Tomatisert fiskesuppe med laks

Tomatisert fiskesuppe med laks kan brukes som en lunsjrett, kveldsrett eller som forrett til en middag. Du kan også bruke andre faste fiskeslag, både røde og hvite til denne suppen. Denne varianten er ganske så sunn og siden jeg er så heldig å ha fiskekraft i fryseren, som jeg har kokt på fiskebein tidligere, går den raskt å lage. Du kan ev. bruke fiskefond og vann.

1 løk

2 ss olivenolje

2 finhakkede hvitløk

1,5 dl. hvitvin

1,5 ltr. fiskekraft (ev. vann og fiskefond)

2 ss tomatpuré

1 boks ferske minitomater, delt i 2

2 laurbærblader

1 sellerirot i terninger

4 gulrøtter i terninger

2 poteter i terninger

1 finstrimlet purre

1 ts oregano

400 g laks eller ørret

1 neve finhakket bladpersille

Salt og pepper

Finhakk løk og fres dem blank i smør. Tilsett hvitløk og tomatpuré og la det frese med i noen sekunder, mens du rører. Tilsett fiskekraft (ev. vann og fiskefond), tomater og laurbærblader. La det koke i noen minutter. Tilsett potet, gulrot, sellerirot og purre. Del fisken i passe skjebiter. Når gulrøttene er nesten spiseklare, tilsetter du fisken i suppa og lar den trekke til fisken er kokt. Smak til med salt og ev. mer pepper, tilsett litt finhakket bladpersille, rør rundt og server.
Du kan gjerne servere tomatisert fiskesuppe med en klatt rømme og godt brød til, for eksempel disse deilige baguettene.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Zimbabwes nasjonaldag

Zimbabwes nasjonaldag feires som en markering av frigjøringen fra Stor-Britannia i 1980. Dagen symboliserer frihet, samhold og styrke. Zimbabwe har ingen kystlinje og det spiller selvfølgelig en rolle for matkulturen.

Maismel er en viktig del av Zimbabwes kosthold. Den brukes til å lage bota, som er smaksatt med peanøttsmør og de spiser til frokost. Sadza inneholder også maismel og spises til lunsj eller middag. Ellers spiser de kjøtt, som lages til  stuing, stekes, grilles eller soltørkes. Boerewors, som er en svine- eller oksekjøttpølse, spises ofte. De spiser også mye kylling og ris. De er fortsatt påvirket av den britiske koloniseringen og drikker te flere ganger daglig.

Du finner deilig mat fra Zimbabwe her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pizza med pesto og kylling

Pizza med pesto og kylling er en pizzavariant, hvor pesto er pizzasausen. Den beste pestoen er den du lager selv, men pizzaen blir deilig med kjøpepesto også.

Pizzabunn:

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk pizzagjær

1 ss honning

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer  kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann. La deigen heve i bollen, under et klede, til dobbel størrelse (min. 1 time). Trykk eller kjevle den ut og la den etterheve i ca. 30 minutter.  Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.

Pesto:

150 g fersk basilikum

3 dl olivenolje

100 g pinjekjerner

200 g parmesan

2 fedd hvitløk

1 ts salt

Kjør basilikum, pinjekjerner, parmesan, hvitløk og olivenolje i en foodprosessor til du får en kremet masse. Smak til med salt. La stå i romtemperatur til den skal brukes.

Kylling i marinade:

300 g kyllingfilet i strimler

3 hvitløksfedd, finhakket

1 dl olivenolje

La kyllingfileten ligge i marinaden i min. 1 time, men gjerne over natten, før du bruner den kjapt i stekepannen.

Montering:

Pesto

1 pk revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag

1 løk i strimler

1/2 paprika i strimler

10 minitomater, delt i 2

10 oliven i tynne skiver

Smør pesto over hele bunnen. Legg på resten av ingrediensene og stek på 200 grader til pizzaen er gyllen og lekker.

Ruccola

Basilikum

Ta ut pizzaen og dryss over ruccola og basilikum rett før servering.

 

 

Du finner flere spennende pizzavarianter HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kosovo Independence Day

Kosovo Independense Day (uavhengighetsdagen) feires i dag. Hvis dagen er i helgen, er det fri mandagen etter. Kosovo er et av verdens yngste land (2008) og er et av Europas fattigste.

En fun fact er at nasjonalsangen ikke har tekst, kun melodi.

Du finner oppskrifter fra Kosovo HER.

