Blåbær- og basilikumsmash er kjempegodt og aller best med Hendrick’s Gin. Om du ønsker en mindre sterk drink, kan du tilsette tonic til slutt og røre forsiktig.
6 cl gin
1,5 dl friske blåbær
4 friske basilikumblader
3 cl sitronsaft
10 cl enkel sirup (sukkerlake)
Bland friske blåbær, basilikum og sitronsaft i et drinkmixer og mudle det godt. Sil blandingen over i et glass med is og tilsett gin og enkel sirup. Rør det sammen og pynt med blåbær og basilikum på en cocktailpinne.
Blåbær- og basilikumsmash
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle er en deilig rett, som er overraskende enkel å lage. Både sausen og marineringen kan gjøres dagen i forveien, så den er veldig egnet som mat i en travel hverdag. Om du lager noe av sausen uten chili, er det en super rett for de minske også. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Vietnamesisk kylling- og nudelbolle
Kyllingen og marinaden:
600 – 800 g kyllinglårfileter
1 stilk sitrongress, den hvite delen, delt i store biter som er enkle å plukke ut senere
2 hvitløksfedd, finhakket
2 ss limesaft
1 ss soyasaus
2 ss fishsauce
2 ss brunt sukker ev. honning
1 ss rapsolje eller annen nøytral olje
Bland kylling- og marinadeingredienser og sett det kaldt, så kyllingen blir godt marinert, minimum 1 time, gjerne 1 døgn.
Varm litt nøytral olje i en stekepanne over middels varme og brun kyllingen til den er gyllenbrun og gjennomstekt, ca. 6 til 8 minutter. Skjær den i tynne skiver.
Nuoc Cham (vietnamesisk saus):
1/2 dl fishsauce
4 ss risvineddik
2 ss sukker
1 dl vann
2 hvitløksfedd, finhakket
1 rød chili, finhakket
3 ss limesaft
Bland alle ingrediensene til sausen, rør godt så sukkeret løses opp. La sausen hvule i minst 20 minutter og sett ev. kaldt til den skal brukes.
Nudelbolle:
1/2 ss olje
200 g nudler kokt etter anvisning på pakken
2 grovt revne gulrøtter (julienne)
1 agurk i strimler (julienne)
1 paprika i strimler
4 never finstrimlet isbergsalat
Mynteblader, finstrimlet
Koriander, finstrimlet
Serveringen:
Når alle ingrediensene er klare, kan vietnamesisk kylling- og nudelbolle serveres på to forskjellige måter:
Individuelle porsjoner: Legg nudler og grønnsaker hver for seg i bollene. Legg på kyllingskiver og dryss over urter. Drypp over noen spiseskjeer med Nuoc Cham – ca 4 ss per per porsjon).
Plukk selv: Sett alle ingrediensene i hver sin bolle på bordet og la gjestene lage sine egne boller.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetform med røkt ørret er en enkel og smakfull hverdagsrett, for både liten og stor. Du kan ev. lage retten med røkt eller gravet laks også.
Jeg har brukt røkt ørret fra Kim Rudi. Den finnes i flere varianter, så hvilken du velger er litt smak og behag, men jeg liker å variere, så retten blir litt forskjellig hver gang.
Oppskriften er passe til 4 personer.
3 dl crème fraîche
2 dl fløte
600 g halvkokte poteter, i tynne skiver
Ev. 1 ts salt
1 ts pepper
2 hvitløksfedd, finhakket
1/2 purre, finstrimlet
1 neve finhakket dill
1 ss smør til formen
250 g røkt ørret i skiver, ev. gravet laks
1 glass kapers
100 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Potetform med røkt ørret på gangPotetform med røkt ørret med væske
Smør en ildfast form. Smak på den røkte ørreten, om den er veldig salt, dropper du ekstra salt i retten. Bland crème fraîche, fløte, pepper og ev. salt.
Legg potet, ørret i skiver, purre og dill lagvis i formen. Avslutt med et lag poteter. Hell over fløteblandingen, dryss over ost og stek på nederste rille i ovnen på 175 grader til potetene er møre. Det tar ca. 20-30 minutter.
Kim Rudi:
Kim Rudi har utsalg i Ål sentrum, men produktene kan også kjøpes gjennom Reko-ringen flere steder. De har også egen nettside, hvor du kan se resten av de velsmakende produktene deres.
Her er variantene av røkt ørret du kan velge i:
Pepper og hvitløk
Chilli og koriander
Chilli
Pepper og lime
Kryddermix
Du finner flere retter laget med produkter fra Kim Rudi her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Penneform med skinke og brokkolini har en deilig ostesaus, som er lett å like for både små og store. Oppskriften er passe til 4 personer.
