Potato Lover’s Day feires i USA i dag. Poteter er anvendelig og brukes over store deler av verden.
Potetplanten ble dyrket i Norge fra 1760-årene. En fun fact er at predikanten Hans Nielsen Hauge fikk tittelen potetprest da han reiste rundt i Norge og forkynte potetens velsignelser ved siden av sitt kristne budskap.
Poteter kan brukes til mye mer enn å koke dem. Har du for eksempel smakt Annapoteter, Clotildes ovnsbakte poteter eller pommes boulangere? Du finner disse og mange flere deilige potetretter HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Taco med fisk smaker bedre enn det høres ut. Jeg liker godt denne varianten med laks og hjemmelaget salsa. Det går fort å lage fisketaco. Den trenger kun å stekes i 2 minutter med krydder og olje og den tilsettes heller ikke vann, som du gjør med kjøttdeigtaco. Jeg bruker hjemmelaget tacokrydder, som du finner oppskrift på her. Da har du kontroll på både saltmengden og styrken selv. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Fisken:
600 g fiskefilet, f.eks. laks, ørret, torsk eller sei
4 ss tacokrydder, gjerne hjemmelagd
2 ss nøytral olje, f.eks raps
Dersom du bruker torsk eller lignende, er det viktig å salte den litt i forveien og legge den kaldt, så den blir litt fastere. Skyll og tørk av den, før du fortsetter med resten av oppskriften. Krydre fisken med tacokrydder og stek den i oljen i 1 minutt på hver side.
Salsa:
4 tomater i små terninger
1/2 slangeagurk i små terninger
1/4 finhakket rødløk
1 liten boks mais
Bland alle ingrediensene til salsaen og smak til med salt og pepper
Server fisketaco med lomper, tacosaus etter eget ønske, reven ost og ev. rømme eller guacamole, som du finner oppskrift på her.
Fisketaco
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
I dag er det samenes nasjonaldag – prøv bidos. Bidos er samenes nasjonalrett. Det smaker kjempegodt og vi bruker det ofte som søndagsmiddag. Denne porsjonen er passe til 4, men jeg lager ofte dobbel porsjon, så har vi restemiddag på mandag. Om du ikke får tak i margbein av rein, kan du bruke margbein av okse eller viltfond, som du smaker til med på slutten av koketiden. Det blir ikke helt det samme, men smaker fortsatt nydelig. 500 g reinsdyrskav 300 g margbein av rein 1.2 l vann 1 løk i strimler 3 gulrøtter i terninger 10 poteter i terninger
1 kålrot i terninger 1/2 purre i strimler 1 kvast frisk timian 1 laurbærblad 1/2 ts reven muskatnøtt Salt og pepper Fres løken i litt olje eller smør til den blir blank og myk i en stor gryte. Legg i reinsdyrskav og margbein, hell over vann og kok opp sammen med laurbærblad og timiankvast. Skum av (fjern grumset som legger seg på toppen med en spiseskje) og la gryten trekke på svak varme til kjøttet er mørt, ca. 1 time. Tilsett poteter, purre, gulrot, kålrot og revet muskatnøtt. Kok suppen videre til grønnsakene er møre. Smak til med salt og pepper og server bidos med godt brød eller flatbrød.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis. Du kan også følge bloggen på Facebook.
Gratinerte knivskjell er en knallgod rett, som kan brukes som lunsj, forrett, hovedrett eller som en del av et tapasmåltid. Denne oppskriften er passe som hovedrett for to personer eller forrett til 4-6 personer.
Toppingen:
1/2 rød paprika i små terninger
2 fedd hvitløk, presset eller 2 ts malt fra glass
4 ss bladpersille, finhakket
2 dl tomater, delt i små terninger og lagt i sil, så de renner av seg
5 ss loffesmuler
2 ss olivenolje
Salt og pepper
2 ss parmesan, finrevet
Bland sammen paprika, hvitløk, bladpersille, tomater, 4 ss loffesmuler og 1 ss olivenolje i en bolle og smak til med salt og pepper.
