i ovnen til alt er klart, ca. 20 – 30 min.

 

Alt-i-en-form-kylling
Alt-i-en-form-kylling

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia er lett å lage og smaker veldig godt til både rød og hvit fisk.

300 g agurk i avlange skiver

3 ts Ponzu med sitron

Mariner agurkskivene med ponzusausen.

Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia
Agurksalat til fiskeretter fra Sør-øst Asia

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Honningglasert frukt og valnøtter

Honningglasert frukt og valnøtter er nydelig tilbehør til smaksrike oster. Det er enkelt å lage og ser imponerende ut, så hvorfor ikke pynte et glass og gi det bort som gave?

4 tørkede aprikoser

2 fiken

4 dadler

1 dl flytende honning

1 dl grovhakkede valnøtter

2 rosmarinblader

Del aprikos, fiken og dadler i små terninger. Varm honningen i en kjele på lav temperatur sammen med frukten. Trekk kjelen til side og bland inn valnøtter og rosmarinblader. Hell blandingen over på et glass. Det  smaker best om du lar det stå til neste dag, men det kan også spises med en gang, om du ikke har tid til å vente.

Honningglassert frukt og valnøtter
Honninglassert frukt og valnøtter

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.