Gratinerte rester av bakepoteter

Gratinerte rester av bakepoteter er nydelig restemat og du kan variere mellom å servere det enkelt, som tilbehør til f.eks. kjøttretter. Du kan også blande med ganske mye forskjellig av kjøtt (f.eks. bacon eller biffrester i terninger og diverse grønnsaker, som en hovedrett. Siden denne retten er laget av rester, er den ikke målsatt. Du kan tilpasse den de restene du har for hånden. Om du har lyst på denne retten og ikke har hatt bakt potet, kan du koke og skrelle vanlige poteter og bruke dem i stedet.

Skrap potetene ut av skallet og bland med kylling eller grønnsaksfond, finhakket hvitløk og crème fraîche. Fyll blandingen over i en ildfast form, dryss over revet ost og sett i ovnen på 200 grader. La den steke til den er god og varm og har fått en gyllen, fin overflate. Servér med en gang med ønsket tilbehør.

Gratinerte rester av bakepoteter
Gratinerte rester av bakepoteter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

Libanesisk kylling

Libanesisk kylling har nydelig smak fra libanesisk 7-krydder, som du får kjøpt i asiatiske butikker, eller du kan lage det selv. Du finner oppskrift på libanesisk 7-krydder her. Den serveres ofte med couscous og en deilig, frisk salat. Jeg bruker kylling lårfilet, som er veldig saftig og god. Salatdressingen inneholder sour grape juice, som du får kjøpt i butikker som har spesialisert seg på Midtøsten. Oppskriften er passe til 4 personer.

Libanesisk kylling

Kyllingen:

800 g kylling lårfilet

1 dl olivenolje

1 ss libanesisk 7-krydder

Saften av 1/2 sitron

1 ts pepper

1 ts salt

Del kyllingfiletene i biter, tre dem på spyd  og legg dem på et fat med litt høye kanter. Bland olje, sitron og krydder og hell det over kylllingfiletene. La det marinere i min. 1 rime, men gjerne over natten.

Grill kyllingspydene så de blir godt stekt på utsiden, men fortsatt saftige inni.

 

Salat fra Midtøsten
Salat fra Midtøsten
Salaten:

1 liten rødkål i tynne strimler

1 paprika i tynne strimler

2 appelsiner i båter (skjær mellom hinnene, så du får fileter og bruk saften fra skroget i dressingen)

1 neve finhakket bladpersille

1 pose pimjekjerner

Granateplefrø

Bland ingrediensene på et fat.

Dressingen:

2 ss ekstra virgin olivenolje

Appelsinsaften fra skrogene

4 ss sour grape juice

1 håndfull fersk mynte, finhakket

Salt og pepper etter smak

Rør alt godt sammen og hell dressingen over salaten.

 

Couscous med mye smak
Couscous med mye smak
Couscous:

1 rødløk, finhakket

1 ss olivenolje

Couscous til 4 personer

Samme mengde vann som couscous

1 ss kyllingfond

100 g pistasjnøtter

1/2 agurk, i små terninger

50 g rosiner

1 neve frisk mynte, finhakket

1 neve frisk koriander, finhakket

Fres løken i oljen til den blir blank. Tilsett vann, fond og couscous og kok opp. Rør inn resten av ingrediensene og servér.

 

Du finner masse spennende oppskrifter på mat og drikke fra fjern og nær her.

 

Libanesisk kylling
Libanesisk kylling med couscous og salat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Ukemeny 21

Ukemeny for uke 21 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.

