Iraks nasjonaldag feires 3. oktober til minne om frigjøringen fra Stor-Britannia i 1932.
Hvete, bygg, ris og dadler er hovedingredienser i irakisk mat. Sau og geit er det vanligste kjøttet, men de spiser lam, kyr, kylling, fisk og kamel også. Kjøttet kuttes vanligvis i strimler, tilberedes deretter med løk og hvitløk, eller hakkes og serveres med ris.
Kålrulettens dag (kåldolmens dag) feires i Sverige i dag. Den feires på dødsdagen til Karl XII og er i følge foreningen «Kåldolmens venner» en påminnelse om at svensk kultur alltid har hatt utveksling med andre kulturer. Opprinnelsen til denne retten er trolig at Karl XII henta med seg retten hjem fra Tyrkia på 1600-tallet. Heldigvis for oss i Norge, spredde kålruletter seg hit også.
Du finner oppskrift HER, om du også vil feire kåldolmens dag.
Kålrulettens dag (kåldolmens dag) feires i Sverige i dag. Den feires på dødsdagen til Karl XII og er i følge foreningen «Kåldolmens venner» en påminnelse om at svensk kultur alltid har hatt utveksling med andre kulturer. Opprinnelsen til denne retten er trolig at Karl XII henta med seg retten hjem fra Tyrkia på 1600-tallet. Heldigvis for oss i Norge, spredde kålruletter seg hit også.
Du finner oppskrift HER, om du også vil feire kåldolmens dag.
De dødes dag (Dia de los Muertos) feires i Meksiko, hvert år 1. og 2. november. Dagen har etter hvert spredd seg til Spania og til Sentral-Amerika og områder i USA med mange meksikanere. Denne feiringen har foregått i flere tusen år. Dagen feires med meksikansk kakao og god mat, bl.a. Pan de Muerto (de dødes brød), som er smaksatt med anis og appelsin.
Om du har lyst til å feire de døde litt i dag, du også, finner du oppskrifter på masse deilig meksikansk mat HER.
De dødes dag (Dia de los Muertos) feires i Meksiko, hvert år 1. og 2. november. Dagen har etter hvert spredd seg til Spania og til Sentral-Amerika og områder i USA med mange meksikanere. Denne feiringen har foregått i flere tusen år. Dagen feires med meksikansk kakao og god mat, bl.a. Pan de Muerto (de dødes brød), som er smaksatt med anis og appelsin.
Om du har lyst til å feire de døde litt i dag, du også, finner du oppskrifter på masse deilig meksikansk mat HER.
Biff med potetpuré, blåskimmelsaus, grilla rotgrønnsaker og peppersmør smaker nydelig alle årstider. Vi griller ute hele året – og ja, vi har mye snø på vinteren, så vi må grave frem grillen mange ganger i løpet av den kaldeste grillsesongen. Du kan justere mengden av ost i sausen, for å tilpasse den dine smaksløker.
Peppersmør:
Peppersmør er godt til mange slags retter, f.eks. grillmat, biff og bakt potet. Du får kjøpt syltet pepper i velassorterte matforretninger.
1 ss syltet rosépepper
1 ss syltet grønn pepper
100 g smør
1 ss finhakket gressløk
1 ss hvitløk fra tube
Alt blandes, rulles i plastfolie og legges kaldt til det skal brukes.
Blåskimmelsaus:
2 finhakkede løk
2 ss smør
3 dl chablis eller annen god hvitvin
2 laurbærblader
2 ss kyllingfond
150 g blåskimmelost
2 ss finhakket gressløk
5 dl fløte
1 ss konjakk
Blank løken mør i smør. Tilsett hvitvin og laurbærblader og la det koke inn til grøtkonsistens. Tilsett fløte, kyllingfond, konjakk, gressløken og osten. Kok i noen minutter, til sausen får fin konsistens.
Biffen:
Beregn 200 – 250 g biff per person, avhengig av hvor storspiste de er.
Biffen bør ligge i romtemperatur i ca. 30 minutter før steking. Dette er for at panna ikke skal avkjøles og gjøre at kjøttet koker istedenfor steker. Krydre med salt og pepper rett før steking. Brun fileten raskt i panna. Legg fileten over i et ildfast fat. Stikk inn et steketermometer og sett i stekeovnen på 125 grader.
Fileten er rød når fileten har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.
Pastitio er en frisk drink med lakrissmak og en av mine favoritter.
30 ml Pastis (ev. annet anisbrennevin, som f.eks. Pernod) 30 ml hvit rom 15 ml limejuice 15 ml sukkersirup Friske mynteblader Sodavann Legg myntebladene i bunnen av et longdrinkglass og bland med limesaften slik at de slipper smaken. La gjerne blandingen stå i kjøleskapet en stund. Fyll på med isbiter, et par skiver lime, Pastis, rom og sukkersirup. Tilsett sodavannet, rør forsiktig og server pastitio iskald.
Pastitio
Du finner flere spennende drinkoppskrifter, både med og uten alkohol, HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Börek (banitsa) med lammekjøttdeig ser kanskje godt ut, men bare vent til du smaker på den. Krydret lammefyll med pinjekjerner og sultanas (ev. rosiner) rullet inn i lag opp på lag med sprø filodeig. Börek kalles også banitsa, burek, bourekas, byrek og zelnik, avhengig av hvor den kommer fra. Du finner denne retten i flere land, bl.a. Albania, Armenia, Bulgaria, Irak, Israel, Jordan, Libanon, Makedonia, Palestina, Serbia, Syria, Tunisia og Tyrkia. Jeg kjøper ferdige flak med filodeig i matbutikken, det pleier å være 12 flak i pakka.