250 g makaroni
2 ss smør
4 ss hvetemel
6 dl melk
2 hvitløksfedd, finhakket
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
1 pk brokkolini i munnstore biter
1/2 purre i tynne strimler
200 g kokt skinke i terninger
Kok penne som anvist på pakken, hell av vannet og sett til side.
Smelt smøret i en kjele, tilsett mel og rør godt. Spe med litt og litt av melken, litt du har en passe tykk saus. Rør inn i hvitløk og smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten. Tilsett penne, purre, brokkolini og skinke og bland godt. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over resten av osten. Gratiner retten i stekeovnen på 225 grader til osten er gyllen og bobler. Det tar ca. 20 minutter. Servere penneform med skinke og brokkolini god og varm.
Et tips for en mer «voksen» smak, er å tilsette blåskimmelost i sausen.
Penneform med skinke og brokkolini
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med potet- og tomatsalat er et komplett måltid, selv om det kun er to elementer. Oppskriften er passe til 4 – 6 personer.
Potet- og tomatsalat:
1 kg kokte minipoteter
2 ss kapers
20 minitomater, delt i 2 eller 4 avhengig av størrelsen
ss oliven i skiver
1/2 dl god olivenolje
1 god neve bladpersille, finhakket
2 ss tomat og balsamicoeddik
Salt og pepper
Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper. Middelhavspotetsalat smaker godt kaldt, men aller best når den fortsatt er varm eller lunken.
Tunfisken:
200 – 250 g tunfisk per person.
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper og grill eller stek den som en biff. Den skal være litt rosa i midten, så det holder at den stekes eller grilles 2 minutter på hver side.
Ciorba de Perisoare er en mettende og varmende kjøttbollesuppe fra Romania. Du kan velge om du vil lage den av svin eller storfekjøtt, eller familiedeig. Oppskriften er passe til 4 personer.
Kjøttboller:
500 g kjøttdeig
1 egg
3 dl dill (finhakket)
3 dl persille (finhakket)
50 g ris (langkornet og ukokt)
30 g brødsmuler
1 ts salt
1 ts sort pepper
Elt alle ingrediensene godt sammen, form kjøttboller med en diameter på ca. 2,5 cm.Det blir ca. 18 til 24 kjøttboller, avhengig av hvor store du lager dem.Sett kjøttbollene i kjøleskapet til de skal tilsettes i suppen.
Suppe:
3 dl olivenolje
1 stor løk (hakket)
2 store gulrøtter (hakket)
2 stilker selleri (hakket)
Ev. salt (behøves ikke om kraften er salt nok)
1 ss sort pepper
2 ss tomatpuré
2 l kyllingkraft (ev. vann og fond)
Saften av 1 sitron
1 kvist løpstikke, finhakket
1 egg (sammenpisket)
Persille til pynt
Rømme til servering
Fres løk, gulrøtter og selleri i olivenoljen i ca. 5 minutter, eller til løken er myk og litt gjennomsiktig.Rør inn tomatpuré og tilsett kraften.Kok opp, og tilsett kjøttbollene én om gangen. La det koke i ca. 10 minutter, eller til kjøttbollene er gjennomkokte. Smak til med sitronsaft, løpstikke, pepper og ev. salt. Hell egget sakte inn i en jevn strøm, mens du rører og la suppen koke i et minutt til. Pynt gjerne med litt finhakket persille ved servering.
Server suppen varm med en klatt rømme og gjerne med litt godt brød.
Ciorba de Perisoare
Du finner flere spennende og velsmakende matretter fra Romaina her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 37 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Koklemos er en av mine barndoms matretter. Den besto av kjøttdeig, løk og div. grønnsaker. Den har etterhvert blitt til flere forskjellige retter, men felles for alle er de er kjappe å lage, at alt er i en gryte og gir lite oppvask og jammen smaker det godt også. Jeg har akkurat oppdaget at koklemos ikke finnes, men her er oppskrift på en av dem likevel. Denne kaller vi luksuskoklemos, siden den inneholder både bacon og sopp.
Gnocchi med kjøttsaus (ragu) er lett å like for både liten og stor. Gnocchi er en italiensk klassiker. Det er pasta, men er laget av poteter i stedet for mel og smaker veldig godt. I det siste har det vært mulig å få tak i god, fersk gnocchi i matbutikken og det er jo mye enklere enn å lage selv. Gnocchi kan brukes til det samme som annen pasta.
Pad krapow gai er en av de beste thailandske rettene sønnen min kan servere meg. Det fine med den er at den i tillegg til å smake nydelig også er rask og enkel å lage.
