I dag feirer USA Toasted Marshmallow Day. Toasted Marshmallow Day er en av de mest etterlengtede matdagene i USA. Dette regnes også som den siste dagen de kan nyte sommeren hvert år. Marshmallows har eksistert lenge, og det er ikke USA som lagde dette godteriet først, men Egypt laget denne godbiten for flere tusen år siden.
Du finner oppskrifter med marsmallows, både rista, bakte og brukt som de er, her.
Denne kjøttpuddingen er saftig og med god smak av elg. Den smaker godt med gammeldags, brun saus og den kan også lages av andre typer vilt eller storfe.
1 dl fløte
1 finhakket løk
500 g kjøttdeig av elg
1 sammenpisket egg
1/2 dl griljermel
1 ts salt
1 ts pepper
2 pk bacon i skiver
Bland griljermel og fløte i en bolle, og la det svelle i 5 minutter. Elt sammen alle ingrediensene til kjøttpuddingen utenom baconet.
Legg baconskivene med litt overlapp i en ildfast brødform. La endene henge utover kanten. Fordel deigen i formen. Pakk over baconendene og stek kjøttpuddingen i vannbad, midt i ovnen på 150 grader i ca. 40 minutter.
Server kjøttpuddingen med brun saus, poteter, stekt sopp og valgfrie grønnsaker, f.eks. blomkål, rosenkål, surkål, rødkål eller bønner.
Du finner oppskrift på gammeldags, brun saus her og oppskrift på en nydelig, litt annerledes rødkål som passer godt til vilt finner du her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Nøtteterte er min barndoms favorittkake og den er godt dynket med konjakk, så det er vel litt spesielt for et barn, kanskje. Oppskriften befinner seg på den aller første siden i den gamle, håndskrevne kokeboka mi. Jeg synes fortsatt denne kaken er veldig god og bruker den gjerne som dessert.
Det ble ikke tatt hensyn til at vi var barn, når det gjaldt mat, i min oppvekst. Vi måtte alltid smake på det som ble servert og det ble ikke laget spesielle eller tilpassede barneretter. Jeg er veldig glad for det nå, siden jeg har blitt veldig altetende og er aldri redd for å smake på noe nytt.
2 egg
1 dl sukker
100 g hasselnøttkjerner, malt
2 ss hvetemel
3/4 ts bakepulver
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland forsiktig inn resten av ingrediensene og hell over i en liten, smurt springform. Stek nøtteterten på 175 grader i 25-30 min.
Sjekk med en tynn pinne, om den er ferdigstekt og stek ev. noen min. til, dersom det henger deig på pinnen. Avkjøl nøtteterten på rist.
1 ss cognac, blandet ut med litt vann til dynking
1/3 ltr. fløte pisket til krem med litt sukker
Litt reven sjokolade eller eksotisk frukt, enten fersk, eller fra boks.
Om du ikke vil bruke konjakk, synes jeg at Bristol Cream eller en annen lignende sherry er et greit alternativ.
Du finner flere varierte og fristende kakeoppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvorfor ikke variere fredagstacoen litt, med å lage en velsmakende tacopai? Du kan gjerne bruke rester fra fredagstacoen.
Paibunn:
150 g smør
3 dl hvetemel
2 ss vann
Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.
Paifyll:
400 g karbonadedeig
1 løk
2 paprika, gjerne to farger
1 ss smør til steking
1/2 pose tacokrydder
2 dl crème fraîche
2 dl revet gulost etter ønske
Stek karbonadedeig i stekepannen sammen med hakket løk og finkuttet paprika. Rør inn tacokrydder og crème fraîche. Fordel fyllet i paibunnen.
Dryss over osten og stek paien midt i ovnen i ca. 30-35 minutter til osten er gyllen. Serveres fleks. med salsa, rømme, guacamole, som du finner oppskrift på her, og en frisk salat.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Pizzaboller er veldig kjekk turmat, lunsj og passer godt i barnebursdag. De smaker godt både varme og kalde.
Deigen:
550 g mel, helst tipo 00
1/2 pk pizzagjær
1 ts salt
2 ts honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
La pizzadeigen stå tildekket på benken og heve i minimum 1 time.
