Libanesisk aften er fylt av varme krydder og friske farger. Rettene er ikke sterkere enn du ønsker dem, men har mye smak. Det er vanlig å servere mange retter samtidig, men du velger selv hvilke du ønsker.
En deilig puré, som blir laget av kikerter. Den blir mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød.
En deilig risrett med kylling eller lam. Alt kokes i en gryte og snus opp-ned når retten er klar til å spises. Å lage maqluba er enkelt, men det krever en liten innsats med forkoking av kjøttet og steking av grønnsaker før du legger alt i lag.
Hvilken dag er det i dag? I går var det verdens kyllingdag og verdens diabetesdag, i dag Palestinas nasjonaldag og i morgen Fast Food Day. Du finner masse spennende dager i Aperitivos matkalender. Bla deg gjerne frem til din bursdag og sjekk om den er koblet til en matdag. Trykk deg inn på bildet og få inspirasjon til hva du kan servere denne dagen. Du finner matkalenderen her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Snitsel med spennende potetsalat og erter er en litt uvanlig kombinasjon, men det passer veldig godt sammen. Snitsel er vanlig å servere i store deler av Mellom-Europa og jeg husker godt at når vi spiste på veikro eller kafé, da jeg var liten, valgte jeg alltid snitsel, hvis de hadde det på menyen. Jeg liker å variere tilbehøret og kan anbefale disse potetene som en variasjon. Du får kjøpt spirer på Meny og sikker flere andre matbutikker. Ansjosen er ikke nødvendig, for et godt resultat, men jeg synes den gir en deilig piff til retten, så jeg anbefaler å prøve en liten bit, før du sier nei takk. Om du ikke får tak i kalv, kan du bruke annet storfekjøtt, eller om du kan bruke svin også, om du liker det. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Snitsel:
800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 dl hvetemel
4 egg
5 dl panko eller strøkavring
3 ss smør
3 ss rapsolje
200 g erter (helst ferske eller frosne)
1 ss smør
Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første, visp sammen eggene i den andre og griljermelet i den tredje. Plasser dem etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.
Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler. Stek dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.
Potetene:
200 g poteter per person, gjerne minipoteter
1/2 dl Bergbys søt og sterk pølsesennep
2 ss kapers
1/2 dl olivenolje
1 neve finhakket bladpersille
1 finhakka vårløk
Reddikspirer
1/2 lime, kun saften
Pepper
Kok potetene møre i lettsaltet vann. Om de er fine, kan du bruke dem med skallet på. Rør alt godt sammen og bland med nykokte poteter, før du drysser reddikspirer eller andre spirer over.
Servering:
8 ansjosfileter (frivillig)
2 ss kapers
1 sitron i båter
Erter
Snitsel med spennende potetsalat og erter serveres med ansjos (om du liker det), kapers og sitronbåter. Du kan bruke enten erter fra boks, fra frysedisken, eller om du får tak i ferske, smaker det aller best.
Du finner mange flere oppskrifter på spennende og variert mat fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Laks med sennepssaus kan brukes til både hverdags og fest og er en stor favoritt hos oss. Oppskriften er passe til 4 personer.
Ovnspoteter:
200 g poteter per person
Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter og legg dem i langpanna. Krydre med salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, for eksempel paprika og risle over litt mer olje. Bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og stekes videre til de er sprø utenpå og myke inni.
Sausen:
3 store, finhakkede sjalottløk
1 finhakket hvitløk
1 ts honning
3 dl fløte
1 ss dijonsennep
1 ss fiskefond
Salt og pepper
2 ss finhakket dill
Fres sjalottløk og hvitløk i smør til det er mykt og blankt. Tilsett honning, sennep, fond og fløte og la det småkoke 10 minutter, før alt kjøres sammen til en jevn saus, med en stavmikser. Smak til med salt og pepper og tilsett dill rett før servering.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender og smak til med salt og pepper.
Laksen:
2 l vann
800 g laks
2 laurbærblader
6 ss salt
1 ss hele pepperkorn
1/2 purre i ringer
Kok opp vann, laurbærblader, purre, salt og pepper. Legg i laksen og la den trekke i 10 min.
Servering:
Server laksen med ovnspoteter, sennepssaus, ertepuré og noen purreringer, mens alt er varmt og godt.
Laks med sennepssaus
Du finner masse oppskrifter på deilige fiskeretter, med både laks og andre fiskeslag, fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll er knallgodt og oppskriften gir en lekker og luftig hvetekringle. Det smart å la gjærdeig heve lenge, så ikke la deg begrense av hevetiden jeg har foreslått.