Mandag: Laksesuppe
Laksesuppe
Laksesuppe
Tirsdag: Shimbra wot – kikertgryte
Shimbra wot – kikertgryte
Shimbra wot – kikertgryte
Onsdag: Gratinert, bakt potet
Gratinert, bakt potet
Gratinert, bakt potet
Torsdag: Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Argentinsk kalvefilet med blåskimmelpoteter og chimichurri
Fredag: Tacokalv
Tacokalv
Tacokalv
Lørdag:
Forrett: Østers med bringebærvinaigrette
Østers med bringebærvinaigrette
Østers med bringebærvinaigrette
Hovedrett: Lam pilav (pilaff)
Lam pilav (pilaff)
Lam pilav (pilaff)
Dessert: Kulfi – iskrem
Kulfi – iskrem
Kulfi – iskrem
Søndag:
Forrett: Potet- og purresuppe
Potet- og purresuppe
Potet- og purresuppe
Hovedrett: Kålruletter
Kålruletter
Kålruletter
Dessert: Pære Belle-Hélène
Pære Belle-Hélène
Pære Belle-Hélène

 

Ukemeny for uke 21 er bare et forslag og du finner masse andre spennende oppskrifter HER.

Du finner flere menyer HER.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Rødmende vodka

Rødmende vodka er en frisk, velsmakende drink, som passer veldig godt på varme sommerkvelder. Den krever ikke mange ingredienser og er lett å lage.

4 cl vodka

Isklar med fersken og bringebær

Bringebær, enten frosne eller ferske

1 dash grenadin

1 mynteblad

Hell vodka i et glass med bringebær, fyll nesten opp med isklar og hell i en dash grenadin. Pynt med et mynteblad. Om du ønsker en søtere drink, kan du bruke mer grenadin.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Rødmende vodka
Rødmende vodka

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Caprese burrata

Caprese burrata er en nydelig forrett eller lunsjrett, som de fleste liker veldig godt. Burrata er en italiensk bøffelost, som ligner på mozzarella, men med litt mykere kjerne. Du får bestilt den hos Meny og flere andre velassorterte dagligvareforretninger. Du kan gjerne bruke mozzarella også, om du heller vil det.

Caprese burrata
Caprese burrata

Legg søte tomater i skiver på en tallerken. Legg på osten, deretter skinke og basilikum.

Risle over en god olivenolje og en vellagret balsamico. Dryss over litt nykvernet pepper og flaksalt og server.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

 

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Russiske erter

Russiske erter er en utsøkt delikatesse fra Russland, som kom til Norge med flyktninger fra den russiske tsarens hoff. De passer sammen med både kjøtt- og fiskeretter og du får kjøpt dem i velassorterte matbutikker.

100 g russiske erter

2 dl vann

1 ts salt

2 ss smør

2 ss madeira (ev. sherry)

1 neve finhakket persille

Legg ertene i vannet i 1 time. Kok dem i bløtevannet, sammen med madeira og saltet, til vannet er fordampet (ca. 15 min.). Rør inn persillen og server.

Russiske erter

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

17. mai = champagne- og vaffelfrokost

17. mai = champagne- og vaffelfrokost hos oss og det er en hyggelig tradisjon.

Champagne- og vaffelfrokost er vel kanskje ikke det mest vanlige. Jeg blir dessuten møtt med latter på polet, når jeg ber om champagne til vafler. Uansett er dette en fantastisk tradisjon.

Tilbehøret er smør, brunost, rømme og diverse syltetøy. Vi serverer også med et fat spekeskinke, som faktisk smaker veldig godt sammen med vafler og rømme.

Om du også har lyst på vafler, finner du flere varianter HER.
Gratulerer med dagen!

17. mai = champagne- og vaffelfrokost
17. mai = champagne- og vaffelfrokost

 

Om du har lyst på noe godt senere på dagen, finner du mange tips her.

Gratulerer med dagen 🇳🇴

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

 

17. mai – en dag full av tradisjoner

17. mai – en dag full av tradisjoner og de fleste norske hjem har gjerne noen som har vært gjentatt i generasjoner.

Jeg vokste opp med at vi møttes på skolen, gikk i 17. maitog og spiste is på skoleplassen. Der var det også diverse leker og mange kjente. Vi reiste også for å se russetoget. Mamma lagde en stor kjele med ertesuppe, som ble spist på ettermiddagen av alle, både familie og venner, som hadde lyst på. Du finner ertesuppeoppskriften her.

