Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter er lettvinn og god mat og jeg synes det smaker ekstra godt, når årets nye lam kommer i butikken. Om du ikke vil grille, kan du steke dem i panna. Det blir nesten like godt.

Lammet:

Smør kotelettene inn med olivenolje. Smør på litt hvitløk fra tube. Dryss på salt, pepper og litt rosmarin.

Deretter grilles de 3-4 minutter på hver side.

Sausen:

2 pk sopp i skiver

2 finhakkede løk

3 fedd finhakket hvitløk

5 dl fløte

4 ss fond, f.eks. kylling, okse, kantarell eller vilt etter hva du skal servere sausen til

pepper

Brun soppen og løken godt i smør. Tilsett hvitløk og la den frese med noen minutter. Tilsett fløte og fond. La det koke til det tykner. Smak til med pepper og ev. mer fond om du ikke synes det er salt nok

Potetene:

1 kg kokefaste poteter

1/2 dl olivenolje

Salt og pepper

Risle litt olivenolje i en langpanne, del potetene i båter, legg dem i langpanna, ta på salt og pepper, risle over litt mer olje og sette dem i ovnen på full guffe. Når de begynner å få litt farge, skrus temperaturen ned til 200 grader og la dem steke til de er sprø utenpå og myke inni.

Server grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter med en sitronbåt og pynt med litt rosmarin.

Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter
Grilla lammekoteletter med soppsaus og båtpoteter

Du finner flere spennende og velsmakende matretter med lam, både tradisjonelle og mer uvanlige varianter, HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Lasagne – litt juks men hjemmelaget

Lasagne – litt juks men hjemmelaget er nesten som å trylle. Den blir billigere, sunnere og du merker ikke grønnsakene. Jeg jukser også litt her, med at jeg ikke lager egen hvit saus, men blander fløte i tomatsausen. Det gir samme effekt i munnen, der alt blandes uansett.

4 store gulrøtter, skrelt og delt i bitte små terninger

2 løk, gjerne en rød og en vanlig kepaløk i bittesmå terninger

400 g karbonadedeig

1 ss finhakket hvitløk

1 ss tørket oregano

2 terninger grønnsaksbuljong

1 glass (eller 2 bokser) hakkede tomater (helst Mutti)

2 laurbærblader

1 ss tørket timian

1 ss tørket basilikum

2 ss tomatpuré

Nykvernet pepper og salt

3 dl fløte

1 ts muskatnøtt

200 g ost etter eget ønske, f.eks. parmesan, jarlsberg, edamer, mozzarella og norvegia. Det smaker ekstra godt om ostene er litt lagret.

Fremgangsmåte:

Start med å steke karbonadedeig og grønnsaker i olje. Rør ofte og la det kose seg til kjøttet får litt farge.
Tilsett så hakkede tomater, hvitløk, oregano, timian, basilikum, laurbær, tomatpuré, grønnsaksbuljong, fløte, muskatnøtt og nykvernet pepper og salt.
Om du smaker nå, vil du kjenne at det er ganske så surt, så kok det i to timer til det blir rundere i smaken) og tykt som grøt. Om du ikke har tid til å vente, må du jevne med maisenna og tilsette sukker.
Når du synes sausen smaker godt og den har blitt tykk og fin, legger du den lagvis med lasagneplater og reven ost i ildfast form. Jeg synes det er godt med et lag ost i mellom lagene og avsluttet med et lag på toppen.

Sett formen i ovnen på 200 grader i en time. Legg over aluminiumsfolie den første halvtimen, så ikke osten skal bli for mørk. Serveres med en salat og godt brød, f.eks disse kjempegode rundstykkene.

 

Lasagne - litt juks men hjemmelaget
Lasagne – litt juks men hjemmelaget

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Vaniljeknuter

Vaniljeknuter er fantastisk deilig gjærbakst og se ser mer kompliserte ut enn de er.

