Biff rendang

Biff rendang er en fantastisk curryrett fra Sør-Øst-Asia. Den regnes som kongen av alle curryretter. Ingrediensene du ikke får i dagligvarehandel, kan du kjøpe i asiatiske butikker. Oppskriften er passe til 4 personer.

Krydderpasta:

5 sjalottløk

2,5 cm galangal

3 sitrongress (kun den hvite delen)

5 fedd hvitløk

2,5 cm ingefær

10-12 tørkede chili (bløtlagt i varmt vann)

Grovhakk ingrediensene til krydderpastaen og kjør den i en foodprosessor til den er finknust.

800 g biffkjøtt, delt i terninger

5 ss matolje

1 kanelstang (ca. 5 cm)

3 nellikspiker

3 stjerneanis

1 sitrongress (kuttet i 10 cm lengder og banket litt flate med knivskaftet)

3 kardemommekjerner

2,5 dl tykk kokoskrem

2,5 dl vann

2 ts tamarindpuré

6 kaffir limeblader (i tynne strimler)

6 ss kerisik (kokosmasse ristet i tørr stekepanne)

1 ss palmesukker

Salt

Varm oljen i en gryte, tilsett krydderpasta, kanel, nellik, stjerneanis og kardemomme og stek i noen minutter under omrøring, så aromaene kan utvikle seg. Tilsett biff og sitrongress og rør i 1 minutt. Tilsett kokosmelk, tamarind og vann og la det småkoke på middels varme, rør ofte til kjøttet er nesten gjennomstekt.
Rør inn kaffirlimeblader, kerisik og palmesukker. Senk varmen, dekk til med lokk og la det småkoke i 1 til 1,5 – 2 timer, til kjøttet er veldig mørt og sausen har kokt inn. Smak til med salt og ev. mer palmesukker. Server med jasminris kokt etter anvisning på pakken, men med kokosmelk i stedet for vann.

Biff rendang
Biff rendang

Du finner masse spennende matoppskrifter på velsmakende mat fra hele verden HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kyllingnuggets

Kyllingnuggets er vanlig fastfood. De ble utviklet på 1950-tallet av Robert C. Baker, en matvitenskapsprofessor ved Cornell University. Oppskriften er passe til 4 pers.

600 g lammekjøttdeig

Salt og pepper

3 egg

7,5 dl frityrolje (solsikke eller raps, eller en blanding)

3 dl hvetemel

3 dl panko eller strøkavring

Bland kjøttdeigen med salt og pepper til den blir smidig. Form små kjøttboller.

   

Vend dem først i hvetemel, så i sammenvispet egg og til slutt i griljermel. Fritér bollene i varm solsikkeolje til de blir gylne, sprø og gjennomstekte. Ta dem ut av oljen med en hullsleiv og la overflødig olje renne av på tørkepapir. Dryss over litt ekstra salt.

Server kyllingnuggets med en god salat og dip du liker. Du finner flere oppskrifter nedenfor.  Server også med pommes frites, pommes noisettes eller en annen potetvariant du liker.  Du finner oppskrift på mange spennende varianter her.

Chick-Fil-A saus:

1 dl majones

2 ss BBQ saus

1,5 ss honning

2 ts dijonsennep

1 ts hvitvinseddik

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

 

Honey Mustard Dippingsaus:

1 dl majones

2 ss engelsk sennep

1 ss dijonsennep

1 ss honning

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Blåskimmeldressing:

1 dl kopp rømme

1 dl majones

1/2 dl melk

1 dl smuldret blåmuggost

1/2 dl hvitvinseddik

2 ss hakket gressløk

1 ts hvitløkspulver

Salt og pepper

Bland alt sammen og sett kaldt til den skal brukes.

Sweet chilisaus:

1/2 dl riseddik

1/2 dl sukker

1 ss sambal oelek

1/2 dl vann

1/2 ss maisstivelse + 1 ss vann

Bland riseddik, sukker, vann og sambal oelek i en liten kjele. Varm opp og rør på middels varme til sukkeret er helt oppløst. Bland maisenna med vann til den er oppløst, hell den over i kjelen under omrøring og fortsett å røre mens du koker opp. Avkjøl og server.

KFC-saus:

1 pose majones

3 ss brunt sukker

2 ss dijon sennep

1/2 ts liquid smoke

2 ts hvitvinseddik

1 ts paprikapulver

Salt og pepper

Rør alt sammen og smak til med salt og pepper. KFC-saus serveres kald eller romtemperert.

