Vietnamesisk salat

Vietnamesisk salat er god både alene, som en lett lunsj, eller forrett eller som tilbehør til en hovedrett. 1 hode isbergsalat, finstrimlet 1 gul paprika, strimlet 1 rød paprika, strimlet 2 vårløk, finstrimlet 1 liten boks eksotisk frukt, i små biter 1 pose chilicashew 1 liten potte koriander, bladene Legg alt i lag utover et fat. Dressing: 1 lime, saften 2 ss fishsauce 2 ss brunt sukker 1 ts fersk, revet ingefær 1 hvitløksfedd, finhakket 1/2 rød chili 2 ts sesamolje Lag dressingen og fordel den utover salaten.
Vietnamesisk salat
Vietnamesisk salat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kylling Marengo

Kylling Marengo er en fransk tradisjonsrett oppkalt etter slaget ved Marengo, hvor Frankrike v/Napoleon slo Habsburgmonariet i det som nå er Piemonte i Nord-Italia. Tradisjonelt serveres retten med et speilegg på toppen og reker eller languster, men det er ikke så vanlig lenger. Denne oppskriften er enkel og velsmakende og det ca. én time å tilberede den. Oppskriften er passe til 4.

800 g kyllingbryst, i strimler

1 dl mel

1 dl ekstra virgin olivenolje

2 ss smør

1 stor løk, i skiver

1 paprika, i strimler, gjerne syltet

2 fedd hvitløk, finhakket

1 pk sopp, i skiver

1 dl tørr hvitvin, eller tørr sherry

2,5 dl kyllingkraft (ev. fond og vann)

1 boks hakkede tomater

1/2 sitron, kun saften

2 ss tomatpuré

1 neve fersk persille

1 laurbærblad

Salt og pepper

Pasta eller ris, ev. godt brød, som f.eks. olivenbrød

Fremgangsmåte:

Hell melet i en brødpose og tilsett kyllingen. Hold posen tett og rist, så du får dekket kyllingen med mel.

Fres løk og paprika i litt av olivenoljen, til løken er blank. Hell blandingen over på en tallerken. Tilsett litt mer olivenolje i pannen og brun kyllingen på alle kanter. Hell kyllingen over på en tallerken. Smelt smøret i pannen og brun soppen i 5 minutter. Tilsett hvitløken og fortsett å steke i 1 minutt. Hell vinen i pannen og kok til den nesten er fordampet. Tilsett kyllingkraft, tomater, sitronsaft og tomatpuré, bland godt og kok opp. Legg kyllingen og grønnsakene tilbake i pannen sammen med persillen og laurbærbladet.

La det småkoke i ca. 10 minutter, eller til kyllingen er gjennomstekt. Smak til med salt og pepper.
Fjern laurbærbladet og server med pasta eller ris, eller bare med nybakt olivenbrød.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus er en rett som oser av sommer og jeg lager den alltid når den nye, hvite aspargesen har kommet. Potetsalaten kan serveres både varm og kald.

Potetsalaten:

1 pose nypoteter, kokt og delt i skiver

2 ss kapers

2 ss hvit balsamicoeddik

4 ss god olivenolje

1 neve finhakka urter, f.eks. bladpersille eller kjørvel

salt og pepper

Bland alt sammen og la det stå med plast eller lokk over til servering, gjerne i romtemperatur.

Sausen:

1 pose aspargessuppe

1/2 mengde væske av det som står på posen

Bland sammen i en kjele og kok opp under omrøring.

Sommerskinka:

1 sommerskinke eller ferdig kokt bayonneskinke, skjæres i skiver og brukes kald. Om du vil ha den varm, kan du legge den, med vakumposen på, i en kjele med kokende vann i ca. 30 min.

Aspargesen:

1 bunt asparges

Litt olivenolje til pensling

Salt

Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Smør på olivenolje, dryss over litt salt og grill den i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.

Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus
Sommerskinke med potetsalat og aspargessaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Melkekaker – Kalaallit Kaagiat

Melkekaker er vanlig i Kristiansandsområdet. De kan minne om julekake, men har ikke sukat og de smaker ekstra godt lune, med smør og brunost på. Denne oppskriften gir 12 kaker, så den kan gjerne halveres, om du synes det blir litt mange. En kuriositet er at de også finnes på Grønland, under navnet Kalaallit Kaagiat. 1 l melk 350 g smør 5 dl sukker 100 g gjær el. 2 poser tørrgjær 2 store, sammenpiskede egg 1,6 kg mel 1 pk rosiner Kok opp melk, smør og sukker. Avkjøl til blandingen er lunken og bland den sammen med resten av ingrediensene. Sett den til heving, gjerne i et par timer. Del deigen i 12 emner og form kakene. La det heve igjen, gjerne 1 time, før de stekes midt i ovnen på 210 grader i 15 – 20 minutter. Melkekaker kan fint fryses. Tines og varmes opp på 175 grader i noen minutter for å få tilbake den nystekte følelsen.
Melkekaker - Kalaallit Kaagiat
Melkekaker – Kalaallit Kaagiat
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.

Piggelin

Piggelin er oppkalt etter en svensk iskrem og har en god smak av Pisang Ambon, som er en frukt- og urtelikør, med en del banansmak.

4 cl vodka

3 cl Pisang Ambon

Sitronbrus

Fyll et drinkglass med isbiter, tilsett vodka og Pisang Ambon, og fyll opp med sitronbrus. Pynt med lime, sitron eller stjernefrukt i skiver.

 

Du finner flere velsmakende drinker, både med og uten alkohol HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spansk borddekking

Spansk borddekking forbindes med glade farger og jeg er så heldig at jeg har et spansk service, som vi fant hos en keramiker på la Manga. I tillegg til spansk mat, passer det fint til de andre landene rundt Middelhavet også.

