Kalv- og lammegryte

Kalv- og lammegryte er enkel å lage. Den er også praktisk på f.eks. hyttetur, siden alt er i én gryte. Oppskriften passer til 4 personer. Jeg har brukt ytrefilet for at det skal gå raskt. Du kan også bruke forpart, men da bør det koke et par timer, til kjøttet er mørt.

800 g lamme- og kalvekjøtt i terninger (ca. halvparten av hver)

3 løk

1 pk aromasopp i skiver

1 pk sjampinjong i skiver

2 fedd finhakket hvitløk

2 laurbærblader

1/2 flaske hvitvin, ev. eplemost

2 ts timian

2 ts rosmarin

4 ss oksefond

2 ts nykvernet pepper

8 poteter i terninger

1 søtpotet i terninger

4 gulrøtter

1 neve fersk bladpersille

3/4 ltr fløte

Salt og pepper

Start med å brune kjøttet, før du tilsetter finhakkede løk og bruner videre i noen minutter. Tilsett soppen og la det brunes sammen med kjøttet og løken. Hell i hvitvin, tilsett hvitløk, laurbærblader, timian, rosmarin og nykvernet pepper og la det koke inn til halv væskemengde. Tilsett oksefond, poteter, søtpotet, gulrøtter, finhakket bladpersille og fløte. La det koke i noen minutter, til sausen tykner. Smak til med salt og pepper og server gjerne med godt brød. Du finner oppskrifter på saftige, hjemmebakte brød her, om du ikke vil kjøpe ferdig.

Kalv- og lammegryte
Kalv- og lammegryte

 

Du finner mange spennende oppskrifter på gryteretter, fra fjern og nær her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Bringebær- og limoncellospritz

Bringebær- og limoncellospritz er en knallgod drink og en av mine favoritter. Bringebærsirupen lages i forkant, så den rekker å bli kald.

Bringebærsirup:

2 dl vann

200 g sukker

200 g bringebær

Kok opp vann og sukker. Tilsett bringebærene og klem saften ut av dem. La blandingen trekke i 1 time, før du siler vekk bærene og setter sirupen kaldt.

Bringebær- og limoncellospritz:

4 cl limoncello

4 cl bringebærsirup

8 cl prosecco

Sodavann

Hell limoncello og sirup i et glass med is, hell på prosecco og topp med sodavann. Pynt med en sitronskive og server med sugerør.

Bringebær- og limoncellospritz
Bringebær- og limoncellospritz

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Hummer med couscoussalat

Hummer med couscoussalat er en rett som er inspirert av landene i Midt-Østen. Jeg kjøper hummer hos Meny og får dem til å dele dem i 2, ta ut paven og knuse klørne, så det bare er å legge dem på toppen av salaten ved servering.  Oppskriften er passe til 4 personer.

Dressingen:

1 beger creme fraiche

2 dl majones

2 ss karri

4 ss mangoeddik

Salt og pepper

Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.

Salaten:

2 porsjoner couscous

1 ss kyllingfond

2 ss olivenolje

1 pose sukkererter

1 vårløk, finstrimlet

Salat etter eget ønske, finstrimlet

1 paprika i strimler

Spissrødkål, eller vanlig rødkål, finstrimlet

1 neve granateplekjerner

1 neve spirer, f.eks. reddik

Gi sukkerertene et raskt oppkok og kjøl dem øyeblikkelig ned i iskaldt vann. Skjær av endene og del dem i tre. Kok couscous etter anvisning på pakken, men tilsett fond og olje. Fordel den på tallerkener eller på et stort fat. Legg på salat, kål, paprika, sukkererter og vårløk. Legg på hummerne, dryss på spirer og risle over litt av dressingen før du drysser over granateplekjerner og spirer. Server resten av dressingen i en bolle, så hver enkelt kan bestemme mengden selv.

 

Hummer med couscoussalat
Hummer med couscoussalat

 

Er du glad i hummer og andre skalldyr? Du finner mange spennende oppskrifter fra fjern og nær her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Mongolske lammestrimler

Mongolske lammestrimler har mye smak fra den deilige marinaden. Du får kjøpt black bean sauce i asiatiske butikker. Mongolske lammestrimler blir aller best, om de får marinere lenge, så et tips i en hektisk hverdag, er å legge den i marinade kvelden før, så blir det en middag i løpet av veldig kort tid neste dag.

800 g – 1 kg lammestrimler

4 ss soyasaus

4 ss svart bønnesaus

2 ss risvineddik

4 fedd hvitløk, finhakket

2 ts finrevet fersk ingefær

1 ts kinesisk femkrydder

4 ss peanøttolje

6 vårløk, i  skiver på skrå

2,5 dl kjøttkraft, ev. vann og oksefond

1 ss sesamolje

Ev. maisenna

Ris eller nudler, kokt etter anvisning på pakken

Fremgangsmåte:

Bland soyasaus, black bean sauce, risvineddik, hvitløk, ingefær og kinesisk femkrydder i en bolle og rør inn lammestrimlene. Dekk til og sett kaldt i min. 2 timer for å marinere dem.