Aioli:

1 egg

2 cm hvitløk fra tube

1/2 sitron, kun saften

1/2 dl extra virgin oliven olje

1,5 dl rapsolje

1 klype salt

Legg alle aioliingrediensene i et litermål. Kjør med stavmikser, start helt i bunnen og jobb deg oppover, etter hvert som blandingen blir til aioli.

Her kan du se hvor enkelt det kan gjøres 😊

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saftig hverdagsbrød

Saftig hverdagsbrød er supert å lage, dele i to, legge i fryseren og ta opp etter hvert som de skal spises. Den lange eltetiden er viktig for at brødet skal bli saftig, så beregne god tid til både den og til hevingen.

200 g hvete helkorn
300 g fint sammalt hvetemel
750 g hvetemel
1.5 ts salt
1 pk gjær
3 ss olivenolje
8 dl melk

Fremgangsmåte:

Elt alt godt sammen, men spar den siste desiliteren med melk, til du ser om den behøves. Kjør maskinen på det laveste i 20 min. og deretter på full guffe i 2 min. (pas på at ikke maskinen går sin vei, når du kjører for fullt.

Dekk til og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 2 timer, om du har brukt kald melk. Du kan ev. varme melken til 37 grader og da tar hevingen ca. 1 time.

Del deigen i to like store deler og form hver del til et avlangt brød, tilpasset brødformene, som er kledd med bakepapir. Legg over et rent koppehåndkle og brødene heve i 1 time til.

Skjær noen snitt på skrå i toppen av hvert brød og stek dem på 180 grader i 1 time.

Om du vil bruke steketermometer, kan du stikke det inn i midten på det ene brødet . Brødene er klare, når kjernetemperaturen er 97 grader. Du kan ev. ta et av brødene ut av formen og banke på det med knoken. Brødet er ferdig, når lyden er hul.

Hvelv brødene over på en bakerist og la dem avkjøle seg, før du skjærer i dem.

Saftig hverdagsbrød
Saftig hverdagsbrød

 

Du finner flere brødoppskrifter fra fjern og nær HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Dansk smørrebrød med roastbeef

Dansk smørrebrød med roastbeef er rugbrød eller annet grovt brød som er smurt med smør og dekket godsaker. Smørrebrød kalles gjerne Danmarks nasjonalrett og ble til for å dekke behovet for å spise utenfor hjemmet. Danske smørrebrød er rause og smaksrike. Dette smørrebrødet er med remulade, roastbeef, sylteagurk, sprøstekt løk, revet pepperrot og bladpersille.

Dansk smørrebrød passer godt som en lunsjrett.

Til 1 porsjon trenger du:

1 skive brød

Rikelig med remulade,

Rikelig med roastbeef

3 skiver sylteagurk

Rikelig med sprøstekt løk

Litt revet pepperrot (husk den er ganske kraftig i smaken

Litt bladpersille

Dander etter eget ønske.

Du finner flere deilige matoppskrifter fra Danmark HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blåskjell med mandel- og harissasaus

Blåskjell med mandel- og harissasaus (harissa kalles også harees eller jareesh, avhengig av hvilket land du befinner deg i) er blåskjell med en smak av den sørlige og østlige delen av Middelhavet. Oppskriften er passe til 4 personer .

Mandel- og harissasaus:

75 g harissa

1 fedd hvitløk

190 g syltet paprika

150 g soltørkede tomater

160 g malte mandler

2 sitroner, kun saften

30 ml olivenolje

Kjør alt til en jevn masse med stavmikser og sett til side til sausen skal brukes.

Skjellene:

2 kg blåskjell

80 g smør

1 dl hvitvin

2 store sjalottløk, finhakket

1 neve mynte

1 neve med koriander

2 dl fløte

1 neve persille

1 neve med dill

50 g harissa

 

Rens blåskjellene og kast de som er ødelagt eller ikke lukker seg, når du kakker på dem.

Finhakk halvparten av urtene og legg urteblandingen i en bolle. Resten av urtebladene legges i en serveringsbolle.

Fres sjalottløken i smøret, til den er blank. Tilsett hvitvin, fløte, harissa og urter, kok opp og legg i blåskjellene. Sett på full varme, rør rundt og kok til blåskjellene har åpnet seg. Hell kokekraften over i en mindre kjele og kok den til den tykner, mens du holder blåskjellene varme. Hel kokekraften tilbake over blåskjellene og server.

Servering:

Mandel- og harissasaus

Granateplefrø

Zaatar

Urter

Fordel blåskjellene og kraft i 4 suppetallerkener. Legg  på klatter av mandel- og harissasaus, zahtar, urter og granateplefrø.

