Julepynting er noe av det hyggeligste jeg vet. Jeg har vanvittig mye julepynt, men når jeg har fått spredd det over hele huset, ser det ikke overpyntet ut. Jeg har tenkt helhet i mange år og ikke kastet meg på alle mulige trender, men heller vært opptatt av at det jeg kjøper skal passe til det jeg allerede har.
Dette koselige fatet med juletre, reinsdyr og barn som leker, pynter opp i det ene kjøkkenvinduet.
I det ene stuevinduet har jeg satt nøtteknekkeren, sammen med ballerinaen og et juletre.Mannen i huset er i overkant opptatt av tog og det bærer den ene benken på kjøkkenet preg av.I et av stuevinduene har jeg plassert et koselig nissepar sammen med en snømann og en av de mange julestjernene vi har i juletiden.Dette koselige settet har jeg kjøpt på Princess. Siden det er så nøytralt har jeg det fremme lenger enn i juledagene. Den koselige dekorasjonen er fra den lokale Interflorabutikken min og den har jeg hatt i noen år nå.Jeg kjøper alltid asaleaer til jul. Mange synes de er vanskelig å få til, men jeg drukner dem i en bøtte kaldt vann til det slutter å boble annenhver dag.Litt pynt på enden av kjøkkenøya. Kanskje ikke så veldig juleaktig, men jeg synes det er koselig.Enda en asalea, med telys og koselige figurer.Nydelige blomster fra den lokale Interflorabutikken min.
Jeg liker godt disse små telysholderne, så jeg har kjøpt ganske mange av dem.
Juletreet:
Vi har tradisjon for å pynte juletreet lille julaften, men de siste årene har jeg pyntet det et par dager tidligere. Jeg har kjøpt juletrepynt som passer sammen i mange år, og en del av den har jeg også fått av moren min.En vakker karjolDisse julekulene kjøpte jeg i romjulssalgetEnhjørningen kjøpte jeg på julemarked i Hannover.Denne julekula ser helt ordinær ut når jeg pakker den ut av esken, men med lys igjennom er den strålende vakker.
Jeg håper dette ga litt inspirasjon til egen julepynting. Uansett ønsker vi alle leserne til AperitivoMat en fin førjulstid.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Møljebrød er et eget flatbrød, som er spesielt beregnet til mølje, men det smaker godt til masse annet også. Bruk gjerne møljebrød til spekemat, eller til lapskausen.
500 g hvetemel
250 g sammalt fin hvete
250 g sammalt fin rug
1 ss salt
6 dl skummet melk
Elt alt godt sammen, pakk det inn en brødpose, klem ut lufta og legg kaldt over natta.
Kjevle ut tynne leiver, stek dem på takke og legg dem på rist til avkjøling. Oppbevar møljebrød tørt og kjølig til det skal brukes.
Rødkål smaker godt til julemat, men er også utmerket tilbehør til f.eks. Kjøttkaker, and, kalkun eller gås. Denne spesielle varianten, med deilig krydder, er min favoritt. Dersom du ikke har tilgang på ribbefett, kan du bruke andefett eller smør.
1 rødkål, finstrimlet
3 røde epler, skrelt og skåret i terninger
5 dl rødvin
2 dl rødvinseddik
4 dl appelsinjuice
1 dl solbærsaft
2 dl rosiner
2 dl tørkede fiken i små terninger
1 stjerneanis
1 ts allehånde
4 nellik
1 stk kanelstang
1 løk
100 g ribbefett
5 dl møljekraft eller vann og kyllingfond
Salt
1 dl demerasukker
Pepper
Legg rødkål, eple, rosiner, fiken, vin, eddik, juice og krydder i en bolle til marinering. La det ligge i minimum en time, men helst over natten.
Fres finhakket løk i ribbefett, tilsett rødkålblandingen og kraften. La det småkoke til kålen er ferdig kokt, ca 2 timer. Smak til med salt, pepper og sukker. Rødkål kan gjerne fryses i porsjoner og tas opp etter behov.
Rødkål
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Potetomelett eller tortilla kan spises som selvstendig rett, til f.eks. lunsj, eller du kan servere den til tapas.
2 løk
2-3 rå poteter
4 egg
4 ss fløte
2 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
100 g reven ost
10 minitomater, delt i to
Start med å skjære løk og rå poteter i skiver. Stek det på svak varme i olivenolje, til potetene er gjennomstekte. Snu på blandingen av og til, så den ikke brenner seg.