Mishkaki – Mshakiki er nydelige grillspyd som spises i den østlige delen av Afrika og på den arabiske halvøy. Denne varianten er med indrefilet av kalv og er fantastisk mør.
Kokos- og mangopai er en perfekt avslutning på et måltid, med en paibunn laget av nøtter, en deilig kokoskrem og tilslutt et lag med frisk mango. Du kan lage den som én stor pai, eller i porsjonsformer.
Varmrøkt pepperlaks med spennende tilbehør inneholder flere elementer, som til sammen blir til en deilig kombinasjon. Alt kan gjøres klart i forveien, så den passer godt når du får gjester.
Tuvas lapper er nydelige, spesielt når de er nystekte og fortsatt varme. Hun steker dem på takke, men om du ikke har det, kan du bruke en teflonpanne. Det tar bare litt lengre tid.
Tuvas lapper
Ukemeny 37 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.
Persisk kjelår er fantastisk godt i tillegg til at det ser lekker ut. Du får kjøpt kjelår på Meny, men om du ikke får tak i, kan du bruke et lammelår, men det krever lengre tid i ovnen. Du får kjøpt harissa i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.
Marinade:
2 ss tomatpuré
4 hvitløksfedd, knust
4 ss harissa
20 tørkede aprikoser
4 ss granateplesirup
1 potte mynte
Saft og skall av 2 sitroner
2 ts spisskummen
2 ss olivenolje
Salt og pepper
Kjør alle ingrediensene til marinaden sammen i en foodprosessor eller med en stavmikser. Smør in kjelårene med marinaden og la det stå kaldt til marinering over natten.
Kjelårene:
2 lår av kje ( ca. 2,5-3 kg)
400 ml grønnsakskraft
200 ml hvitvin
4 tomater, delt i fire
2 løk, delt i fire
1 liten sitron, delt i fire (kan droppes om du ikke er så glad i syrlig mat)
4 hvitløksfedd, med skall
1 squash, i skiver
Legg løk, tomater, sitronbåter og hvitløk på en kompakt stekeplate. Legg kjelårene oppa og smør det med marinaden. Du kan la det stå i kjøleskapet i opptil 48 timer eller steke det med en gang. Hell i grønnsakskraften og vinen.
Sett stekeplaten i ovnen og stek på 200 grader i 20 minutter, skru deretter ned ovnen til 170 grader varmluft og legg litt folie løst over lammekjøttet. Stek i ytterligere 1 time, og tilsett deretter squashen. Stek deretter i ytterligere 20 minutter. Ta ut, dekk med folie og la hvile i 20 minutter.
Til servering:
En håndfull finhakket mynte
En håndfull finhakket koriander
Granateplefrø
Granateplesirup
1/3 blokk fetaost, smuldret
Dryss over granateplekjerner, mynte, koriander, fetaost og en skvett granateplesirup.
Persisk kjelår
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Amerikansk burger er saftig og godt og passer til både liten og stor. Du kan lage burgerbrødene selv, eller kjøpe dem ferdige. Du finner oppskrift på hjemmelagde burgerbrød her og om du ønsker grove og sunnere burgerbrød, finner du oppskrift her.
1 kg kjøttdeig
35 g panko
1 egg
2 ss worcestershiresaus
2 ss melk
1 ts salt
1 ts hvitløkspulver
1 ts løkpulver
1/2 ts sort pepper
Bland kjøttdeig, panko, egg, worcestershiresaus, melk, salt, hvitløkspulver, løkpulver og pepper. Bland for hånd til kjøttblandingen er glatt og smidig, men ikke lenger. Del blandingen i 6 like store biter og form runde burgere. Lag dem større i diameter enn du vil de ferdigstekte burgerne skal være, for de krymper litt under stekingen. Bruk en skje til å trykke en fordypning i midten av hver burger, så at de ikke blåser seg opp mens de stekes. Grill eller stek burgerne i 3–4 minutter på hver side. Om du vil ha ost på, legger du på den rett etter du har snudd dem.
Legg burgerne i burgerbrød med ønsket tilbehør, for eksempel salat, rødløk, tomat, sylteagurk og dressing.
Burgerdressing:
3 dl crème fraîche
100 g majones
2 ss ketchup
2 ts søt sennep
1 ts hvitløkspulver
1 ss agurkmix
1 ss hvitvinseddik
Nykvernet salt og pepper
Bland alle ingrediensene sammen og sett dressingen kaldt til den skal brukes.
Amerikansk burger med ost, salat, dressing, rødløk i tynne ringer, tomat og sylteagurk
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.