Ukemeny 21 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Hva skal du servere 17. mai? Det er hyggelig å gjøre litt ekstra på nasjonaldagen, men det er også greit at man har tid til å kose seg. Jeg har satt sammen en meny som man kan forberede det meste dagen i forveien.
17. maidrink har en mild og god blåbærsmak og passer godt når feiringen har roet seg og jeg har tid til å kose meg litt. Du kan gjerne bruke frosne bær, så drinken holder seg kald lenger.
Gratinerte krepsehaler er en nydelig forrett eller lunsjrett. Om du kjøper f.eks. Jacobs, eller en annen ferdig hollandaisesaus, er det ikke mye jobb heller.
Grillspyd med appelsinsaus smaker friskt og godt i varmen. Disse er med storfekjøtt, løk og paprika og i tillegg til sausen, serverer jeg med grillet maiskolbe.
17. maikake i porsjonsglass er både velsmakende og hyggelig å sette på bordet, enten som dessert, eller til kaffen. Denne ostekaken både ser ut som og smaker av 17. mai og kan gjerne gjøres klar dagen i forveien og pyntes når den skal brukes.
Porchetta med råstekte poteter og gremolata er en deilig avveksling fra den tradisjonelle, norske ribba. Det er litt jobb med porchettaen, men resultatet er fantastisk. Jeg kjøper tynnribbe med hel svor og får den beinet ut i kjøttdisken, men du kan ev. ta ut beina selv. Om du har grill med rotisserie, er det supert å steke den der siden den snur seg selv og bler jevnt stekt rundt hele. Om ikke går det fint å lage den, enten på indirekte varme i grillen og snu den ofte eller ta den i stekeovnen. Oppskriften er passe til 6 personer.
2 kg ferdig utbeinet tynnribbe 4 ts salt 2 ts grovkvernet pepper
Fyll:
1 pk frisk bladpersille, finhakket 10 fedd hvitløk, finhakket 1 løk, finhakket 1 neve frisk rosmarin, finhakket 1 appelsin, saften + revet skall (NB! Kun det gule) 2 ts fennikelfrø
Bland alle ingrediensene til fyllet i en bolle.
Del ribben i tre lag, som henger sammen og legg den med svorsiden ned. Gni den inn med salt og pepper og fordel fyllet over hele kjøttstykket. Rull sammen ribben fra motsatt side av der svoren er, så svoren kommer ytterst når du er ferdig. Surr porchetten med en bomullstråd, så den holder seg sammen.
I ovnen:
Legg porcettaen i ildfast form, sett i steketermometer fra siden, så du ikke ødelegger svoren. Sett den i ovnen på 75 grader til kjernetemperaturen er 65 grader. Skru opp til 230 grader og stek videre til kjernetemperaturen er 73 graden og svoren sprø. Pass på så ikke svoren blir brent. La porchettaen hvile i 15-20 minutter før du skjærer den i skiver.
I grill med rotisserie:
Varm grillen med rotisseriet klargjort, og sett den ene siden til indirekte varme.
Stikk grillspydet inn i midten av porchettaen, gni den inn med olivenolje og salt den. Sørg for at den blir hengende over den indirekte varmen og la porchettaen steke i 2–4 timer til skinnet er sprøtt og mørk gyllenbrunt, og temperaturen i midten er ca. 73 grader. La porchettaen hvile i 15 – 20 minutter før du skjærer den i skiver.
Gremolata:
1 pk bladpersille, finhakket
2 fedd finhakket hvitløk
1 rød chili, finhakket
1/2 finhakket rødløk
2 finstrimlede vårløk
2 dl mangoeddik
1 dl sitronolje
1 dl olivenolje
Alt røres godt sammen og står og hviler i romtemperatur mens du tilbereder resten.
Råstekte poteter:
Råstekte poteter:
Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Når steketiden nærmer seg slutten, drysser du over litt parmesan og lar dem stå i noen minutter til i ovnen, så parmesanen smelter og får litt farge. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Server porchetta med råstekte poteter og gremolata med valgfrie grønnsaker. Jeg har brukt asparges, som bare har fått et rask runde i stekepannen med litt smør og salt.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Moqueca er en brasiliansk fiskegryte med kokosmelk, tomater og paprika. Den er ganske rast å lage og serveres tradisjonelt med ris og eller godt brød, lime og koriander. Retten er enkel å servere gjester, siden du kan gjøre alt frem til du skal ha i fisken i forkant og bare legge i fisken og koke til fisken er klar når du skal servere. Moqueca kan også gjøres barnevennlig ved å lage den uten chili.
800 g hvit fisk (torsk, kveite, havabbor el.)
1/2 ts salt
1/2 lime (revet skall og saften)
Skyll og tørk fisken og skjær den i 5 cm store biter. Legg terningene i et dypt fat, dryss over salt, skall av halvparten av limen og 1 ss limesaft. Masser blandingen lett inn i fisken, så at alle bitene er godt dekket. Sett kaldt til den skal brukes.