7 dl lunken melk

140 g smeltet smør

100 g gjær

2 sammenpiskede egg

160 g sukker

2 ts kardemomme

2 ts salt

1,2 kg mel

1/2 ts bakepulver

Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer.

Vaniljeknuter
Vaniljeknuter

Fyll (vaniljekrem):

1 vaniljestang

2 dl helmelk

1 dl sukker

4 eggeplommer

1 ½ dl fløte

35 g maisenna

Del vaniljestangen på langs, skrap ut frøene. Bland vaniljestang, frø melk og sukker i en liten kjele. Varm opp til ca. 50 grader.

Pisk sammen eggeplommer, fløte og maisenna i en bolle. Visp inn melkeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen, varm opp igjen og rør hele tiden til det tykner. Ta kjelen vekk fra plata rett før det koker. Avkjøles i vannbad og oppbevares under tett lokk eller plastfolie til det skal brukes.

Bake ut:

Del deigen i to deler. Kjevle hver del til en rektangulær leiv og smør på vaniljekrem. Brett 1/3 av deigen over den midtre tredjedelen. Brett den siste tredjedelen over også. Skjær deigen i strimler på 2 cm. Strekk dem ut, samtidig som du vrir endene i hver sin retning og former en knute. Legg dem på brett, kledd med bakepapir. La dem heve under klede i 1 time til. Stekes på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 10 – 12 minutter). Pensle med sammenpisket egg og dryss på perlesukker.

 

 

Vaniljeknuter før steking
Vaniljeknuter før steking

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blomkålsuppe

Blomkålsuppe kan kjøpes i poser, men det er like enkelt å lage selv. Det smaker dessuten mye bedre. Dette oppskriften er passe til 4 personer.

1 blomkål

1⁄2 finhakket løk

8 dl vann

2 stk hønsebuljongterning

2 dl fløte

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

Rens blomkål og del den i buketter. Ha blomkålbuketter, løk, vann og buljong i en kjele. Kok opp og la det koke til grønnsakene er møre.

Ta ut noen blomkålbuketter fra suppen og kjør resten av suppen jevn med en stavmikser. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

Serveres med godt brød og kanskje litt sprøstekt bacon på toppen.

Du finner flere oppskrifter på supper og tilbehør her.

Blomkålsuppe
Blomkålsuppe

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Kalvefilet med fløtegratinerte poteter og konjakkstuet sopp

Kalvefilet med fløtegratinerte poteter og konjakkstuet sopp trenger ikke saus, for å være et komplett måltid.

Konjakkstuet sopp:

1 finhakket løk

1 beger aromasopp i skiver

3 dl fløte

1 neve finhakket persille

10 ml konjakk

Salt og pepper

Brun løk og sopp i litt smør. Tilsett fløte og konjakk og kok inn til god god og tykk konsistens. Tilsett persillen rett før servering.

Fløtegratinerte poteter:

Fløtegratinerte poteter finner du oppskrift på HER.

 

Kalvefilet:

Kalvefileten bør ha ligget i romtemperatur i ca. 30 minutter før grilling. La den ligge i ferdigkjøpt rub før grillingen, så blir den ekstra god. Brun fileten godt på alle kanter på grillen, før du legger den på den øvre hylla og lar den ligge der til den er ferdig stekt. Stikk gjerne inn et steketermometer, så er du sikrere på resultatet. Fileten er rød når den har en kjernetemperatur på 55-60 grader og rosa når steketermometeret viser 60-65 grader. La fileten hvile i ca. 15-20 minutter før den skjæres opp og serveres.

Om du vil sous videbehandle kalven, finner du fremgangsmåte HER.

 

Kalvefilet med fløtegratinerte poteter og konjakkstuet sopp
Kalvefilet med fløtegratinerte poteter og konjakkstuet sopp

 

Du finner masse deilige kalveoppskrifter, både tradisjonsrike og mer spennende varianter HER.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Blushing Piña Colada

Blushing Piña Colada er en rødmende variant av den tradisjonelle Piña Coladaen. I tillegg til smaken av ananas og kokos, tilsettes den grenadin, som faller til bunnen og røres delvis inn. Den første gangen jeg smakte det, var på Mauritzius.