Lammefyll:
2 ss olivenolje
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
600 g lammekjøttdeig (ev. vanlig kjøttdeig)
1,5 ts malt spisskummen
3/4 ts malt koriander
3/4 ts kanel
1/2 ts kajennepepper
3/4 ts paprikapulver
1/2 ts allehånde
1 ts sort pepper
1,5 ts salt
1 dl sultanas (ev. rosiner), grovhakket
1 dl pinjekjerner
2,5 dl Mutti passata (fås på bl.a. på Meny)
1/2 dl vann
Brun pinjekjernene lett i tørr stekepanne, hell dem over i en liten bolle og sett til side. Varm olje i en gryte eller sautépanne og stek løk og hvitløk i 2 til 3 minutter, mens du rører. Tilsett kjøttdeig og brun den, mens du smuldrer det opp, så det blir ganske finkornet. Deretter tilsetter du alt krydderet og brun videre i 1 minutt, under omrøring. Tilsett passata, sultanas, pinjekjerner og vann og bland godt sammen. La det småkoke uten lokk, til væsken reduseres slik at fyllet er fuktig, men ikke vannaktig. Fjern fra komfyren og la den avkjøles litt før neste prosess.
Yoghurtvask til filodeigen (så den ikke sprekker):
2 ss smør, smeltet
2 ss yoghurt naturell
1 egg, sammenpisket (i en kopp, med en gaffel)
Smelt smøret, rør inn yoghurt og egg og sett til side til det skal brukes.
Monteringen:
12 ark filodeig
2 ss smør, smeltet og avkjølt
Hvite sesamfrø
Yoghurtvask
Lammedeigblandingen
Åpne filodeigspakken og rull ut deigen. Legg det første arket på et bakepapir og smør forsiktig med yoghurtvask (bruk en bakepensel, som du først spruter litt av blandingen utover med og deretter smører det utover). Det trenger ikke å være så nøye. Legg på neste filodeigflak, og pensle med yoghurtvask. Gjenta til du har 4 lag totalt, men ikke pensle den siste.
Legg 1/3 av lammefyllet langs den ene langsiden og rull sammen til en pølse. Det skal ikke være stramt, for da kan filodeigen revne, den er ganske skjør. Lag 3 like pølser.
Spiral: Ta en pølse og rull til en spiral i en paiform, langpanne eller lignende. Fest pølse nr. 2 til den første ved å stappe endene inn i hverandre og fest med yoghurtvask. Gjør det samme med den siste pølse.
Pensle toppen med smør, dryss over sesamfrø og stek i ovnen på 200 grader i ca. 40 min. til böreken er gyllen.
Del opp i kakestykker og server gjerne med yoghurtsaus og en frisk salat eller tabouleh,
Yoghurtsaus:
2,5 dl yoghurt naturell
1/4 ts hvitløk, finrevet
1 ss sitronsaft
1 ss ekstra virgin olivenolje
Salt og pepper
Bland sammen og sett kaldt til den skal brukes.
Tabouleh:
Lag bulgur etter henvisning på pakken, men bruk 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren har hvilt ferdig, tilsetter du finhakket vårløk eller rødløk, mynte, finhakket persille og rosiner og blander det godt sammen. Hva du tilsetter kan varieres etter smak og behag og det er godt med f.eks. pinjekjerner i også. Pynt taboulten med et litt mynte og limebåter, før du serverer.
Du finner spennende matoppskrifter fra alle verdenshjørner HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Blomsterpottedessert er ikke helt det den ser ut som. Ikke la deg skremme, den smaker godt, er enkel å lage og morsom å sette på bordet til gjestene.
1 pk oreokjeks, skrap vekk kremen og knus kjeksen fint med kjevle eller stavmikser
1 boks sjokoladeis etter eget ønske
Sjokoladesaus fra flaske
1 pk daimkuler
Mynte
Spiselige blomster, for eksempel stemor
Blomsterpottedessert
Legg is, saus og daimkuler lagvis i en potte eller andre ønskede beholdere. Dryss knust kjeks over. Stikk hull med en tynn pinne og sett i fryseren til de skal brukes. Litt før servering (15-20 min.), settes de i kjøleskapet. Sett i spiselige blomster og urtekvister og server blomsterpottedessert.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Mammas gratinerte tørrfisk er en oppskrift som ble til på en tur til Lofoten. Jeg synes den smaker helt nydelig og den er dessuten kjekk å lage, siden alt settes på bordet i en form. Oppskriften er passe til 4 pers. 600 g klippfisk, utvannet 1/2 glass hakka, soltørka tomater 4 fedd hvitløk i skiver 1/2 dl olivenolje 1 finhakka løk 2 gulrøtter i tynne skiver 1/2 blomkål i bittesmå buketter 8 poteter i skiver 2 fedd hvitløk i skiver 1/2 ltr fløte 250 g reven ost, gjerne flere slag 50 g reven parmesan Salt og pepper Legg fisken i en blanding av soltørka tomater inkl. oljen, olivenolje og 4 hvitløksfedd, i minst 3 timer, gjerne over natta.Mammas gratinerte tørrfisk Kok potetskiver og 2 fedd hvitløk nesten møre i fløte. Legg fisken inkl. noe av marinaden, tomatene og hvitløken i en ildfast form. Dryss over litt salt og pepper. Legg på grønnsakene og hell over potetblandingen. Dryss på parmesan og den andre revne osten. Gratiner i ovnen på 180 grader i 1 time. Om osten begynner å bli for mørk, dekk over med aluminiumfolie. Og her… et bilde jeg tok på Heimøya, Lofoten, før tørrfisken havnet på kjøkkenet vårt. Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.