Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål

Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål er noe av det norskeste vi kan servere. Det smaker godt til julemiddagen, men jeg lager dem gjerne på høsten, en stor porsjon, så vi kan fryse dem vi skal ha til jul og spise resten til søndagsmiddagen. Jeg lager også en stor porsjon rødkål og fryser ned mesteparten.

Medisterkakene:

1 kg medisterdeig

3 ts salt

5 ss potetmel

1/2 ts nellik

1,5 ts pepper

1 ts malt muskat

1 ts malt ingefær

2 egg

5 dl melk

4 ss smør til steking

Elt sammen alle ingrediensene unntatt smøret. Form til boller og stek dem brune på begge sider i smør, før du legger dem i sausen, så de får kose seg ferdige der.

Sausen:

2 ss smør

2 ss mel

4-5 dl kraft/sjy eller vann og fond

Salt og pepper

Brun smøret til det er nøttebrunt. Tilsett melet og rør jevnt hele tiden. Bruk middels varme og kok til det er passe brunt. Ta kjelen vekk fra platen og tilsett halvparten av den varme kraften. Rør godt så det ikke blir klumper. Tilsett resten av kraften når sausen er jevn. Kok i 10 minutter og ha eventuelt i andre smakstilsetninger, som f.eks. løk.

Rødkål: 

750 g rødkål i fine strimler
2 epler, skrelt og delt i små terninger
1 ts salt
2½ dl kjøttkraft
2 ts eddik, 7 %
2 ts sukker
Legg kål og epler lagvis sammen med salt i en kjele. Tilsett kraft og eddik, kok opp og la det trekke i minimum 1 time. Rør godt innimellom og smak til med sukker og ev. mer eddik på slutten.

Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål
Medisterkaker med gammeldags saus og tradisjonell rødkål

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Moscow mule

Moscow mule er ikke fra Russand, men Los Angeles, USA og historien bak den er ganske så morsom og handler om tre menn som satt og deppet i en bar i 1941. Den første var eieren av USAs rettigheter til Smirnoff vodka, som ingen i USA ville kjøpe. Den andre mannen var eieren av baren og han hadde masse ingefærøl, han ikke fikk solgt. Den tredje var en forretningsmann som hadde masse kobberkrus, som ingen ville kjøpe. Etter litt alkoholinntak, med tilhørende stigende stemning fant de ut at de ville samarbeide og resultatet ble en cocktail som var laget av vodka og ingefærøl, servert i et kobberkrus.

1 stor eller 6 små isbiter

1/4 lime, delt i 2 + 1 skive til pynt

4 cl vodka

Ingefærøl av god kvalitet, jeg bruker Fever-tree

Legg isbitene i bunnen av kruset (ev. glasset) og tilsett vodka. Skvis limebåtene over vodkaen og slipp båtene oppi også. Fyll opp med ingefærøl og pynt med limeskiven.

 

Moscow mule
Moscow mule

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Italiensk lam med parmaskinke og poteter

Italiensk lam med parmaskinke og poteter gir et velsmakende, saftig lammelår, med nydelig italiensk smak. Det tilberedes med hvitløk, rosmarin, persille og parmaskinke. Potetene er skjært i tynne skiver og stekes sammen med lammet og får en nydelig smak av urtene og lammekraften. Om du ikke kan beine ut lammelåret selv, er de behjelpelige i kjøttdisken, om du går til en Menybutikk eller en slakter.

Oppskriften er passe til 6 personer.

Utbenet lammelår, beregne 250-300 g per person

6 skiver parmaskinke

4 hvitløksfedd

1 sitron, revet skall og saften

2 kvister rosmarin

1 liten potte persille

50 g smør, romtemperert

2 kg poteter i tynne skiver

5 dl lammekraft (ev. 5 dl vann + fond)

Salt og pepper

Lag dype snitt over hele lammelåret med en liten, spiss kniv. Kjør skinke, hvitløk, sitronskall, persille og halve rosmarinen i en foodprosessor. Dytt blandingen inn i snittene, etterfulgt av resten av rosmarinen, gni lammet inn med smøret og dryss på salt og pepper. Sett lammet kaldt til det skal i ovnen.