Visp sammen egg, fløte (du kan bruke melk eller vann), hvitløk, salt og pepper og heller den over potetblandingen.
Sett på lokk og la det stå noen minutter for å stivne litt, før du strør over reven ost og tomater.
Sett på lokket igjen og lar det stå på svak varme til tortillaen er stivnet og osten smeltet.
Server potetomelett med godt brød, for eksempel landbrød eller olivenbrød, som du finner oppskrift på HER.
Potetomelett eller tortilla
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Surkål passer godt til mange norske tradisjonsretter, som f.eks. kjøttkaker, koteletter og den er en viktig del av julemiddagen, om du spiser ribbe. Surkål er, som det meste annet, best når du lager den selv og det er enkelt å få til. Jeg lager alltid en stor porsjon og fryser ned i poser, så har jeg til senere. Denne oppskriften er passe til 10 personer.
1 stort kålhode (ca 1,2 kg), finstrimlet
4 grønne epler i små terninger
2 ss salt
4 ss karve
4 dl kraft eller vann og grønnsaksfond
2 dl eplesidereddik
80 g sukker
2 ts pepper
Ribbefett, om du har
Bland alt, bortsett fra ribbefett i en kjele og la det koke under lokk til det har fått riktig konsistens. Det tar en time eller to. Om det blir for lite fuktighet underveis, fyll på med litt vann.
Surkål smakes til med salt, pepper, sukker og ev. ribbefett.
Surkål
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Måkeskitt eller vepsebol er fine å lage hvis du har eggehviter til overs. Måkeskitt smaker godt til kaffen, men er også god som tilbehør til dessert, f.eks. iskrem.
3 eggehviter
200 g sukker
2 ts vaniljesukker
200 g kokesjokolade
200 g mandler
Pisk eggehvitene stive. Tilsett vaniljesukker og sukker litt og litt under kraftig pisking. Pisk videre til du får en tykk og glatt marengs. Hakk mandler og kokesjokolade grovt. Vend inn mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen.
Bruk to teskjeer og sett små topper med måkeskitt på en bakepapirkledd stekeplate. Stek kakene midt i ovnen ved 180 grader i ca. 10 min. La kakene avkjøles helt på platen før de forsiktig flyttes over på rist med en stekespade.
Oppbevar måkeskitt i kakeboks med matpapir mellom lagene.
Måkeskitt eller vepsebol
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Naturlig og nordisk bord er vakkert, synes jeg. Borddekking en en av de hyggelige forberedelsene, når jeg skal ha selskap. Jeg liker å variere stilen etter årstid, hva slags selskap det er og etter hva slags mat jeg skal servere.
I dag skal jeg ha de voksne barna på middag og jeg vil dekke bordet i en avslappet og naturlig, nordisk stil.
Jeg har valgt vakre, dusgrønne løpere og servietter, som heter Trine, fra BGA fotobutikk. De passer perfekt til denne stilen og de finnes i naturfarget også, om du foretrekker det. Serviettene har jeg lagt litt “tilfeldig” og bundet på gammeldagse pakkelapper med hyssing av hamp, som bordkort.
Om du har lyst til å forsøke deg på denne stilen, finner du tekstilene jeg har brukt her:
De har også masse annet lekkert, til alle rommene i huset og i mange stilarter, så det bør være noe for enhver smak.
Jeg sparer på fine kvister fra hagen og naturen rundt meg, så de har jeg tatt frem og fordelt utover midten av bordet. Jeg har også vært i blomsterbutikken og kjøpt en julerose, som jeg har klippet blomster og blader av. De har jeg satt i små vaser rundt på bordet. Jeg fikk også noen svibler billig, fordi de nærmest seg slutten av blomstringen. De har jeg vasket rene for jord og lagt på med løken og alt. Til slutt har jeg satt inn små telysholdere her og der.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Tabascosild er morsomt, raskt og enkelt å lage. Det eneste som tar tid er ventingen, men denne tiden kan brukes til masse annet. Mange av sildeoppskriftene mine er arvet og laget i flere generasjoner, men denne er komponert her i huset for noen år siden, og er veldig populær hos oss.
