Plommeclafoutis er den deilig fransk dessert, som serveres varm med is til. Du kan bruke andre bær, eller frukt også, om du ikke har tilgang til plommer.
Til 4 pers:
3 egg
1 dl sukker
3 dl hvetemel
1 dl kremfløte
1 dl melk
1/2 ts salt
6 plommer, delt i to og steinen tatt ut
150 g marsipan
Plommeclafoutis før steking
Rør sammen alt utenom plommene og marsipanen for hånd og hell det i en ildfast form. Legg i plommene og fordel marsipan i små biter jevnt utover.
Clafoutis stekes på 180 grader til den blir lekkert gyllen, det tar ca. 45 minutter. Serveres med det samme med en god vaniljeis.
Plommeclafoutis
Du finner flere velsmakende desserter fra fjern og nær HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med hjemmelaget BBQ-saus og hvitløksdressing er velsmakende grillmat. Jeg har servert dem med parmesanpoteter, men du kan bruke ris, pommes frites, potetmos eller potetsalat også.
BBQ-saus:
1 finhakket løk
2 ss olivenolje
4 fedd finhakket hvitløk
2 dl ketchup
2 dl brunt sukker
1 dl eplesidereddik
1 lime saft og finrevet skall (kun det grønne)
2 ss worchestersaus
3 dråper tabasco
1 ts liquid smoke
Litt kajennepepper (etter hvor spicy du vil ha den)
Fres løk og hvitløk i olivenoljen på middels temperatur, til løken er litt gyllen og myk. Tilsett resten av ingrediensene. Smak deg frem til ønsket styrke. La sausen småkoke i 30 minutter, før den avkjøles.
Parmesanpoteter:
Minipoteter
Rapsolje
Salt og pepper
Revet parmesan
Del potetene i to og legg dem i en ildfast form, som er smurt med olje. Krydre med salt og pepper. Stek dem på 300 grader, til de begynner å få farge. Skru ned til 200 grader og riv over masse parmesan. Stek videre til parmesanen har fått farge og potetene er gjennombakt.
Hvitløksdressing:
100 g majones
100 g rømme
2 fedd hvitløk, finhakket
2 ss sitronsaft
Salt og pepper
Rør alt sammen og smak om det behøves mer sitron, salt eller pepper. Settes kaldt til den skal brukes.
Grillspydene:
800 g biffkjøtt i litt store terninger
1 rød paprika i store biter
1 grønn paprika i store biter
2 maiskolber i skiver
Bruk litt av BBQ-sausen til å marinere kjøttet i, helst over natten, men i alle fall et par timer. Tre kjøtt, paprika og maiskolbeskiver på grillspyd og smør dem inn med marinaden. Grilles raskt på alle kanter på høy temperatur. Pass på at du ikke griller for lenge, for kjøttet skal fortsatt være rødt/rosa inni, som biff.
Sett BBQ-sausen og hvitløksdressingen i boller på bordet, så alle kan forsyne seg med ønsket mengde. Server grillspyd med hjemmelaget BBQ-saus og hvitløksdressing sammen med parmesanpotetene.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Stekt torsk med barolosaus og annapoteter er min favorittmiddag med torsk. Barolo er en fantastisk vin og med en hel flaske av den, er det lett å forstå at sausen blir god.
1 løk, finhakket
6 brune sukkerbiter
1 flaske barolo
2 ss oksefond
1 ss worshestersaus
Salt og pepper
Fres løken i litt smør, sammen med 6 brune sukkerbiter. Når blandingen har blitt som sirup, tilsettes vin, fond og worshestersaus. Kok inn til 1/3 av opprinnelig mengde. Smak til med salt og pepper.
Torsken saltes og pepres, før den legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til den er klar.
Annapoteter:
400 g poteter i tynne skiver
50 g smør, smeltet
1 ts salt
1 ts pepper
Bland alt godt sammen, så potetene får smør overalt. Legg potetene over i ildfaste porsjonsformer og sett dem i vannbad i ovnen på 180 grader til potetene er møre og lekkert brune. Det tar ca. 45 minutter.
Server stekt torsk med barolosaus, sprøstekt bacon og annapoteter med valgfrie grønnsaker.
Lammeskank på gresk vis smaker nydelig, men trenger lang tid i ovnen, slik at den blir mør og fin. Denne greske varianten er en av mine skankefavoritter og den gjør seg nesten selv, så snart den er i ovnen.