Skjellene:
1 kg knivskjell
2 fedd hvitløk, finhakket
2 sjalottløk, finhakket
olje til steking
2,5 dl eplemost
Fres løk og hvitløk i oljen i en stor gryte. Tilsett eplemosten og la det koke i ett par minutter, før du skrur platen på full guffe, tilsetter skjellene og legger på et lokk. La det dampe i 2 minutter. Ta skjellene ut av kraften, rens vekk det svarte og legg dem ferdig renset tilbake i skjellene på et stekebrett.
Fordel blandingen over skjellene, dryss over parmesan, resten av smulene og resten av oljen. Sett skjellene i forvarmet ovn på 230 grader med grillfunksjon til loffesmulene har fått fin farge.
Server umiddelbart, gjerne med et glass hvitvin.
Gratinerte knivskjell
Du finner flere oppskrifter med både knivskjell og andre skalldyr HER.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Västerbottenpai med bacon og purre er en svensk klassiker og kan varieres med f.eks. laks i stedet for bacon. Västerbottenpai med bacon og løk passer godt på koldtbordet eller til forrett, eller lunsj eller som litt kveldskos. Västerbottenost minner litt om parmesan i smaken, men den er mykere og du får kjøpt den på Meny. Denne oppskriften er passe til 4 personer som lunsj eller 8 personer som forrett.
Paibunn:
100 g smør
3 dl hvetemel
2 ss vann
1 klype salt
Elt sammen ingrediensene til bunnen. Kjevle den ut til en sirkel som dekker en form ca. 26 cm i diameter og legg den oppi. Trykk godt opp på kanten. Prikk bunnen med en gaffel. Sett formen kjølig minst 30 minutter. Forstek paibunnen midt i ovnen på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Avkjøl.
Paifyll:
2 store løk, finhakket og stekt myk i litt smør
1 pk baconterninger, sprøstekt
1/2 purre, finstrimlet
4 dl revet västerbottenost
Bland løk, purre og bacon og fordel det utover paibunnen. Dryss over osten.
Eggestand:
3 egg
3 dl fløte
Salt og pepper
Visp sammen ingrediensene til eggestanden og hell blandingen over paifyllet
Stek paien på rist, langt ned i ovnen på 225 grader i 20–25 minutter, til den har stivnet. La västerbottenpai stå noen minutter i romtemperatur, før den deles opp og serveres.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Skolebrødstang smaker deilig og er ikke vanskelig å lage. Skolebrød var en av mine barndomsfavoritter. Jeg spiste alltid rundt først og sparte det gule til slutt. Jeg gjør forresten det enda. Denne oppskriften gir to deilige, luftige skolebrødstenger. De kan fryses, men da bør du vente med melis og kokos til du skal bruke dem.
Deigen:
3,5 dl lunken melk
70 g smeltet smør
50 g gjær
1 sammenpisket egg
80 g sukker
1 ts kardemomme
1 ts salt
1/2 kg mel
1/4 ts bakepulver
Fyll:
3 dl vaniljekrem, hjemmelaget eller ferdigkjøpt
Alt eltes sammen og heves lenge, gjerne et par timer. Del deigen i to like emner og form dem til to flate leiver, ca 10 cm brede og i hele lengden av stekebrettet. La dem heve lenge igjen, gjerne en time eller to til, før du presser et spor med to fingre på midten i hele lengden.
Fyll sporet med vaniljekrem, sett dem i midt i ovnen og stek dem på 200 grader til de er gylne og fine (ca. 12 – 15 minutter).
Jeg pensler dem etter jeg tar dem ut av ovnen. Da gir jeg dem et strøk med en blanding av sammenpisket egg og melk. Dette gir en fin og blank overflate.
Avkjøl skolebrødstangen, så ikke melisen smelter og renner av.