Posna Pogača

Posna Pogača er et hvitt brød som spises på Balkan, Ungarn, Tyrkia og Hellas. Brødet heter litt forskjellig i de forskjellige landene (Pogača, Pogacha, Pogácsa, Pošaça, Pogaçe). Brødet kan enten serveres helt uten ekstra ingredienser, eller det kan blandes inn potet, ost, hvitløk, sesamfrø, solsikkekjerner, valmuefrø, krydder eller urter i melet.

550 g mel, helst tipo 00

1 ts salt

1/2 pk gjær

1 ss sukker

1 ss olivenolje

Ca. 3 dl kaldt vann

Elt alt godt sammen og la deigen heve til dobbel størrelse. Elt sammen igjen og bak ut til et helt rundt brød. Legg brødet på bakepapir, prikk det med en gaffel og gni toppen med litt olivenolje. Ikke dekk til, men la brødet heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Stek på 190 grader i 30 min. før du løfter det og dunker det under for å sjekke om det er ferdigstekt. Lyden skal være hul. Avkjøl Posna Pogača på rist.

Posna Pogača
Posna Pogača

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sufflédagen

Sufflédagen markeres i USA i dag. Sufflé er fellesbetegnelsen på mat som hever seg i ovnen pga. eggene de inneholder.

Har du lyst på sufflé i dag? Sjekk HER.

 

Den dominikansk republikkens uavhengighetsdag

Den dominikansk republikkens uavhengighetsdag feires i dag for å markere at de ble en selvstendig stat i 1844. Dagen feires med millitærparader, tradisjonell musikk og god mat. Den dominikansk republikken er en del av Karibia og maten bærer preg av det.

Du finner mat fra den dominikanske republikken og resten av Karibia HER.

Pastadagen

Pastadagen markeres i Australia i dag og det finnes veldig mange varianter av pasta du kan velge i. Spagetti, farfalle, fettuccine, makaroni og lasagneplater, er av de vanligste. I tillegg finnes mange andre spennende varianter, som f.eks. strozzapreti, pipette rigate, radiatori, stelle, cappelletti, anelli, campanelle, cavatappi, orecchiette, rotelle, cavatelli, ditalini, conchiglie og gemelli, for å nevne noen.

Det er uenighet om hvor pastaen kommer fra og mange mener den kom med Marco Polo fra Asia.

Uansett, du finner masse oppskrifter på velsmakende pastaretter og oppskrift på hjemmelaget pasta HER.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Šopska salat

Šopska salat er en nydelig salat, som serveres i Bulgaria, Tyrkia, Kaukasus, Russland og Balkan. De bruker en geitost som heter sirene, men den har jeg ikke funnet i noen av butikkene jeg handler i. Jeg har brukt Myrdal vellagra kvit geitost, som gir det samme resultatet.

300 g solmodne tomater i terninger

200 g slangeagurk i terninger

200 g grønn paprika i terninger

1 løk i tynne ringer

1 håndfull oliven i skiver

200 g hvit geitost

1 fersk chili, finhakket

2 ss hvitvinseddik

1 dl olivenolje

Finhakket bladpersille

Legg tomater, agurk, paprika, løk og oliven utover et fat. Visp sammen chili, eddik, olje og persille og hell over salaten. Riv over osten og server.

 

Šopska salat
Šopska salat

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Musaka

Musaka, som ikke må forveksles med den greske moussakaen, er en velkjent rett i de baltiske landene og en skikkelig koserett.

Litt olivenolje

2 løk, finhakket

500 g kjøttdeig eller karbonadedeig

1 ss vegeta, ev. knust grønnsaksbuljongterning

Salt og pepper

1,4 kg poteter, skrelt og i tynne skiver (ca. 6 mm)

Eggestand:

4 store egg

240 g rømme

3,5 dl melk

2 ts vegeta, ev. knust buljongterning

1 ts pepper

Persille, finhakket til pynt

Smør en ildfast form (ca. 23 x 33 cm med olivenolje.

Brun løken lett i olje i en stekepanne, tilsett kjøttdeigen og hakk den i småbiter. Brun videre, tilsett vegeta og smak til med pepper. Om det behøves mer salt, rør inn mer vegeta.

Legg 1/3 av potetskivene jevnt utover den ildfaste formen. Fordel halvparten av kjøttdeigen over, før du fordeler den neste 1/3 av potetene over. Legg på resten av kjøttdeigen og tilslutt resten av potetene, gjerne i litt fint mønster.

Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell den forsiktig over kjøttdeigen og potetene. Stek musaka midt i ovnen på 200 grader til potetene er møre og toppen er gyllenbrun. Det tar ca. 45 – 60 min.

La formen stå i 10 minutter før du drysser over persillen, skjærer musakaen i skiver og serverer.

Server gjerne med en salat, f.eks. šopska salat, som du finner oppskrift på HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.