16 kryddersildfileter
1 dl rapsolje
1 dl 7 % eddik
4 ss vann
1 dl tomatpuré
3 dl sukker
2 knivsodd pepper
1 løk i skiver
1 rødløk i skiver
2 laurbærblader
1 glass soltørket tomat i biter inkludert oljen
1 ts tørket dill
Noen dråper tabasco
Det er viktig å lese på pakken, for å sjekke om silden må vannes ut før bruk, for noen av dem er veldig salte. Når silden er klar til bruk, deles den i passe biter og blandes med rapsolje, eddik, vann, tomatpuré, sukker, pepper, løk, rødløk, soltørket tomat inkludert oljen, laurbærblader og litt tørket dill. Smak til med tabasco, slik at det blir litt sting i sausen.
La tabascosilden stå kaldt i minimum 2 døgn, slik at smakene får satt seg.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Vaniljefromasj med eplekompott og sirupssnipp er en super dessert med julekakerester. Jeg har brukt epler fra fruktfatet og knuste sirupssnipper, men du kan bruke andre julekaker også. Oppskriften er passe til 8 porsjoner.
Eplekompott:
6 epler
2 ss vann
100 g sukker
1 vaniljestang, delt på langs, skrap ut frøene og bruk både stang og frø
1 bit kanelbark
Skrell og skjær eplene i små terninger. Legg alle ingrediensene i en kjele og kok til eplene er myke, avkjøl og oppbevar kaldt til den skal brukes.
Eplekompott
Siripssnippene:
16 sirupssnipper
Legg halvparten av sirupssnippene i en pose og knus med en kjevle og spar resten til serveringen.
Vaniljefromasj:
2 dl kremfløte
2 dl helmelk
1 vaniljestang av god kvalitet, delt på langs
4 eggeplomme
1 dl sukker
4 gelatinplater
4 dl lettpisket kremfløte
Legg gelatinplatene i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp melk, fløte og vaniljestangen. Visp eggeplommer og sukker lett sammen. Spe den varme melken i eggeplommene og varm opp til det begynner å tykne uten at den koker.
Sil blandingen, rør inn gelatinplatene og avkjøl kremen til den er litt lunken. Pisk fløten lett, uten at den blir helt stiv og rør det sammen.
Montering:
Fordel eplekompotten i 8 dessertskåler, fordel de knuste sirupssnippene over og til slutt fromasjen. Sett desserten kaldt til den skal serveres. Server vaniljefromasj med 1/4 fiken, friske bær, et mynteblad og en sirupssnipp.
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.
Romrosinis var favorittisen min i barndommen og den smaker enda bedre nå når jeg lager den selv. Her har jeg pyntet med ekstra romrosiner, karamelliserte mandelflak, pikekyss, physalis, blåbær, bringebær og mynte. Jeg serverer en liten bit med biscotti til også.
Romrosinis:
2 dl rosiner
Litt god rom
2 vaniljestenger av god kvalitet (f.eks. Tahiti)
5 dl melk
3 dl fløte
6 eggeplommer
200 g sukker
1 plate sjokolade etter smak
Rosiner kokes i god rom i noen minutter. Romen skal akkurat dekke rosinene i en liten kjele og nesten kokes helt inn før de avkjøles.
Del vaniljestengene på langs og skrap ut frøene. Kok langsomt opp melk og fløte med vaniljestengene inkludert frø. Ta kjelen til side og la det trekke i 20 minutter under lokk. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Tilsett melk og vaniljeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ta denne blandingen tilbake i kjelen og varm opp til 80 grader under omrøring til det tykner. Sil blandingen over i en bolle og avkjøl. Kjør i iskremmaskin. Når isen nærmer seg ferdig, tilsettes rosinene. Spar noen til å pynte med.
Mens isen stivner, smeltes sjokoladen i vannbad og helles i former. Jeg har en fantastisk silikonform med tolv små porsjoner, fra Mette Blomsterberg. Når isen har stivnet akkurat så mye at den fortsatt kan formes, fordeles den i småformene.
Om du ikke har ismaskin, kan du sette det i fryseren i en vanlig bolle og røre hver halvtime, til den er stiv. Resultatet blir nesten like bra som med maskin.
Karamelliserte mandelflak:
125 g mandelflak
1 dl vann
100 g sukker
Mandelflak, vann og sukker kokes på middels varme til det er karamellisert. Helles deretter ut på et bakebrett med papir, som er smurt med nøytral olje f.eks. raps. Når de har blitt kalde, er de enkle å knekke fra hverandre.
Romrosinis med karamelliserte mandelflak og masse annet godt
Om du vil abonnere på nyheter fra bloggen, kan du melde deg på ved å sende oss e-postadressen din her. Nyhetsbrevet er helt gratis.