Ukemeny uke 20 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus smaker nydelig godt. Det geniale med retten, er at du lager kjøttet og sausen i samme kjele og kalkunbrystet holder seg saftig. Her er den servert med råstekte poteter, men du kan bruke andre potetvarianter om du ønsker.
Kalkun med fløtesaus:
1 kalkunbryst
1 boks rømme
Melk til det akkurat dekker kalkunen
50 g brunost
1 kyllingbuljongterning
Maisenna
Krydre kalkunbrystet med salt og pepper og brun det i en stekepanne med en god klatt smør.
Legg kalkunen i en kjele. Kok ut av panna med vann. Vannet helles over i kjelen, sammen med rømme, og melk til det akkurat dekker kalkunen. Tilsett brunost og kyllingbuljongterning . Kok brystet ferdig i sausen, ta det opp og del det i skiver. Jevn sausen med maisenna.
Råstekte poteter:
Beregne 200 g poteter per person. Skjær potetene i ganske tynne skiver. Risle langpanna med litt olivenolje. Fordel potetene utover. De må ikke ligge oppa hverandre. Risle over litt mer olivenolje og stek dem på 250 grader til de er gylne og lekre. Gi dem et dryss med salt og pepper før servering. Du kan gjerne bruke flaksalt.
Mangosalaten:
Salatblader, f.eks. isberg
1 mango, strimlet
1/2 agurk
Bland ingrediensene til salaten i en bolle.
Dressingen:
1/2 beger creme fraiche
1 dl majones
1 ss karri
2 ss mangoeddik
Salt og pepper
Bland alt sammen, smak til med salt og pepper og sett kaldt til den skal brukes.
Mammas kalkun med mangosalat og fløtesaus
Du finner flere spennende og velsmakende retter med and, går og kalkun her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-posten din her. Det er helt gratis.
Ouziris er en deilig arabisk alt-i-ett-risrett, som faller i smak hos både liten og stor. Den er ikke sterk, kun smaksrik, men om du ønsker litt sting, kan du tilsette en finhakket chili i kjøttblandingen når den stekes. Oppskriften er passe til 4 personer.
500 g kjøttdeig
2 løk, finhakket
2 ts malt allehånde
1 ss hvitløkspulver
Salt og pepper
2 ss ghee eller smør
3 gulrøtter, delt i små terninger.
3 dl basmatiris, skylt.
6 dl grønnsakskraft, ev. vann og fond/buljongterning
3 dl frosne erter, halvtint
1/2 ts malt kanel.
Pynt:
1 dl mandelspon eller pinjekjerner, ristet gyllent i tørr panne
Mynteblader eller koriander
Brun kjøttdeigen og løken på middels varme med 1 ss smør og krydre med salt, pepper, allehånde og hvitløkspulver. Mens kjøttet stekes, ha ghee/smør i en kjele sammen med gulrotterningene. Krydre med salt og pepper og la det småsteke i noen minutter til de begynner å bli litt møre. Tilsett ris, kraft og kanel i kjelen med gulrøttene. Rør om og la det småkoke på lav til middels varme i omtrent 20 minutter til risen er gjennomkokt og vannet har fordampet. Etter halve koketiden tilsettes ertene.
Bland rør risblandingen inn i kjøttdeigen og pynt med urter og mandler/pinjekjerner.
Du kan ev. servere ouziris med en arabisk agurksalat, som du finner oppskrift på her eller en frisk salat.
Ouziris
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Asparges med en spennende saus passer som forrett eller som en lunsjrett. Du kan også bruke det som tilbehør til fisk.
Sausen:
3 sjalottløk, finhakket 1 tomat, helst god og søt, delt i små terninger 1 rød chili, finhakket 1 dl rosévin 100 gram smør, delt i 6 terninger 3 ts creme fraiche Saften av 1/2 sitron 1/2 glass ørretrogn 1 liten potte frisk dill, finhakket Salt og pepper
Stek sjalottløk og chili på lav varme, med 1 terning av smøret, til løken er myk og blank. Tilsett vinen og la det koke på lav varme, til vinen nesten er kokt helt inn.
Skru av varmen og rør inn smørterningene. De skal være helt oppløst og det skal begynne å se ut som en saus. Sett platen på det laveste og tilsett tomat, dill, sitronsaft og creme fraiche. Tilsett ørretrogn og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker mer, så la den kose seg på helt lav varme til den skal serveres.
Aspargesen:
2 hvite asparges per person
2-4 skiver parmaskinke per person
Skjær av den trælete delen nederst på hver asparges og skrell den med potetskreller eller lignende. Rull skinke rundt hver asparges og grill dem i 3-4 minutter, de skal ikke være soggy.