Krydre potetene med salt og pepper og bland godt. Risle langpanna med litt olje, legg i potetene og hell over kraft.  Sett potetene i ovnen på 250 grader og la dem stå i 30 minutter.

Legg lammet på toppen av potetene, sett inn steketermometer og stek i 15 minutter på 230 grader, senk deretter varmen til 150 grader og stek til termometeret viser 58 grader. Hvil i 15 minutter før du skjærer opp lammet i tynne skiver.

Server med gremolata, som du finner oppskrift på her og valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt bønner.

 

Italiensk lam med parmaskinke og poteter
Italiensk lam med parmaskinke og poteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pasta med kylling i tomatsaus

Pasta med kylling i tomatsaus smaker godt og er enkel å lage, så det passer godt som en hverdagsrett.

2 kyllingfileter i strimler

1 finhakket løk

1 ss tomatpuré, helst Mutti

2 finhakkede fedd hvitløk

1 ss kyllingfond

1 dl vann

3 tomater, i små terninger

1 ss finhakket basilikum

1 neve finhakket bladpersille

Salt og pepper

Fres løk, kylling og hvitløk i litt olje. Tilsett resten av ingrediensene, bortsett fra persillen. La det koke i 20 min. Smak til med salt og pepper. Tilsett persillen og server med nykokt pasta og et dryss parmesan. Du kan gjerne risle over litt god olivenolje ved servering.

Pasta med kylling i tomatsaus
Pasta med kylling i tomatsaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalkunbryst med bretagnesaus

Kalkunbryst med bretagnesaus er en fin variasjon fra de vanligste kalkuntilbehørene.

Kalkunbrystet:

1 kalkunbryst

2 ss smør

Litt fersk timian

2 hvitløkfedd

Brun kalkunen på alle sider, i smør i en stekepanne. Krydre med salt og pepper og legg den over i en ildfast form. Tilsett smør, knuste hvitløkfedd og timian. Sett i steketermometer og sett i ovnen på 200 grader til kjernetemperatur er 64 grader. Det tar ca. 30-40 min. avhengig av størrelsen. Øs smørblandingen over kalkunkjøttet av og til. La kalkunen hvile i minst 15 minutter før du deler den opp.

 

Bretagnesaus:

1 liten rødløk, finhakket

1/2 paprika, finhakket

6 sherrytomater

3 dl fløte

3 ss crème fraiche

2 ts estragon

3 ts paprikapulver

2 ss kyllingfond

2 fedd hvitløk, finhakket

Fres løken i litt smør. Tilsett paprika og tomater og la det kose seg på svak varme i ca. 15 min.

Jevn blandingen med en stavmikser. Tilsett crème fraiche, fløte, estragon, paprikapulver, hvitløk, og fond. La det småkoke noen minutter, rør av og til. Smak til med salt og pepper.

Server kalkunbryst med bretagnesaus med valgfrie poteter og grønnsaker. Jeg har brukt kokt blomkål og båtpoteter. Du finner oppskrift på det og mange andre slags potetvarianter her.

Kalkunbryst med bretagnesaus
Kalkunbryst med bretagnesaus

 

Du finner flere varierte oppskrifter med kalkun, både hel og kun brystet, her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lammekebab i pita

Lammekebab i pita er ekstra godt når du lager det selv. Du kan kjøpe ferdige pita eller lage selv, du finner oppskrift her. Server med en god salat, for eksempel salat eller kinakål, mais, tomat, paprika og agurk.

Kebab:

Beregn ca. 200 g lammekjøtt til hver (eller mer, om du har storspisere)

Kebabkrydder

Start med å skjære ytrefilet (ev. mørbrad eller bruk hverdagslam) av lam i terninger.