Når jeg er på steder med servietter, holder jeg alltid utkikk etter varianter, som passer temaer jeg vil dekke til og serviser jeg har i skapene mine.

Jeg tar ofte med en serviett eller en del av serviset til blomsterdekoratøren, så hun kan hente inspirasjon til farger, type blomster og stil på dekorasjonen.

Bestikket er fra Halvor Bakke og er favorittbestikket mitt. Vinglassene er fra Riedel og dessertvinglassene er Sonja fra Hadeland.

Menyen vår for spansk aften denne gangen finner du HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Spansk 3-retters meny

Spansk 3-retters meny er sammensatt av noe av det beste Spania har å by på og mye kan gjøres klart i forkant, så du har tid til å kose deg, når gjestene kommer.

Velkomstdrinken er velkjent for alle som har vært i Spania, sangria. Den er sval og leskende og i stedet for isbiter, legger jeg jordbær, bringebær og blåbær i fryseren og heller dem frosne i sangriaen. Da bevarer du smaken og sangriaen blir ikke utvannet av isbiter som smelter. Du finner oppskrift på en deilig sangria HER. Om du ikke har lyst il å lage sangria selv, får du ferdige blandinger på polet, som kan tilsettes frukt og bær før servering.

Forretten er en kald tomatsuppe, gazpacho, som kan gjøres klar i god tid. Den serveres med ristet olivenbrød og serranoskinke på toppen og oppskriften finner du HER.

Spansk 3-retters meny - forrett
Spansk 3-retters meny – forrett

Til forretten drikker vi en spansk hvitvin, Terras Gauda O Rosal 2021. Den har fruktig aroma preget av moden frukt, sitrus, eple og blomst og har hint av tropisk frukt.

Hovedretten er noe av det spanskeste som finnes, nemlig nasjonalretten, paella. Den består i hovedsak av ris, kylling og skalldyr og du finner oppskriften HER.

Spansk 3-retters meny - hovedrett
Spansk 3-retters meny – hovedrett

Til hovedretten serverer vi en Bardos Reserva 2016, som er en moden rødvin, med fruktige, røde bær og en del tanniner.

Desserten er flan de Naranja, som er en appelsin- og karamellpudding, som virkelig kan anbefales, og du finner oppskriften HER.

Spansk 3-retters meny - dessert
Spansk 3-retters meny – dessert

Til desserten smaker det godt med et glass Moscatel de Cheste, som selges på 3 ltr. på Vinmonopolet.

 

Du finner tips til borddekkingen her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Islandsk kake

Islandsk kake smaker godt, både til kaffen og til dessert, gjerne med et glass dessertvin til.

Bunn:

4 eggehviter

2 dl sukker

2 dl kokosmasse

100 g kokesjokolade, finhakket

Pisk eggehviter og sukker hvitt og stift. Bland inn kokos og sjokolade. Stekes i smurt form på 24 cm i diameter på nederste rille på 175 grader i ca. 1 time.

Eggekrem:

4 eggeplommer

100 g sukker

1 dl fløte

100 g romtemperert smør

1/2 ts ekte vaniljeekstrakt (ev. 1 ts vaniljesukker)

Kok opp fløte, eggeplommer og sukker. Rør inn vanilje og smør og la eggekremen avkjøles helt.

Krem:

3 dl fløte

1 ss sukker

100 g kokesjokolade, finhakket

Pisk fløte og sukker til krem, før du rører inn kokesjokolade.

Montering av islandsk kake:

Legg kakebunnen på et fat, fordel vaniljekremen over og til slutt kremen.

Islandsk kake
Islandsk kake

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Plukkfisk – plokkfiskur

Plukkfisk – plokkfiskur er tradisjonsmat i Norge og på Island, det smaker godt og er en fin måte å bruke opp fiskerester på. I tillegg er det en rett barn lett kan like.

600 g kokt fisk
8 poteter
1 purre, i strimler
3 gulrøtter, i små terninger
4 dl frosne erter
2 ss smør

Plukk fiskekjøttet fri fra skinn og bein og del i biter med en gaffel. Kok potetene møre i lettsaltet vann eller bruk kokte poteter fra dagen før. Del potetene i biter.

Fres purre og gulrøtter i smør i en panne på høy varme i ca. 5 minutter. Tilsett i erter og stek videre i 3 minutter.

Hvit saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
5 dl melk
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1/4 ts malt muskat

Smelt smør i en tykkbunnet kjele på middels varme. Rør inn mel og spe med melk i flere omganger. Rør ut klumpene og la det koke opp mellom hver gang.

Plukkfisk - plokkfiskur
Plukkfisk – plokkfiskur

Mos potetene lett i den hvite sausen, vend inn grønnsaker og fisk og smak til med salt og pepper.

Gratiner gjerne i ovnen med strøkavring på 200 grader, til toppen er gyllen og sprø eller server med sprøstekt bacon og finhakket persille på toppen.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Carpaccio

Carpaccio er lettvint og godt og kan lages på mange måter, med basisen er rått kjøtt av god kvalitet. Jeg har brukt oksefilet, som jeg har fryst ned og tint langsomt i kjøleskapet.

Oksefilet

Parmesan

Ruccola

Pistasjnøtter

Olivenolje av god kvalitet

Balsamico, tyktflytende

Når fileten er halvtint, skjæres den i løvtynne skiver, ca 100 g per person. Legg kjøttet i et tynt lag utover et fat, eller på tallerkener.  Dryss over pistasjnøtter, ruccola og parmesan. Risle over litt god olivenolje og en tyktflytende balsamico. Til slutt gir du retten et dryss nykvernet salt og pepper.

Carpaccio
Carpaccio

 

Server carpaccio til forrett, lunsj eller en liten kveldsrett.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.