Semulepudding er en av mine dessertfavoritter fra barndommen. Vi fikk den med rød saus, men jeg ville aller helst spise den uten saus. Jeg synes fortsatt den er god og passer ekstra godt som en avslutning på et tradisjonsmåltid.
1 liter melk
90 g semulegryn
1 sammenpisket egg
2 ss sukker
6 mandeldråper
Kok opp melken. Dryss i grynene og rør til det koker. Kok under lokk i 15-20 minutter, til grynene er møre. Avkjøl blandingen litt og rør inn egget. Smak til med sukker og mandeldråper.
Hell puddingen i porsjonsformer, serveringsbolle eller i en form hvis den skal hvelves og avkjøl. Dekk den med lokk eller folie, så det ikke dannes hinne på den.
Server puddingen med rød saus eller moste bær.
Semulepudding
Du finner dessertoppskrifter fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør er en matrett som serveres i flere av landene i Mellom- og Sør-Europa. Oppskriften er med kalv, men du kan lage den med annet storfekjøtt eller ytrefilet av svin, om du ønsker det. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
Snitslene:
800 g flatbiff av kalv, eller mørbrad
1 ts salt
1⁄2 ts pepper
2 dl hvetemel
4 egg
5 dl panko eller strøkavring
1 dl
3 ss smør
3 ss rapsolje
200 g erter (helst ferske eller frosne)
1 ss smør
8 ansjosfileter (frivillig)
2 ss kapers
1 sitron i båter
Skjær kjøttet i 4 skiver og bank dem ut til de er 5 mm tykke. Krydre med salt og pepper på begge sider. Finn fram tre dype tallerkener eller boller. Hell melet i den første og visp sammen eggene i den andre. Bland griljermelet med parmesanen i den tredje bollen og plasser de tra bollene etter hverandre på benken. Dypp en og en kjøttskive først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel, og legg dem med litt avstand på et bakepapir.
Varm en stor stekepanne og ha i ca. 1/4 av smøret og all oljen. Når det slutter å bruse, kan du legge i to snitsler og steke dem ca. 3 min. på hver side, til de er gylne og sprø. Legg dem over i en ildfast form og hold dem varme. Gjenta prosessen med de siste snitslene.
Kaperssmør:
50 g smør
1 løk, finhakket
2 ss kapers, finhakket
Pepper
Fres løken i smør til den er blank, tilsett kapers, kok opp og smak til med pepper.
Pommes noisettes:
750 g mandelpoteter
5 eggeplommer
150 g smør
Salt og nykvernet pepper
100 g mel
100 g strøkavring
2 egg, sammenpisket
2 dl frityrolje
Skrell og kok potetene i vann, tilsatt salt, til de er møre og la dem dampe godt av seg. Mos dem, sammen med smør, ta blandingen av platen og rør inn eggeplommene, en etter en. Smak til med salt og pepper.
Hell melet i én bolle, sammenpisket egg i den neste og strøkavring i en tredje bolle.
Form små boller, på størrelse med hasselnøtter og vend dem i først i mel, deretter egg og til slutt i kavring. Legg dem på en tallerken, til du har laget ferdig alle.
Varm opp olje til 180 grader i en gryte, eller bruk frityrgryte og friter pommes noisettes til de er gylne Friter gjerne i flere omganger, avhengig av størrelsen på gryta og spre dem på en tallerken dekket med absorberende kjøkkenpapir. Server pommes noisettes varme.
Snitsel med pommes noisettes og kaperssmør
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillspyd med lam og paneer er en rett som serveres sør i Asia. Paneer er en fast ferskost, som du får kjøpt i Asiatiske butikker og velassorterte matbutikker. Denne oppskriften er passe til 4 personer.
800 g lammestrimler (eller del f.eks. mørbrad i terninger)
1 glass valgfri indisk saus
2 pakker paneer (indisk ost)
2 rødløk, delt i 4
1 gul paprika
1 grønn paprika
Legg kjøttet i sausen, for marinering i minimum 1 time, gjerne over natten.
Tre alle ingrediensene på spyd og grill dm til de fåt fin farge på alle kanter. Pass på at de ikke grilles så lenge at det blir tørt.
Serveres med nanbrød, ris, raita og mangochutney.
Grillspyd med lam og paneer
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Balsamicoløk smaker godt til biff, hamburger, pølser og det meste av grillmat. Den egner seg også godt til legge i fryseren og kan tas opp igjen når den skal brukes.
4 rødløk i strimler 2 ss smør 4 ss olje 4 ts sukker 6 ss balsamico 4 ts Worcestershire saus Salt og pepper
Stek løken i en stekepanne med smør og olje, på middels varme. Rør av og til til løken blir myk og har falt godt sammen, det tar ca. 20 min. Rør inn resten av ingrediensene og fortsett å steke på middels varme til løken er helt karamellisert. Smak til med salt og pepper.