4 cl Bacardi hvit rom

2 cl ananasjuice

2 cl kokosmelk

1/2 lime, kun saften

2 cl grenadine

Knust is

Ananas til pynt

Hell knust is, ananasjuice, rom, kokosmelk og lime i en blender og kjør i ca. 20 sekunder.

Hell Piña Colada i et avkjølt glass, hell i grenadine, rør den delvis inn i drinken og pynt med en ananasskive.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mammas minestronesuppe

Mammas minestronesuppe (minestra) smaker mye bedre når du lager den selv, enn når du kjøper minestronesuppe i pose. I tillegg er den laget av ingredienser, som du gjerne har tilgjengelig i kjøleskapet.

150 g baconterninger

1 løk, finhakket

3 fedd hvitløk, finhakket

2 gulrøtter, i små terninger

2 poteter, i små terninger

1/2 squash, i terninger

1 stilk stangselleri, i må terninger

1 l kyllingkraft, ev. vann og kyllingfond eller buljongterninger

400 g hakkede, hermetiske tomater, helst Mutti

1 boks limabønner ev. andre hvite bønner

1 kjøttpølse med smak, f.eks. ramsløkpølse fra slakter Eide i tynne skiver

2 dl snarkokt makaroni

1 neve frisk persille, finhakket

Salt og pepper

Parmesan

Mammas minestronesuppe
Mammas minestronesuppe

Brun baconet, i noen minutter før du tilsetter løk, hvitløk, poteter, gulrøtter, squash og stangselleri og lar det frese i noen minutter. Tilsett tomater og kraft og la suppen småkoke i 20 minutter, mens du koker makaronien al dente, etter anvisning på pakken. Tilsett bønnene og pølsa i suppen, når det gjenstår 10 min. av koketiden og smak til med salt og pepper. Hell vannet av makaronien og tilsett den rett før servering.

Server mammas minestronesuppe varm med litt revet parmesan og godt brød som tilbehør, for eksempel focaccia, som du finner oppskrift på HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Langøya bar – en hjemmelaget hyttebar

Kjæresten min har laget en lekker og morsom bar, som henger ute på hytta på Sørlandet om sommeren. Vi kaller den langøya bar. I den finner du alt du trenger for å lage en long island iced tea. Baren er utstyrt med downlights, for å sikre at den er brukbar i nattemørket også. I tillegg er det en flaskeåpner, for de som ikke liker det så sterkt.

Når noen ringer i bjella, beveger fiskeduppen og kroken seg, slik at fisken kan bite, hvis du har veldig flaks.

Her er noen detaljer. Vi har kjøper litt nye småting til langøya bar hvert år:

Kalenderen er kjøpt på Mauritius.

 De to måkene er årets nyanskaffelse.

 

Fuglebrettet er til peanøtter.

 

Båtene er kjøpt på diverse utenlandsturer.

De små fatene i bunnen, sørger for at det ikke blir drypp direkte på treverket. De er enkle å løfte vekk for å vaske ved behov.

Når Langøya bar er hengt ut, er det bare å vente på storinnrykk.

Langøya bar - en hjemmelaget hyttebar
Langøya bar – en hjemmelaget hyttebar

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplemostens dag feires i Sverige

Eplemostens dag feires i Sverige i dag og siden eplemost er minst like populært i Norge, kan vel vi også feire den. Eplemost er godt til mer enn å drikkes bar og kan gjerne brukes i mat også, så HER finner du noen varianter.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplemostens dag feires i Sverige

Eplemostens dag feires i Sverige i dag og siden eplemost er minst like populært i Norge, kan vel vi også feire den. Eplemost er godt til mer enn å drikkes bar og kan gjerne brukes i mat også, så HER finner du noen varianter.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.