I stekovnen:

Risle en ildfast form med litt olje, legg i kjøttet og stek på 200 grader, midt i ovnen, til kjøttet har fått fin og brun skorpe.

På grillen:

Tre dem på grillspyd, risle over litt olje og dryss på godt med kebabkrydder. Om du har tid, kan du gjerne la kjøttet stå kaldt med krydder i noen timer, før du griller det. Når tilbehøret er ferdig laget, lar du lammet få en rask runde på grillen.

 

 

 

Kebabdressing:

350 g gresk yoghurt
150 g ekte majones
1 dl Heinz ketchup
2 ss lake fra sylteagurk
8 fedd malt hvitløk (bruk ev. hvitløkspresse)
4 ts salt
2 ts sort pepper
3 ts cayennepepper
4 ts malt koriander
2 ts spisskummen
2 ts garam masala
1 ss oregano
2 ts kanel
3 ss paprika
1/2 lime, kun saften

Bland alt sammen og sett kaldt i noen minutter, så smakene får satt seg.

Lammekebab i pita
Lammekebab i pita

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Skatevinger med gremolata

Skatevinger med gremolata er nydelig. Jeg bestiller skatevinge på Meny, men det er sikkert flere butikker som kan skaffe det. Oppskriften er passe til 4 pers.

Gremolata:

1 finhakket potte dill

1 potte persille

2 fedd finhakket hvitløk

1 lite glass kapers

2 finstrimlede vårløk

2 dl mangoeddik

1 dl sitronolje

1 dl olivenolje

Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.

 

Bakte perlepoteter:

1 kg minipoteter

Olivenolje

Salt og pepper

 

Risle litt olje i langpanna og legge potetene i hele. De kan krydres med det du ønsker av både krydder og urter. Her har jeg brukt kun salt og pepper. Jeg ruller potetene i oljen, så de blir dekket rundt hele og steker dem på 220 grader til de er møre. Sjekk med en spiss kniv.

 

Skate:

1 kg skatevinge med skinn

Olivenolje

20 minitomater, delt i 2

Risle en ildfast form med litt olje og legg skatevingen med skinnsiden ned. Legg i minitomater og krydre med salt og pepper. Sett formen i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter, avhengig av tykkelsen vingen.

 

Skatevingen flaker seg lett, så vær forsiktig når du flytter den. Det er enklest å sette formen på bordet.

Skatevinger med gremolata
Skatevinger med gremolata

 

Du finner flere spennende, velsmakende og varierte retter med fisk her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Cowboysmørsaus

Cowboysmørsaus passer perfekt til deg som er glad i kryddersmør. Den passer til biff, kylling og svin og som tilbehør til bakt potet.

6 ss smør

1/2 sitron, kun saften og revet skall

4 fedd hvitløk, finhakket

1 ss dijonsennep

1 klype cayennepepper

1/4 ts paprika

1/4 ts knuste røde pepperflak

2 ss frisk hakket persille

1 ss nyhakket gressløk

2 ts finhakket timian

Salt og nykvernet sort pepper

Kok opp smør, sitronsaft, hvitløk, sennep, cayenne og paprika. Rør inn urtene, smak til med salt og pepper og server. Om sausen skiller seg, kan du røre inn 1 ss vann.

 

Cowboysmørsaus
Cowboysmørsaus

 

Du finner flere sausoppskrifter her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Sapasui

Sapasui er Stillehavets versjon av chop suey. I denne autentiske sapasuioppskriften bruker jeg kylling, men du kan gjerne bruke storfebiff eller svinefilet, om du vil det. Om du ikke får tak i vermicellinudler, kan du bruke andre nudler du liker.