Glasur:
5 dl melis
3 ss vann
150 g kokos
Bland sammen vann og melis og smør det på hver side av vaniljekremen. Dypp skolebrødstangen i kokos, del i skiver og nyt.
Skolebrødstang
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny 6 er klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene, eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Pinsa med kokt skinke er en italiensk rett, som ligner pizza. Pinsaen ble først laget i Roma, men har etter hvert blitt populært over store deler av verden. Måten pinsa lages på, gjør at du ikke behøver så mye gjær. Pinsa kan også lages uten fyll, kun smøres med olje og drysses med flaksalt før steking og brukes til å brettes rundt ønsket pålegg.
1 kg tipo 00
7,5 dl vann
20 g salt
2 ss honning
8 ss olivenolje extra virgin
1/5 pk fersk gjær
Dag 1:
Elt deigen godt sammen, gjerne i en kjøkkenmaskin. Det er viktig å elte lenge, gjerne 15 minutter. Dekk med plast og sett deigen kaldt, så den hever seg langsomt til neste dag, gjerne lenger.
Pinsasaus:
1 boks hakkede tomater fra Mutti
1 finhakket løk
5 dråper tabasco
1 laurbærblad
1 ss tørket oregano
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ss tørket basilikum
1/2 ts pepper
1 ts knust fennikel
Alt blandes i en kjele og kokes lenge, gjerne en time eller mer.
Pinsa med kokt skinke før steking
Dag 2:
Pinsasaus
Revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
Rødløk i ringer
Purre i fine strimler
Kokt skinke i små terninger
Neste dag deles deigen i 8 like deler og formes til 8 fine baller, som legges i hver sin bolle, smurt med olivenolje, dekk med plastfolie, og la dem heve, enten i forvarmet ovn på 30 grader 3 timer eller på benken i 8-10 timer.
Når bollene er ferdig hevet, sett ovnen på varmluft, 250 grader. Form avlange pinsaer med hendene, og legg dem på et bakepapirkledd stekebrett. Smør dem med tomatsaus og stek ett brett av gangen i 5 minutter, midt i ovnen.
Ta dem ut og la dem hvile på rist i 10 minutter, før du legger på ost, rødløk, purre og kokt skinke. Avslutt med å steke pinsaene ferdig i ca. 10 minutter til, når de har fått en fin gyllen farge og sprø skorpe.
Pinsa med kokt skinke
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Corpse reviver, som betyr å gjenopplive liket, dukket opp allerede i 1871 i en bok som het Gentlemen’s Table Guide. Den ble laget for å kurere fyllesyke, smaker friskt og godt og kan nok kanskje kurere det meste.
15 ml gin
15 ml sitronsaft
½ ts absint
15 ml Cointreau
15 ml Lillet Blanc
Sitronskall til pynt
Bland gin, sitronsaft, Cointreau, Lillet Blanc og absint i en cocktailshaker med litt is og rist til den er kald. Sil over i et cocktailglass og pynt med et sitronskall.
Corpse reviver
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tørt brød? Bruk restene og tørt brød kan brukes til mye forskjellig, så lenge det ikke er muggent.
Prøv for eksempel arme riddere. Arme riddere kan brukes til frokost, lunsj, mellommåltid, en koserett på kvelden eller dessert, med is til. Det er en fin måte å få brukt opp tørt brød eller loff på.
Hjemmelagde krutonger til supper og salater er også en super måte å bruke gammelt brød på. Skjær brødet i skiver og deretter i små terninger. Risle dem med litt olivenolje og krydre med det du liker, for eksempel oregano, timian, chili, hvitløk og salt. Legg dem på et bakapapirkledd stekebrett og stek på 180 grader i ca. 15 minutter, til brødkrutongene er sprø.
Tørt brød? Bruk restene, og hjemmelagd strøkavring til å legge på fiskegratengen, eller til panering av fisk, kylling eller lage snitsel er en fin måte å bruke det gamle brødet på.