Legg aspargesen på fat eller tallerkener, hall sausen over og pynt med friske urter.
Asparges med en spennende saus
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Baconpoteter er knallgodt og smaker deilig til retter av både kjøtt og fisk. Oppskriften er passe til 4 personer.
800 g minipoteter, delt i 6-8 terninger
2 løk, delt i små terninger
Olivenolje
125 g bacon i terninger
1 pose reven parmesan
Risle en ildfast form med olivenolje, legg i poteter og løk og rør godt, så de har fått olje på alle kanter og sett i ovnen på 200 grader til potetene er gylne og gjennomstekte. Rør av og til.
Hell baconet i en annen ildfast form og sett i samme ovn til det er sprøtt og godt. Bland baconet med potetblandingen, dryss over parmesan og la alt steke videre til parmesanen har fått fin farge.
Baconpoteter
Du finner flere spennende og velsmakende potetretter her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Hvit pizza med spekeskinke og parmesan er en vinner. Skinken, parmesanen og basilikumbladene legges på etter steking og gjør at pizzaen ser innbydende og frisk ut. Om du ikke har forsøkt hvit pizza enda, kan jeg virkelig anbefale det. Hvit pizzasaus er enkelt å lage, kun crème fraîche, hvitløk, salt og pepper og ingen koking.
Pizzabunnen:
550 g mel, helst tipo 00
1 ts salt
1/2 pk pizzagjær
1 ss honning
1 ss olivenolje
Ca. 3 dl kaldt vann
Elt alt godt sammen og la den heve. Deigen er perfekt, når den er så fuktig at du akkurat klarer kjevle eller trykke den ut, så tilsett nok vann.
Når jeg lager pizza, lar jeg deigen kose seg i lang tid, gjerne i kjøleskapet natten over. Jeg tar den ut ca. 1 time før jeg skal bruke den og lar den heve seg ferdig på benken, før jeg trykker/kjevler den ut og lar den etterheve i ca. 30 minutter. For italiensk pizza, kjevles den veldig tynn og for pizza med amerikansk bunn litt tykkere. Om du lager pizzadeigen samme dag, som du skal bruke den, kan den få stå på benken og heve i minimum 1 time. Jeg steker alltid bunnen på høy temperatur i noen få minutter, før jeg tar på fyllet.
Pizzasausen:
1 boks crème fraîche
1 revet hvitløk, eller hvitløk fra tube
Salt og pepper
Bland crème fraîche og hvitløk og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen over pizzabunnen.
Topping:
200 g revet ost, gjerne vellagret og gjerne flere slag
1 rødløk i ringer
1/2 glass sorte oliven i skiver
Dryss over osten, legg på rødløk og oliven og sett pizzaen i ovnen, litt nedenfor midten på full guffe til toppen er gyllen.
Etter stekingen:
100 g god spekeskinke
Litt høvlet parmesan
Friske basilikumblader
Litt god olivenolje
Legg på skinke, parmesan og basilikumblader rett før servering og risle over litt god olivenolje.
Hvit pizza med spekeskinke og parmesan
Du finner over 60 spennende og velsmakende varianter av pizza her.
Gratinert potetmos med bacon, skinkeboks eller kjøttrester er super restemat og lett å like for liten og stor. Om du har rester av potetmos, kan du bruke den, eller om du har igjen bakepoteter, kan du skrape ut innmaten og lage potetmos av det. Du kan også lage ny potetmos og blande inn kjøttrester. Oppskriften er passe til 4 personer.
Potetmosen:
500 g mandelpoteter, eller andre melne poteter ev. 2 store bakepoteter, ferdig bakt
150 g smør
6 ss fløte
Salt og pepper
Skrell mandelpoteter og kok dem møre i usaltet vann. Hell av kokevannet og la potetene dampe av seg uten lokk, slik at de blir tørre på overflaten.
Mos potetene, eller om du bruker bakepoteter, skraper du ut innmaten og legger den over i en kjele. Rør inn smeltet smør og fløte og pisk til du får en jevn og luftig potetmos. Smak til med salt og pepper.
Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester:
1 porsjon potetmos
1/2 purre i fine strimler
200 g sprøstekte baconterninger, ev. skinkeboks, eller rester av biff, svinefilet eller lammekjøtt i små terninger
1 boks mais
1 paprika i små terninger
200 g revet ost
Bland potetmosen med purre, bacon (eller annet kjøtt) paprika og mais. Hell blandingen over i en ildfast form og dryss over revet ost. Sett forme i ovnen på 200 grader til osten er gyllen og fin.