Brun lammestrimlene i peanøttolje i en wok eller sautépanne på høy varme, helst litt om gangen. Legg kjøttet tilbake i pannen, tilsett kraft og sesamolje og la det koke i noen minutter, mens du koker ris eller nudler, etter anvisning på pakken.

Om sausen er før tynn, kan du tilsette litt maisennajevner. Tilsett vårløken i sausen når det er igjen ca. 2 min. av koketiden på tilbehøret og kok videre, så vårløken er så vidt mør.

Om du ønsker, kan du servere mongolske lammestrimler med litt friske urter, f.eks. koriander.

Mongolske lammestrimler
Mongolske lammestrimler

Du finner flere spennende og velsmakende oppskrifter fra Mongolia her.

Du finner masse spennende og velsmakende matretter, fra fjern og nær her og om du har lyst på flere wokretter, finner du dem her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pannebrød

Pannebrød er en fin avveksling til pitabrød og det er litt sunnere, siden det er litt grovere. Du kan steke dem i ovnen i stedet for i panna, om du vil.

350 g hvetemel

50 g sammalt rug

2 ts sukker

1 ts salt

1/2 pakke gjær

2 1/4 dl vann

1 dl yoghurt

1 ss olivenolje

Elt alt godt sammen i en kjøkkenmaskin i 10 min. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i min. 1 time.

Del deigen i 8 like deler og form det til baller. La ballene hvile under plast i 15-20 minutter, før du kjevler ut ballene til runde brød. La dem etterheve i min. 20 minutter.

Bruk stekepanne med slippbelegg og tykk bunn. Sett den på middels varme i noen minutter, til den er god og varm.

Stek ett og ett brød. Snu etter ca. 1 minutt på den ene siden, før du snur dem og steker til de er gjennomstekte på den andre siden. Tiden avhenger av hvor tynt du har kjevlet dem.

Oppbevar brødene i et kjøkkenhåndkle og spis dem mens de fortsatt er lune.

Brødene kan også stekes i ovn på 200 grader, eller på pizzastein på grillen, til de får fin farge.

Pannebrød
Pannebrød

 

Du finner mange spennende oppskrifter på spennende og velsmakende brød fra hele verden her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

 

Sitron- og urtebakt laks

Sitron- og urtebakt laks er både lettvint og godt. Jeg brukte båtpoteter og smørdampede gulrøtter til, men du kan gjerne bruke kokte poteter og andre grønnsaker også.

Potetene:

200-250 g poteter per person

Raps- eller solsikkeolje

Salt og pepper

Del potetene i båter og legg dem i en ildfast form og risle over litt olje. Krydre med salt og pepper og stek i ovnen på 250 grader til de får en gyllen, fin farge og er gjennomstekte. Rør et par ganger under stekingen, så de får farge på alle sider.

Laksen:

1 kg laksefilet med skinn

Salt og pepper

2 dl crème fraîche

1 neve finhakket kjørvel, ev. persille el. dill

Skall av 1 sitron

1 ss flytende honning

Legg laksen med skinnsiden ned i en smurt ildfast form. Krydre med fiskekrydder, salt og pepper.

Bland sammen resten av ingrediensene og smør blandingen over laksen.

Stek den i ovnen på 200 grader i ca. 30 min. Skvis over litt sitron og server med valgfrie poteter og grønnsaker.

 

Sitron- og urtebakt laks
Sitron- og urtebakt laks

 

Du finner spennende og varierte fiskeoppskrifter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Fiskepinner

Fiskepinner kan du fint lage selv og de blir som det meste, mye bedre enn de ferdigkjøpte. Jeg synes det er smart å lage den når det ikke er så kaldt, så du kan stå med frityrkjelen ute. Du finner panko i de asiatiske hyllene i matbutikken, men du kan erstatte den med strøkavring om du ikke får tak i. Tartarsausen minner om remulade, men smaker mye bedre. Den kan lages i forveien og settes kaldt til den skal brukes.

Tartarsaus:

1 pose majones

1 ss agurkmiks

3 ss kapers

1 ts engelsk sennep, eller dijon

Litt finhakket persille

Alt røres sammen og smakes til med salt og pepper.

Ovnspoteter:

Beregn 200 – 250 g minipoteter per person. Risle litt olivenolje i en langpanne, og legg i potetene, ta på salt og pepper og ev. annet krydder du har lyst på, f.eks. paprika, risle over litt mer olje, bland godt og sett dem i ovnen på full guffe. Når potetene begynner å få litt farge, skrus de ned til 200 grader og la dem steke til de er myke inni.

