Kylling Marbella med tomatcouscous

Kylling Marbella med tomatcouscous er en spansk rett fra 80-tallet. Du kan servere den med ris eller pasta, men jeg synes den smaker aller best med tomatcouscous.

1 ss olivenolje

800 g kyllinglårfileter

6 fedd hvitløk, finhakket

1,5 dl svisker, halvert

1,5 dl grønne oliven, halvert

1 dl kapers

3 laurbærblad

1 ss tørket oregano

1 ss brunt sukker

1/2 ts nykvernet sort pepper

1 ts salt

2,5 dl kyllingkraft, ev. vann og fond

1 dl sherry

Stek kyllingen gyllenbrun på begge sider i olivenolje. Tilsett hvitløk og rør i ca. 1 minutt og krydre med brunt sukker, salt og pepper. Fordel svisker, oliven, kapers, laurbærblader og oregano jevnt rundt kyllingen. Hell på kyllingkraft og sherry, kok opp, skru ned varmen og la det småkoke under lokk til kyllingen er gjennomstekt (15 – 20 minutter).
Flytt kyllingen over til et serveringsfat og kok sausen på høy varme til den er redusert og har tyknet litt, ca. 5 minutter. Hell sausen over kyllingen og server med nylaget tomatcouscous.

Tomatcouscous:

2 løk

4 ss olivenolje

4 porsjoner couscous

2 ss grønnsaksfond, ev. buljongterning

1 pk minitomater delt i 2

1 neve persille, finhakket

Fres løken i litt olje, tilsett tomatene og fres videre til tomatene faller sammen. Tilsett fond, couscous og vann og kok etter anvisning på pakken. Bland inn resten av ingrediensene og server.

Kylling Marbella med tomatcouscous
Kylling Marbella med tomatcouscous

 

Du finner flere spennende og velsmakende retter med kylling HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bagels

Bagels er deilig til frokost eller  lunsj. De er fine å fryse og ta opp etter hvert som de skal spises og om du steker dem litt i minste laget, blir de perfekte etter en ny runde i ovnen. Oppskriften gir 24 bagels.

1 pk tørrgjær
10 dl vann
50 g smør, smeltet
4 ss sukker
4 ts salt
1,6 kg hvetemel

Til koking:

2 ss sukker per liter vann

Om du har hastverk, varmer du vannet til 37 grader, for da går hevingen raskere, men jeg foretrekker langsom heving, gjerne over natten på et svalt sted. Elt alle ingrediensene til deigen godt sammen, gjerne i 15 min. før du setter den til heving til dobbel størrelse.

Del deigen i 12 emner og form dem til boller. Om du bruker vekt, er 120 – 125 g per stk. ca. riktig. Klem et hull i hver runding med tomlene. Stikk inn flere fingre og utvid hullene, så bagelsene blir som store smultringer. Legg dem på et bakepapirkledd stekebrett la dem etterheve i ca. 30 – 60 minutter.

Kok opp vann tilsatt sukker i en sautepanne eller vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen og la dem koke i ca. 2 minutter på hver side. Legg dem tilbake på bakeplaten og dryss på ønsket pynt. Jeg har brukt sesamfrø. Stek bagels på 220 grader i ca. 20 minutter.

Servering:

Del bagels i to og smør på en ønsket pålegg, f. eks kremost. Pynt med ønsket frukt, bær eller grønnsaker, f.eks. agurk, paprika eller appelsinbåter.

Bagels
Bagels

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi er enkel og rask å lage og smaker veldig godt. Den kan også brukes som en tapas- eller lunsjrett, med godt brød til, f.eks. foccacia. Oppskriften er passe til 4 forretter. Om du vil lage det til en lunsjrett, bør du doble oppskriften.

12 villreker

1 dl olivenolje

2 knuste fedd hvitløk

4 minitomater delt i små terninger

1 neve finhakket bladpersille

4 ts parmesan

4 ss løkspirer eller andre sprier du får tak i

Fres rekene og hvitløken i olivenoljen, så rekene skifter farge, om de er rå. Om rekene er ferdig kokt, skal de kun frese i 30 sekunder, så de får en lunk. Tilsett minitomater, persille og pepper og la det kose seg i 30 sekunder til.

