Tagine med kjøttboller og tabouleh

Tagine er en leirgryte med lokk fra Nord-Afrika. Den brukes over åpen varme og kan kjøpes på internett. Siden vi har gassbluss både inne og på utekjøkkenet, bruker vi taginen hele året. Om du ikke har en tagine, kan du bruke en vanlig gryte med lokk. Det fungerer nesten like bra. Vi bruker tabouleh, som er laget av bulgur til, men om du vil, kan du bruke ris. Du får kjøpt raz el hanout i asiatiske butikker, men i det siste har Meny solgt taginekrydder, som du kan bruke i stedet.

Kjøttbollene:

500 g karbonadedeig

1 reven løk

1 stort, sammenpisket egg

1/2 dl strøkavring

1/2 ts cayennepepper

1/4 ts ingefær

1/2 ts kanel

1/2 ts muskat

1 neve finhakket koriander

1 ts gurkemeie

2 finhakkede fedd hvitløk

1/2 ts sort pepper

1/2 ts salt

Alt eltes sammen og rulles til små boller.

I taginen:

4 ss nøytral olje

2 strimlede løk

4 fedd finhakket hvitløk

2 gulrøtter i terninger

1 tørket, knust chili

1 klype safran

2 kanelbark (eller 2 ts vanlig kanel)

1 ss raz el hanout 

1 boks hakkede tomater (helst Mutti)

Salt og pepper

1 ss tomatpuré

1 dl kyllingkraft, ev. fond eller buljongterning

Saften av 1 lime

Tørket frukt etter eget ønske, i små terninger (fiken, aprikos og dadler)

1 neve frisk, finhakket koriander

Oljen helles i taginen og varmes opp. Tilsett løk, hvitløk og gulrøtter og la det surre i noen minutter, før du tilsetter chili, safran, kanelbark, raz el hanout, pepper, salt, tomater, tomatpuré, kyllingkraft og limesaft. Bland inn tørket frukt. Legg i kjøttbollene og la dem bli gjennomkokte før du rører. Server tagine med et dryss frisk, finhakket koriander.

Tabouleh:

Lag bulgur etter henvisning på pakken, men bruk 50 % mer vann så det ikke blir så tørt. Når bulguren har hvilt ferdig, tilsetter du finhakket vårløk eller rødløk, mynte, finhakket persille og rosiner og blander det godt sammen. Hva du tilsetter kan varieres etter smak og behag og det er godt med f.eks. pinjekjerner i også. Pynt taboulten med et litt mynte og limebåter, før du serverer.

  

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

«Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?»

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

«Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?»

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

TV Dinner Day

Denne matdagen er vel en av de mer asosiale dagene fra USA og som de sier selv…

«Om du ser på sportsbegivenheter eller reality, kan du noen ganger bare ikke fjerne øynene dine fra TV-apparatet. Ta med middagen og sett deg foran TV-en og kos deg, for hvem trenger vel et kjøkkenbord?»

Uansett, selv om jeg tenker at mat foran TV-apparatet er noe triste greier, så foreslår jeg noe du kan spise med fingrene denne dagen, f.eks. pizzaboller, som du finner oppskrift på her.

Thaisalat med biffstrimler

Thaimat er en nydelig kombinasjon av søtt, sterkt og syrlig, som jeg synes er helt fantastisk. Her har jeg lagd en thaisalat som jeg serverer med deilige biffstrimler.

400 g biff

1 finhakket løk

1,5 dl peanøttsmør

2 ss soyasaus

1,5 dl vann

2 ts søt chilisaus

Sesamfrø

Biffen skjæres i strimler og brunes sammen med løk. Tilsett peanøttsmør, soyasaus, vann og søt chilisaus. La blandingen trekke i noen minutter. Dryss over litt sesamfrø ved servering.

Thaisalat:

Finsnittet isbergsalat

Finstrimlet rødløk

Finsnittet paprika

Strimlede sukkererter

1 boks eksotisk frukt

Legg alle ingrediensene til thaisalaten i en bolle eller på et fat, som jeg har gjort.

Dressing:

Laken fra fruktboksen

1 finhakket chili

3 finhakkede fedd hvitløk

2 ss revet fersk ingefær

6 ss solsikkeolje

2 ts sesamolje

Saften av 1 lime

2 ss soyasaus

Bland alle ingrediensene til dressingen og hell den over salaten.

Du finner flere oppskrifter på mat fra Thailand her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.
Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Indiske reker

Indiske reker er en helt nydelig forrett og den er enkel å lage. Denne oppskriften er passe til 4 personer. Jeg bruker argentinske villreker, som er veldig lik scampi.

20 rå, argentinske villreker

4 ss limesaft

1 ts salt

2 ss fersk, finhakket koriander

1 ts chilipulver

3 ss nøytral olje

1 ts knust hvitløk

1 1/2 ts brunt sukker

Om villrekene har skall på, skal det tas av. Ta ut strengen ved å lage et snitt langs ryggen og trekke den ut.

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden i en ildfast bolle og rør godt sammen. Legg i villrekene og la det stå kaldt i min. 1 time, så smakene får satt seg. Sett bollen  i ovnen på 250 grader i ca 10 – 15 minutter. Rør rundt et par ganger i løpet av stekingen. Fordel de indiske rekene asjetter og server. Det passer godt med nanbrød til indiske reker og gjerne litt yogurt.