Du kan gjerne servere med en frisk salat, men den inneholder både purre, paprika og mais, så det er egentlig ikke nødvendig.
Gratinert potetmos med bacon eller kjøttrester
Du finner mange flere velsmakende retter med restemat her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Ukemeny uke 19 ligger klar. Du kommer inn på oppskriftene ved å følge linkene, enten her, i overskriftene eller ved å trykke på bildene. Jeg håper menyen faller i smak.
Svinestek med choronsaus er deilig søndagsmiddag. Jeg har servert den med Clotildepoteter og ertepuré, men du kan bruke annet tilbehør om du vil. Choronsausen er broren til bearnaisesausen og passer veldig godt til svin. Oppskriften er passe til 4 personer.
Svinesteken:
Skjær opp svoren i ruter, med en skarp kniv. Krydre den med salt og pepper og legg den i en ildfast form med litt vann i bunnen. Stikk inn steketermometer i den tykkeste delen av steken og sett i ovnen på 130 grader, til kjernetemperaturen viser 74 grader. Det tar noen timer og det er lurt å sjekke temperaturen underveis og ev. skru den opp eller ned, for å treffe riktig tidspunkt for serveringen. Skru gjerne opp mot sluttet av steketiden, for å sikre sprø svor. La steken hvile i noen minutter før du skjærer den i tynne skiver og serverer den.
Svinestek
Clotildepoteter:
800 g poteter
3 ss olje
Havsalt
Dersom potetene har glatt skinn, skrubb dem skikkelig og skrell dem slik at de får et stripete mønster (la halvparten av skallet være på). Om potetene ikke er glatte, skrelles de helt.
Del potetene i biter i munnfullstørrelse. Kok dem, med 1 ts salt i 5 minutter.
Legg halvparten av oljen i en ildfast form. Sett det i ovnen slik at oljen og formen varmes opp.
Hell av potetvannet og la potenene dampe av seg, så de blir helt tørre. Sett på lokk, bruk grytekluter og hold lokket tett mens du rister skikkelig i noen sekunder til overflaten på potetene blir ujevn/ruglete. Dette vil gjøre overflaten sprø.
Legg potenene i den varme formen, strø over salt og resten av oljen. Vend godt, så at potetene dekkes med olje.
Stek potetene i 210 grader i ca. 30 minutter. Snu potetene etter omtrent halve tiden. Kjenn etter om de er ferdige. De skal være gylne og sprø utenpå og myke inni. Bruk eventuelt grillelementet på slutten. Serveres med en gang.
Ertepuré:
1 pose frosne erter
100 g smør
1 fedd hvitløk
Kok ertene i smør og finhakket hvitløk til de er møre. Kjør blandingen jevn med en blender. Smak til med salt og pepper.
Choronsaus:
150 gram smør
2 ts tørket estragon
4 ss vann
2 ss hvitvinseddik
1 finhakket sjalottløk
3 romtempererte eggeplommer
2 ss tomatpuré
Salt og pepper
La smøret smelte sakte på lav varme i en liten kjele uten å røre. Til sausen skal vi kun bruke klaret smør, som er den gjennomsiktige blanke delen som blir liggende på toppen.
Ha en liten klatt smør (ikke det smøret vi klaret i forrige punkt) i en annen (liten) kjele. Tilsett sjalottløken, og la dette surre til løken er blank. Tilsett vann, hvitvinseddik og estragon og la det koke inn til halv mengde.
Du har nå tre komponenter som skal blandes, eggeplommene, sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen og klaret smør.
Den sikreste måten å få dette til på, er å blande komponentene over vannbad. Finn frem en kjele som er stor nok til at kjelen med sjalottløk-, eddik- og estragonblandingen får plass oppi og fyll den med varmt vann. Sett den lille kjelen oppi. Tilsett eggeplommene og tomatpuréen og bland godt.
Tilsett forsiktig litt og litt av det klarede smøret mens du rører godt (pass på slik at melkestoffene på bunnen ikke blir med).
Smak til med salt og pepper. Ønsker du en tynnere saus, kan du røre inn noen ekstra skjeer med vann på slutten. Pynt med litt frisk estragon.
Svinestek med choronsaus
Du finner mange flere varierte og velsmakende retter med svin fra fjern og nær her.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Eirik Raude er en syrlig og litt bitter drink. Dersom du liker den søtere, kan du tilsette mer sukkerlake. Drinken er norsk og ble første gang laget på begynnelsen av 2000-tallet.