Etter at jeg fikk voksne barn, har vi kost oss med vaffel- og champagnefrokost. Det har også blitt en hyggelig tradisjon etter hver. Du finner bilder fra den her.

Middag:

Om du vil servere middag denne kvelden, kan jeg anbefale denne deilige velkomstdrinken.

17. maidrink

 

Forrett:

Du finner masse spennende forretter, både avanserte og lettvinne varianter her.

 

 

Hovedrett:

Du finner mye spennende å velge i til hovedrett også. Sjekk her for inspirasjon.

17. mai - en dag full av tradisjoner

 

Grillmat:

Om du vil servere grillmat denne dagen, finner du forslag til både forrett, hovedrett og dessert på grillen her.

 

Dessert:

Det er mange muligheter for egnede desserter denne dagen. Jeg har laget meg min egen 17. maidessert, som du finner oppskrift på her.

 

Ellers passer det jo godt med vaffel med is og bær, som du kan få inspirasjon til her.

 

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din HER. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Rundstykker med oliven og soltørket tomat

Rundstykker med oliven og soltørket tomat smaker godt til supper, gryteretter, tapas og mye annet. Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker.

125 g smør

1 pk gjær

1 egg, sammenpisket

6 dl melk

1 kg hvetemel

1 glass oliven i skiver, avsilt

1/2 glass soltørka tomat, godt avsilt

1 ss sukker

1/2 ts bakepulver

1 ts salt

Smelt smør og hell i melk, løs opp gjær i blandingen og tilsett egget. Bland mel, sukker, bakepulver, salt og tilsett melkeblandingen, oliven og soltørket tomat. Elt godt og la deigen hvile, tildekket, på et lunt sted til den i hvert fall har doblet seg. Del deigen i 20 like deler, om du veier, er ca. 100 g per rundstykke passe. Legg dem på bakepapirdekket stekeplate og la dem heve til ønsket størrelse i minimum 30 minutter. Pensle dem og stek dem midt i ovnen på 190 grader i 10-15 minutter.  Avkjøl på rist.

Rundstykker med oliven og soltørket tomat
Rundstykker med oliven og soltørket tomat

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy er en lettvint og velsmakende kinesisk rett, som smaker knallgodt. Du kan steke tunfisken og bok choyen i stekepanne eller på grillen. Resultatet blir uansett perfekt. Du får kjøpt fersk tunfisk hos bl.a. Meny og Rema 1000 og oppskriften er passe til 4 personer.

4 tunfiskbiffer

2,5 dl soyasaus

4 ss riseddik

2 ss brunt sukker

2 ss mørk sesamolje

4 ss vann

2 ts szechuapepper

2 fedd hvitløk, finhakket

1 potte frisk koriander

Tunfisk Szechuan
Tunfisk Szechuan

Skyll, tørk av tunfiskbiffene og legg dem i en form med litt høye kanter.
Rør sammen soyasaus, eddik, sukker, vann, sesamolje, szechuapepper og hvitløk i en liten bolle.
Spar 2,5 dl av blandingen, oppbevar den i romtemperatur og hell resten av sausen over tunfiskbiffene. Dekk med plastfolie, sett kaldt  til marinering i 40 minutter og snu biffene etter halve tiden. Stek tunfiskbiffene i 2 min. på hver side, enten på grillen eller i stekepanne med litt nøytral olje.
Skjær tunfiskbiffene i tynne skiver , løft dem over på et serveringsfat og hell over sausen du satte til side.

Server tunfisk Szechuan med nudler og bok choy, delt i to på langs og grillet eller stekt i 2 minutter på hver side. Et tips er å smøre dem med marinaden fra fisken under stekingen. Nudlene kokes etter anvisning på pakken.

Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy
Tunfisk Szechuan med nudler og bok choy

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.