2 bokser hakkede tomater (helst Mutti)
3 finhakkede hvitløk
1 glass oliven
4 løk i strimler
1 aubergin i terninger
1 squash i terninger
500 g mandelpoteter, delt i fire
1 ss oregano
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 glass marinert fetaost i terninger
4 lammeskanker
Salt, pepper og oregano
Start med å helle hakkede tomater i en langpanne. Tilsett hvitløk, oliven, løk, aubergin, squash og poteter. Dryss over oregano, salt og pepper og sett formen i ovnen i 30 minutter på 250 grader.
Lammeskank på gresk vis
Hell over fetaosten inkl. laken. Krydre skankene med salt, pepper og oregano og legg dem på toppen av grønnsakene. Sett i ovnen på 180 grader og la det steke i 2-3 timer til. Det er klart, når potetene er gjennomkokte og lammet slipper benet.
Lammeskank på gresk vis pyntes med litt frisk oregano.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kinesisk BBQ-kylling smaker mye, uten å være sterk (om du ikke vil det selv da). Denne retten har jeg servert med ris, men du kan gjerne bruke nudler i stedet.
Start med marinaden:
5 finhakkede hvitløksfedd
1 cm finhakket fersk ingefær
2,5 dl hoisin sauce
1,75 dl sherry wine
1,75 dl soyasaus
1,75 dl sukker
1⁄2 ts chinese fivespicekrydder
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle til sukkeret er oppløst.
500 g kyllingfilet i strimler legges i marinaden, gjerne over natten, men minimum 1 time.
Wokingen:
1 strimlet løk
1 strimlet rødløk
2 strimlede paprika
1 boks bambusskudd
1 boks ananas
1 boks vannkastanjer
Kyllingfileten fiskes ut av marinaden og brunes raskt i olje i en wok eller stekepanne med høye kanter, sammen med løken.
Tilsett marinaden fra kyllingen, rødløk, bambusskudd og vannkastanjer og la det koke i noen minutter, så ikke rødløken lenger smaker rått. Tilsett paprika, la den trekke med et par minutter. Servere kinesisk BBQ-kylling med ris eller nudler.
Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Cheeseburger onion rings er en oppskrift den yngste sønnen min fant på internett for mange år siden. Det er mye av de samme ingrediensene som i en burger, men her er alt i ett og kan brukes som en deilig kveldssnack og det smaker overraskende godt.
500 g karbonadedeig
1 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts hvitløkspulver
1 stor løk
125 g cheddar
1 glass jalapeño
1 kopp hvetemel
5 sammenvispede egg
4 kopper panko (grov strøkavring)
Sånn gjør du det:
Risle en langpanne med nøytral olje.
Bland karbonadedeig, salt, pepper og hvitløkspulver i en bolle.
Skjær løken i 1 cm ringer, og løsne ringene fra hverandre.
Ta en skje med karbonadedeigen og trykk den ned i bunnen av en løkring. Del cheddaren i terninger på 2,5 x 2,5 cm. Legg en cheddarterning midt på, og om du er modig – en jalapeño, tett toppen med en skje med karbonadedeig og trykk den flat. Gjenta med resten av ringene.
Ha hvetemel, sammenvispede egg og panko i tre separate boller. Dypp en ring i melet, rist av overflødig mel, vend den deretter i eggebollen, så panko, deretter tilbake til eggene, en siste gang i pankoen og legg den på bakeplaten. Gjenta med de resterende ringene.
Risle over litt olje og sett dem i varm stekeovn (300 grader). La dem stå til de har fått farge, snu dem og sett ned ovnen til 200 g. Stek videre til de har fått fin farge på begge sider. La cheeseburger onion rings renne av på et tørkepapir, før du legger dem på et fat og serverer med ønsket saus. Jeg har brukt en litt sterk chilisaus, men du kan bruke en god ketsjup.
På det siste bildet, har jeg delt over en ring, så innmaten vises.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizza på grillen smaker veldig likt den italienske steinovnspizzaen og det er slett ikke vanskelig å lage. Du trenger kun en pizzastein, som du får kjøpt i for eksempel jernvareforretninger.
Lag pizzabunn på vanlig måte. Du finner oppskrift HER.
Pizzabunnen kjevles ut som vanlig, men det er viktig å dele deigen i flere deler, så den ferdige bunnen ikke kommer utenfor pizzasteinen. Det gjør at en vanlig pizzabunnoppskrift blir til tre til fire pizzaer.