Fordel i forretten i 4 serveringsboller. Dryss over parmesan og spirer.

Om du vil servere retten med foccacia, finner du oppskrift på flere nydelige varianter på bloggen, f.eks denne her.

Du finner masse spennende forslag til forretter her.

Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi
Italiensk forrett med argentinske villreker eller scampi

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hvit gazpacho

Hvit gazpacho eller ajo blanco er en kald suppe, laget av mandler. Det vanligste er å bruke skåldede mandler, men jeg bruker mandelmel, for å gjøre det enklere for meg selv.

225 mandelmel
5 dl iskaldt vann
75 g kavring eller tørket loff uten skorpe
3 fedd hvitløk
1 ts havsalt
3 ss extra virgin olivenolje
3 ss sherryeddik
200 g grønne druer

Legg kavringen i bløt i vannet. Tilsett mandelmel, hvitløk, salt, olje og eddik og kjør med stavmikser, eller i en blender til konsistensen er helt jevn. Smak til med salt, pepper og eventuelt mer eddik og olje, og sett suppen kaldt i min. et par timer, gjerne over natten.
Del druene i to og server hvit gazpacho i glass eller skåler med druer og noen dråper olivenolje.

 

Hvit gazpacho
Hvit gazpacho

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker ser lekkert ut og smaker veldig godt. Om du ikke har kalv, kan du bruke indrefilet av okse eller svin i stedet.

Sausen:

2 finhakkede løk

2 ss smør

3 dl chablis

2 laurbærblader

2 ss kyllingfond

150 g blåskimmelost

5 dl fløte

1 ss cognac

Løken blankes mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, cognac, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.

Soppen stekes i smør og krydres med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika:

1 rødløk, finhakket

2 polkabeter, i terninger

2 persillerøtter, i terninger

1 pk sjampinjong i skiver

2 paprika i små terninger (gul + rød)

1 neve finhakket persille

1 god klatt smør

Salt og pepper

Fres løk og sopp i smøret i en kjele, til soppen får litt farge. Tilsett beter og persillerøtter og la grønnsakene koke i smøret på lav temperatur, mens du rører av og til. Sjekk etter noen minutter om de er møre. Tilsett paprika og finhakket persille og smak til med salt og pepper.

Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Smørdampede rotgrønnsaker med sopp og paprika
Potetene:

Risle litt olje i langpanna og legg potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Rull potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og stek dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

Kalven:

Beregne 200 – 250 g kalvefilet per person. Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.

Om du vil grille fileten, bruner du den godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. 

Om du vil bruke sous vide, krydrer du fileten med timian, hvitløk og pepper. Legg fileten i en sous videpose og vakuumer den. Legg den i sous viden på 52 grader i tre timer, før du tar den ut av posen og gir den en runde på grillen eller i stekepanna, så den blir gyllen og får en fin stekeskorpe.

Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader.

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker
Kalv med blåskimmelsaus og smørdampede grønnsaker

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sellerirotsuppe

Sellerirotsuppe er nydelig som forrett eller til lunsj, sammen med godt brød. Blandingen av eple og bacon, ser lekkert ut, samtidig som det passer perfekt til suppa.

600 g sellerirot i terninger

1 finhakket løk i terninger

2 ss smør

1 ltr. melk 

3 ss grønnsaksfond

Salt og pepper

1 neve finhakket gressløk

1 syrlig eple i små terninger

150 g bacon i små terninger


Rens, skrell og del 600 g sellerirot i terninger. Finhakk en løk i og fres alt i 2 ss smør. Tilsett melk til det akkurat dekker og 3 ss grønnsaksfond. La det småkoke til grønnsakene er helt møre.

Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser. Tilsett mer melk, så suppa får fin konsistens. Smak til med salt og pepper. Tilsett en neve finhakket gressløk før servering.


Skjær eple og bacon i små terninger, sprøstek baconet i en stekepanne og tilsett eplebitene mot slutten. Fordel suppen i dype tallerkener, topp med eple- og baconblandingen og pynt med gressløk.

Sellerirotsuppe
Sellerirotsuppe

Server gjerne sellerirotsuppe med godt brød, f.eks. dette deilige valnøttbrødet, som du finner oppskrift på HER.


Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Meir rosa spritz

Meir rosa spritz er en enkel, men velsmakende drink med smak av karve, anis, litt koriander, grapefrukt, einer, barnål og lime. Meir pink akevitt er produsert i Tyrol, men har mye av den norske akevittsmaken.

6 cl Meir pink akevitt

12 cl prosecco (ev. sprite eller annen sitronbrus om du ønsker den søtere og ikke så alkoholsterk)

Hell akevitten i et glass med is, tilsett prosecco eller brus og pynt med en sitron, eller limeskive og server.

Meir rosa spritz
Meir rosa spritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus er nydelig selskapsmat. Lammebaron er indre- og ytrefilet av lam rullet inn i lammeryggen, når beina er fjernet. Du får kjøpt det hos Meny, slakteren og andre forretninger med kjøttdisk. Denne er kjøpt hos Meny og er fylt med deilige urter.

Ovnspoteter:

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når båtpotetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Sausen:

2 ss smør

1 finhakket løk

1 flaske rødvin

4 dl solbærsirup

Saft og skall av 1 båt sitron

1 kanelbark

1 stjerneanis

Noen kvister frisk timian

2-4 ss kalvefond

Pepper

Fres løken blank og myk i smøret. Tilsett vin, saft og krydder og la det koke inn til 1/4 av væskemengden. Smak til med kalvefond og pepper. Jevn med brun maisennajevner og server.

 

Kjøttet:

Brun baronen i smør, på høy temperatur i stekepanna eller gi den en runde på grillen. Stek videre i ovn på 175 grader i ca. 20 minutter. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 52 grader, når du tar den ut. Husk å la den hvile i noen minutter, før du skjærer i den.

 

Sous vide:

Om du foretrekker å tilberede lammebaronen i sous vide, xxx 54 grader i 2 timer. Deretter gir du den en rask runde på grillen eller i stekepanna, så den får en brun og lekker skorpe.

 

 

Server lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus med ønskede grønnsaker. Jeg har brukt frisk asparges, som har fått en rask runde i stekepanna, sammen med smør og litt salt. Om du ønsker andre grønnsaker, kan du få litt inspirasjon her.

 

Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus
Lammebaron med ovnspoteter og rødvinssaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Luftig olivenbrød

Luftig olivenbrød ser lekkert ut og smaker godt til f.eks. tapas eller meze. Denne oppskriften gi to luftige og kjempegode olivenbrød.

125 g smør

1 pk gjær

1 glass sorte oliven i skiver, avsilt og skylt

6 dl melk

1 egg

1 kg hvetemel

1/2 ts bakepulver

1 ss sukker

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett sammenpisket egg.

Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen. Elt godt og bland inn oliven mot slutten av altetiden. La deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 2 like deler og form to pølser. Vri den ene enden til deg og den andre enden fra deg, så brødene blir litt tvistet. Legg brødene på bakepapirdekt stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle deretter med en blanding av sammenpisket egg og melk og stek på 190 grader i 30-40 minutter. Avkjøl på rist.

 

Luftig olivenbrød
Luftig olivenbrød

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Carpaccio av tunfisk

Carpaccio av tunfisk smaker godt som forrett, til lunsj, som en del av et antipasti- eller tapasmåltid. Retten passer også som deilig, sval kosemat på varme sommerkvelder.

400 g tunfiskfilet

4 ss olivenolje av god kvalitet

4 ss limesaft

1 ss pepper, grovknust

2 ts salt

Pynt:

Kjørvel

Grønne erter, kokt raskt opp og skylt under kaldt vann

Babyleafsalat

Parmesan, skjært med ostehøvel

Legg tunfiskfileten i fryseren ett par timer. Ta den ut og skjær den i syltynne skiver med skarp kniv. Bre skivene utover 4 tallerkener eller et fat og dryss over salt og pepper.

Bland olivenolje og limesaft og drypp blandingen over fisken, før du lar fisken hvile i kjøleskap 20 minutter. Pynt med parmesan, salat, erter og kjørvel og server.

Carpaccio av tunfisk
Carpaccio av tunfisk

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.