Balsamicoløk servert med pølse og potetmos
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Grillet tunfisk med potetpuré og salsa smaker friskt og godt.
Tomatsalsa:
5 klasetomater, frøene tatt ut og delt i små terninger
1 finhakket rødløk
1 rød paprika i små terninger
4 ss olivenolje
salt og nykvernet pepper
Saften av 1 lime
1 neve finhakket koriander
Rør alle ingrediensene sammen.
Tunfisk:
800 g tunfisk delt i 4 biffer
1/2 sitron
4 ss sesamfrø
Salt og pepper
Krydre tunfisken med salt og pepper. Hold biffene på høykant og dypp alle sidene i sesamfrøene. Stek dem i 2 minutter på hver side. Drypp over sitron rett før servering.
Den internasjonale bacondagen feires på litt forskjellige dager, noen flytter på den, så den alltid er en lørdag, men de fleste mener det er den 3. september, hvert år.
Det finnes mye godt å lage med bacon, men HER er noen varianter, om du vil «feire» litt i dag.
Mormors veldig lettvinte pastarett
Kveite med ertepuré og bacon
Pizza med bacon
Blomkålsuppe med bacon
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Martini rossi spritz er en velkomstdrink for deg som er glad i litt bitre drinker. Om du ønsker den litt søtere, kan du tilsette litt grenadin, bringebærlikør eller sukkerlake.
4 clMartini rossi
14 cl prosecco
Hell Martini i et høyt glass og fyll opp med prosecco eller en annen musserende vin.
Martini rossi spritz
Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Kyllingfilet med konjakk- og peppersaus er nydelig selskapsmat. Her har jeg servert det med karamelliserte gulrøtter, brokkoli og potetmos, men det er mye annet som er godt til også.
Sausen:
20 svarte pepperkorn
1/2 dl konjakk (eller brandy)
1/2 l fløte
2 ss oksefond
1 ss karamellsaus fra flaske
Noen hele, syltede rosépepperkorn (etter hvor sterk du vil ha sausen)
2 ss smør
Knus de svarte pepperkorn grovt i en morter. Ha pepperkornene i en tørr stekepanne på middels varme til det begynner å lukte pepper. Tilsett Cognac, ta en tur på verandaen og tenn på (pass fingrene og luggen). La det brenne ut før du går inn igjen. Tilsett fløte, oksefond, karamellsaus og rosépepperkorn. La det koke til det blir tykt og rør inn smør rett før servering. Sausen skal ikke koke etter smøret er tilsatt.
Karamelliserte gulrøtter:
600 g minigulrøtter (f.eks. knaskegulrøtter), skrelt om nødvendig
3 ss olivenolje
3 ss smør
6 ss brunt sukker
Legg gulrøttene i en ildfast form som er så stor at de ikke må ligge oppa hverandre. Dryss over olje og sukker og sett formen i ovnen på 200 grader til gulrøttene er møre, snu dem av og til.
Kyllingfiletene:
200-220 g kyllingfilet per pers.
Smør
Salt og pepper
Kyllingfiletene rutes med en skarp kniv, men ikke skjær så dypt at du snitter kjøttet. Gni inn skinnet med salt og pepper, før du legger dem med skinnsiden ned i middels varm stekepannen, tilsatt en klatt smør. Stek brystene i ca. 2 minutter på hver side så du får en god stekeskorpe. Skru ned til lav varme og etterstek 4-6 minutter avhengig av størrelsen på fileten. Om du bruker steketermometer, er kyllingfileten er ferdig når den er 65 grader. La kyllingen hvile minst 5 minutter, så kjøttsaftene skal få satt seg, før du deler dem opp.
Server kyllingfileten med konjakk- og peppersaus sammen med karamelliserte gulrøtter og valgfrie poteter. Du finner mange spennende varianter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Fårikål som mormor lagde den er en stor favoritt i vår familie, og ikke uten grunn. I de fleste fårikåloppskriftene skal du legge kjøtt og kål lagvis i kjele og koke i 2 timer. Jeg synes ikke kjøttet blir ferdig samtidig som kålen da, så jeg gjør som mormoren min gjorde, koker kjøttet alene i 2 timer først. Fårikålen smaker godt den dagen du lager den, men enda bedre neste dag, når den varmes opp igjen. Denne oppskriften er passe til 8 personer, eller 4 personer i to dager.
3 kg lammekjøtt, jeg bruker halvparten fårikålkjøtt, som gjerne er bog eller annet kjøtt med mye bein og halvparten lammelår i skiver
6 dl vann
1 pose hel pepper
3 ss havsalt
3 kg hodekål i båter
Legg kjøttet med fettsiden ned i en stor gryte. Tilsett vann, kok opp og skum av. Tilsetter pepper og salt og la det koke i minimum 2 timer. Tilsett kålen og la det koke til kjøttet lett faller av benet og kålen er godt kokt. Smak til om det trengs mer salt.
Fårikål som mormor lagde den
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.