Indiske reker
Indiske reker

Du finner masse spennende oppskrifter fra India HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Du kan også følge bloggen på Facebook.

Helt gresk, kylling med salat og sitronpoteter

Kylling med sitronpoteter er kanskje min favorittrett fra Hellas. Kyllingen blir helt nydelig etter et langt opphold i marinaden. Jeg serverer den med tzatziki i tillegg til potetene og salaten. Denne oppskriften er passe til 4 personer.

800 g kyllingbryst

1 beger gresk yoghurt

6 fedd most hvitløk

1 ss tørket oregano

1 ss tørket timian

saften av 1 sitron

1 ts tørket mynte

1 dl olivenolje

1/2 ss salt

1 ts pepper

Kyllingen legges i en marinade av gresk yoghurt, hvitløk, oregano, timian, mynte, olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. La kyllingen ligge i marinaden i minimum 4 timer, gjerne natten over. Kan enten grilles eller legges i ildfast form og settes i ovnen på 200 grader, til de er gjennomstekte, men fortsatt saftige.

3 bakepoteter

2 dl olivenolje

Saften av 1 sitron

4 moste hvitløk

1 ts tørket oregano

1 ts sort pepper

2 ss kyllingfond

Potetene skrelles og deles i staver på 2 x 2 cm og stekes i ovnen på 200 grader, i et bad laget av olivenolje, sitronsaft, hvitløk, oregano, pepper og kyllingfond.

Kylling med sitronpoteter serveres med gresk salat og tzatziki. Du finner oppskrift på begge deler, i tillegg til mange andre greske oppskrifter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Portvinssaus til vilt

Denne portvinssausen passer godt til alle typer vilt, i tillegg til biff, kalkun og and.

1 løk, finhakket

2 fedd hvitløk, finhakket

1 gulrot i små terninger

1 ss smør

2 dl portvin

1/4 flaske viltfond

5 dl fløte

50 g smør

Fres løk, hvitløk og gulrot i 1 ss smør. Tilsett portvin og la det koke litt inn. Tilsett fond og fløte og la det koke det til det tykner. Sil vekk grønnsakene, smak til med salt og pepper og tilsett 50 g smør, så portvinssausen er ekstra blank ved servering.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Hjortelapskaus

Vi har fått kjøpt en halv hjort de siste årene og delt opp og malt deig selv. Hjorten kan brukes til mye forskjellig og her er oppskriften på hjortelapskaus. Jeg lager gjerne dobbel porsjon og fryser ned for lettvinte middager senere.

1 kraftbein fra hjorten (ev. viltfond, om du ikke har knoke)

1,5 kg hjortekjøtt (forpart)

1 løk, finhakket

12 store poteter i terninger

1 purre i ringer

1 liten sellerirot i små terninger

4 store gulrøtter i skiver

Viltfond, salt og pepper

Persille, finhakket

Hjortekjøttet deles i terninger, brunes og kokes i minimum 2 timer, sammen med løken, kraftbeinet og vann, tilsett purre, sellerirot, gulrøtter og store poteter. Kok en halv time til og smak til med salt, pepper og ev. viltfond. Rør inn persille rett før servering.

Serveres med flatbrød.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Bun Cha – vietnamesiske kjøttboller

Vietnamesisk mat er smaksrik, men ikke spesielt sterk. Disse kjøttbollene smaker deilig med nudler, en frisk vietnamesisk salat og rikelig med dressing. Oppskriften er passe til 3-4 personer.

Kjøttboller:

600 g svinekjøttdeig

1 ss sitrongress, enten most fra glass eller fersk finhakket

2 ss fishsauce

1 finhakket rødløk

4 ts sukker

2 fedd hvitløk, finhakket

1 ts salt

1 ts pepper

4 ss olje til stekingen

Elt alle ingrediensene unntatt olje godt sammen. Form små boller med hendene og stek dem i oljen på middels høy varme. Litt avhengig av størrelsen på kjøttbollene, bør det holde med ca. 2 minutter på hver side.

Nuoc namdressing:

2 sterke røde eller grønne thaichili

6 ts riseddik

4 fedd revet hvitløk

6 ss friskresset limejuice

4 ss sukker

6 ss thai fiskesaus (nam plah) eller vietnamesisk fiskesaus (nuoc nam)

6 ss nøytral olje (solsikke, mais eller peanøtt)

Pepper

Bland alle ingrediensene til dressingen, smak til med pepper og la den stå og hvile i minimum 10 minutter, så smakene får satt seg.

Salaten:

1 pose reven gulrot, kål og purre (eller riv grovt selv)

Rikelig med nuoc namdressing

Hell litt av dressingen over og bland godt sammen. Resten av dressingen settes på bordet når maten serveres, så de som ønsker kan forsyne seg med mer.

Nudler:

Kok nudler etter anvisning på pakken.

Servering av bun cha:

Legg nudler nederst på tallerkenen og deretter salat og kjøttboller. La gjestene få helle over mer dressing, om de ønsker.

Du finner flere spennende og varierte retter fra Vietnam her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.