Deigen:
5 dl helmelk
100 g smeltet smør
50 g gjær
1 1/2 dl sukker
2 ts kardemomme
900 g hvetemel
1 ts bakepulver
Elt sammen melk, smør, gjær, sukker, kardemomme, hvetemel og bakepulver. La det stå og heve i 2 timer.
Fyll:
4 dl vaniljekrem
2 dl mandler
1 dl valnøtter
3 dl melis
2 eggehviter
2 ss kaldt vann eller rom
Mal eller finhakk nøtter og mandler i en hurtigmikser, før du tilsetter melisen og kjører alt godt sammen. Pisk eggehvitene luftige og rør dem inn nøtteblandingen, før du tilsetter vann eller rom, og blandet makronfyllet godt sammen.
Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den ut i et stort rektangel på 20 x 100 cm. Smør på et jevnt lag med vaniljekrem (ikke på de 2-3 siste cm av leiven). Dryss over makronblandingen og rull leiven sammen til ei pølse. Legg den i en sirkel på en bakeplate, før du klipper på skrått ned i pølsa med en stor saks og bretter ørene du får, til annenhver side.
La kransen etterheve i 2 timer til, på et lunt sted, under et rent koppehåndkle.
Topping:
1 sammenpisket egg, blandet med 2 ss melk
1 neve mandelspon
Svensk perlesukker
Pensle den ferdig hevede kringlen med sammenpisket egg og melk. Dryss over mandelspon og perlesukker, før du steker den i ovnen 200 grader til den er gjennomstekt, gyllen og fin (ca. 20 minutter).
La kringlen avkjøles litt og risle over litt melis blandet med vann før du deler den i passe stykker og serverer.
Hvetekringle med vaniljekrem og makronfyll
Kringlen egner seg godt til å fryses ned, og tas opp igjen og nytes senere.
Du finner flere oppskrifter på velsmakende gjærbakst fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hjemmelaget kjøttpudding er mye bedre enn den du kjøper i butikken. Du har sikkert smakt den stusselige kjøttpuddingen du får kjøpt ferdig i matbutikken. Prøv heller denne hjemmelagde varianten og du vil oppleve en helt ny verden.
600 g karbonadedeig
1 finhakket paprika
1 finhakket løk
2 ts salt
2 sammenpiskede egg
3 dl melk
1 ts muskat
1 ts pepper
1,5 ss potetmel
1 pakke tørrsaltet bacon i skiver
Elt alt, bortsett fra baconet, godt sammen og hell det i brødform. Legg på 1 pakke tørrsaltet bacon i skiver og stek kjøttpuddingen i vannbad på 180 grader i 1 time.
Hjemmelaget kjøttpudding før steking
Hjemmelaget kjøttpudding serveres med brun saus og poteter i ønsket form, her hadde jeg kokte poteter etter gårsdagens middag, som jeg har skjært i skiver, krydret og stekt i smør i langpanna på 200 grader. Grønnsakene kan også varieres. Kraften som skilles ut fra puddingen under steking, bruker jeg alltid i den brune sausen.
Ukemeny 46 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Porchette med fløtegratinerte poteter er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchetten, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv. Porchette niçoise er registrert på UNESCOs verdensarvliste. Porchette er det franske navnet på den italienske retten porchetta og den finnes også i USA, etter at italienske immigranter tok den med seg dit tidlig på 1900-tallet. Oppskriften er passe til 6 personer.
2 kg ferdig utbeinet tynnribbe 4 ts salt 2 ts grovkvernet pepper
Fyll:
1 pk babyspinat, grovhakket 10 fedd hvitløk, finhakket 1 løk, finhakket 10 blader frisk salvie, finhakket 1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule) 2 ts fennikelfrø
Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.
Porchette:
Del ribben i tre lag, som henger sammen og legg den med svorsiden ned. Gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchetten med en bomullstråd, så den holder seg sammen. Legg den i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchette hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.
Porchette med fløtegratinerte poteter
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tequila sunrise er en frisk drink fra USA på 1930-tallet. Tequilasmaken er ikke veldig fremtredende og denne drinken var min favorittdrink da jeg var ca. 20 år. Du får kjøpt grenadine i matbutikken.
4,5 cl tequila
9 cl appelsinjuice
1,5 cl grenadine
Hell tequila og appelsinjuice i glasset. Hell grenadinen forsiktig lang glassets innside, så den legger seg på bunnen av glasset. Pynt med appelsin- eller ananasskive og et cocktailbær
Du finner flere drinkoppskrifter fra fjern og nær HER.
Tequila sunrise
Du finner flere drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, fra fjern og nærHER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.