Fisken:

Del 150 g fisk per pers. i passe biter, ta på salt og pepper og sett den kaldt, helst en times tid. Saltet gjør fisken litt fastere.

Dypp fiskestykkene i mel, sammenpisket egg, mel og deretter egg igjen, før de rulles i panko (eller strøkavring).

Stek 3 fiskestykker av gangen i frityrolje på 170 grader til de er gylne. Det tar ca. 10 minutter.

 

Ertepuré:

Ertepuréen finner du oppskrift på her.

Fiskepinner
Fiskepinner

 

Du finner flere deilige fiskeretter her.

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Soppomelett

Soppomelett er mettende og perfekt i disse sopptider, men kan selvfølgelig lages med sopp fra butikken hele året. Selv om omelett regnes som en rett fra det franske kjøkkenet, kommer den trolig fra oldtidens Persia (nå Iran) og den serveres over hele verden. Oppskriften er passe til 2 personer

1 løk, finhakket

1 gode neve, sopp i strimler, f.eks. kantarell, steinsopp eller sjampinjong

3 egg

3 ss melk

Salt og pepper

1 paprika i strimler

50 g revet ost etter eget ønske

5-10 minitomater, delt i to

1 neve finhakket persille

Brun løken og soppen i litt smør i stekepannen. Pisk sammen egg, melk, salt og pepper og hell over sammen med paprika, dryss på ost og sett på lokk. La det kose seg over lav varme, til eggeblandingen stivner. Legg på tomater og dryss på finhakket persille et par minutter før servering. Server soppomelett med godt brød, f.eks. grytebrød, som du finner oppskrift på her.

Du finner flere oppskrifter på og med omelett HER.

Soppomelett
Soppomelett

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Pastaskruer med kjøttboller

Pastaskruer med kjøttboller er noe de aller fleste liker og det er veldig barnevennlig. Sausen blir nesten bedre jo lenger den får koke, for det gjør at tomatene utvikler en naturlig sødme. Pasta med kjøttboller kommer opprinnelig fra Sør-Italia, men har spredd seg til flere av nabolandene og ble tatt med emigranter til både USA og Australia.  Oppskriften er passe til ca. 6 personer.

Pastasaus:

3 bokser hakkede tomater. Jeg foretrekker Mutti, som er av god kvalitet, men du kan bruke hvilken type du vil.

2 løk i strimler

2 fedd hvitløk

1 neve finhakket persille (kan erstattes av 1 ss tørket)

1 neve finhakket basilikum (kan erstattes av 1 ss tørket)

1/2 finhakket chili

1 neve finhakket soltørket tomat

1 finhakket, grillet paprika (fås hele på boks og glass)

2 ts peppermix

1 ts salt

2 laurbærblader

1 ss okse- eller kyllingfond eller 1 grønnsaksbuljongterning

Kokes i minimum en time. Ved lang koking blir sausen søtere helt av seg selv. Om nødvendig kan du make sausen til med litt sukker, så den blir rund i smaken. Om du ikke har tid til å koke så lenge, kan du tilsette litt mer sukker. Smak også om du trenger mer salt og pepper.

Kjøttbollene:

800 g kjøttdeig av lam eller storfe

1 rødløk, finhakket

2 egg

3 dl kremfløte

3 ss panko

1 ss parmesan (pulverform)

1 neve frisk bladpersille, finhakket

4 fedd hvitløk finhakket

3 ts oregano

3 ts basilikum, eller en neve med finhakket fersk

1 knivsodd kajennepepper (kan sløyfes)

2 ts salt

1 ts pepper

Elt alt godt sammen, form runde boller og stek dem i olje på alle kanter, så de får en fin og gyllen skorpe. Legg dem i sausen og la dem trekke i den mens du lager pasta eller anvisning på pakken.

Server gjerne pastaskruer med kjøttboller med revet eller høvlet parmesan og litt friske urter, f,eks. finstrimlet bladpersille eller basilikum over.

 

Pastaskruer med kjøttboller
Pastaskruer med kjøttboller

 

Du finner mange spennende, italienske oppskrifter her og oppskrifter på varierte og velsmakende matretter fra hele verden her.

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.

Eplespritz

Eplespritz er en variant av den mer berømte aperol spritz. Jeg har brukt Løiten Epleslang som du får kjøpt på polet, men du kan bruke en annen epledram eller eplelikør.

4 cl epledram eller eplelikør

8 cl prosecco

Soda

Hell eplelikør og prosecco i et glass med is. Topp med soda og pynt med en epleskive.

 

Du finner mange spennende drinker, både med og uten alkohol her.

Eplespritz
Eplespritz

 

Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her.  Nyhetsbrevet er helt gratis.

Du kan også følge bloggen på Facebook.