Pizzasaus:
1 boks hakkede tomater (helst Mutti)
1 finhakket løk
2 laurbærblader
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
Noen dråper tabasco
1 ts knust fennikel
Bland alt i en kjele. Det må koke lenge, gjerne en time eller mer.
Når bunnen er ferdig hevet, kjevler du den ut til et rektangel og smører på pizzasaus. Oppa sausen legger du det fyllet du ønsker, jeg har brukt sprøstekt bacon, hakket løk og ost. Rull bunnen sammen til en pølse og skjær den i tommetykke skiver, som du setter på stekebrettet til heving i ca 30 minutter.
Pizzabollene stekes på 200 grader til de blir gylne og fine.
Pizzaboller er fine å fryse ned til senere. Jeg pleier å halvsteke noen av dem, fryse ned og steke dem ferdige når de skal spises. Da smaker de helt nylagde.
Jeg husker hvalbiffen fra barndommen. Den var seig som en skosåle og smakte tran. Jeg vet ikke hva som har endret seg, men den vi får kjøpt i butikken nå for tiden, minner verken om skosåle, eller tran. Den er derimot helt nydelig 😍
Krydre biffene med salt og pepper og stek dem 3 min. på hver side.
Løk og soppsaus
2 løk, finhakket
2 pk sopp i skiver
3 ss smør
2 ss mel
1/2 ltr melk
1 ss tyttebær
2 laurbærblader
2 ss oksefond
Brun løk og sopp i smør. Tilsett mel og spe med melk, mens du rører. Tilsett resten av ingrediensene og la det koke noen minutter. Plukk ut laurbærbladene før servering.
Server hvalbiffen med f.eks. blomkål og potetmos. Du finner oppskrift på en perfekt en her.
Det tar litt tid å lage pho (uttales FØ), men det er ikke så mye jobb, bare mye venting. Denne suppen er min absolutte favorittsuppe fra Vietnam og den er virkelig verdt å vente på.
Kraften:
1,8 kg bein av storfe
1 løk delt i 4
Legg bein og løk i langpanna og stek dem i ovnen på 220 grader, til beina er brune og løken myk (ca. 1 time).
5 skiver frisk ingefær
1 ss salt
2 stjerneanis
2,5 ss fishsauce
ca. 4 liter vann
1 dl hoisinsaus
1/2 dl chili-garlicsaus (f.eks. Sriracha)
Legg de stekte beina, løken, ingefær, salt, stjerneanis, og fishsauce i en stor gryte og dekk det med vann. Kok opp, skru ned varmen og la det koke i 10 timer. Sil av kraften og tilsett hoisinsaus og chili-garlicsaus.
Servering av pho:
1 pk. risnudler
700 g mørbrad i tynne skiver
1 finsnittet vårløk
1 dl finhakket koriander
2 dl kopp bønneskudd
1 bunt thaibasililum (fås i asiatiske butikker)
Lime i båter
Hoisinsaus i en liten bolle
Chili-garlicsaus (sriracha) i en liten bolle
Legg risnudler i romtemperert vann i 1 time. Kok opp en kjele vann og la nudlene trekke i 1 minutt. Fordel nudlene i 4 boller sammen med rå mørbradstrimler, vårløk og koriander. Hell over varm kraft, rør rundt og vent til kjøttet ikke lenger er rødt på utsiden. Det tar 1-2 minutter. Server med bønneskudd, thaibasililum, lime i båter, hoisinsaus og chili-garlicsaus ved siden av, som gjestene kan tilsette etter eget ønske.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Valnøttbrød smaker veldig godt. Denne oppskriften gir et saftig brød med knasende sprø skorpe. Jeg bruker det som tilbehør til f.eks. supper og lager det alltid til julefrokosten. Her har jeg laget en rund variant, men du kan også lage dem avlange, flettet eller som valnøttrundstykker. Du kan fint fryse dem og ta dem opp når du skal bruke dem.