Gryteretten:
2–3 ss kokos- eller olivenolje
1 liten løk
1 liten rødløk
2 gulrøtter i små terninger
1 rød paprika, i små terninger
4 hvitløksfedd, finhakket
1 jalapeño (ev. annen chili), finhakket
1 ss tomatpuré
2 ts paprikapulver
1 ts malt spisskummen
2,5 dl fiskekraft (ev. vann og fiskefond eller fiskebuljongterning)
4 dl ferske og søte tomater, i terninger
1 boks kokosmelk
Salt og pepper
1 dl grovhakket koriander + litt til serveringen
1/2 lime + 1 lime til serveringen
La løken steke i oljen i 3 minutter, før du tilsetter gulrot, paprika, hvitløk og chili. La det steke 5 minutter til, før du rører inn tomatpuré, krydder og kraft. Kok opp og tilsett tomatene. Legg på lokk og la det småkoke på middels lav varme til gulrøttene er møre (ca. 5 minutter).
Tilsett kokosmelk og smak til med salt og pepper. Husk at fiskekraften også er salt.
Legg fisken i gryten og la den småkoke til fisken er gjennomkokt, ca. 4-6 minutter. Skvis over litt lime og rør inn koriander.
Server moqueca med ris og/eller godt brød, dryss over litt koriander og en skvis lime. Du finner oppskrift på Pão de Queijo, som er et deilig brasilliansk brød her.
Moqueca
Du finner flere spennende og velsmakende retter fra Brasil her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Omelett med sopp og spekeskinke smaker godt til både frokost, lunsj eller som en lett kveldsrett. Selv om omelett regnes som en rett fra det franske kjøkkenet, kommer den trolig fra oldtidens Persia (nå Iran) og den serveres over hele verden. Oppskriften er passe til 2 personer
1/2 purre, finhakket
1 gode neve, sopp i strimler, f.eks. aromasopp eller sjampinjong
5 egg
5 ss fløte
Salt og pepper
1/2 flass sorte oliven i skiver
100 g revet ost etter eget ønske
5 minitomater, delt i to
God spekeskinke i skiver
Brun soppen i litt smør i stekepannen. Pisk sammen egg, fløte, salt og pepper og hell over sammen med purre, dryss på ost og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Legg på tomater, oliven og spekeskinke et par minutter før servering. Server omelett med sopp og skinke med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.
Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.
Omelett med sopp og spekeskinke
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny uke 20 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus smaker nydelig godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele og kalkunbrystet holder seg saftig. Her er den servert med råstekte poteter, men du kan bruke andre potetvarianter om du ønsker.
Kalkun med fløtesaus:
1 kalkunbryst
1 boks rømme
Melk til det akkurat dekker kalkunen
50 g brunost
1 kyllingbuljongterning
Maisenna
Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.
Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost og kyllingbuljongterning . Kok brystet ferdig i sausen, ta det opp og del det i skiver. Jevn sausen med maisenna.
Råstekte poteter:
Beregne 200 g poteter per person. Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Mangosalaten:
Salatblader, f.eks. isberg
1 mango, strimlet
1/2 agurk
Bland ingrediensene til salaten i en bolle.
Dressingen:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus
Du finner flere spennende og velsmakende retter med and, går og kalkun her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Ouziris er en deilig arabisk alt-i-ett-risrett, som faller i smak hos både liten og stor. Den er ikke sterk, kun smaksrik, men om du ønsker litt sting, kan du tilsette en finhakket chili i kjøttblandingen når den stekes. Oppskriften er passe til 4 personer.
500 g kjøttdeig
2 løk, finhakket
2 ts malt allehånde
1 ss hvitløkspulver
Salt og pepper
2 ss ghee eller smør
3 gulrøtter, delt i små terninger.
3 dl basmatiris, skylt.
6 dl grønnsakskraft, ev. vann og fond/buljongterning
3 dl frosne erter, halvtint
1/2 ts malt kanel.
Pynt:
1 dl mandelspon eller pinjekjerner, ristet gyllent i tørr panne
Mynteblader eller koriander
Brun kjøttdeigen og løken på middels varme med 1 ss smør og krydre med salt, pepper, allehånde og hvitløkspulver. Mens kjøttet stekes, ha ghee/smør i en kjele sammen med gulrotterningene. Krydre med salt og pepper og la det småsteke i noen minutter til de begynner å bli litt møre. Tilsett ris, kraft og kanel i kjelen med gulrøttene. Rør om og la det småkoke på lav til middels varme i omtrent 20 minutter til risen er gjennomkokt og vannet har fordampet. Etter halve koketiden tilsettes ertene.
Bland rør risblandingen inn i kjøttdeigen og pynt med urter og mandler/pinjekjerner.
Du kan ev. servere ouziris med en arabisk agurksalat, som du finner oppskrift på her eller en frisk salat.
Ouziris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asparges med en spennende saus passer som forrett eller som en lunsjrett. Du kan også bruke det som tilbehør til fisk.
Sausen:
3 sjalottløk, finhakket 1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger 1 rød chili, finhakket 1 dl rosévin 100 gram smør, delt i 6 terninger 3 ts creme fraiche Saften av 1/2 sitron 1/2 glass ørretrogn 1 liten potte frisk dill, finhakket Salt og pepper
Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.
Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.
Aspargesen:
2 hvite asparges per person
2-4 skiver parmaskinke per person
Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Rull skinke rundt hver asparges og grill dem i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.
Legg aspargesen på fat eller tallerkener, hall sausen over og pynt med friske urter.
Asparges med en spennende saus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baconpoteter er knallgodt og smaker deilig til retter av både kjøtt og fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g minipoteter, delt i 6-8 terninger
2 løk, delt i små terninger
Olivenolje
125 g bacon i terninger
1 pose reven parmesan
Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.
Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.
Baconpoteter
Du finner flere spennende og velsmakende potetretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.