Sausen lager jeg av:
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
1/2 ts pepper
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
Noen dråper tabasco
1 ts knust fennikel
Bland alt i en kjele og la det koke lenge, gjerne en time eller mer.
Pizzasteinen må ligge på grillen under oppvarmingen. Når du skal steke, drysses et lett lag med hvetemel på pizzasteinen, før bunnen legges oppa. Når bunnen er klar på undersiden (det tar veldig kort tid, så pass på), tas den ut av grillen og snus på et bakepapir. Det er ikke før på dette tidspunktet at pizzafyllet legges på. Her har jeg brukt pizzasaus, ost, ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika. Du kan selvfølgelig bruke det du har lyst på.
Når fyllet er lagt på, legges pizzaen tilbake på pizzasteinen og stekes ferdig. Igjen går det svært fort, så pass på at den ikke blir brent under. Pyntes med for eksempel basilikum.
Pizza på grillen med ananas, løk, sopp, kokt skinke og paprika
Thaiwok med kylling er rask å lage og smaker godt. Du kan justere styrken med mer chili, om du liker det litt hot.
4 kyllingfileter i strimler
1 løk i strimler
2 finhakkede hvitløk
1 finhakket chili
3 finstrimlede vårløk
1 ss revet ingefær
1 boks kokoskrem
2 dl kyllingbuljong
2 ss fishsauce
1 lime, kun saften
Litt finhakket koriander
Varm olje i en stekepanne eller wok på middels sterk varme, og stek kyllingstrimlene til de begynner å få en gyllen farge. Tilsett løkstrimler, hvitløk, chili, vårløk og ingefær. Hell på kokoskrem og kyllingbuljong. Kok opp, og tilsett fishsauce og limesaft. La det koke i ca. 5 minutter. Rør inn finhakket koriander og server thaiwok med kylling sammen med ris.
Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter smaker deilig, ikke bare i lammesesongen, men resten av året også. Vi tar dem ofte på grillen, men de kan gjerne stekes i panne også. Vi har kjøpt en grillpanne, som gir lekkert grillet utseende uten grill. Jeg synes det er litt vanskelig å beregne mengden koteletter, men 300 g per person pleier å være ganske ok.
Gremolataen blir bare bedre av å få stå og trekke litt, så jeg starter gjerne med den:
1 potte finhakket dill
1 potte finhakket persille
2 fedd finhakket hvitløk
1 glass kapers
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du forbereder resten av maten.
Grilla lammekoteletter med gremolata og småsinte ovnspoteter
Kotelettene gnis inn med litt olivenolje og gis et dryss med salt og pepper, før de enten grilles eller stekes i 3-4 minutter på hver side.
Om du vil ta kotelettene i sous vide, gnir du dem inn med litt olje, salt og pepper før de legges i posen og vakumpakkes. Legg dem i sous viden på 56 grader i 2,5 time.
Ta dem ut av posen og stek eller grill dem på høy varme i et minutt på hver side.
Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter med lam her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Påske og hjemmekos er noe av det beste jeg vet. De kan si hva de vil om påsketur på fjellet, men jeg liker meg veldig godt hjemme akkurat da. Det finnes ikke noe bedre enn når du kan sitte i solveggen, med et glass vin og høre lyden av snø som smelter og nyte de første løkplantene, som stikker opp av bakken.
Det er koselig å pynte i huset i påsken, med vakre blomster, sånn som denne fra Interflorabutikken min.
Jeg har ikke så mye påskepynt, men jeg setter frem det jeg har, sånn som denne påskehøna i tre.
De søte påskekyllingene fant jeg på Nille for mange år siden.
Påske og hjemmekos
Det aller koseligste jeg tar frem, har mamma brodert, en vakker påskeløper.
Jeg kjøpte tre påskeegg i porselen, for noen år siden, på Mester Grønn, og de er fortsatt like fine, og like populære, når de er fylt med deilig påskegodteri.
Det søte lille påskeredet har jeg kjøpt på Step In i Hokksund. Jeg har hatt det i mange år, men det er fortsatt like fint, som da jeg kjøpte det.
Når jeg er ferdig med påskepyntingen og lammet står i ovnen, er det bare å sette seg ned og nyte påskeværet og den deilige lukten fra middagen, som nesten lager seg selv.
Om du trenger inspirasjon til påskelammet, kan du sjekke her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.