50 g gjær
1 ss honning
6 dl lunkent vann
1 ts salt
15 dl hvetemel
200 g hakkede valnøtter
Elt alt godt sammen. Dekk til bollen og la deigen heve i minimum 1 time, gjerne lenger. Slå deigen ned og la den heve i 30 minutter til.
Del deigen i 2 og form 2 brød i valgfri fasong. Jeg har valgt å lage dem runde. La valnøttbrødene etterheve i 1 time, før du steker dem på bakepapir i ovnen på 200 grader i ca. 30 minutter. Valnøttbrødet er ferdig når du får en hul lyd når du banker med en finger på undersiden av brødet.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg ble inspirert til å lage helstekt kylling med italiensk vri en gang vi var i leiligeten i Spania, av alle ting. Den er enkel å lage, siden alt legges i samme form og enkelt settes på bordet når den skal serveres. Denne oppskriften er passe til 4-6 personer, avhengig av størrelsen på kyllingen.
Ingredienser:
1 kylling
Persillekvister
1 sitron i store terninger
8-10 poteter i tynne skiver
4 strimlede løk
1 pk skivet sopp
4 store gulrøtter i tynne skiver
1 pastinakk eller sellerirot i terninger
2 dl kyllingkraft, eller vann + fond
1 dl hvitvin
4 finhakkede hvitløk
2 laurbærblader
1 glass kapers
Salt og pepper
1 neve finhakket bladpersille
Sitron i halve båter
Fremgangsmåte:
Legg poteter, gulrøtter, sellerirot og løk i en stor ildfast form, smurt med litt olje. Bland hvitvin og kylingkraft med krydderet og hell det over. Sett i ovnen på 200 grader i ca 1 time.
Fyll kyllingen med sitronterninger og persillekvister (dette skal ikke spises). Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og gi den et dryss med salt og pepper.
Stekes i 30 minutter, før den snus og stekes videre i 30 minutter til. Bruk en øse og hell over kraft ca. hvert 15. minutt, så kyllingen holder seg saftig.
Sjekk med en spiss kniv inn i låret etter 1 time. Dersom kraften som kommer ut er rosa, må kyllingen få noen minutter til i ovnen, til kraften er blank. Dryss over litt finhakket persille før servering. Del opp kyllingen og server den sammen med grønnsakene og den deilige kraften.
Du finner flere spennende oppskrifter med kylling her. Om du har lyst til å lage italienske matretter, finner du mange inspirerende oppskrifter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Jeg synes risotto smaker helt nydelig, enten som en lunsjrett eller til middag.
Kyllingen:
1-2 kyllingfileter per person, avhengig av størrelse
Salt og pepper
Kyllingfilet krydres med salt og pepper og stekes eller grilles til den er gjennomstekt, uten å bli tørr. Om du bruker steketermometer, skal kjernetemperaturen være 66 grader.
Risottoen:
2 ss olivenolje
1 finhakket løk
1 pk aromasopp i skiver
300 g arborioris (risottoris)
4 dl hvitvin
8 dl varm kyllingkraft (eller vann og fond, ev. vann og buljongterning)
20 g smør
50 g finrevet parmesan
1 glass trøffel
Litt finhakket persille
Varm en tykkbunnet kjele og tilsett olje. Fres soppen og løken til løken er myk og blank. Tilsett risen og la den frese med et par minutter. Tilsett vinen og kok til all vin er absorbert, mens du rører jevnlig.
Kok opp kraften i en egen kjele og hold den varm. Hell en øse av den varme kraften over risen. Fortsett å røre og riste på kjelen mens risottoen koker. Spe med mer kraft når det meste er absorbert i kjelen og fortsett å spe til du har brukt opp kraften. Rør ekstra godt mot slutten av koketiden. Når risottoen har fått perfekt konsistens, tilsettes smør og parmesan. Smak til med litt salt og pepper. Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende (som en grøt), og glir lett utover tallerkenen. Risottoen vil tykne om den blir stående. Rør inn trøffel og persille rett før servering.
Legg risotto på tallerkener, legg på kylling og pynt med friske urter.
Server gjerne med litt parmesan, som kan høvles over ved servering.
Du finner masse spennende oppskrifter på italiensk mat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.