250 g vermicellinudler

300 g kylling lårfilet i spisestore terninger

2 ss peanøttolje

1 løk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

1,5 dl soyasaus, less salt

2 gulrøtter, delt i fyrstikkstore biter

1 ss revet ingefær

2,5 dl vann fra kokingen av nudlene

1 ss kyllingfond

2 vårløk i strimler

1 rød chili, finstrimlet

Pepper

Fres hvitløk, løk og ingefær på middels varme i en dyp stekepanne eller gryte. Når hvitløken begynner å bli litt brun, tilsetter du kjøtt og gulrøtter og fred videre, til kyllingen er fint brunet.

Tilsett soyasaus, nudelvann og fond, og la det småkoke i 5 minutter.

Kok nudlene etter anvisning på pakken i en kjele. Når nudlene er kokt, klipp dem i ca. 5 cm lange biter og rør dem inn i kyllingblandingen.

Om nødvendig, tilsett mer soyasaus og vann i små doser for å få ønsket konsistens.

Smak til med pepper, dryss på chili og vårløk og server.

Sapasui
Sapasui

 

Du finner flere oppskrifter på spennende og velsmakende retter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helstekt kylling mascarpone og potet- jordskokkblanding

Helstekt kylling mascarpone og jordskokk er en rett hvor alt lages i samme form. Kyllingen blir saftig og har en deilig smak av urter. Oppskriften er passe til 4 personer.

Poteter og jordskokker:

500 g jordskokker, skrelt

500 g minipoteter med fint skall

1/2 sitron

4 hvitløksfedd, finhakket

5 kvister frisk timian

3 ss olivenolje

4 dl vann

4 ss kyllingfond

Salt og pepper

3 paprika i forskjellige farger, i strimler

Vask sitronen og riv det gule på skallet fint, før du deler den i to. Spar på skallet og den andre halve sitronen. Del poteter og jordskokker i to og bland dem med sitronskiver, hvitløk, timian, olje, vann, fond og salt og pepper i en ildfast form. Sett blandingen i ovnen på 180 grader, mens du gjør klar kyllingen.

Kyllingen:

1 hel kylling (ca. 1,2 kg)

2 ss olivenolje

Salt og pepper

1/2 sitron i båter

Skall fra 1 sitron

2 løk, i strimler

1 pk mascarpone

3 fedd hvitløk, finhakket

1 ss frisk rosmarin finhakket

2 ss frisk persille, finhakket

1 ss frisk timian, finhakket

Noen hele kvister persille og timian

   

Bland mascarpone, hvitløk, sitronskall og urter og smak til med salt og pepper.

Vask og tørk kyllingen godt innvendig og utvendig og fyll den med sitronbåtene, løken og noen kvister friske urter. Løsne skinnet på kyllingbrystet fra magen og oppover. Fordel mascarponeblandingen under skinnet, gni den inn med olje, salt og pepper. Bind sammen anklene på kyllingen, snu den og bind sammen vingene.

Ta formen med potet- og jordskokkblandingen ut av ovnen, lag en grop i midten og legg kyllingen i gropen. Dytt potet- og jordskokkblandingen inntil kyllingen, så den ligger støtt. Sett formen tilbake i ovnen, sett inn steketermometer i den tykkeste delen av brystet og stek videre til kjernetemperaturen er 72 grader. Det tar ca. 1 time. Om du ikke har steketermometer, stikk en kniv inn i låret og sjekk fargen på kraften som kommer ut. Kyllingen er ferdig når kraften er klar.

Ta kyllingen ut av formen og dekk den med aluminiumsfolie og et håndkle. Øk temperaturen i ovnen til 25o grader, legg i paprikastrimlene, rør dem sammen med potet- og jordskokkblandingen og sett formen med tilbake i ovnen. Stek videre i 10 minutter. Server potet- og jordskokkblandingen med kyllingen på toppen og del den opp ved bordet.

Helstekt kylling mascarpone og potet- jordskokkblanding
Helstekt kylling mascarpone og potet- jordskokkblanding

 

Du finner flere oppskrifter med kylling HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.