Blåskjell med mandel- og harissasaus
Blåskjell med mandel- og harissasaus

 

Du finner flere blåskjell- og andre skalldyroppskrifter her, og mange spennende og varierte matretter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Peppersaus

Peppersaus smaker nydelig til stekt og grillet kjøtt og jeg kan love at denne smaker mye bedre enn de du kan lage av pulver.

2 ss smør

2 sjalottløk, finhakket

1 ts grønne, syltede pepperkorn

1 ts røde, syltede pepperkorn

3 dl vann

4 ss oksefond

3 dl fløte

Salt

Ev. maisennajevner og sukkerkulør

Fres løken i smøret til den er gyllen. Tilsett pepper, vann, fond og fløte og la det koke til sausen tykner litt.  Rør inn litt maisennajevner om sausen er for tynn og litt sukkerkulør om du ønsker mørkere farge. Tilsett litt mer pepper om du ønsker sausen sterkere. Smak til med salt og server.

Peppersaus
Peppersaus

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vampyrens kyss

Vampyrens kyss er en drink med bringebærsmak, som passer spesielt godt til halloween. Du kan lage en barnevennlig versjon av drinken, ved å bruke rød saft og sitronbrus i stedet for alkohol.

20 ml bringebærlikør

25 ml vodka

15 frosne bringebær

Isbiter

Champagne (ev. prosecco, cava eller annen musserende vin)

Rødt sukker til pynt, du finner oppskrift her

Gni toppen av glassene med litt lime og dypp dem i sukkeret. Rist sammen likør, vodka, bær og is i en shaker, til det dugger på utsiden og hell det over i glasset. Fyll på med 45 ml champagne og om det er varmt i været, kan det være godt med en isbit.

Vampyrens kyss
Vampyrens kyss

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Goen Hogey

Goen Hogey er en deilig salat fra Bhutan, som passer veldig godt til grillet og stekt kjøtt.

1 agurk, kjernen skrapet vekk med teskje og agurken delt i terninger

2 tomater i terninger

1/2 rødløk i ringer

2 ferske røde chili, finhakket

1 neve friske korianderblader, finhakket

2 vårløk, finstrimlet

100 g bhutansk ost, oppsmuldret (du finner oppskrift her)

1 ts malt Sichuan pepper

Salt

Legg alt i en bolle og rør godt. Goen Hogey kan gjerne stå i 15 minutter før servering, så smakene får satt seg.

Goen Hogey
Goen Hogey

 

Du finner mange spennende salater fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes er deilig hverdagsmat. Om du ikke har tid til å lage pommes noisettes selv, får du kjøpt i frysedisken.

Kjøttrull:

600 g karbonadedeig

1 fedd finhakket hvitløk 

1 ts salt

1,5 ts pepper

1 finhakket løk

1 neve finhakket bladpersille

2 dl revet ost, gjerne vellagret

10 skiver bacon

Bland karbonadedeig, salt, pepper, løk, hvitløk og persille godt sammen. Legg baconskiver med litt overlapp, på et bakeark. Legg kjøttblandingen på enden av baconet og press det ut i en firkant. Fordel osten over kjøttblandingen og bruk bakepapiret til å rulle sammen. Start i enden med kjøttblandingen og rull sammen til baconet dekker hele rullen.

 

Legg rullen med skjøten ned i en ildfast form med noen klatter smør og sett i ovnen på 200 grader i 40 minutter. Om du vil ha sprøere bacon, kan du sette på grillelementet i noen minutter mot slutten av steketiden. La kjøttrullen hvile i noen minutter, før du deler den i skiver.

Pommes noisettes:

750 g mandelpoteter

5 eggeplommer

150 g smør

Salt og nykvernet pepper

100 g mel

100 g strøkavring

2 egg, sammenpisket

2 dl frityrolje

Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.

Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle. Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.

   

   

Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte eller airfryer. Friter pommes noisettes til de er gylne, gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta. Spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Pommes noisettes
Ertepuré:

1 pose frosne erter

100 g smør

1 fedd hvitløk

Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Ertepuré

Server gjerne kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes med litt friske urter, som pynt.

Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes
Kjøttrull med ertepuré og pommes noisettes

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Saint Kitts og Nevis’ uavhengighetsdag

Saint Kitts og Nevis’ uavhengighetsdag feires 19. september hvert år, som en markering av løsrivelsen fra Storbritannia i 1983.

Som et karibisk land, er Saint Kitts og Nevis mattradisjoner lignende flere av de andre landene i Karibia. Stuet saltfisk er nasjonalretten og den mest populære. Den er en utrolig deilig blanding av grønnsaker, krydder, kokos og saltfisk.

 

Du finner oppskrifter fra Karibia her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.